Pákový kávovar

Espresso jako z kavárny doma - vyberte si pákový kávovar.

Moderní expert
DeLonghi EC 685.W
ca. 3 500 CZK
Do kanceláře
DeLonghi EC 850.M
ca. 5 500 CZK
Ekologický
DeLonghi ECO 311.W
ca. 2 700 CZK
Profi s mlýnkem
Catler ES 8013
ca. 12 900 CZK
Na dvě kávy
GAGGIA Classic Plus
ca. 6 400 CZK
Velká profi mašina
KITCHENAID 5KES2102EER
ca. 22 600 CZK

Jak vybrat pákový kávovar

Pití kávy není jen každodenní rituál, ale také životní styl. Bez kávy si dnes nedokážeme představit náročný pracovní den, nebo posezení s přáteli. Přesto, že si můžeme profesionálně připravený šálek kávy dát téměř kdekoliv, domácí příprava jednoznačně boduje. Pákové kávovary jsou určené milovníkův dobrého espressa, kteří si navíc chtějí užít rituál přípravy kávy.

Pákové espresso

Tyto zařízení nejčastěji uvidíte v kavárnách, patří mezi profesionální přístroje pro přípravu kávy. Mají páku se sítkem, kterým pod vysokým tlakem protéká horká voda. Připravíte s nimi zejména espresso, u některých také další mléčné nápoje založené na espresso základu.

Pokud patříte k těm, kteří chtějí s přípravou kávy experimentovat a jsou ochotni přípravě kávy věnovat čas, je pro vás tím vhodným výrobkem. U pákového kávovaru nestačí zmáčknout tlačítko, které vše udělá za vás. Budete potřebovat zkušenosti, cit a čas.

Postup přípravy kávy je složitý. Ze začátku vám to zabere i 15 minut. Postupem času dobu přípravy kávy zkrátíte o více než polovinu. Na druhou stranu budete odměněni skutečně dobrou kávou.

Typy kávovarů

Na trhu existuje více jak stovka různých typů a druhů. Pro lepší představu je můžete rozdělit na tyto:

Název Výhody Nevýhody
Pákový kávovar Nízká cena za šálek kávy; výborná chuť; velká variabilita nastavování; nižší pořizovací cena; menší rozměr Složitější a časově náročnější příprava; náročnější na údržbu
Kapslový kávovar Nejnižší pořizovací cena; jednoduchá obsluha; rychlost přípravy; menší rozměry Drahé kávové kapsle; limitovaný výběr kapslí; více odpadu
Automatické kávovary Jednodušší příprava; funkce automatického pěnění mléka; použití jakékoliv zrnkové kávy; možnost použití mleté kávy Vyšší pořizovací cena

Mlýnek

Kávu do kávovaru budete muset ve většině případů mlít sami. Budete ho tedy muset dokoupit. Některé modely jsou mlýnkem vybaveny, cena takových výrobků je ale vysoká. Samostatný mlýnek budete moci používat v případě jakéhokoliv kávovaru. Káva jako taková se dá připravovat i z kávy mleté, kterou koupíte v obchodě. Přípravou takové kávy se ochudíte o tu správnou chuť a aroma.

Samotné mletí kávy vyžaduje trochu cviku. Buďte proto trpěliví a testujte různé hrubosti namletí, dokud nenajdete tu, která vám bude vyhovovat nejvíc. Na přípravu espressa se hodí jemně namletá káva, připomínající polohrubou až hrubou mouku. Z příliš hrubé kávy bude espresso slabé, z velmi jemně namleté hořké.

Pěchování kávy

Proč je důležité zabývat se silou pěchování kávy? Je to jeden z faktorů, který určuje průběh extrakce a ta je zase zodpovědná za chuť kávy.
Co je extrakce? Pokud voda teče skrz kávu příliš rychle, nestačí přebírat chuť kávy a je tedy bez chuti. Tomu se říká rychlá extrakce. Pokud teče káva moc pomalu, stihne přebrat potenciál chuti, ale zároveň se díky délce extrakce přepaluje. Správná extrakce se pozná tak, že proud vody je co nejtenčí, ale nesmí se trhat.

Máte 3 možnosti pěchování kávy. Můžete kávu jenom lehce uhladit. Další možnost je zatlačení vší silou. Poslední a nejčastěji volenou možností je vynaložit sílu okolo 20 kilogramů. Jak poznat tuto sílu? Vezměte si osobní váhu, zaplačte na ni pěchovacím víčkem a po ukázání požadované číslo si tuto sílu jednoduše zapamatujte. A která možnost je tedy ta správná? Dá se říct, že všechny a žádná. Je jedno, kterou možnost si vyberete, je ale důležité pěchovat stále stejně.

Příprava mléčné pěny

V pákovém kávovaru připravíte nejenom espresso. S tímto spotřebičem vyrobíte výborné café latte, cappuccino a další mléčné variace.
Mléko můžete našlehat pomocí ručního nebo elektrického napěňovače mléka nebo si koupit pákový kávovar vybavený tryskou určenou k našlehání mléka. Tryska usnadní práci a rychle připraví hustou mléčnou pěnu. Příprava není úplně jednoduchá, vyžaduje trochu cviku.

Pro tuto činnost je vhodné mít nerezovou konvičku na mléko. Konvičku naplníte z poloviny vychlazeným mlékem. Před samotným šleháním pustíte páru na prázdno, aby se mohla správně zahřát a navíc se tak zbavíte případných nečistot, které v trysce mohou být. Trysku vložíte kousek pod povrch mléka a páru pustíte naplno. Mléko se začne šlehat a zvětšovat svůj objem.

Jakmile vás bude konvička s mlékem pálit tak, že ji neudržíte, páru vypněte. Dál se mléko nešlehá, mohlo by se převařit. Po každém použití trysku nezapomeňte očistit.

Tlak a teplota

Tlak nejvíce ovlivní kvalitu připravené kávy. Obvykle stačí hodnota tlaku 9 barů. Dnešní kávovary dokáží udržet tlak 15 barů. Často ale nejsou schopny udržet konstantní tlak a na hodnotu 9 barů se tak dostanou v průměru. Vyhněte se proto pákovým kávovarům bez čerpadla, které dosahují tlaku pouze 3,5 baru.

Ideální teplota pro přípravu espressa je v rozmezí mezi 88 – 92°C. Při výběru kávovaru preferujte ty, které mají nastavitelnou teplotu vody.

Konstrukce

U konstrukce pákového zařízení byste se měli zaměřit na velikost nádoby na vodu. Objem nádoby se pohybuje v rozmezí 0,5 – 2,5 litru. Záleží tedy na vás, jakou velikost zvolíte a jak často budete chtít vodu doplňovat.

Údržba

Údržba je u tohoto typu kávovaru složitější. Po každém použití je třeba opláchnout páku a očistit sítko. Sítu věnujte zvýšenou pozornost. Pokud se díry ucpou, bude mít kávovar problém protlačit kávu skrz. Dále musíte za pomoci slepého sítka (speciální sítko bez děr) vyčistit hlavu. Sítko nasaďte do hlavy, spusťte kávovar a nechte běžet 10 vteřin. Horká voda se po vypnutí vypustí společně s nečistotami a zbytky kávy. Postup několikrát opakujte. Je třeba propláchnout hlavu tak, aby z ní vytékala pouze čistá voda. Štětečkem vyčistěte gumové těsnění, které se nachází v hlavě, to je ta část, na kterou se páka upevňuje.

Páku je třeba vytáhnout, rozložit a dokonale umýt. Doporučuje se páku zhruba třikrát týdně namočit, asi na 15 minut, do horké lázně s trochou čističe a opláchnout čistou vodu.

Tryska se profukuje před a po každém použití, spodní část vyčistíte pomocí speciálního kartáčku. Podle potřeby ji občas nechte namočenou s čističem přes noc.

Jednou za čtvrt nebo půl roku by měl kávovar projít procesem odvápnění. Některé výrobky mají pro tuto činnost speciální funkci, ve většině případu musíte proces odvápnění zvládnout sami.

Vybavení a funkce

Největší podíl na ceně má vybavení a funkce daného spotřebiče. Některé funkce mají vliv na samotnou chuť kávy, například možnost nastavení teploty nebo funkce tvrdosti vody. Nyní se zaměříme na funkce, které může pákový kávovar nabídnout.

  • Sítka
  • Přetlaková – mají dvě dna a na spodní straně pouze jednu dírku. Vzhledem k vyššímu tlaku domácích spotřebičů, dávají výrobci do kávovarů tento typ sítka, tzv. dual wall. Takové sítko vytvoří obstojnou kávu. Jeho velkou nevýhodou je to, že příliš jemně namletá káva může sítko ucpat a je třeba koupit nové.
  • Nepřetlaková – práce s ním je náročnější. Musíte zde hlídat nastavení mlýnku. Konečný výsledek je ale luxusní.
  • Množství vody – díky této funkci nemusíte hlídat, kolik vody chcete do šálku nalít. Jednoduše si toto množství nastavíte a kávovar se zastaví sám po požadovaném množství vody.
  • Funkce horká voda – možnost pustit horkou vodu z trysky na horkou páru. Vhodné pro přípravu čaje.
  • Tryska na páru – používá se pro našlehání a ohřátí mléka.
  • Hrubost mletí – umožňují ty spotřebiče, které mají zabudovaný mlýnek na kávu.
  • Použití kapslí – Možnost používat kromě klasické kávy i POD, který vypadá zhruba jako sáček s čajem. Je to něco jako styl kapslí, lze běžně koupit v obchodech. Práce je tak jednodušší na obsluhu a čistší, stačí POD vyndat, odpadá vymývání.
  • Počet šálků – umožňuje připravit 2 šálky kávy najednou
  • Nahřátí šálků – standartní vybavení, kdy je možné šálky nahřát na vyhřívané ploše kávovaru.

Příkon a spotřeba

U těchto menších spotřebičů je spotřeba elektrické energie zanedbatelná. Pokud si potrpíte na úsporu, vybírejte mezi typy kávovarů, které mají funkci automatického vypnutí nebo Stand-By (pohotovostní) režim.

Příkon kromě spotřeby udává i rychlost nahřátí. Rozdíly nejsou nikterak velké. Na chuť kávy nemá rychlost nahřátí žádný vliv. Pokud chcete při přípravě trochu času ušetřit vybírejte spotřebiče s vyšším příkonem.

Cena

Pákové kávovary patří ve srovnání s ostatními typy do střední cenové skupiny. I mezi levnějšími přístroji můžete najít kvalitní přístroje. Zde bude ovšem omezen počet funkcí.

Cenové rozpětí Klady Zápory
Do 5 000 Kč Parní tlak 15 barů Určené méně náročným uživatelům Objemově menší, kapacita 1 litr; nemají funkci odvápnění, nastavení množství, teploty a tvrdosti vody
Od 5 000 do 10 000 Kč Možnost objemu 1 nebo 2 litry; parní tlak 15 barů; více funkcí jako odvápnění, tvrdost vody, nastavení teploty Přídavné funkce nenajdete u všech modelů; nemá mlýnek na kávu
Nad 10 000 Kč Mají zabudovaný mlýnek na kávu; funkce šlehání mléka Vyšší pořizovací cena

Značky

Nejlepším výrobcem je italská společnost DeLonghi. Dalším kvalitním výrobcem je švýcarská společnost Jura, německá společnost Krups nebo nizozemská firma Philips.

Víte, že…?

Co je espresso? Je to malá káva, kterou vypijete na dva až tři loky. Jedná se o základ ostatních kávových nápojů jako je cappuccino, café latte nebo latte macchiato. Při jeho přípravě musíte dodržet několik zásad.

Pro přípravu espressa budete potřebovat 7 gramů namleté kávy. Po namletí je třeba kávu řádně upěchovat. Je nutné, aby byla stlačená do rovna, aby voda pod tlakem protékala rovnoměrně. Při přípravě kávy se nikdy nepoužívá vroucí voda. Správná teplota se pohybuje kolem 90°C.

Správně napěchovanou páku umístěte do pěchovací hlavy a dobře utáhněte. Doba přípravy by měla trvat 25 sekund. Správné espresso má objem 30 – 35 ml.

Nomination
Moderní expert
Do kanceláře
Ekologický
Profi s mlýnkem
Na dvě kávy
Velká profi mašina
Image
Product
DeLonghi EC 685.W
DeLonghi EC 850.M
DeLonghi ECO 311.W
Catler ES 8013
GAGGIA Classic Plus
KITCHENAID 5KES2102EER
Objem vody
1 l
1 l
1.4 l
2 l
2.1 l
2 l
Parní tlak
15 bar
15 bar
15 bar
15 bar
15 bar
15 bar
Příkon
1450 W
1450 W
1100 W
1850 W
1900 W
1300 W
Typ ovládání
elektronické
mechanické
mechanické
mechanické
mechanické
mechanické
Mlýnek
Automatické čištění
Cena ca. 3 500 CZK ca. 5 500 CZK ca. 2 700 CZK ca. 12 900 CZK ca. 6 400 CZK ca. 22 600 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena