Jak vybrat dětskou termoláhev
- Termosky a termoláhve jsou praktičtí pomocníci, kteří uchovávají teplé, případně studené pokrmy nebo nápoje.
- Mezi základní parametr patří objem lahve. Při výběru je vhodné se také zaměřit na typ uzávěru.
- Termolahve se vyrábí z různých materiálů. Ty pak ovlivňují zejména dobu uchování teplého nebo studeného obsahu.
Dětská termoláhev - náš výběr
Dětské termoláhve Zopa
Dětské termoláhve 24bottles
Jak vybrat dětskou termoláhev
Základní typy termolahví
Tento typ výrobku lze rozdělit podle toho, jestli je primárně určený pro uchování jídla nebo pití na dvě základní kategorie:
- Termolahev na pití – vyznačuje se protáhlým tvarem; nejčastěji se používá k uchování horkého čaje pro děti nebo kávy pro dospělé; svůj účel má i v horkých dnech, kdy naopak udrží nápoje studené

Termoláhve udrží nápoje delší dobu v požadované teplotě, iStock / Valentyna Yeltsova
- Termoska na jídlo – prakticky se jedná o tentýž výrobek lišící se pouze tvarem; zpravidla má širší průměr a menší výšku, to usnadňuje vkládání pokrmů; v termosce lze uchovat např. dětské příkrmy, polévky, kaše, v letních měsících se hodí na zmrzlinu
Víte, že…?
Dětské termolahve se vyrábí v různých velikostech i tvarech. Typický je také jejich design. Zpravidla mají barevné zpracování. Mohou být doplněny o nejrůznější dětské motivy, díky kterým jsou pro malé uživatele atraktivnější.
Jaký objem vybrat
Objem termosky je de facto základním parametrem, který určuje množství nápoje nebo pokrmu, který dokáže pojmout. Hodnota zpravidla souvisí s účelem použití, věkem dítěte a době, po kterou je nutné vloženou surovinu uchovat teplou nebo studenou. Termosky s větším objemem jsou např. vhodné na celodenní výlety. Menší objem je dostačující zejména pro jednorázové použití např. na svačinku nebo jednu dávku mléka. Objemově se pak mohou termosky a termolahve pohybovat v rozpětí 200 ml až 1 litr.
Volba uzávěru termoláhve
Dětské termosky, které jsou určeny pro uchování jídla, mají zpravidla pouze jeden typ uzávěru. To se ale netýká termolahví na nápoje. V jejich případě je možností několik. Výběr by měl vycházet z toho, jak moc je třeba mít láhev utěsněnou. Mimo termolahví opatřených pítkem je vždy součástí horní uzávěr, který může sloužit i jako hrneček. Navíc zajišťuje obsah lahve před případným vytečením.
Klikací mechanismus
Jedná se o nejčastější typ uzávěru, který propouští nápoj i po našroubování na hrdlo lahve. Stačí stisknout horní část a nápoj nalévat aniž by bylo nutné uzávěr z lahve sundat. Toto řešení je nejen praktické, snadné ale také rychlé. Na druhou stranu se tento mechanismus může rychleji opotřebovat. Náročnější je také čištění tohoto uzávěru.
Šroubovací mechanismu
V tomto případě je nutné uzávěr lehce odšroubovat, pak teprve dochází k propouštění tekutin po jeho stranách. Tento způsob je ale méně praktický, protože je větší pravděpodobnost polití se. Mechanismus ale nabízí lepší těsnění, takže by se nemělo stát, že po uzavření láhve nápoj vyteče ven. Termosky mají delší životnost, mechanismus se neopotřebovává. Navíc je v tomto případě také snadnější údržba a mytí lahve.
Termolahev s brčkem nebo pítkem
Toto řešení je doménou právě dětských termolahví, ale je možné na ně narazit i u verzí pro dospělé. Nápoj prochází trubičkou, která vychází z termosky přes horní víčko. Po použití se brčko jednoduše zajistí skrytím pod víčko. Tím se také zajistí nápoj proti vytečení. Těsnost tohoto typu uzávěru je ale zpravidla nejhorší. Pro děti je způsob použití nejjednodušší. Nápoj není nutné nikam přelévat a pije se přímo z lahve.
| Typ mechanismu | Klady | Zápory |
|---|---|---|
| Klikací | Široká nabídka na trhu | Rychlejší opotřebení mechanismu |
| Praktické řešení | Náročnější údržba zejména uzávěru lahve | |
| Snadné a rychlé používání | ||
| Šroubovací | Láhev lépe těsní | Při neopatrné manipulaci hrozí polití |
| Má delší životnost, mechanismus se neopotřebovává | ||
| Snadná údržba | ||
| S brčkem, pítkem | Pro děti velmi snadné použití | Horší utěsnění lahve |
| Nápoj se pije přímo z termolahve |

Při výběru lahve myslete i na způsob čištění, iStock / Liudmila Chernetska
Z jakých materiálů se vyrábí
Výrobní materiál termolahví výrazně ovlivňuje dobu, po kterou je obsah uvnitř udržen teplý nebo naopak chladný. Nejčastěji se pak používají následující materiály:
- Plast – tyto lahve se vyznačují nižší pořizovací cenou, jsou velmi lehké, ale mají menší izolační schopnost; materiál se často používá na horní část termosky; bývá kombinovaný se sklem nebo nerezem
- Nerez – typický materiál na výrobu termolahví; má dobré izolační vlastnosti; láhve jsou robustní, těžší než předchozí varianta
- Titan – vysoké izolační schopnosti jdou ruku v ruce s vyšší pořizovací cenou; na našem trhu na ně lze narazit spíše výjimečně



