Jak vybrat kávovar s mlýnkem
- Kávovar, jehož součástí je také mlýnek na kávu, patří mezi plně automatické modely. Jejich výhodou je, že vám váš oblíbený nápoj připraví zcela sám od počátku až do konce.
- Kvalitně umletá káva je základem každého nápoje. U samotných mlýnků se můžete zaměřit na parametry jako je mechanismus nebo hrubost mletí.
- U kávovaru je důležitý zejména tlak páry. Zásobníky na vodu a kávu vybírejte podle četnosti používání.
Kávovar s mlýnkem - náš výběr

Automatické kávovary s mlýnkem



Jak vybrat kávovar s mlýnkem
- Kávovar, jehož součástí je také mlýnek na kávu, patří mezi plně automatické modely. Jejich výhodou je, že vám váš oblíbený nápoj připraví zcela sám od počátku až do konce.
- Kvalitně umletá káva je základem každého nápoje. U samotných mlýnků se můžete zaměřit na parametry jako je mechanismus nebo hrubost mletí.
- U kávovaru je důležitý zejména tlak páry. Zásobníky na vodu a kávu vybírejte podle četnosti používání.
Typy
Obecně lze kávovary rozdělit do tří základních kategorií.
Kapslový
Jedná se o menší kávovar s nižší pořizovací cenou. Obsluha i údržba těchto modelů je velmi nenáročná. Nepočítejte ale s čerstvě umletou kávou. Do přístroje se vkládají kapsle, které jsou zpravidla určeny pro konkrétní značku kávovaru. Jejich kvalita pak ovlivní i chuť připravovaného nápoje. Tento typ kávovaru se vyplatí zejména na občasné používání, protože ve výsledku se vám může prodražit právě nákup zmiňovaných kapslí, které nepatří k nejlevnějším.
Pákový
Tento typ kávovaru je vhodný pro ty z vás, kteří se chtějí na přípravě kávy spolupodílet. Jeho součástí totiž není mlýnek, takže kávu si budete muset umlít sami. To stejné platí i pro napěňovač mléka. Nevýhodou je pak náročnější údržba, přístroj vyžaduje pravidelné čištění jednotlivých částí kávovaru.
Plnoautomatický
Pokud hledáte kávovar, který vám připraví váš oblíbený nápoj zcela samostatně, zaměřte se právě na tento typ. Příprava je velmi jednoduchá, zpravidla založená na stisku jediného tlačítka. Kávovar je zpravidla vybaven:
- Mlýnkem na kávu – s různou hrubostí mletí
- Napěňovačem mléka
Většina těchto kávovarů umožňuje volbu různých typů kávových nápojů.

Mlýnek na kávu bývá součástí automatického kávovaru, iStock /Liudmila Chernetska
Typ | Klady | Zápory |
---|---|---|
Kapslový | Rychlá a jednoduchá příprava | Nutnost nákupu kapslí, které nejsou nejlevnější |
Snadná údržba | Vzniká více odpadu | |
Nízká pořizovací cena | ||
Pákový | Určen pro kávové nadšence, kteří se chtějí na přípravě kávy podílet | Mlýnek ani napěňovač mléka není součástí |
Náročná údržba | ||
Plnoautomatický | Součástí mlýnek na kávu | Vyšší pořizovací cena |
Různé typy mléčného řešení | ||
Plně automatická příprava nápojů | ||
Volba mezi více kávovými nápoji |
Mlýnek
Vestavné mlýnky plnoautomatických kávovarů zajišťují správné namletí kávy. Jednotlivé modely se ale mohou lišit, což souvisí s kvalitou samotného kávovaru.
Mechanismus mletí
Z hlediska tohoto parametru máte na výběr ze dvou možností:
- Tříštivé nože – kávová zrna jsou nasekaná; hrubost kávy je nerovnoměrná a nelze ji regulovat; také může docházek k zahřívání a následnému přepálení zrn, což nepříznivě ovlivňuje aroma a chuť výsledné kávy; výhodou je dlouhá životnost
- Mlecí kameny – kvalitnější kávovary; patří mezi výkonnější; zrna jsou drcena rovnoměrně a také lze regulovat hrubost mletí; výsledné nápoje jsou podstatně lepší než u předchozí varianty
Mlecí kameny
Typ mlecích kamenů přímo souvisí s tím, jak budou zrna umleta. Důležitý je jejich tvar i použitý materiál.
Tvar mlecích kamenů je:
- Plochý – u tohoto typu může docházek k přehřívání zrn a tedy i poškození kávy
- Kónický – kávová zrna se nepálí, výsledná chuť je opravdu kvalitní; dlouhá životnost kamenů
Jako materiál se používá:
- Ocel – opět může docházet k zahřívání a přepalování namleté kávy; výhodou je větší životnost
- Keramika – u dražších modelů; káva si zachovává typické aroma, protože nedochází při mletí k jejímu zahřívání; kameny se mohou snadno rozbít
Hrubost mletí
Možnost nastavení tohoto parametrů se může u jednotlivých modelů kávovarů lišit.
- 2 až 4 stupně – základní nastavení hrubosti
- 5 až 7 stupňů – umožňuje přesnější a individuálnější nastavení
- 8 až 13 stupňů – pro náročné uživatele

Mlýnek umožňuje nastavit několik hrubostí mletí, iStock /Zephyr18
Tlak páry
Jedná se o jeden z nejdůležitějších parametrů. Dostatečný tlak totiž zásadně ovlivňuje chuť výsledného nápoje. Levné přístroje mají hodnotu tlaku kolem 2 barů, což je prakticky nedostatečné. Pro domácí použití jsou optimální přístroje, které avizují konstantní tlak kolem 15 barů. Tento a vyšší tlak vám zajistí, že i v případě jeho kolísání připravíte kvalitní kávu.
Zásobník na kávu
I zde se hodnoty velikosti podstatně liší u jednotlivých modelů. Velikost zásobníku ovlivňuje četnost doplňování kávových zrn.
- Do 150 g – optimální pro pravidelné doplňování čerstvých zrn
- Do 300 g – nejčastější hodnota; zrna je nutné doplňovat zhruba obden
- Nad 300 g – vhodné v případě, že kávu připravujete často a pro více osob např. v kancelářích
Víte, že…?
Kávová zrna se nedoporučují nechávat v zásobníku příliš dlouho a to i přesto, že jsou zásobníky opatřeny kvalitním těsněním. Zrna mohou ztrácen na kvalitě i svém aroma.

Kávovary mají různě velké zásobníky na kávu., iStock /funfunphoto
Zásobník na vodu
Objem nádržky na vodu je třeba volit podle počtu osob, pro které budete kávu pravidelně připravovat. Z tohoto hlediska lze kávovary rozdělit do dvou typů:
- Pro domácnost – zde stačí nádržka o objemu cca 1 až 2 litry
- Pro firmy – objem nádržek by se měl pohybovat alespoň mezi 2 až 3 litry
Víte, že…?
I u kávovarů je možné používat vodní filtry, které představují prevenci proti vzniku vodního kamene. V tomto případě ale počítejte, že dojde ke snížení kapacity zásobníku na vodu a to o zhruba 1 až 2 dl.