Čokoládová fontána

Udělejte z Vaší oslavy výjimečnou událost.

ca. 1 300 CZK
ca. 800 CZK
ca. 1 400 CZK
ca. 800 CZK
ca. 1 700 CZK

Jak vybrat čokoládovou fontánu

Každý milovník čokolády ji může konzumovat v jakémkoliv stavu. Ať už jde o tabulkovou čokoládu, nebo čokoládu rozpuštěnou. A tím, že se „jí i očima“, tak neexistuje na rozpuštěnou čokoládu lepší produkt než fontána, po které čokoláda neustále stéká a její lesk vyzývá k jejímu ochutnání a namočení ovoce či jiných pochutin.

Výška čokoládové fontány

Ještě než vložíte do košíku první fontánu, měli byste si rozmyslet, jak často ji budete používat. Pokud ji totiž ze skříně vyndáte jen jednou za rok, nemá smysl investovat do drahé čokoládové fontány pro gastronomické použití. Pro zahradní rodinnou oslavu stačí malá fontána, která pojme až 350 g čokolády.

Mnohem důležitější je ale sledovat výšku čokoládové fontány, resp. její kaskády. Samozřejmě čím větší bude, tím na sebe upoutá více pozornosti a stane se dominantou oslavy. Vždy ale sledujte vzdálenost jednotlivých pater. U některých typů se jejich vzdálenost pohybuje kolem 10-15 cm. Nicméně v takto úzkém prostoru se hůře manipuluje s namáčenou potravinou. Proto doporučujeme vybrat takový typ čokoládové fontány, jejíž vzdálenost pater je od 20 do 30 cm.

Pro velkou oslavu
Richard Bergendi Čokoládová Fontána Premier Nerez New

Objem čokolády

V předchozím odstavci jsme se krátce dotkli objemu čokolády ve fontáně. Ta nejmenší pojme 350 g, ale není problém, aby objem rozpuštěné čokolády byl 4 kg či vyšší. Měli byste si však uvědomit, že obvykle člověk spotřebuje 0,05 kg tekuté čokolády, a podle toho se rozhodnout, jaký objem vybrat.

Důležitým parametrem, na který byste v žádném případě neměli zapomenout, je minimální množství čokolády. Na tom totiž záleží, aby čokoláda správně stékala. Každá čokoládová fontána uvádí minimální množství čokolády a sledujte ho vždy s ohledem na objem čokolády.

Tedy např. jestliže objem nádoby na čokoládu je 0,6 litru a minimální množství je pak 0,5 litru, znamená to, že jakmile si lidé odeberou 0,1 kg čokolády, budete muset čokoládu ihned doplnit, protože nebude po kaskádách stékat, ale jen nevzhledně kapat.

Do každé rodiny
Guzzanti GZ 250

Víte, že…?

Ve fontáně nemusíte nechat proudit jen čokoládu. Můžete ji použít i při grilování na různé omáčky. Jen pamatujte na to, aby tekutina byla hodně řídká.

Výrobní materiál

Menší domácí čokoládové fontány jsou vyrobeny z nerezu v kombinaci s kvalitním plastem. Naopak gastro produkty jsou celé z nerezu. Oba dva materiály lze snadno čistit. Nádobu na čokoládu můžete většinou vložit do myčky a základnu s motorem stačí otřít vlhkým hadrem.

Příkon

Aby tekutina v čokoládové fontáně stékala, potřebujete k tomu dostatečný příkon. Opět čím větší fontána, tím vyšší příkon.

Originální
Richard Bergendi Čokoládová Fontána Cascade Nerez
  • Malé fontány: Příkon u malých, resp. nízkých fontány očekávejte od 80 W až do 190 W.
  • Velké fontány: Vysoké čokoládové fontány potřebují mnohem více síly, proto se jejich příkon pohybuje nad 250 W.

Nastavení teploty

Čokoládové fontány pro domácí použitím mají již teplotu nastavenou. Ovšem dražší modely jsou vybaveny termostatem s plynulou regulací od 35 do 110°C

Doba provozu

Zejména pokud čokoládová fontána má zdobit oslavu, potřebujete vědět, jak dlouho bude a může být v provozu. Přístroje určené pro domácí použití bez problémů zvládnou fungovat od 4 do 5 hodin. Ale profesionální přístroje mohou běžet celý den, resp. až 24 hodin.

Top volba
Tristar CF-1603 Čokoládová fontána

Tekutá čokoláda

Do fontány můžete dát kteroukoliv čokoládu, jejíž minimální obsah kakaového másla je 33%. Pokud jste již trošku znalý, můžete čokoládu ještě naředit, pokud se vám zdá hustá. Ale pozor, pokud s tím nemáte zkušenosti, raději se tomu vyhněte. Mohli byste poškodit čokoládu i fontánu.

Do čokoládové fontány se potravina dává tekutá. Proto musíte čokoládu nejprve rozpustit a to můžete udělat jakkoliv, ale myslete na to, aby byla dokonale hladká.

Víte, že…?

Čokoládu můžete do fontány opakovaně použít, jen se ujistěte, že v ní nejsou žádné zbytky potravin. Mohly by fontánu ucpat a nenávratně poškodit.

Snadná příprava
Domo DO916CH čokoládová fontána

Nejznámější značky

Kvalitní čokoládové fontány se prodávají pod značkami Camry, Crown, Twin či Sephra. S nimi máte jistotu, že nesáhnete vedle.

Cena

V případě cen je velký rozdíl mezi domácí a profesionální gastro čokoládovou fontánou. Pokud se však budete řídit výše uvedenými radami, můžete si užít čokoládovou fontánu i doma a za přijatelnou cenu.

Cena do 1 000 Kč

Základní čokoládovou fontánu s objemem do 350 g pořídíte v nejnižší cenové kategorii. A když budete mít štěstí, dostanete k přístroji i balíček belgické čokolády.

Cena od 1 000 Kč do 4 000 Kč

Modely střední třídy disponují objemem až 2kg nádoby na tekutinu, kterou po kaskádách nechají stékat až 5 hodin.

Cena nad 4 000 Kč

Za profesionální model se již dají považovat fontány v této třídě. Ty levnější pojmou až 4 kg čokolády a vydrží více jak 5 hodin. Gastro modely se pak mohou pohybovat kolem 25 000 Kč.

Jméno
Pro velkou oslavu
Do každé rodiny
Originální
Top volba
Snadná příprava
Image
Produkt
Richard Bergendi Čokoládová Fontána Premier Nerez New
Guzzanti GZ 250
Richard Bergendi Čokoládová Fontána Cascade Nerez
Tristar CF-1603 Čokoládová fontána
Domo DO916CH čokoládová fontána
Výrobce
Richard Bergendi Appliances
Guzzanti
Richard Bergendi Appliances
Tristar
Domo
Barva
nerezová
červená
nerezová
nerez
Cena ca. 1 300 CZK ca. 800 CZK ca. 1 400 CZK ca. 800 CZK ca. 1 700 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena