Vakuovačka

Nevyhazujte to, schovejte to na potom.

ca. 1 800 CZK
ca. 2 700 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 7 600 CZK
ca. 6 700 CZK

Jak vybrat vakuovačku?

Problémem současnosti je plýtvání potravinami. Obchody nabízejí spousty lákadel, a tak se snadno může stát, že neodhadnete množství a do koše letí nejen potraviny, ale i vaše peníze. Chcete-li ušetřit v kuchyni i v peněžence, pořiďte si vakuovačku – pomocníka, který prodlouží životnost potravin a zabrání množení nežádoucích mikroorganismů. Začtěte se do našeho článku, provedeme vás světem vakuovaček od A až do Z a ukážeme, jaká vakuovačka je pro vás nejvhodnější.

Typy vakuovaček

Při výběru narazíte na vakuovačky pro domácí i komerční využití. Jednotlivé modely se liší hlavně celkovým zpracováním, způsobem vkládání sáčků do vakuovačky a použitým materiálem, u domácích se jedná většinou o kombinaci nerezu a plastu, zatímco ty komerční jsou obvykle pouze nerezové.

K dostání jsou různé typy vakuových baliček:

  • Externí
  • Komorové
  • Zatavovací
  • Volně stojící

Externí vakuovačky

Často jsou také označovány jako otevřené vakuovačky. Sáček se vkládá z otevřeného prostoru. Hodí se hlavně při občasném zatavování potravin.

Komorové vakuovačky

Jedná se o propracovanější technologii vakuování. V profesionálním provedení jsou schopné dlouhodobějšího provozu. Jsou ideálním řešením pro tekuté pochutiny, protože sáček je již vložen do vakuovačky a nehrozí tedy vylití.

Zatavovací vakuovačky

Jsou velmi podobné předchozímu typu a hodí se pro průmyslové využití. Oproti těm komorovým se mohou pochlubit propracovaným způsobem zatavování.

Volně stojící vakuovačky

Tyto komorové vakuovací stroje disponují velkým objemem a hodí se spíše do velkých provozů.

Ruční nebo automatická?

Pro domácí využití se budete spíše rozhodovat podle toho, zda chcete vakuovat ručně nebo raději necháte stroj pracovat za vás. Oba typy mají své výhody a nevýhody:

Typ vakuovačky Výhody Nevýhody
Ruční + nízká cena + snadná manipulace + kompaktnost – nutnost zapojit svaly
Automatická + dokonalé odsátí vzduchu + rychlé zavaření – vyšší cena – poruchovost

V současné době na trhu jednoznačně vedou automatické svařovačky folií, ruční patří spíš ke starším modelům.

Rozměry

Velikost vakuovačky je bezpochyby jedním z nejdůležitějších údajů. Ne každý si může dovolit mít přístroj neustále položený na kuchyňské lince. Pokud jej budete vytahovat ze skříňky, nepodceňujte ani hmotnost. Ta průměrná je kolem 1,5 kilogramů, ale některé i více než 4 kilogramy.

Průměrné rozměry běžných vakuovacích přístrojů jsou kolem 40x30x20 centimetrů. Ty se dají bez obav skladovat ve skříňce, ale najdete samozřejmě i mnohem větší.

V neposlední řadě nezapomínejte délku přívodního kabelu. Klasická délka 80 centimetrů nemusí být dostatečná, zejména pak v případě, že svařovačka není umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

Příkon a sací výkon

Vakuovačka je elektrickým zařízením, proto při jejím výběru narazíte na důležitý parametr. Tím je příkon, označený zkratkou “W”. Příkon určuje jak výkonné zařízení je a jak rychle pracuje.

Obecně platí, že čím vyšší sací výkon a příkon, tím výkonnější přístroj je. Je však vhodné vybírat zařízení, které alespoň přibližně odpovídá množství potravin určených k vakuování. V opačném případě totiž může docházet ke zbytečným ztrátám elektrické energie.

Příkon vakuovaček se pohybuje od 100 W do 2 400 W. Pro běžné použití v domácnosti se prodávají přístroje s příkonem 300 W a sacím výkonem okolo 10–20 l/min.

Hlučnost

Při nákupu svařovačky folií má svůj význam i míra hluku, kterou přístroj vydává. I když vakuování není ničím, co by trvalo dlouho (průměrně 8 – 30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk stát při delší práci obtěžující.

Obecně tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe. Tento údaj je v decibelech označovaných zkratkou dB.
Milovníci klidného chodu svých spotřebičů by se měli poohlížet po produktech pohybujících se okolo 65 dB. Ničím výjimečným však nejsou ani přístroje, jejichž hlučnost dosahuje 85 dB i více. Jejich intenzivnější používání může být nepříjemné pro vás i vaše okolí.

Rozměry a druh sáčků

Sáčky a folie hrají při nákupu vakuovačky velice důležitou roli. Právě do sáčků jsou totiž ukládány jednotlivé potraviny a pochutiny. Při výběru dbejte na dvě zásadní věci. První z nich je typ používaného sáčku. Vyvarujte nákupu vakuovačky, do které lze vkládat pouze speciální typ od jednoho dodavatele. Z hlediska pořizovacích nákladů a kvality vakuování je lepší, když si můžete vybrat.

Podstatným údajem je i maximální šířka sáčku nebo fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velkou potravinu budete schopni vakuovat. Velikost sáčku či folie se také promítá do celkové velikosti vakuovacího zařízení. Průměrná šířka sáčku u domácích vakuovaček se pohybuje kolem 30 centimetrů.

Zároveň si můžete vybírat ze dvou různých druhů sáčků. Způsob použití a jejich vlastnosti vyplývají z jejich využití v domácnostech či náročnějších provozech. Rozdíly najdete v následující tabulce.

Typ sáčku Výhody Nevýhody Použití
Hladký nižší cena za kus využití pouze ve speciálních přístrojích komerční vakuovací přístroje
Vroubkovaný snadnější manipulace, univerzální využití vyšší cena za kus domácí vakuovací přístroje

Funkce

Cílem vakuovačky je především prodloužit životnost potravina zachovat jejich chuť. Dražší a pokročilejší přístroje mají i další funkce:

  • Odsátí vzduchu – dokonale vysaje ze sáčku všechen vzduch a teprve poté dochází k vakuování.
  • Dvojitý svár – zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá možnost roztrhání a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – funkce, která se využívá zejména u potravin typu omáčky, polévky, apod.
  • Elektronické sledování teploty – přídavná funkce, která bývá součástí vakuové pumpy. Zajišťuje šetrnější ochranu potravin.
  • Indikátory – světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu.
  • Vakuové dózy – některé typy umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadice.
  • Pojistka proti přehřátí – zabraňuje nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – díky vyjímatelným částem přístroje se vyhnete zdlouhavému ručnímu čištění.

Použití

Jak už bylo řečeno, správným vakuováním dobu použitelnosti potravin znatelně prodloužíte. Abyste dosáhli co nejdelší doby použitelnosti potravin, přiínášíme níže 6 praktických rad.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do spodní části sáčku papírový ubrousek.
  • Tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek nejprve zamražte a až poté vakuujte.
  • Vakuované jídlo v mrazničce malinko nabyde na objemu.
  • Při vakuování palačinek nebo koláčků vkládejte mezi jednotlivé vrstvy svačinový papír. Předejdete tak nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované jídlo byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

Cena

Cena pořízení vakovačky se bude lišit v závislosti na tom, zda kupujete přístroj na domácí použití či zařízení pro komerční účely. Cena přístrojů pro běžné vakuování se pohybuje
Ať už se budete rozhodovat pro přístroj k domácímu provozu nebo ten, který je určený pro průmyslové používání, zaměřte se na značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.

Cena do 1000 Kč

Miniaturní vakuovačky označované jako příruční produkty. Pakliže hodně cestujete a chcete mít své potraviny čerstvé, najdete vhodný přístroj již v této nejlevnější kategorii.

Cena od 1 000 Kč do 5 000 Kč

V této kategorii najdete plnohodnotné domácí vakuovačky. Vybírat můžete z různých modelů vhodných pro sáčky do 30 centimetrů. Příkon obvykle překračuje 200 W. Svářečky folií tohoto typu mimo jiné obsahují 5 – 10 vakuových sáčků a prezentují se libovolnými délkami přívodních kabelů.

Cena od 5 000 Kč do 8 000 Kč

Náročnější zákazníci najdou optimální řešení v této cenové relaci. Výkon vakuovaček přesahuje 300 W. Přístroje obvykle mají možnost dvojitých svárů, speciální drážkované fólie, ale i řadu přídavných dóz navíc. Jde hlavně o automatické vakuovačky, které si poradí s libovolnou pochutinou.

Víte, že…?

Víte-li, že zavakuovávat budete potraviny nebo jiné předměty pouze na kratší dobu, hodit by se vám mohly opakovaně použitelné sáčky, které jsou ale dodávány pouze některými přístroji.

Závěrem

Ještě stále váháte? Vakuovačka je ideálním pomocníkem pro milovníky zdravého životního stylu i pro rodiny. Uchová vaše potraviny déle čerstvé při zachování důležitých živin a vitamínů. Zbytky jídla pohodlně zavakuujete a ušetříte tak mnoho místa v lednici. Udržíte svou chladničku bez zápachu. Neplýtváte potravinami a jíte zdravěji.

Nomination
Vítěz nezávislých testů
Pro každodenní používání
Prověřená kvalita
Víceúčelová
S profesionální fólií
Image
Product
Gastroback 46007
Status HV500
ETA Electronic 0762
Guzzanti GZ 330
Foodsaver V3840-I
Dvojitý svár
Hmotnost
1.6 kg
2 kg
1.49 kg
4.8 kg
Napájení
230 V
síť
síť
Odsávání vzduchu
Příkon
200 W
135 W
250 W
Cena ca. 1 800 CZK ca. 2 700 CZK ca. 1 000 CZK ca. 7 600 CZK ca. 6 700 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena