Jak vybrat litinový wok
- Wok pánve má jistě většina z vás spojené s asijskou kuchyní, ve které má svůj původ.
- Pánev wok patří mezi opravdu multifunkční záležitost, protože umožňuje smažení, dušení, opékání i vaření.
- Pánve wok jsou velmi často vyráběny v různých kombinacích materiálu.
Litinový wok - náš výběr





Litinové pánve wok Kela





Litinové pánve wok LAVA





Jak vybrat litinový wok
Materiál
Pánve wok jsou velmi často vyráběny v různých kombinacích materiálu. Nejčastější je hliník a nerez. Dále můžete koupit pánve v provedení keramickém nebo právě litinovém.
Základní vlastností by měla být odolnost, nepřilnavý povrch a zdravotní nezávadnost materiálu.
Litina
Jedná se o poměrně oblíbený materiál používaný pro výrobu nádobí, především pro své pozitivní vlastnosti.
Klady | Zápory |
---|---|
Odolná vůči tlaku | Větší hmotnost |
Odolná vůči mechanickému poškození | Při nesprávném používání může docházet ke korozi materiálu |
Dobře tepelně vodivá, zajišťuje akumulaci tepla | Nemá ráda teplotní šoky – může dojít k popraskání |
Vhodná pro použití na všech typech sporáků – plyn, elektřina, indukce, dokonce ji lze použít i na otevřeném ohni nebo vložit do trouby |
Rukojeť
Rukojeť je nedílnou součástí každé pánve wok. Bývá vyrobena ze stejného materiálu jako je samotná pánev, ale velmi často narazíte i na plastovou nebo dřevěnou povrchovou úpravu. V takovém případě je třeba zvážit používání pánve na otevřeném ohni nebo při vkládání do trouby.
U rukojeti se můžete zaměřit také na její ergonomii, která ovlivňuje to, jak se vám bude s pánví pracovat.
Víte, že…?
Původně se tento typ pánví vyráběl zcela výhradně z litiny. Pánev je možné rozpálit na vysokou teplotu a tím docílíte prudkého restování. To následně zajistí skvělou chuť vašich pokrmů a zároveň nedojde ke zničení většiny vitamínů a minerálních látek.
Velikost
Jedná se o poměrně důležitý a zpravidla prvotní parametr, který můžete při výběru zohlednit. Většina pánví wok má průměr 28 nebo 30 cm. Samozřejmě můžete narazit i na pánve s větším průměrem. Ty jsou ale vhodné zejména pro profesionální kuchaře nebo je využije vícečetná domácnost. Velikost je zpravidla přizpůsobena obvyklému počtu porcí, které se v pánvi připravuje. Např. pánev s průměrem 24 cm je vhodná na přípravu pouze jedné, maximálně dvou porcí.
Hmotnost
Hmotnost pánví ovlivňuje použitý materiál, ale také její velikost. Co se litinových modelů týká, jedná se asi o nejtěžší variantu, která je v nabídkách. Váha pánve se může pohybovat mezi 4 až 5 kilogramy. Obecně se tedy jedná o pánve, se kterými se vám bude hůře manipulovat jak při samotném vaření, prohazování jídla, tak při jejím ukládání.
Tvar
Woky prodávané na našem trhu mají zpravidla rovné hladké dno, které umožňuje použití pánve na všech typech sporácích. Pánve jsou hluboké a ve směru vzhůru se rozšiřují. Jsou proto vhodné na promíchávání – prohazování přísad ve vzduchu, ale také na vaření omáček. Dále existují mělčí modely vhodné zejména pro restování masa a zeleniny. V tomto případě přísady raději promíchávejte vařečkou.
Typická jsou dvě ucha po stranách pánve, ale jsou i varianty s jednou dlouhou rukojetí, jako je běžné u klasických pánví.
Víte, že…?
Pokud si koupíte pánev wok v Asii, bude mít pravděpodobně kulaté dno. Pokrmy se zde totiž tradičně připravují na otevřeném ohni. Toto provedení je ale v běžných podmínkách našich kuchyní téměř nepoužitelné.
Příslušenství
Pánev wok bývá zpravidla prodávána samostatně. Někteří výrobci ale nabízí příslušenství, které je s pánví wok kompatibilní. Patří sem:
- Poklice – rozšiřuje možnosti využití pánve při přípravě pokrmů
- Speciální rošt na zavěšení – je určený pro přípravu pokrmů v páře
- Kuchařská pinzeta
- Hůlky
- Rozšiřující příslušenství zvyšuje autenticitu přípravy pokrmů.
Víte, že…?
Uvádí se, že opravdu klasický wok pro přípravu pokrmů nepotřebuje poklici. Woky jsou prapůvodně určeny pro krátké a prudké restování, nikoli dušení pokrmů.
Vypalování
Před prvním použitím litinového nádobí se doporučuje provést tzv. vypálení. Postup je následující:
- Vnitřní část pánve vytřete rostlinným olejem nebo tukem (bez příměsí)
- Pánev postavte na sporák a zahřívejte, dokud se nezačne z tuku kouřit
- Následně tuk vylejte a pánev nechte volně vychladnout (pozor dejte na přílišné teplotní šoky)
- Postup je třeba několikrát zopakovat
V případě, že zvolíte variantu woku ve smaltované litině, nebude její vypalování nutné. Navíc se jedná o nádobí, které je méně náročné na údržbu, oproti čisté litině.
Ceny a výrobci
- Litinové pánve wok se pohybují v cenové relaci mezi cca 700 Kč a 6000 Kč. Obecně se jedná o dražší materiál. Cena je dána jednak velikostí pánve, ale také samotným výrobcem.
- Do částky cca 2000 Kč koupíte spíše menší modely s průměrem kolem 25 cm, výjimečně větší. Woky mohou, ale nemusí mít další příslušenství jako je např. poklice.
- Od částky 2000 Kč a více již koupíte woky s větším průměrem, vhodné pro přípravu několika porcí najednou. Většina modelů je vybavena poklicí.
Mezi výrobce tohoto typu nádobí patří např. Staub, Fissler, Kela nebo Skeppshult.
Otázky a odpovědi
Proč mít wok pánvičku?
Jak vybrat wok pánev?
Různé typy produktů porovnejte zde.