Nejlepší zavařovací hrnce 2025 a jak vybrat
Zavařovací hrnce - udělejte se zásoby, po domácku a zdravě.
Jak vybrat zavařovací hrnec
- Pokud patříte mezi nadšence, kteří zavařují od jara do podzimu prakticky cokoli, bude se vám šikovný a výkonný zavařovací hrnec hodit.
- Doby, kdy se zavařovalo v prádelním hrnci, jsou už dávno pryč a dnešní trh nabízí moderní vysoce kvalitní výrobky.
- Stále více spotřebitelů dává přednost elektrické variantě, ale ani klasické hrnce neupadly v zapomnění.
- Zavařovací hrnce se vyrábějí s objemem zhruba 27 litrů a na jedno použití tak zavaříte 22 klasických sklenic o objemu 0,7 litrů. Můžete sehnat i menší modely, které mají objem 15 litrů.
- Elektrické hrnce nabízí mnoho praktických funkcí.
Zavařovací hrnec - náš výběr




Zavařovací hrnce s teploměrem

Zavařovací hrnce s výpustním ventilem





Zavařovací hrnce s regulací teploty





Zavařovací hrnce Domo



Jak vybrat zavařovací hrnec
Klasika nebo elektrická varianta
Vybírat můžete ze dvou typů zavařovacích hrnců, které se liší nejenom celkovým zpracováním, ale také pořizovací cenou. Spotřebiče s nižší pořizovací cenou jsou potaženy smaltem, dražší pak nerezem. Nerez je odolnější proti poškození a vydrží delší dobu.

Zavařování je v domácnostch stále velmi populární, iStock /Akchamczuk
Elektrické hrnce
Jsou oblíbené pro svou praktičnost a snadné ovládání. Můžete je používat kdekoliv, kde je přístup k elektrické energii. Toto řešení se hodí zejména na chatě. Využít je můžete i v případě pořádání větších oslav, kdy vám poslouží jako ohřívač nebo i vařič. Připravíte v něm například velké množství svařeného vína nebo guláše.
Jsou vybaveny regulátorem teploty a termostatem, který pohlídá teplotu zavařování a nemusíte tak neustále kontrolovat, jak teplota kolísá. Většina modelů má také časovač, který vás na ukončení zavařování upozorní.
Jsou vybaveny ventilem, kterým pohodlně vypustíte vodu potřebnou k zavařování. Je dobré před nákupem zkontrolovat, kde je ventil umístěn. Někdy je příliš vysoko a nezbyde vám nic jiného než vodu, kterou nevypustíte, pracně vylévat.
Mezi bezpečnostní prvky patří pojistka proti vyvaření vody a také pojistka, která vám zabrání zapnutí spotřebiče bez vody.
Klasické hrnce
Pokud zavařujete pouze párkrát do roka nebo vyznáváte klasiku, sáhnete raději po klasickém hrnci. Koupit můžete hrnec vybavený teploměrem nebo ho dokoupit dodatečně. Mezi nevýhody těchto hrnců patří nutnost kontrolování teploty a také času zavařování. Mezi výhody patří velká životnost a nižší pořizovací náklady.

Velikost určuje, kolik sklenic můžete do hrnce umístit, iStock /Akchamczuk
Objem a příkon
Zavařovací hrnce se vyrábějí s objemem zhruba 27 litrů a na jedno použití tak zavaříte 22 klasických sklenic o objemu 0,7 litrů. Můžete sehnat i menší modely, které mají objem 15 litrů.
Příkon ovlivňuje rychlost, kdy je dosaženo požadované teploty. Čím je příkon vyšší, tím rychleji se hrnec zahřeje. Velkou roli zde hraje celkový objem.
- Nejběžnější je příkon v rozmezí 1 800 W – 2 000 W. Tyto hodnoty jsou optimální, nedoporučuje se klesat pod 1 500 W.
Funkce a příslušenství
Nastavení teploty a času
Elektrický zavařovací hrnec je unikátní v tom, že ho můžete nechat pracovat samostatně a to díky možnosti nastavení teploty. Levnější modely mají rozsah 50 – 100°C, dražší 30 – 100°C. Hrnec je tak vhodný nejen pro zavařování, ale také k dalším účelům.
Další funkce je možnost automatického vypnutí, k tomu poslouží časovač. Jednodušší modely mají rozsah 20 – 120 minut, pokročilejší 0 – 120 minut. Inteligentní časovač zajistí start odpočtu až ve chvíli, kdy je dosažení požadované teploty.
Displej
Displej není běžnou součástí všech spotřebičů. Představuje spíše nadstandartní výbavu, která zvyšuje komfort a přesnost používání, kontrolovat můžete především aktuální teplotu.
Termostat
Termostat je standartním a zásadním vybavením elektrického hrnce. Umožňuje nastavení teploty a její automatické udržování. Termostaty jsou plynule nastavitelné až na teplotu 100°C, minimální teplota je 30 – 50°C.
Časovač
Časovač je také vybavením téměř všech modelů. Když se hrnec vypne, ozve se zvukový signál. Maximum je 120 minut, minimum 0 – 20 minut. Využít můžete také neomezené vaření, kdy hlídáte čas sami.
Bezpečnostní pojistka
Jedná se o ochranu proti přehřátí a také pojistku, která zabrání dalšímu ohřívání v případě, že se vypaří veškerá voda.
Odšťavňovací nástavec – patří k nejoblíbenějšímu příslušenství u elektrických zavařovacích hrnců. Díky němu připravíte zdravé domácí šťávy.
Pokud nemáte v domácnosti místo na uložení hrnce, vyřeší to soustava pro zavařování Tescoma Della Casa. Je to vlastně nástavec, který z obyčejného hrnce vytvoří hrnec zavařovací. Sada obsahuje nástavec na hrnce o průměrech 24 cm, která malý hrnec zvýší o 8 centimetrů. Můžete tedy zavařovat i klasické velké sklenice nebo několik menších sklenic nad sebou. Dále je součástí napařovací vložka a poklice s teploměrem.
Cena
Cena je různá, pohybuje se v rozmezí 2 000 až 5 000 Kč. Konečná cena je závislá především na materiálu, ze kterého je hrnec vyroben.
Cena | Možnosti |
---|---|
Do 1 000 Kč | Nejlevnější modely koupíte od 600 Kč, jedná se o klasické hrnce s teploměrem |
Od 1 000 – 2 000 Kč | Cenové rozpětí nabízí také základní elektrické hrnce. Jejich příkon je 1 800 W. Hrnce mají manuální ovládání a jsou vybaveny základními funkcemi. |
Od 2 000 do 4 000 Kč | Hrnce mají digitální podsvícený displej. Příkon se pohybuje kolem 2 000 W. |
Nad 4 000 Kč | Profesionální zavařovací automaty |
Výrobci
Kvalitní zavařovací hrnce můžete zakoupit od kvalitních a prověřených výrobců.
Severin – německá značka, která nabízí levnější modely, jsou ale velmi spolehlivé. Hrnce mívají většinou smaltový plášť, plastové víko a izolované rukojeti. Vzhledem se podobají fritovacím hrncům. K vybavení patří regulátor teploty a ochrana proti přehřátí.
Guzzanti a Rommelsbacher – oba výrobci nabízí kvalitní a komfortní výrobky vyšší třídy. Elektrické zavařovací hrnce jsou vybaveny časovým spínačem. Samozřejmostí je termostat, světelná kontrolka a pojistka proti přehřátí. Multifunkční hrnce jsou vybaveny uzavřeným dnem, které vám poslouží při přípravě klasických jídel. Hrnce jsou vyráběny z broušené nerezové oceli.
Vše o zavařování
Zavařovat lze téměř vše, co roste na zahradě. Zpracovávejte pouze kvalitní, dobře omyté suroviny.
Ovoce lze zavařovat vcelku jako kompot nebo zpracované na různé džemy a marmelády. Celé, půlené nebo jinak zpracované ovoce skládejte těsně k sobě, ale nestlačujte ho. Do sklenic přidejte cukr s vodou nebo jenom cukr. Cukrem dosladíte švestky, meruňky nebo borůvky.
Zelenina je vhodná téměř každá, která se nekonzumuje pouze syrová. Mezi nevhodnou zeleninu tedy patří ředkvičky, saláty nebo salátové okurky. Zelenina musí být kvalitní, dobře omytá a okapaná.
Houby před zavařením důkladně očistěte a opláchněte studenou vodou. Ve sklenicích je přelijte speciálním nálevem nebo jenom mírně slanou popřípadě octovou vodou. Doba zavařování je asi 80 minut a teplota okolo 90°C.
Zavíčkovaná sklenička se při sterilaci ohřívá na teplotu kolem 85 °C. Teplota může být i vyšší. Ze sklenice je při vysoké teplotě vytlačen přebytečný vzduch. Po zchladnutí se vzduch uvnitř smrští, vznikne podtlak, který drží víčko. Potravina je tak uchována ve vzduchotěsném prostředí.
Ať už budete vyrábět domácí kompoty nebo marmelády, musíte si nejprve připravit sklenice a víčka. Vše musí být pečlivě umyté a vysušené. Dobře je vymyjte horkou vodou a pro jistotu je můžete nechat v troubě projít teplotou 100°C. Zlikvidujete tak případné původce plísní.
Sklenice se zavařenými potravinami nechejte zvolna vychladnout položené dnem vzhůru na utěrce. Je dobré je opatřit štítkem s datem zavařování.
Poté je umístěte ideálně do chladu a temna. První týden zkontrolujte, jestli víčka správně těsní. V opačném případě je možné sklenici opatřit novým víčkem a zavařování opakovat.
Maso a uzeniny
Vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí i telecí maso se zavařuje do sklenic nebo speciálních zavařovacích plechovek. Maso dávejte do sklenice celé nebo nakrájené na kousky do výše 2,5 cm pod okraj. Na dno sklenice, která je vymazaná sádlem dejte sůl. Zavařujte 1,5 hodiny a druhý den pak ještě hodinu.
Uzeniny se musí před zavařením důkladně tepelně zpracovat, nesmí v nich být mouka ani strouhanka. Po tepelné úpravě uzeniny opláchněte v horké vodě, nechte okapat a poté vkládejte do sklenic tak, aby nebyly přeplněné. Poté sklenice zalijte 3% studeným lákem. Dobře uzavřené sklenice zavařujte na 90°C asi 35 minut.
Ryby
Se zavařenými rybami se nesetkáte příliš často. Většinou se zavařují očištěné filety. Nejprve ryby bez hlav nasolte a upečte. Po vychladnutí naskládejte do sklenic, přidejte hřebíček, pepř a nové koření, dále asi 3 cm vody a trochu oleje. Zavíčkujte a zavařujte při teplotě 100°C nejdéle 5 hodin.
Polévky a hotová jídla
Hotová jídla se hodí především na cesty, případně na dovolené. Takto upravený pokrm vydrží dlouhou dobu a nemusíte se spoléhat na konzervy, které obsahují také množství škodlivých látek a chutí se domácímu jídlu nevyrovnají. Ještě teplé jídlo nalejte do sklenic a zavíčkujte. Zavařujte při teplotě 95°C asi hodinu.
Víte, že…?
Pro zavařování nebudete potřebovat jenom hrnec, ale také další drobnosti. Jsou to samozřejmě sklenice a víčka. Dále pak zavařovací hlavy, která vám umožní snadné uzavření sklenic. Otvíráky poslouží při jejich otevírání. Díky speciálním kleštím lehce vytáhnete horké sklenice. Růžné velikosti nálevek ulehčí plnění sklenic zejména marmeládou. Pokud jste zvolili klasický hrnec, neobejdete se bez teplo