19 nejlepších elektrických kráječů 2023
Praktický pomocník do každé rodiny.
Jak vybrat elektrický kráječ
- Kuchyňský kráječ je v dnešní době běžným pomocníkem v kuchyni. Jejich elektrické varianty patří mezi moderní spotřebiče, které zpracují celou řadu potravin od pečiva až po maso.
- Mezi dvě nejdůležitější součásti kráječe patří elektromotor a krájecí kotouč. Z parametrů si pak všímejte výše příkonu a typu ostří kotouče.
- Při výběru se zaměřte také na další přídavné funkce a vlastnosti přístroje. Nejdůležitější jsou pak ty, které zajišťují vyšší bezpečnost při práci.
Elektrický kráječ - náš výběr




Elektrické kráječe s držákem




Sklopné elektrické kráječe





Elektrické kráječe Gorenje





Jak vybrat elektrický kráječ
Příkon
Příkon je ukazatel nejen energetické náročnosti přístroje, ale také jeho výkonnosti. Vyšší hodnoty příkonu tedy znamenají vyšší spotřebu energie, ale také lepší výkonnost, která má jednak vliv na rychlost krájení, ale také na to, jaké potraviny budete moci kráječem zpracovat.
U elektrických kráječů se můžete setkat s příkonem pohybujícím se v rozmezí 65 až 2000 W, přičemž nejvíce přístrojů disponuje hodnotami mezi 120 a 200 W. Ty jsou pro běžné použití v domácnosti naprosto dostačující.
Kotouč
Krájecí kotouč je vedle výkonného elektromotoru nejdůležitější součást přístroje. Základními vlastnostmi, o kterých je dobré se informovat, je kvalita ostří a míra nabroušení.
Průměr
Průměr kotouče ovlivňuje např. to, tak dobře se vám bude daná potravina krájet. Obecně se na krájení větších kusů potravin (chleba, maso) doporučuje větší kotouč. Kotouče se nejčastěji vyrábí v následujících průměrech:
- 170 mm
- 190 mm
Typ ostří
Na výběr máte také z následujících typů kotoučů:
- Hladké ostří – řez je přesnější; vhodnější na řezání tenkých plátků a pevnějších potravin např. uzenin, zeleniny nebo sýrů
- Jemné zoubky – univerzální použití; umožňuje krájení pečiva, sýrů, salámů, masa, zeleniny, ovoce atd.
Kvalitnější kráječe jsou dodávány s oběma typy kotoučů, které je pak možné dle potřeby měnit.
Materiál
Jako základní materiál pro výrobu kuchyňských kráječů se používá plast nebo nerez. Výběr materiálu má pak přímý vliv na design přístroje (vzhled, barva), ale také jeho životnost. Z tohoto hlediska se jeví jako výhodnější nerezové provedení, ale pokud zvolíte plastový kráječ od ověřeného prodejce, může vám při správném zacházení sloužit také poměrně dlouho.
Krájecí kotouče by pak měly být vždy vyrobeny z nerezu nebo z materiálu, který je ještě kvalitnější. Nekvalitní kotouč poznáte tak, že nemá čistý řez.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Plast | Nižší pořizovací cena | Kratší životnost |
Menší rozměry | ||
Možnost složení | ||
Nerez | Vyšší životnost | Přístroj nelze složit |
Designově zajímavější provedení | Vyšší hmotnost | |
Dražší varianta |
Víte, že…?
Krájecí kotouče těchto přístrojů bývají extrémně ostré, proto při jejich používání dbejte na bezpečnost. Většina přístrojů disponuje celou řadou bezpečnostních prvků, jako jsou chrániče prstů nebo bezpečnostní pojistky.
Funkce, příslušenství
Kromě základní funkcí – krájením, může tento přístroj nabídnout také další možnosti. Všímat si můžete např. následujících funkcí a vybavení:
- Síla řezu – touto funkcí disponují téměř všechny modely, nejčastěji se jedná o rozmezí 1 – 30 mm; regulaci provádíte většinou prostřednictvím otočného kolečka; důležitá je plynulost změny
- Regulace otáček – funkce ovlivňuje nastavení rychlosti krájení
- Bezpečnostní/dětská pojistka – brání nechtěnému zapnutí přístroje
- Chránič prstů – jeden ze základních bezpečnostních prvků; brání kontaktu prstů s ostřím kotouče
- Kryt ostří – ochrana kotouče, v případě vyměnitelných kotoučů by měl mít každý svůj kryt
- Naviják kabelu – funguje obdobně jako např. u vysavače; svine kabel do těla přístroje
- Skládání – konstrukce kráječe umožňuje sklopit krájecí plochu
- Pogumované nožky, přísavky – zajistí lepší stabilitu přístroje při jeho používání
- Tácek, miska – jedná se o sběrný tácek na nakrájené potraviny, které zachytává
Víte, že…?
Mezi základní způsoby údržby elektrických kráječů patří jejich čištění a broušení ostří. Očistit kráječ je nutné zejména po zpracování uzenin, masa nebo ovoce a zeleniny. O nutnosti broušení se informujte u prodejce nebo výrobce. V případě nutnosti je pak svěřte raději odborníkovi.
Výrobci a ceny
Kvalitní elektrické kráječe vyrábí např. značky Ritter nebo Graef. Mezi ověřené výrobce ale patří i ETA, Bosch nebo Gorenje.
Cenově pak lze tyto přístroje rozdělit do několika kategorií:
- Do 1000 Kč – plastové modely kráječů určené především na zpracování pečiva, sýrů a salámů; přístroje mají menší rozměry, jsou tedy dobře skladné
- Do 2000 Kč – plastové i nerezové kráječe; maximální tloušťka řezu kolem 15 mm
- Do 3500 Kč – nižší spotřeba el. energie; šířka řezu až 20 mm
- Nad 3500 Kč – multifunkční zařízení také s možností zabudování do linky; vhodné k častému používání, případně do profesionálních provozů
Otázky a odpovědi
Na které parametry je u kráječů nutné se zaměřit?
Jaké bezpečnostní prvky by měl elektrický kráječ mít?
Různé typy produktů porovnejte zde.