Terakotový gril

Španělská tradice - moderní kuchyně.

ca. 2 500 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 2 500 CZK

Jak vybrat terakotový gril

  • Terakotový gril je patentem značky Jata. Grilovací deska je vyráběna ručně, každý kus je unikátní.
  • Terakotový gril je elektrický spotřebič, při výběru hraje hlavní roli také výkon.
  • Používání grilu přináší mnoho výhod, grilovat můžete prakticky bez použití oleje, terakotová deska je schopná teplo udržovat dlouhou dobu.

Terakotová deska

Funkci grilování plní terakotová deska umístěná na grilu. Terakota je speciální španělská hlína, která zvládne ještě dlouho po grilování držet teplotu. Terakotě je svými vlastnostmi nejblíže lávový kámen na gril, který se v Čechách používá. Mají společné i některé výhody, ale na ty se podíváme později. Nejprve se vrhneme na technické parametry terakotového grilu.

Ještě však zmíníme, že deska je mezi dvěma držadly, která jsou tepelně izolované, proto lze terakotový gril kdykoliv přemisťovat dle potřeby.

Velikost plochy 1288 cm2
Jata GR 559

Víte, že…?

Terakotový gril je ztělesněním španělského řemesla, jelikož deska se zásadně vyrábí ručně, ačkoliv vám to na první pohled tak nepřijde, protože tvar desky je pravidelný.

Velikost grilovací plochy

Velikost grilovací plochy se odvíjí i od velikosti samotného terakotového grilu.

  • Nejmenší dostupná grilovací deska má rozměry 27 x 22 cm.
  • Za střední lze považovat velikost 28 x 28 cm.
  • Velká deska disponuje šíří 46 cm a hloubkou 28 cm. Na všech bez problémů zvládnete připravit pokrm, ale poslední zmíněná velikost vyhovuje potřebám 4členné rodiny.
Plocha 260 x 210 mm
Jata GR 208

Výška desky je vždy pouhých 15 mm, představuje tedy velikost běžného dřevěného prkénka.

Víte, že…?

Svou návštěvu můžete oslnit i kuchařským uměním. Gril postavte doprostřed stolu a nechte hosty kochat se pohledem na vaši přípravu jídla. Tato metoda se v Japonsku nazývá Teppanyaki.

Příkon terakotového grilu

Tento typ grilu se řadí mezi grily elektrické, počítejte tedy s připojením do elektrické sítě. V závislosti na velikost grilovací desky se mění i příkon terakotového grilu.
Pro gril s malou deskou stačí bez obav příkon kolem 600 W. U terakotových grilů větších rozměrů však počítejte s příkonem minimálně 1 200 W, ideálně však 1 600 W.

Funkce terakotového grilu

Pro přípravu masných či jiných pokrmů nepotřebujete žádnou speciální výbavu. Stačí vám jen regulátor teploty. Pokrm máte hotový za pár minutek a pro kontrolu se nemusíte bát maso rozříznout přímo na terakotové desce, jejíž hlavní výhodou je povrch, který se nepoškrábe a ani se na něj nic nepřichytí.

Příkon 1600 W
Jata GR 669

Terakotový gril nemusí být jen o grilovací desce. Setkat se můžete i s nerezovým podstavcem, kdy právě pod deskou je prostor pro 4 zapékací lopatky a díky nim můžete připravit více jídla. Toto provedení není jen u grilů velkých rozměrů, setkat se s tím lze už u střední velikosti.

Údržba grilu

Péče o terakotový gril není nijak náročná. Zejména v případě, když si vyberete takový model, jehož horní desku můžete bez starostí vložit do myčky na nádobí. A to vám významně urychlí úklid po grilování.

Výhody terakotového grilu

Nastává čas na již zmíněné výhody. Ti bystřejší z vás si možná již něčeho všimli, ale pojďme si to nyní shrnout podrobněji.

  • Tím, že terakotový gril má nepřilnavý povrch, není potřeba používat zbytečný tuk. Proto je oblíbený zejména mezi vyznavači zdravého stylu či osoby s dietologickým omezením.
  • Povrch je vysoce odolný proti kterémukoliv poškrábání. Nemusíte se proto bát používat i kovové grilovací nářadí.
  • Při správném používání terakotového grilu lze i ušetřit. Terakota, tedy španělská hlína, zvládne dlouho držet teplo. Můžete tedy těsně před koncem grilování vypnout gril a nechat maso či jiné jídlo dodělat na rozpálené desce. Přičemž stále využíváte teplo, ale už nespotřebováváte elektrickou energii.

Nejznámější značky

Tím, že terakotový gril je u nás novinkou, tak největší zastoupení má u nás značka Jata. Ve Španělsku však působí již od roku 1948 a jejím záměrem je věnovat se prodeji malých elektrospotřebičů.

Cena

Možná vás napadlo, že tato novinka na trhu jistě bude vyžadovat větší finanční investici, ale ve skutečnosti tomu tak není. Cena je takřka srovnatelná s jinými typy grilů. Pojďme se na to nyní podívat.

Cena Popis
Cena do 2 500 Kč Základní a nejmenší verze terakotového grilu se pohybuje kolem částky 2 500 Kč. K dispozici vám bude deska o již zmíněné velikost 28 x 28 cm a příkon 550 W.
Cena od 2 500 Kč do 3 500 Kč. Nyní se dostáváme k větším grilům, kde je možnost používat i zapékací lopatky, pokud si tuto variantu zakoupíte. Výkon se však již výrazně mění a gril běžně disponuje příkonem až 1 200 W.
Cena nad 3 500 Kč Dnešní příspěvek uzavírá největší terakotový gril s prostornou grilovací deskou a příkonem 1 600 W, s kterým oběd či večeři připravíte raz dva.

Otázky a odpovědi

Jaké jsou výhody terakotového grilu?

V souvislosti s terakotovými grily se mluví o grilování nové generace. Veškeré suroviny můžete grilovat zdravě s minimálním množstvím tuku. Grilovat můžete prakticky cokoliv, maso nemusí být před grilováním naloženo v oleji. Výhodou je i možnost přenášení, gril je možné používat prakticky kdekoliv.

Jaká je životnost terakotového grilu?

Při správném používání je gril prakticky nezničitelný. Samotnou terakotovou desku není možné nijak poškodit. Grilované potraviny můžete krájet nožem přímo na desce, k čištění je možné používat drátěnku. Samotné čištění je velmi jednoduché, na desku stačí nalít trochu vody, pomocí drátěnky bez větší námahy desku vyčistit a nakonec otřít papírovou utěrkou.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
Velikost plochy 1288 cm2
Plocha 260 x 210 mm
Příkon 1600 W
Image
Produkt
Jata GR 559
Jata GR 208
Jata GR 669
Materiál roštu
keramické
kamenné
kamenné
Nepřilnavý povrch
Příkon
1600 W
550 W
1600 W
Šířka grilu
46 cm
47.5 cm
28 cm
Hloubka grilu
28 cm
23 cm
54 cm
Cena ca. 2 500 CZK ca. 1 000 CZK ca. 2 500 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena
Johana Malá

About the Author

About the Author

Po vystudování žurnalistiky se věnuji redaktorské práci. Během studií jsem získala řadu zkušeností s psaním textů na různá témata. Specializuji se na produktové články z oblasti kuchyně, protože vaření je další mojí vášní. Zajímám se i o běžnou oblast úklidu, domácnosti, potřeby pro děti, ale s chutí se pustím i do produktů pro dílnu a zahradu. Vše beru jako výzvu, dozvědět se něco nového a o svoje zkušenosti se prostřednictvím psaní produktových textů ráda podělím.