Nejlepší dřívkáče 2025 a jak vybrat
Dřívkový vařič pro venkovní vaření.
Jak vybrat dřívkáč
- Dřívkáč je pohodlnou alternativou k jiným vařičům a současně i alternativou pro ty, kteří chtějí vařit, ale nechce se jim rozdělávat velký oheň.
- Primárně je dřívkáč určen ke spalování malých klacíků, ale zvládá i další druhy paliva.
- Hlavní výhoda spočívá v tom, že se nejedná o otevřený oheň.
Dřívkáč - náš výběr



Dřívkáče skládací vařiče




Titanové dřívkáče


Dřívkáče Velorama




Jak vybrat dřívkáč
Co je dřívkáč
Pod pojmem dřívkáč se skrývá v našich končinách stále poměrně méně obvyklý dřívkový vařič. Jedná se tak o cestovní vařič, který je však určen zejména těm, kteří dávají přednost klasickému ohni, avšak ne vždy jej lze všude udělat. Dřívkáč je tak nerezový, zpravidla čtvercový či kruhový útvar, ve kterém lze rozdělat oheň, a ve kterém se topí primárně menšími klacáky, suchou trávou či mechem.
Používání dřívkáče
Ohřev jídla či opékání buřtů je odnepaměti spojeno s otevřeným ohněm, který si lze teoreticky založit kdekoliv. V praxi však potřebujete vhodné místo a nadále dávat velký pozor, aby se vám oheň nerozšířil. Nezbytně nutné jsou kameny k vybudování ohniště, které však ve výsledku nemusí být vhodné na to, abyste na ně položili například váš ešus a ohřáli či uvařili jídlo. Pro ohřev bylo navíc vždy nutné rozdělat poměrně velký oheň, který je náročný na palivo, v tomto případě dřevo.
Veškeré neduhy běžného otevřeného ohně odpadávají, pokud využijete služeb dřívkáče, nebo-li dřívkového ohřívače. Většinou jde o malou nerezovou krabičku, do které dáte papír či suchou trávu a následně větvičky. Dřívkáč je speciálními otvory dobře odvětráván a upraven pro nasávání vzduchu. Během pár minut máte dostatečný oheň na ohřev jídla, kdy například ešus pohodlně položíte na horní část dřívkáče. Některé modely bývají opatřeny i malým roštem na opékání masa.

Dřívkáč ja malý cestovní vařič, který umožňuje spalovat drobné dřevo, iStock / Mikhail Blavatskiy
Příslušenství
Dřívkáč je zpravidla snadno složitelný a některé modely jsou vybaveny bohatým příslušenstvím, který vám dodá vše, co byste při vaření v přírodě mohli potřebovat.
- Jde tak například nejen o praktický rošt, na který můžete položit maso či zeleninu
- Malé a skladné vidličky pro napichování a otáčení pečených kousků jídla.
- Samozřejmostí je také ochranné balení a snadné přenášení, neboť se dřívkáč snadno a rychle složí a například v batohu nezabírá takřka žádný prostor. Po složení totiž vznikne zcela placatý tvar.
Materiál
Dřívkáče mohou být vyráběny z různých nehořlavých materiálů. Zpravidla jde o kovové materiály, které odolávají korozi. V dnešní době jde typicky o nerezovou ocel, která má několikaletou trvanlivosti i při velmi častém využívání.

Dřívkáč má mnoho podob, vždy by však měl být vyroben z kvalitního materiálu, iStock / AndreiDavid
Hmotnost
Pakliže často cestujete, možná řešíte, že zabalené věci by neměly být příliš těžké. V tomto případě je důležité říci, že nejmenší modely dřívkáčů mají hmotnost pod hranicí 200 gramů a takřka o nich nebudete na svých zádech vědět. Naopak potřebujete-li více prostoru, existují i výrazně větší modely, jejich hmotnost osciluje kolem 500 gramů.
Velikost dřívkáče | průměr | hmotnost | |
---|---|---|---|
S | 8 cm | 190 gramů | |
M | 10 cm | 290 gramů | |
L | 12 cm | 450 gramů | |
XL | 18 cm | nad 500 gramů |
Víte, že…?
Dřívkáč představuje ideální řešení pro vyznavače vaření na klasickém ohni, přičemž takřka odstraní jakákoliv rizika, která běžně otevřený oheň obnáší.
Hlavní výhoda
Hlavní výhodou dřívkového vařiče nebo-li dřívkáče je možnost rozdělat oheň prakticky kdekoliv, a to i v místech, kde byste si otevřený oheň rozdělat běžně netroufli. Lze totiž říci, že oheň v dřívkáči nelze považovat za vyloženě otevřený.
Bezpečnost
Ačkoliv vypadá řešení ohřívání formou dřívkáče velice jednoduše, je i tak nutné dbát na maximální bezpečnost. Používání je nutné na rovné a ideálně nehořlavé ploše. Nutné je, aby pod samotným dřívkáčem mohl proudit vzduch, díky čemuž docílíte komínového efektu a takřka eliminujete možnost požáru. Doporučuje se proto dřívkáč stavět na štěrk, rovný kámen, nebo alespoň hlínu. Jakmile je dřívkáči používán, rozhodně s ním již nijak nepohybujte. Po uhašení ohně je potřeba vyčkat, až dřívkáč vychladne a důkladně z něj vysypat zbylé uhlíky a dohasit je.

Při používání dřívkáče myslete na bezpečnost, iStock / Mikhail Blavatskiy
Ceny
Dřívkáče jsou i dnes spíše méně obvyklou turistickou výbavou, nicméně oproti letům předešlým jej alespoň již běžně pořídíte v českých obchodech. Cena se v případě malých a základních modelů pohybuje pod hranicí 500 Kč. Zlatá střední cesta, která bude vyhovovat většině uživatelů, lze pořídit kolem 700 Kč a průměr horní strany činí přibližně 12 centimetrů.