Jak vybrat bowie nůž
- Do kategorie nožů s označením bowie zpravidla spadají nože s pevnou a rovnou čepelí. Jedná se o velké pracovní nebo bojové nože.
- V případě nožů jsou vždy stěžejní parametry spojené s jejich čepelí. Jedná se zejména o její délku a výrobní materiál.
- Nedílnou součástí každého nože je také rukojeť. V jejím případě je vhodné se zaměřit na tvarování a výrobní materiál.
Bowie nůž - náš výběr
Bowie nože Cold Steel
Jak vybrat bowie nůž
Co je bowie nůž
Původní bowie nože byly velké pevné určené k práci nebo k boji. Charakterizovala je mohutná čepel se specifickým tvarem. V současné době jsou bowie nože nejčastěji zařazeny do kategorií velkých pracovních nožů, ale kapesních nožů nebo nožů pro sport a bojová umění.
Klasický bowie nůž má následující znaky:
- Pevná, dlouhá, rovná čepel s typicky prohnutým hrotem
- Na hřbetu čepele mohou být zářezy nebo vrstva měkkého kovu
- Rukojeť je od čepele oddělena masivním příčkou
Víte, že…?
Označení bowie nesou nože, které jsou pojmenovány po americkém plukovníkovi Jamesi Jimim Bowiem. Vrchol rozkvětu tohoto nože je datován mezi roky 1830 až 1880. Původně tyto nože sloužili jako pracovní nebo k boji, proto byly velmi oblíbené zejména mezi vojáky, lovci, stopaři apod.
Jaké parametry má čepel
V případě čepel se lze zaměřit na několik základních parametrů, jako jsou rozměry nebo výrobní materiál.
Čepel a její rozměry
Bowie nože se vyrábí v různých provedeních a to se týká také jeho rozměrů. Standardní délka čepele je minimálně 15 cm dlouhá, ale existují nože s délkou až 30 cm. Šířka čepele se pak nejčastěji pohybuje mezi 4 až 5 cm.
Materiál čepele
Všechny nože se během používání dřív nebo později ztupí. Nejedná se o vadu materiálu, ale typickou vlastnost. Rychlost opotřebení a další vlastnosti pak úzce souvisí právě s použitým materiálem.
- Nerezová ocel – jedná se o měkčí materiál, který se velmi snadno brousí a navíc je odolná vůči mechanickému poškození i vzniku rzi; tyto nože vyžadují častější broušení
- Uhlíková ocel – méně se tupí, ale vyžadují náročnější broušení a také pravidelnou péči; tento materiál je také náchylnější ke vzniku rzi; při aktivním používání získá čepel časem zajímavou patinu
- Prášková ocel – tento materiál kombinuje nejlepší vlastnosti obou předchozích typů
Materiál | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Nerezová ocel | Snadné broušení | Rychleji se ztupí |
Méně náchylná ke vzniku rzi | ||
Odolná vůči mechanickému poškození | ||
Uhlíková ocel | Méně se tupí | Broušení nožů je náročnější |
Tvrdší a odolnější než nerez | Náchylnější ke vzniku rzi | |
Vyžaduje pravidelnou péči | ||
Prášková ocel | Kombinuje nejlepší vlastnosti obou předchozích typů | Vyšší pořizovací cena |
Víte, že…?
V případě cest do ciziny je nutné si ověřit, zda je možné daný model případně převážet. Celá řada zemí má nože s čepelí delší než 12 cm legislativně zařazeny mezi zbraně. Tyto pak bývají majitelům zabavovány.
Střenka neboli rukojeť
Termín střenka je nožířské označení pro rukojeť, tedy tu část nože, která se drží v ruce. Obecně je žádoucí, aby vždy padla dobře do ruky a tím pádem bylo používání nože komfortní i po delší dobu. Z tohoto hlediska je poměrně oblíbené ergonomické tvarování pro prsty, ale i to je vhodné před nákupem nejdříve vyzkoušet, protože ne každému může vyhovovat. Kulatější, jednoduché tvary rukojeti by měly vždy dobře padnout do ruky. Praktické jsou zejména při změnách poloh držení. Z tohoto pohledu je ergonomické tvarování o něco problematičtější.
Z materiálů se nejčastěji používají následující varianty:
- Dřevo – vyžaduje určitou míru péče
- Guma – zajišťuje pevné držení, ruka neklouže
- Micarta – jedná se o materiál, který sestává z vrstev sklolaminátu spojených pryskyřicí; jedná se o velmi odolnou variantu
- Kov – tyto vyžadují osobní vyzkoušení, jestli budou opravdu vyhovovat; totéž platí i u nožů, kterým rukojeť chybí