Remoska

Legendární český výrobek do každé kuchyně.

ca. 2 600 CZK
ca. 2 400 CZK
ca. 2 300 CZK
ca. 2 600 CZK

Jak vybrat remosku

Remoska je ryze český výrobek, na trhu je velmi známá a oblíbená. Využijete ji doma, na chatě, v kempu, ubytovně nebo studentských kolejích. Poslouží vám při pečení, zapékání, dušení, smažení nebo grilování. Dokáže ohřívat i rozmrazovat, rozpékat a s její pomocí připravíte také tousty. Je vhodná na všechny druhy masa, drůbež, ryby, zeleninu, pizzu, bramboráky. Dokáže i sladké pokrmy jako buchty, koláře nebo dorty.

Co je remoska

Je to malá elektrická přenosná trouba s ohřevem shora. Hlavní části je víko, ve kterém je zabudovaný elektrický odporový topný drát, který je pevně připojen k držadlu, na kterém je umístěn také hlavní vypínač. Víko je vyrobeno z nerez plechu. Jeho součástí jsou otvory pro únik páry. Okénko ve víku slouží ke kontrole připravovaných pokrmů. Většina modelů má celokovové víko. Teplo z víka sálá shora a je následně rozváděno po stěnách hrnce. Díky tomu nedochází k připalování odspodu.

Vaření v remosce je snadné. Teplota uvnitř se pohybuje mezi 160 a 180°C. Takto připravená jídla neztrácejí vodu, nedochází k vysychání masa a potraviny si zachovávají svoji vůni. Dolní část víka je potažena Teflonem. Víko je navrženo tak, aby mohlo být položeno na pracovní plochu s topnou částí směrem vzhůru. Součástí výrobku je také stojánek. Ten je vyroben z tepelně odolného plastu.

Mísa je povrchově potažena materiálem Teflon Classic a je nabízena ve dvou velikostech. Hluboká je dodávána standardně a nízkou naleznete mezi příslušenstvím.

Jídla připravovaná v remosce odpovídají zdravé výživě. Ztráty vitamínů a jiných tělu prospěšných látek jsou minimální. Při přípravě jídla není nutné používat zbytečně velké množství tuku. To má význam zejména pro ty, kteří musí držet dietu nebo trpí zvýšenou hladinou cholesterolu. Také zelenina bude připravená velmi rychle a uchová si mnohem více vitaminů. Veškeré příslušenství i náhradní díly jsou vyráběny v české republice.

Pečenka

Pečenka je konkurenční výrobek od firmy ETA. S remoskou má hodně společného. Liší se pouze tvarem, který je čtvercový a také víko je vybaveno skleněným okénkem. To vám umožní kontrolu pokrmu během přípravy.

Pečenka přišla na trh v roce 2014. Do čtvercového podstavce se vkládá mísa 28 x 28 cm s nepřilnavým povrchem. Topné těleso je zabudované ve víku. Objem je 4,7 litrů. Je tedy dost velká na to, abyste v ní mohli upéct například kuře.
Stejně jako v remosce ani zde není nutná díky nízkému příkonu regulace.

Výhody a nevýhody remosky

Hlavní výhodou je její snadné používání. Nemusíte řešit správné nastavení teploty, programu nebo roštu. Vše vložíte pouze do mísy, zakryjete víkem a připravujete bez dalších starostí. Ušetříte tak čas i náklady na energie. Díky proudění tepla je příprava rychlá a potraviny šťavnaté.

Mezi všeobecné výhody tohoto výrobku patří:

  • Snadná příprava pokrmů – snadno připravíte veškeré možné potraviny a své využití zde najdou také různé druhy polotovarů
  • Nízká spotřeba elektrické energie – výrazně ušetříte, díky příkonu 500 – 600 W to bude o více než polovinu oproti jiným spotřebičům

Povrchová úprava z teflonu – nepřilnavý povrch je zárukou zdravé přípravy jídel, jelikož umožňuje vařit a péct téměř bez tuku. Připravované pokrmy se nebudou připalovat.

  • Jednoduchá obsluha i údržba
  • Snadno přenosná a skladovatelná
  • Velká užitná hodnota a nízká cena
  • Dlouholetá tradice a záruka vysoké kvality a spolehlivosti

Nevýhodou je nemožnost regulace tepelného výkonu. Je to způsobeno její jednoduchou konstrukcí. Také během kontroly pokrmů během přípravy je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Rozpálený poklop dokáže při nesprávné manipulaci udělat škody na lince a také hrozí nebezpečí popálení.

Tvar a materiál

Tvar nádoby je buďto kruhový, čtvercový nebo obdélníkový. Jedinou výhodu má snad pouze kruhový tvar. Potraviny se nemohou zachytávat v rozích nádoby. Jinak tvar nehraje při nákupu žádnou roli a jde pouze o vkus každého spotřebitele.

Další výhodou je také její velikost. Tou se vyrovná středně velkému hrnci. Je tedy velmi skladná a můžete ji vzít kamkoliv.

Mísa remosky může být vyrobená z hliníku nebo teflonu. Teflonová forma vám bude vyhovovat více, pokud budete připravovat spíše slané druhy jídel, které je třeba obracet nebo míchat. Teflon naopak není příliš vhodný v případě koláčů, kynutých koláčů nebo slaných a sladkých nákypů. Nevede tak dobře teplo a pokrm by tedy mohl být zespodu nedopečený. Zde se tedy hodí více forma hliníková.

Příkon a ovládání

Příkon udává rychlost vaření. Standardní spotřebiče mívají výkon v rozmezí od 400 do 1 700 W. Spotřebič se zapojuje do klasické zásuvky 230 V. Pro připojení například v kempu jsou k dispozici redukce. Příkon je tak nízký, že ji můžete přes 12 voltový měnič připojit na autobaterii a teplé jídlo připravit kdekoliv na cestách.

Remoska je ovládána klasickým vypínačem, který uvede přístroj do chodu a stejným způsobem ho také vypnete. Modernější typy mají navíc mechanický regulátor varu. Díky němu ušetříte elektrickou energii, protože plný výkon není potřeba při každé přípravě jídla.

Objem a hmotnost

Objem se liší podle počtu členů v domácnosti. Pro dva stačí velikost 2 litry, větší rodiny ocení spíše 4 litrovou nádobu. Některé hrnce umožňují dokoupit další nádoby a zvětšit tak celkový objem. Samozřejmě platí, že čím je nádoba větší, tím vyšší je i konečná spotřeba elektrické energie.

Od velikosti se odvíjí i hmotnost remosky. Běžná hmotnost se pohybuje v rozmezí 3 – 4 kilogramy. Narazit můžete i na těžší spotřebič.

Příslušenství

Pokud si remosku koupíte, dostanete v balení horní víko, pečící nádobu a podstavec, do kterého je sestava umístěna. Některé remosky mají v balení grilovací rošty, díky kterým lze grilovat maso, ryby i zeleninu. Další výbavou mohou být nástavce na bábovky a další.

Údržba

Pro svoje fungování potřebuje remoska pouze elektrickou zásuvku. Při manipulaci a údržbě dávejte pozor, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Víko lze utřít pouze hadříkem, nádobu na přípravu jídlo můžete mýt v myčce na nádobí.

Životnost

Pokud najdete na půdě starou remosku například po babičce, která má nepoškozený přívodní kabel a zkusíte ji zapojit, ve většině případů zjistíte, že je stále funkční. Samozřejmě výrobky staré 50 a více let nesplňují dnešní bezpečnostní normy. Dnešní výrobky mají také o 20% nižší spotřebu energie a jsou vybaveny lepší povrchovou úpravou.

Svou výdrží se remosky podobají některým starým lednicím. Tato dlouhá životnost má pozitivní dopad také na ekologii a případnou recyklaci.

Cena

Cena Použití
Do 1 000 Kč Levnější modely s nižším výkonem 700 W, menším objemem. Také zpracování výrobku může být horší než u dražších modelů.
Od 1 000 Kč – 2 000 č Zde najdete kvalitněji zpracované modely s větším objemem. Stále se ale nejedná o originální Remosky.
Od 2 000 a více Tato cenová skupina již nabízí originální výrobky značky Remoska. Výkon je vyšší, vzhled moderní a objem velký. Spotřebiče, které zakoupíte za více než 3 000, nabízejí rychlé pečení s nižším příkonem a jsou tedy úspornější.

Využití v kuchyni

Díky remosce připravíte chutný oběd i večeři bez použití vařiče nebo trouby. Příprava bude snadná, rychlá, zdravá a úsporná.

Pečení

Připravíte pečené maso, drůbež i ryby, těšit se můžete i na křupavou kůrčičku. Pokrmy budou šťavnaté, vláčné a nehrozí vysušení jako v klasické troubě. Je to tím, že se víko odklopuje jen v případě podlévání, jinak je pevně zavřené. Díky tomu se udržuje stálá vlhkost a maso je tak chutnější a zdravější.

Před pečením masa nejprve remosku zahřejte bez vody a tuku alespoň po dobu 10 minut. Poté vložte osolené a okořeněné maso, to se na povrchu prudce srazí, ale neunikne z něho šťáva. Maso otáčejte pomocí vidliček, ale zbytečně do něho nepíchejte, aby šťáva nevytékala.

Vepřové, telecí nebo pravou svíčkovou je možné péct vcelku. Co se týká hovězího, je lepší ho naporcovat, bývá totiž tužší. Také pokud připravujete králíka, drůbež nebo zvěřinu, bude lepší maso naporcovat. Menší kuře lze péct celé, musíte ale počítat s delší dobou přípravy.

Díky této vlhkosti zůstávají vláčné i moučníky. Snadno připravíte také pizzu. Péct můžete také v alobalu, kdy maso, zeleninu nebo brambory důkladně zabalíte, aby nevytekla šťáva a pečete do změknutí.

Remoska je také plnohodnotnou alternativou domácí pekárny. Těsto jednoduše vložíte do nádoby, která mu dá správný tvar a pečení shora se postará o křupavou kůrku. Pro tento případ se bude hodit hliníková forma, chléb se v ní propeče ze všech stran.

V případě pečení moučníků a koláčů je lepší místo klasického vymazání a vysypání formy moukou, použít pečící papír nebo alobal. Ten se rozprostřete na dno i po stěnách a těsto se něho nalejete. Pokud je vaše remoska nebo pečenka vybavena skleněným oknem, počítejte s tím, že prostředek koláče může být upečený méně než okraje. Dle rad zkušených spotřebitelů v tomto případě stačí remosku na chvíli vypnou a poté ještě krátce zapnout. Další možností je pak vystřihnout z pečícího papíru kruh s dírou uprostřed a koláč přikrýt. Koláč se pěkně propeče a nemusíte se bát spálených okrajů.

Při pečení otvírejte remosku co nejméně, aby neunikala vlhkost a jídlo se zbytečně nevysušovalo. Pokud budete víko otvírat, pokládejte ho topnou částí nahoru. K tomu slouží opěrka na topném víku a také držadlo.

Zapékání

Zapékat můžete pomocí hluboké mísy, je to výhodné zejména pro nákypy, které během zapékání nabydou. Zapékat můžete sendviče, v Anglii jsou pak velmi oblíbené zapékané brambory a rajčata.

Dušení

Dusit můžete maso nebo masové směsi, zeleninu i luštěniny. Také zde ušetříte nejen energii i čas, ale také hrnce, protože vše připravíte v jedné nádobě. Jídlo můžete dusit ve vlastní šťávě nebo ho mírně podlévat. I tento způsob přípravy vám zaručí šťavnatý a chutný pokrm.

Smažení

Tento způsob přípravy patří ze zdravotního hlediska k nejméně vhodným. Smažení v remosce má ale svoje výhody. Nemusíte totiž používat tolik tuku, zejména je-li remoska opatřena teflonovým povrchem. A díky tomu, že je po celou dobu přikryt víkem, odpadá vám úklid kuchyně, jelikož se vyhnete nepříjemnému prskání. Také nebudete muset řešit zápach, který je při smažení běžný. Smažení v remosce trvá delší dobu než při tom klasickém na pánvi, ale chuťově je lepší a šťavnatější pokrm z remosky.

Grilování

Tento způsob přípravy je podobný jako v případě smažení. Rozdíl je pouze v nanášení tuku, zde je to prostřednictvím mašlovačky, kterou je grilovaný pokrm potírán. Olej můžete ochutit různým kořením.

Příprava toustů

Lze zde připravit zapékané chleby, rohlíky, housky nebo klasické tousty. Stačí pečivo potřít máslem nebo jiným tukem, vložit do remosky a péct.

Ohřívání

Ohřát můžete jakýkoliv pokrm během chvíle. Nemusíte vytahovat kastroly a na rozdíl od mikrovlnné trouby, bude jídlo ohřáté stejnoměrně.

Rozmrazování a rozpékání pečiva

I v tomto případě vám remoska dobře poslouží.

O společnosti

Remoska byla dříve běžnou součástí domácnosti. Zvládla uvařit i upéct moučník. Postupně byla nahrazena klasickými a také mikrovlnnými troubami. V současné době se vrací ve vylepšené podobě zpět a těší se opět velké oblibě.
Tento český vynález malé elektrické trouby slavil úspěch také v zahraničí. Vaření je totiž rychlé a ekonomicky výhodné, protože není potřeba vytápět velký okolní prostor, jako v případě trouby.

Remosku vytvořil v 50. letech Oldřich Homuta. Inspirací mu byl švédský hrnec na vaření. Se svými spolupracovníky prodávali výrobek pod názvem HUT a později se značka přejmenovala na Remos. Hrnec se vyráběl ve dvou velikostech a měl skleněný střed. Jejich výrobek byl velmi oblíbený, nicméně později byla výroba pozastavena, protože se do popředí dostaly mikrovlnné trouby a fritovací hrnce.

O několik let později se znovu remosky začaly vyrábět ve vylepšené podobě s teflonovou vrstvou. Výrobek se začal prodávat ve Velké Británii, kde získal obrovskou popularitu. Dnes je více než polovina produkce vyvážena do ciziny, druhá menší část prodávaná v České republice svědčí o tom, že se opět dostává na výsluní.

Dnešní moderní Remoska pracuje na stejném principu, liší se ale v několika detailech. Především chybí skleněné okénko ve víku, pokrm pod tímto sklem byl málo propečený. Další výhodou je nepřilnavá teflonová vrstva.

Společnost každoročně podporuje kulturní a sportovní akce jako automobilový sport, volejbal, stolní tenis, skoky na lyžích nebo tenis. Dále pak zájmové spolky jako hasiče a rybáře, přispívá na zdravotně postižené nebo ohrožené děti.

Víte, že…?

Remoska slouží v domácnostech milionu zákazníků po celém světě. Pomáhá v kuchyních více než 50 let. Je to český patentovaný vynález s celosvětovou ochrannou známkou. V roce 2001 získala cenu vynález roku, kterou jí udělil anglický časopis Good Housekeeping. Více než polovina výrobků je určená pro export. Je využívána při přípravě rýže i zelí, lze v ní upéct i chléb

Nomination
Pro velkou rodinu
Limitovaná edice
Pro malou rodinu
Konkurenční výrobek
Image
Product
Remoska R 22F TS
REMOSKA R 21F TC ORIGINAL
Remoska R 21F Original
ETA Pečenka 0133 90000
Objem
4 l
2 l
4.3 l
Cena ca. 2 600 CZK ca. 2 400 CZK ca. 2 300 CZK ca. 2 600 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena