Nejlepší dávkovače medu 2024 a jak vybrat
Jak vybrat dávkovač medu
- Med je oblíbená pochutina používaná v běžných domácnostech i restauračních zařízeních. Vzhledem k její konzistenci je pro dávkování vhodné volit nádoby, které toto usnadňují. Ty mohou mít různou podobu.
- Při výběru dávkovače je možné přihlédnout k výrobním materiálům. Nejčastěji se lze setkat s kombinací sklo a plast. Plast může být u kvalitnějších modelů nahrazen nerezovou ocelí. Velmi zajímavá je pak kombinace keramické dózy a dřevěné naběračky.
- Pro běžné použití jsou dostačující dávkovače o objemu kolem 0,25 litrů. Některé modely ale nabízí i objem větší.
Dávkovač medu - náš výběr
Jak vybrat dávkovač medu
Jaké typy dávkovačů existují
Med je oblíbená surovina hojně využívaná např. při pečení, dolaďování různých pokrmů nebo jako sladidlo do čaje. Při jeho aplikaci ale může vznikat nežádoucí lepkavý nepořádek. Tomuto by měly předcházet dávkovače medu, které mohou mít různé provedení. Jejich výběr je zpravidla otázkou osobních preferencí.
Dávkovače s otvorem ve dně
Tyto dávkovače zpravidla sestávají z odkapávací misky, do které se vkládá samotný dávkovač opatřený víkem a páčkou, která otevírá dno dávkovače, kterým se med propouští ven. Po následném uzavření dávkovače se uloží do odkapávače, což zamezuje vzniku následného nepořádku. Dávkovač je opatřen úchytem, který usnadňuje manipulaci s nádobou.
Dávkovače s výklopným víčkem
Jedná se o klasický model dávkovače, kdy nádoba je uzavřena víkem, které chrání obsah uvnitř. Před aplikací se víko jednoduše odklopí nejčastěji pomocí páčky. Následně se med naleje na pokrm či do nápoje. Nevýhodou těchto modelů je to, že zbytky medu mohou stékat po vnější straně dávkovače.
Dávkovač s pumpičkou
Tyto dávkovače vypadají podobně jako např. dávkovače mýdla. Jsou opatřeny pumpičkou, která po stisknutí nadávkuje potřebné množství medu. Toto řešení je méně estetické a do moderních kuchyní se příliš nehodí. Na druhou stranu patří mezi nejlevnější variantu, protože bývá nejčastěji vyrobena z plastu.
Dávkovač s naběračkou
Zpravidla se jedná o dózu nejčastěji vyrobenou ze skla nebo keramiky jejíž součástí je speciální naběračka na med. Tu lze koupit i samostatně a použít ji do prakticky jakékoliv nádoby. Tyto dávkovače bývají vzhledem k použitým materiálům velmi esteticky zajímavé. Samotné dávkování medu může být ale náročnější a také může vznikat nepořádek kolem.
Nástavce na sklenice
Někteří výrobci nabízí speciální dávkovací nástavce, které se šroubují přímo na sklenice. Nutné je dodržet šířku uzávěru. Nástavce jsou praktické z toho důvodu, že není třeba med nikam přelévat. Na druhou stranu mohou být méně estetické na rozdíl od speciálních dávkovačů. Aplikace medu je podobná jako u modelů s otvorem ve dně nádoby.
Typ dávkovače | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
S otvorem ve dně | Snadná manipulace díky úchytu | Ne vždy jsou vhodné do myčky nádobí |
Odkapávací miska zabraňuje vzniku nepořádku kolem dávkovače | ||
Lze použít i na jiné suroviny | ||
S výklopným víčkem | Jednoduché použití | Může docházet k nepořádku kolem dávkovače |
Lze využít i na jiné suroviny | ||
S pumpičkou | Snadná aplikace | Méně estetická varianta |
Med neukapává | ||
S naběračkou | Díky použitým materiálům patří mezi designově nejzajímavější | Dávkování medu je méně pohodlné |
Naběračku lze koupit i samostatně | Může vznikat nepořádek kolem | |
Nádoby mohou mít i větší objem | ||
Nástavce | Šroubují se přímo na sklenice ve kterých je med uložený | Nutné dodržet průměr hrdla daného výrobcem |
Med není nutné nikam přelévat | Méně estetická záležitost |
Víte, že…?
Některé typy dávkovačů medu jsou vhodné také na dávkování dalších surovin. Může se jednat o nejrůznější sirupy, ale také rozpuštěnou čokoládu, marmelády nebo marinády.
Z jakých materiálů se vyrábí
V případě dávkovačů medu se lze nejčastěji setkat s materiály jako je sklo, plast nebo dřevo. Setkat se lze také s nerezovou ocelí nebo keramikou
- Sklo – ze skla bývají zpravidla vyrobené samotné nádoby, do kterých se med nalévá, případně odkapávače; materiál se snadno udržuje, ale je nutné počítat s tím, že je křehký a může se snadno rozbít
- Keramika – používá se opět na výrobu nádob na med; nejčastěji pak v kombinaci s dřevěnou naběračkou
- Plast – jedná se o doplňkový materiál používaný na víčka dávkovačů, často bývá pochromovaný, což dodává výrobku zajímavější design
- Nerezová ocel – má obdobné využití jako plast, ale používá se u kvalitnějších, tedy i dražších dávkovačů; z nerezu mohou být vyrobeny i celé dávkovače, v tomto případě se ale zpravidla jedná o profi vybavení
- Dřevo – tento materiál se používá výhradně na výrobu speciálních naběraček na med
Jaký zvolit objem
Dávkovače medu jsou nejčastěji určeny pro rychlé dávkování např. do čaje nebo pokrmy jako jsou palačinky nebo vafle. Mívají tedy menší rozměry, které usnadňují manipulaci s dávkovačem. Objem nádob se nejčastěji pohybuje mezi 0,2 až 0,35 litru. Tyto varianty jsou vhodné k umístění na stůl, aby byly neustále při ruce. Své využití nachází i v restauračních provozech např. jako součást švédských stolů. Dózy opatřené naběračkou na med mohou mít objem i kolem 0,5 litru. Pro opravdové milovníky medu nebo profesionální provozy lze volit dávkovače, které pojmou i větší množství medu, nejvíce pak kolem 5 litrů. Zde již se jedná o větší zařízení.