Nejlepší čokoládové fontány 2024 a jak vybrat
Udělejte z Vaší oslavy výjimečnou událost.
Jak vybrat čokoládovou fontánu
- Výška – nejdůležitějším parametrem je výška, ta určuje, kolik čokolády se do fontány vejde.
- Objem – nejmenší fontána pojme 350 g, ale není problém, aby objem rozpuštěné čokolády byl 4 kg či vyšší.
- Materiál – menší domácí čokoládové fontány jsou vyrobeny z nerezu v kombinaci s kvalitním plastem. Naopak gastro produkty jsou celé z nerezu.
- Doba provozu – zejména pokud čokoládová fontána má zdobit oslavu, potřebujete vědět, jak dlouho bude a může být v provozu.
Čokoládová fontána - náš výběr
Čokoládové fontány Richard Bergendi
Čokoládové nerezové fontány
Čokoládové fontány Adler Europe
Jak vybrat čokoládovou fontánu
Výška čokoládové fontány
Ještě než vložíte do košíku první fontánu, měli byste si rozmyslet, jak často ji budete používat. Pokud ji totiž ze skříně vyndáte jen jednou za rok, nemá smysl investovat do drahé čokoládové fontány pro gastronomické použití. Pro zahradní rodinnou oslavu stačí malá fontána, která pojme až 350 g čokolády.
Mnohem důležitější je ale sledovat výšku čokoládové fontány, resp. její kaskády. Samozřejmě čím větší bude, tím na sebe upoutá více pozornosti a stane se dominantou oslavy. Vždy ale sledujte vzdálenost jednotlivých pater. U některých typů se jejich vzdálenost pohybuje kolem 10-15 cm. Nicméně v takto úzkém prostoru se hůře manipuluje s namáčenou potravinou. Proto doporučujeme vybrat takový typ čokoládové fontány, jejíž vzdálenost pater je od 20 do 30 cm.
Objem čokolády
V předchozím odstavci jsme se krátce dotkli objemu čokolády ve fontáně. Ta nejmenší pojme 350 g, ale není problém, aby objem rozpuštěné čokolády byl 4 kg či vyšší. Měli byste si však uvědomit, že obvykle člověk spotřebuje 0,05 kg tekuté čokolády, a podle toho se rozhodnout, jaký objem vybrat.
Důležitým parametrem, na který byste v žádném případě neměli zapomenout, je minimální množství čokolády. Na tom totiž záleží, aby čokoláda správně stékala. Každá čokoládová fontána uvádí minimální množství čokolády a sledujte ho vždy s ohledem na objem čokolády.
Tedy např. jestliže objem nádoby na čokoládu je 0,6 litru a minimální množství je pak 0,5 litru, znamená to, že jakmile si lidé odeberou 0,1 kg čokolády, budete muset čokoládu ihned doplnit, protože nebude po kaskádách stékat, ale jen nevzhledně kapat.
Víte, že…?
Ve fontáně nemusíte nechat proudit jen čokoládu. Můžete ji použít i při grilování na různé omáčky. Jen pamatujte na to, aby tekutina byla hodně řídká.
Výrobní materiál
Richard Bergendi Appliances Čokoládová fontána PARTY
Menší domácí čokoládové fontány jsou vyrobeny z nerezu v kombinaci s kvalitním plastem. Naopak gastro produkty jsou celé z nerezu. Oba dva materiály lze snadno čistit. Nádobu na čokoládu můžete většinou vložit do myčky a základnu s motorem stačí otřít vlhkým hadrem.
Příkon
Aby tekutina v čokoládové fontáně stékala, potřebujete k tomu dostatečný příkon. Opět čím větší fontána, tím vyšší příkon.
- Malé fontány: Příkon u malých, resp. nízkých fontány očekávejte od 80 W až do 190 W.
- Velké fontány: Vysoké čokoládové fontány potřebují mnohem více síly, proto se jejich příkon pohybuje nad 250 W.
Nastavení teploty
Čokoládové fontány pro domácí použitím mají již teplotu nastavenou. Ovšem dražší modely jsou vybaveny termostatem s plynulou regulací od 35 do 110°C
Doba provozu
Zejména pokud čokoládová fontána má zdobit oslavu, potřebujete vědět, jak dlouho bude a může být v provozu. Přístroje určené pro domácí použití bez problémů zvládnou fungovat od 4 do 5 hodin. Ale profesionální přístroje mohou běžet celý den, resp. až 24 hodin.
Tekutá čokoláda
Do fontány můžete dát kteroukoliv čokoládu, jejíž minimální obsah kakaového másla je 33%. Pokud jste již trošku znalý, můžete čokoládu ještě naředit, pokud se vám zdá hustá. Ale pozor, pokud s tím nemáte zkušenosti, raději se tomu vyhněte. Mohli byste poškodit čokoládu i fontánu.
Do čokoládové fontány se potravina dává tekutá. Proto musíte čokoládu nejprve rozpustit a to můžete udělat jakkoliv, ale myslete na to, aby byla dokonale hladká.
Víte, že…?
Čokoládu můžete do fontány opakovaně použít, jen se ujistěte, že v ní nejsou žádné zbytky potravin. Mohly by fontánu ucpat a nenávratně poškodit.
Nejznámější značky
Kvalitní čokoládové fontány se prodávají pod značkami Camry, Crown, Twin či Sephra. S nimi máte jistotu, že nesáhnete vedle.
Cena
V případě cen je velký rozdíl mezi domácí a profesionální gastro čokoládovou fontánou. Pokud se však budete řídit výše uvedenými radami, můžete si užít čokoládovou fontánu i doma a za přijatelnou cenu.
Cena do 1 000 Kč
Základní čokoládovou fontánu s objemem do 350 g pořídíte v nejnižší cenové kategorii. A když budete mít štěstí, dostanete k přístroji i balíček belgické čokolády.
Cena od 1 000 Kč do 4 000 Kč
Modely střední třídy disponují objemem až 2kg nádoby na tekutinu, kterou po kaskádách nechají stékat až 5 hodin.
Cena nad 4 000 Kč
Za profesionální model se již dají považovat fontány v této třídě. Ty levnější pojmou až 4 kg čokolády a vydrží více jak 5 hodin. Gastro modely se pak mohou pohybovat kolem 25 000 Kč.