Nejlepší čerpadla ke kotli 2024 a jak vybrat

Autor: Jakub Černý | Aktualizováno: Květen 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Grundfos ALPHA1 L 25-60 180 mm 99160584
95 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat čerpadlo ke kotli

Při vyběru vhodného čerpadla ke kotli je důležité brát v úvahu několik klíčových faktorů:

  • Typ kotle: Zda máte plynový, elektrický nebo kotel na pevná paliva, každý typ potřebuje specifické čerpadlo.
  • Výkon čerpadla: Musí být dostatečný pro systém vytápění, aby zajistil správný oběh teplonosné látky.
  • Výška čerpání: Určuje, jak vysoko může čerpadlo efektivně zvedat vodu, což je zásadní v budovách s více patry.
  • Energetická účinnost: Vyberte model s vysokou energetickou účinností, abyste snížili provozní náklady.
  • Hlučnost: Čerpadlo by mělo být co možná nejtišší, aby nezpůsobovalo rušení, zejména pokud je umístěno v blízkosti obytných prostor.
  • Uživatelská přívětivost a údržba: Čerpadla snadná na údržbu a obsluhu jsou preferovaná pro delší životnost a snadnější používání.

Čerpadlo ke kotli - náš výběr

Grundfos ALPHA1 L 25-60 180 mm 99160584
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1940 l/hod
Dopravní výška: 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 2.06 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 11 / 2 "
Délka: 18 cm
Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-60 s délkou 180 mm a připojením 1x230V je určeno pro výměnu v otopných systémech. Má max. dopravní výšku 60 dm, pracuje v teplotním rozsahu 2-95 °C a tlaku do 10 bar. Spotřeba energie je 4-45 W s energetickou účinností EEI 0.20. Tělo je z litiny EN-GJL-150.
Zobrazit méně
Wilo Star-Z Nova 4132760
přečíst recenzi
Výrobce: Wilo
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 400 l/hod
Dopravní výška: 1 m
Výtlačná výška (výtlak): 1 m
Zobrazit více
Napětí: 230 V
Příkon: 3 W
Výkon motoru: 5 W
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: IP42
Na vodu: ano
Hmotnost: 0.8 kg
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 1 / 0 "
Závitová: ano
Délka: 8.4 cm
Automatické zahradní čerpadlo je navrženo pro snadné a efektivní zavlažování zahrady a další vodní činnosti. Je vybaveno čidlem pro automatické spínání a vypínání čerpadla, které udržuje stálý tlak vody. Toto čerpadlo je vhodné pro osazení s různými příslušenstvími pro zavlažování zahrady.
Zobrazit méně
Grundfos ALPHA1 L 25-40 180 mm 99160579
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1800 l/hod
Dopravní výška: 4 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 2.06 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 11 / 2 "
Délka: 18 cm
Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-40 180 mm je konstruováno pro připojení k kotlům různých značek. Má port-port délku 180 mm, jmenovitý průtok 1,8 m^3/h a dopravní výšku 2,01 m. Vhodné pro teploty kapaliny 2-95 °C, s maximálním provozním tlakem 10 bar. Čerpadlo je vybaveno kompozitovým oběžným kolem a litinovým tělesem. Energetická účinnost je označená EEI hodnotou 0,20 a hladina hluku dosahuje 42-43 dB(A).
Zobrazit méně
IBO OHI 25-40/180 38914
přečíst recenzi
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 4 m
Napětí: 230 V
Napájení čerpadla: elektrické
Zobrazit více
Hmotnost: 3.5 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Připojovací závit: 6 / 4 "
Oběhové čerpadlo IBO OHI 25-40/180 je vyrobeno z litiny s protikorozní úpravou a má sklokeramická ložiska. Připojuje se na napětí 220-230V/50Hz, má proud 0,41 A a výkon 38-72W v závislosti na nastavené rychlosti. Maximální průtok dosahuje 18-48L/min a tepelná odolnost je 2-110°C. Montážní délka čerpadla je 180 mm, pracovní tlak do 10 bar a krytí IP44.
Zobrazit méně
IBO OHI 25-80/180 38917
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 8 m
Napětí: 230 V
Výkon motoru: 550 W
Zobrazit více
Krytí IP: IP54
Hmotnost: 5 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Maximální tlak: 10 bar
Oběhové čerpadlo IBO OHI 25-80/180 s rozměrem osazení 180 mm, je konstruováno s třemi rychlostmi a vhodné pro zařízení pracující s kapalinou v teplotním rozmezí +10°C až +110°C. Maximální provozní tlak dosahuje 10 bar. Čerpá čisté kapaliny bez pevných prvků a je kompatibilní se směsí glykol/voda v poměru 1:1.
Zobrazit méně

Čerpadla ke kotli Grundfos

Grundfos ALPHA1 L 25-60 180 mm 99160584
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1940 l/hod
Dopravní výška: 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 2.06 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 11 / 2 "
Délka: 18 cm
Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-60 s délkou 180 mm a připojením 1x230V je určeno pro výměnu v otopných systémech. Má max. dopravní výšku 60 dm, pracuje v teplotním rozsahu 2-95 °C a tlaku do 10 bar. Spotřeba energie je 4-45 W s energetickou účinností EEI 0.20. Tělo je z litiny EN-GJL-150.
Zobrazit méně
Grundfos ALPHA1 L 25-40 180 mm 99160579
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1800 l/hod
Dopravní výška: 4 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 2.06 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 11 / 2 "
Délka: 18 cm
Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-40 180 mm je konstruováno pro připojení k kotlům různých značek. Má port-port délku 180 mm, jmenovitý průtok 1,8 m^3/h a dopravní výšku 2,01 m. Vhodné pro teploty kapaliny 2-95 °C, s maximálním provozním tlakem 10 bar. Čerpadlo je vybaveno kompozitovým oběžným kolem a litinovým tělesem. Energetická účinnost je označená EEI hodnotou 0,20 a hladina hluku dosahuje 42-43 dB(A).
Zobrazit méně
Grundfos ALPHA1 L 20-60 130 mm 99160577
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1940 l/hod
Dopravní výška: 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 1.79 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 11 / 4 "
Délka: 13 cm
Cirkulační čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 20-60 130 mm je určeno pro otopné systémy. Nabízí tři pevné provozní křivky, PWM profil a režimy pro radiátory a podlahové vytápění. Průtok dosahuje 1,94 m³/h a max. dopravní výška je 6 m. Tělo z litiny, oběžné kolo z kompozitu. Energetický index EEI je 0,20.
Zobrazit méně
Grundfos ALPHA1 L 32-60 180 mm 99160590
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1940 l/hod
Dopravní výška: 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 2.19 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Délka: 18 cm
Čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 32-60 180 mm s obj. číslem 99160590 je určeno pro kotlové systémy. Tento model, který nahrazuje starší verze jako ALPHA2 L a UPS 32-60, není vybaven funkcí AUTOADAPT. Disponuje novým typem konektoru, PWM pro připojení signálních kabelů a je odolné proti vyšším teplotám. Hladina hluku se pohybuje kolem 42-43 dB.
Zobrazit méně
Grundfos ALPHA1 L 15-40 130 mm 99160550
přečíst recenzi
Výrobce: GRUNDFOS
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 1500 l/hod
Dopravní výška: 4 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: X4D (IEC 34-5)
Na vodu: ano
Hmotnost: 1.8 kg
Alarm: ano
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Délka: 13 cm
Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 15-40 130 mm s příkonem 25 W má max. dopravní výšku 40 dm, pro pracovní teploty vody 2–95°C a max. provozní tlak 10 bar. Těleso čerpadla je z litiny, motor je bez ochrany. Energetická účinnost činí EEI 0.20, hmotnost 1.88 kg.
Zobrazit méně

Čerpadla ke kotli IBO

IBO OHI 25-40/180 38914
přečíst recenzi
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 4 m
Napětí: 230 V
Napájení čerpadla: elektrické
Zobrazit více
Hmotnost: 3.5 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Připojovací závit: 6 / 4 "
Oběhové čerpadlo IBO OHI 25-40/180 je vyrobeno z litiny s protikorozní úpravou a má sklokeramická ložiska. Připojuje se na napětí 220-230V/50Hz, má proud 0,41 A a výkon 38-72W v závislosti na nastavené rychlosti. Maximální průtok dosahuje 18-48L/min a tepelná odolnost je 2-110°C. Montážní délka čerpadla je 180 mm, pracovní tlak do 10 bar a krytí IP44.
Zobrazit méně
IBO OHI 25-60/180 38916
přečíst recenzi
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 6 m
Napětí: 230 V
Krytí IP: IP44
Zobrazit více
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Maximální tlak: 10 bar
Připojovací závit: 6 / 4 "
Cirkulační čerpadlo IBO OHI 25-60/180 38916 s napájením 220-230V a jmenovitým proudem 0,41 A nabízí třístupňovou regulaci výkonu (46/63/93 W) a průtok (22/38/55 L/min). Materiál je litina s antikorozním smaltem a ložiska z keramiky. Čerpadlo je vhodné pro systémy bez pevných částí, s maximální teplotou média do 110°C, tlakem v potrubí do 10 barů, ochranou IP44 a montážní délkou 180 mm.
Zobrazit méně
IBO OHI 15-60/130 39205
přečíst recenzi
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Dopravní výška: 6 m
Výtlačná výška (výtlak): 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Krytí IP: IP44
Maximální teplota kapaliny: 95 °C
Maximální tlak: 10 bar
Oběhové čerpadlo IBO OHI 15-60/130mm je konstruováno pro cirkulaci vody v různých topných a chladících systémech s možností nastavení rychlosti rotoru na tři úrovně. Vyznačuje se antikorozní povrchovou úpravou a materiálem ložiska ze sklokeramiky. Technické parametry zahrnují napětí 220–230V, výkon 46–93 W a maximální průtok až 55 l/min.
Zobrazit méně
IBO OHI 25-80/180 38917
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 8 m
Napětí: 230 V
Výkon motoru: 550 W
Zobrazit více
Krytí IP: IP54
Hmotnost: 5 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Maximální tlak: 10 bar
Oběhové čerpadlo IBO OHI 25-80/180 s rozměrem osazení 180 mm, je konstruováno s třemi rychlostmi a vhodné pro zařízení pracující s kapalinou v teplotním rozmezí +10°C až +110°C. Maximální provozní tlak dosahuje 10 bar. Čerpá čisté kapaliny bez pevných prvků a je kompatibilní se směsí glykol/voda v poměru 1:1.
Zobrazit méně
IBO NOVA 25-60/180 38997
Výrobce: IBO
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 0.91666666666667 l/hod
Výtlačná výška (výtlak): 6 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Napájení čerpadla: elektrické
Oběhové čerpadlo IBO NOVA 25-60/180 s motorem permanentního magnetu a vestavěným regulátorem tlaku. Umožňuje nepřetržité automatické nastavení výkonu. Má ovládací panel na motoru a indikátor spotřeby elektrické energie. Součástí je sada pro montáž a adaptér kabelu. Splňuje energetickou třídu A.
Zobrazit méně

Čerpadla ke kotli DAB

DAB EVOSTA2 40-70/130 - 1/2
Výrobce: DAB
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 7 m
Napětí: 230 V
Krytí IP: IP X5
Zobrazit více
Hmotnost: 2 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Délka: 13 cm
Oběhové čerpadlo DAB EVOSTA2 40-70/130 vykazuje energetickou účinnost díky motoru s permanentním magnetem a frekvenčním měničem. Kompaktní zařízení s vhodností pro topné a klimatizační systémy se automaticky přizpůsobuje systémovým změnám, minimalizuje spotřebu energie a splňuje evropskou směrnici 2009/125/ES.
Zobrazit méně
DAB Evosta2 11/85 SAN P1/2
Výrobce: DAB
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 600 l/hod
Výtlačná výška (výtlak): 1.1 m
Délka kabelu: 1.5 m
Zobrazit více
Krytí IP: IP 42
Hmotnost: 1 kg
Cirkulační čerpadlo DAB Evosta2 11/85 SAN P1/2" je určeno pro teplou pitnou/užitkovou vodu. Je vybaveno synchronním motorem s ochranou a možností snadné údržby. Součástí balení je kabel a izolace.
Zobrazit méně
DAB EVOSTA 3 40/180
přečíst recenzi
Výrobce: DAB
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 4 m
Napětí: 230 V
Krytí IP: IP X5
Zobrazit více
Hmotnost: 2.2 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Čerpadlo DAB EVOSTA 3 40/180 představuje elektronickou oběhovku s synchronním motorem a magnetem. Je řízeno frekvenčním měničem, splňuje směrnici 2009/125/ES a směrnici EEI≤0,18 (2015). Má vestavěnou funkci pro automatickou adaptaci výkonu a energetickou efektivitu. Kompaktní rozměry čerpadla umožňují výšku dopravy do 8 metrů.
Zobrazit méně
DAB Evosta2 40-70/130 1
přečíst recenzi
Výrobce: DAB
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Výtlačná výška (výtlak): 7 m
Krytí IP: IP X5
Hmotnost: 2.1 kg
Zobrazit více
Oběhové čerpadlo DAB Evosta2 40-70/130 1" disponuje automatickou regulací výkonu, ECM motorem a nerezovým opláštěním. Je vhodné pro dopravní výšku 4-6 metrů.
Zobrazit méně
DAB EVOPLUS SMALL 80/180 XM - závitové 60150944
Výrobce: DAB
Typ čerpadla: oběhová
Druh čerpadla: povrchová
Maximální čerpané množství: 8000 l/hod
Výtlačná výška (výtlak): 11 m
Napětí: 230 V
Zobrazit více
Příkon: 135 W
Napájení čerpadla: elektrické
Krytí IP: IP 44
Hmotnost: 2.8 kg
Maximální teplota kapaliny: 110 °C
Maximální tlak: 16 bar
Závitová: ano
Elektronicky řízené oběhové čerpadlo DAB EVOPLUS SMALL 80/180 XM je určeno pro otopné, ventilační a klimatizační systémy. Motor s permanentními magnety a kmitočtovým měničem splňuje směrnici 2009/125/ES s indexem účinnosti ≤0,23. Pracovní rozsah čerpadla je 2-12 m3/h s výtlakem do 11 m, napětí 1x230V.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Čerpadlo ke kotli

Jak vybrat čerpadlo ke kotli

Jaká je souvislost mezi typem kotle a výběrem čerpadla

Typ kotle je jedním z rozhodujících faktorů při výběru čerpadla, protože různé typy systémů vytápění vyžadují různé typy čerpání. Například kotle na pevná paliva často vyžadují čerpadla s větší odolností vůči vyšším teplotám a možným částečkám, které mohou být v teplonosné látce. U plynových a elektrických kotlů jsou tyto faktory méně výrazné, ale stále je třeba zohlednit výkon čerpadla a jeho schopnost zvládnout požadovaný teplonosný okruh.

Jaký vliv má výška čerpání čerpadla na jeho funkčnost

Výška čerpání je klíčovým parametrem, který určuje schopnost čerpadla přepravovat vodu do vyšších podlaží budovy. Je-li vaše čerpadlo určeno pro systém vytápění v domě s více patry, měli byste zvolit čerpadlo s dostatečnou výškou čerpání, abyste zajistili efektivní oběh teplonosné látky v celém objektu. Nedostatečná výška čerpání by mohla vést k nedostatečnému vytápění v horních patrech.

Jaká je důležitost energetické účinnosti čerpadla ke kotli

Energetická účinnost čerpadla ovlivňuje jak jeho provozní náklady, tak dopad na životní prostředí. Vysoce účinná čerpadla spotřebovávají méně energie k dosažení stejného výkonu jako méně účinná čerpadla, což vede k úspořám na elektřině a snižuje emise skleníkových plynů. Čím vyšší je energetická třída čerpadla, tím menší je jeho energetická spotřeba a ekologická stopa.

Je důležitá hlučnost čerpadla ke kotli a jak ji lze minimalizovat

Čerpadlo ke kotli
Grundfos ALPHA1 L 25-60 180 mm 99160584

Ano, hlučnost čerpadla je důležitá zejména v případech, kdy je čerpadlo umístěno blízko obytných prostor. Hlučné čerpadlo může způsobovat nepříjemnosti a rušit běžné aktivity. Proto je vhodné při výběru dát přednost tichým modelům nebo instalaci čerpadla doplnit o zvukovou izolaci, aby byl jeho chod co nejméně narušující.

Jaké jsou přednosti čerpadel jednoduchých na údržbu v souvislosti s jejich životností

Čerpadla, která jsou navržena tak, aby byla jednoduchá na údržbu, obvykle mají delší životnost, protože pravidelná a jednoduchá údržba zabraňuje předčasným poruchám a prodlužuje období správného fungování zařízení. Kromě toho mohou čerpadla, u kterých je snadné vyměnit opotřebované díly, poskytnout dlouhodobě stabilní výkon bez potřeby časté výměny celého zařízení.

Zobrazit kompletní nabídku Čerpadlo ke kotli