19 nejlepších elektrických kráječů 2023

Praktický pomocník do každé rodiny.

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Březen 2023

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
ETA 1094 90000
90 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat elektrický kráječ

  • Kuchyňský kráječ je v dnešní době běžným pomocníkem v kuchyni. Jejich elektrické varianty patří mezi moderní spotřebiče, které zpracují celou řadu potravin od pečiva až po maso.
  • Mezi dvě nejdůležitější součásti kráječe patří elektromotor a krájecí kotouč. Z parametrů si pak všímejte výše příkonu a typu ostří kotouče.
  • Při výběru se zaměřte také na další přídavné funkce a vlastnosti přístroje. Nejdůležitější jsou pak ty, které zajišťují vyšší bezpečnost při práci.

Elektrický kráječ - náš výběr

ETA 1094 90000
přečíst recenzi
Výrobce: ETA
Barva: bílá
Příkon: 120 W
Maximální tloušťka řezu: 20 mm
Graef Classic C 20
přečíst recenzi
Výrobce: Graef
Barva: Bílá
Příkon: 170 W
Hmotnost: 8.2 kg
Ritter Arcus 3 duo plus
přečíst recenzi
Výrobce: Ritter
Barva: Nerezová ocel
Příkon: 65 W
Určení: potraviny
Ritter Arcus 3
přečíst recenzi
Výrobce: Ritter
Barva: stříbrná
Příkon: 65 W
Hmotnost: 1 kg
Domo DO523S
přečíst recenzi
Výrobce: Domo
Barva: bílá
Příkon: 120 W
Určení: potraviny

Elektrické kráječe s držákem

Kluge 294.5
přečíst recenzi
Výrobce: KLUGE
Barva: bílá
Příkon: 200 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Silvercrest SAS 120 C1
přečíst recenzi
Výrobce: Silvercrest
Příkon: 120 W
Maximální tloušťka řezu: 20 mm
Určení: potraviny
Gorenje R 506
přečíst recenzi
Barva: stříbrná
Příkon: 160 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Určení: potraviny
Sencor SFS 1001
přečíst recenzi
Barva: bílá
Příkon: 100 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 1.98 kg

Sklopné elektrické kráječe

Gorenje R 506
přečíst recenzi
Barva: stříbrná
Příkon: 160 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Určení: potraviny
Sencor SFS 4050
přečíst recenzi
Barva: stříbrná
Příkon: 150 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Určení: potraviny
Sencor SFS 1001
přečíst recenzi
Barva: bílá
Příkon: 100 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 1.98 kg
Graef UNA 9
přečíst recenzi
Výrobce: Graef
Barva: nerez
Příkon: 45 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Jata CF 301
přečíst recenzi
Barva: nerez
Příkon: 100 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 1 kg

Elektrické kráječe Gorenje

Gorenje R 506
přečíst recenzi
Barva: stříbrná
Příkon: 160 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Určení: potraviny
Gorenje R 401
přečíst recenzi
Barva: bílá
Příkon: 110 W
Maximální tloušťka řezu: 17 mm
Určení: potraviny
Gorenje R 707
přečíst recenzi
Barva: šedá
Příkon: 120 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 3.5 kg
Gorenje R 607A
přečíst recenzi
Barva: šedá barva
Příkon: 110 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 2.1 kg
Gorenje R 606
přečíst recenzi
Barva: stříbrná
Příkon: 180 W
Maximální tloušťka řezu: 15 mm
Hmotnost: 5.8 kg
Zobrazit kompletní nabídku elektrických kráječů

Jak vybrat elektrický kráječ

Příkon

Příkon je ukazatel nejen energetické náročnosti přístroje, ale také jeho výkonnosti. Vyšší hodnoty příkonu tedy znamenají vyšší spotřebu energie, ale také lepší výkonnost, která má jednak vliv na rychlost krájení, ale také na to, jaké potraviny budete moci kráječem zpracovat.
U elektrických kráječů se můžete setkat s příkonem pohybujícím se v rozmezí 65 až 2000 W, přičemž nejvíce přístrojů disponuje hodnotami mezi 120 a 200 W. Ty jsou pro běžné použití v domácnosti naprosto dostačující.

Kotouč

Krájecí kotouč je vedle výkonného elektromotoru nejdůležitější součást přístroje. Základními vlastnostmi, o kterých je dobré se informovat, je kvalita ostří a míra nabroušení.

Elektrický kráječ
ETA 1094 90000

Průměr

Průměr kotouče ovlivňuje např. to, tak dobře se vám bude daná potravina krájet. Obecně se na krájení větších kusů potravin (chleba, maso) doporučuje větší kotouč. Kotouče se nejčastěji vyrábí v následujících průměrech:

  • 170 mm
  • 190 mm

Typ ostří

Na výběr máte také z následujících typů kotoučů:

Elektrické kráječe s držákem
Kluge 294.5
  • Hladké ostří – řez je přesnější; vhodnější na řezání tenkých plátků a pevnějších potravin např. uzenin, zeleniny nebo sýrů
  • Jemné zoubky – univerzální použití; umožňuje krájení pečiva, sýrů, salámů, masa, zeleniny, ovoce atd.

Kvalitnější kráječe jsou dodávány s oběma typy kotoučů, které je pak možné dle potřeby měnit.

Materiál

Jako základní materiál pro výrobu kuchyňských kráječů se používá plast nebo nerez. Výběr materiálu má pak přímý vliv na design přístroje (vzhled, barva), ale také jeho životnost. Z tohoto hlediska se jeví jako výhodnější nerezové provedení, ale pokud zvolíte plastový kráječ od ověřeného prodejce, může vám při správném zacházení sloužit také poměrně dlouho.
Krájecí kotouče by pak měly být vždy vyrobeny z nerezu nebo z materiálu, který je ještě kvalitnější. Nekvalitní kotouč poznáte tak, že nemá čistý řez.

Sklopné elektrické kráječe
Gorenje R 506
Materiál Výhody Nevýhody
Plast Nižší pořizovací cena Kratší životnost
  Menší rozměry  
  Možnost složení  
Nerez Vyšší životnost Přístroj nelze složit
  Designově zajímavější provedení Vyšší hmotnost
    Dražší varianta

Víte, že…?

Krájecí kotouče těchto přístrojů bývají extrémně ostré, proto při jejich používání dbejte na bezpečnost. Většina přístrojů disponuje celou řadou bezpečnostních prvků, jako jsou chrániče prstů nebo bezpečnostní pojistky.

Funkce, příslušenství

Kromě základní funkcí – krájením, může tento přístroj nabídnout také další možnosti. Všímat si můžete např. následujících funkcí a vybavení:

  • Síla řezu – touto funkcí disponují téměř všechny modely, nejčastěji se jedná o rozmezí 1 – 30 mm; regulaci provádíte většinou prostřednictvím otočného kolečka; důležitá je plynulost změny
  • Regulace otáček – funkce ovlivňuje nastavení rychlosti krájení
  • Bezpečnostní/dětská pojistka – brání nechtěnému zapnutí přístroje
  • Chránič prstů – jeden ze základních bezpečnostních prvků; brání kontaktu prstů s ostřím kotouče
  • Kryt ostří – ochrana kotouče, v případě vyměnitelných kotoučů by měl mít každý svůj kryt
  • Naviják kabelu – funguje obdobně jako např. u vysavače; svine kabel do těla přístroje
  • Skládání – konstrukce kráječe umožňuje sklopit krájecí plochu
  • Pogumované nožky, přísavky – zajistí lepší stabilitu přístroje při jeho používání
  • Tácek, miska – jedná se o sběrný tácek na nakrájené potraviny, které zachytává
Elektrické kráječe Gorenje
Gorenje R 401

Víte, že…?

Mezi základní způsoby údržby elektrických kráječů patří jejich čištění a broušení ostří. Očistit kráječ je nutné zejména po zpracování uzenin, masa nebo ovoce a zeleniny. O nutnosti broušení se informujte u prodejce nebo výrobce. V případě nutnosti je pak svěřte raději odborníkovi.

Výrobci a ceny

Kvalitní elektrické kráječe vyrábí např. značky Ritter nebo Graef. Mezi ověřené výrobce ale patří i ETA, Bosch nebo Gorenje.
Cenově pak lze tyto přístroje rozdělit do několika kategorií:

  • Do 1000 Kč – plastové modely kráječů určené především na zpracování pečiva, sýrů a salámů; přístroje mají menší rozměry, jsou tedy dobře skladné
  • Do 2000 Kč – plastové i nerezové kráječe; maximální tloušťka řezu kolem 15 mm
  • Do 3500 Kč – nižší spotřeba el. energie; šířka řezu až 20 mm
  • Nad 3500 Kč – multifunkční zařízení také s možností zabudování do linky; vhodné k častému používání, případně do profesionálních provozů
Elektrický kráječ
Graef Classic C 20

Otázky a odpovědi

Na které parametry je u kráječů nutné se zaměřit?

Nejdůležitějšími částmi tohoto přístroje je elektromotor, který má vliv na případný příkon a výkon přístroje a také krájecí kotouče. U těch se zaměřte na kvalitu materiálu – ostří, ale také typ, který zvolte podle toho, k čemu chcete kráječ nejčastěji používat.

Jaké bezpečnostní prvky by měl elektrický kráječ mít?

Bezpečnostních prvků může mít přístroj celou řadu od pogumovaných nožek pro lepší stabilitu až po chránič prstů, který zamezí kontaktu s ostřím. Výhodou je i bezpečnostní nebo dětská pojistka, které brání nechtěnému zapnutí přístroje.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Zobrazit kompletní nabídku elektrických kráječů