Grilovací kámen

Snadný a zdravý způsob grilování.

Grilování je v letních měsících u mnoha lidí velmi oblíbené. Díky grilovacímu kameni bude vaše grilování zdravé, velmi efektivní a snadné. Tato pomůcka se hodí na přípravu masa, zeleniny i ryb. Připravené pochoutky mají lahodnou chuť, zůstávají šťavnaté a mají křupavou kůrčičku. Celistvá plocha kamene vám umožňuje připravit nejen plátky masa, ryby, pečivo, ale i ovoce a zeleninu, žampiony, sýry, a dokonce sladké lívance, palačinky i volská oka. Na výběr je široká škála grilovacích kamenů, které se hodí pro všechny typy grilů.

Kde používat

Používání grilovacího kamene je jednoduché. Nejprve rozděláte pod deskou otevřený oheň, potom uložíte kámen na grilovací rošt, výrobci doporučují pozvolné nahřívání, aby se snížilo riziko prasknutí. Jakmile je kámen zahřátý na provozní teplotu, můžete začít grilovat.
Grilovací kámen můžete používat v podstatě kdekoliv:

  • plynový gril
  • elektrický gril
  • gril na dřevěné uhlí
  • gril na brikety
  • krb
  • ohniště
  • pec
  • trouba
  • sklokeramická deska
  • plynový hořák
Kámen grilovací ETA 1162 00030
Výhody Nevýhody
Rovnoměrné teplo – pokrmy se díky tomu dokonale propečou Špatná manipulace díky jejich hmotnosti
Zabraňuje přímému kontaktu s kouřem a zplodinami Vlivem teplotního šoku mohou prasknout
Jídlo si zachovává svou plnou chuť a pronikavou vůni  
Pokrm je oproti běžnému grilování zdravější a chutnější  
Grilování široké škály pokrmů od masa přes zeleninu až po ryby nebo vejce  

Zdravé grilování

Pokud využíváte při grilování grilovací kámen, nedojde tak k odkapávání tuku z připravovaného pokrmu do přímého ohně, tím pádem nevznikají karcinogenní látky jako při běžném grilování. Příprava pokrmů většinou nevyžaduje žádný tuk či olej navíc, než ten, který je obsažen v samotných surovinách.

Materiál

Vybírat můžete z několika materiálů. Nejčastěji se používá žula, mramor či láva. Všechny tyto materiály jsou totiž odolné vůči vysokým teplotám a snadno se udržují.

Žulový kámen

Jeho předností je snadná údržba. Také je velmi oblíbený pro svou stabilitu a držení tepla. Často bývá zasazen v kovovém rámu, protože manipulace s ním je tak bezpečnější. Vyrábí se z jemné nebo středně zrnité žuly, ta je ale při změně teploty bohužel náchylnější k popraskání.

Grilovací kámen lávový kulatý, průměr 40cm, tl. 2cm (původ: Itálie)

Lávový kámen

Je extra odolný vůči prasknutí. Patří mezi jedničky v grilování. Pochází z povrchové vyvřeliny. Má jemnější strukturu, protože neobsahuje téměř žádné křemenné složky. Nepřekvapí ho extrémně vysoké teploty, opakované zahřívání ani ochlazování, všemu zdárně odolává, takže nedochází k prasknutí kamene. Lávový grilovací kámen také rovnoměrně rozprostírá teplo.

Mramorový kámen

Je klasika. Abychom dosáhli dokonalého výsledku, je potřeba nechat ho dostatečně dlouho rozehřát. Tento pomocník je spolehlivý a odolný, dobře akumuluje teplo. Ke grilování vám navíc postačí pouze kapka oleje.

Víte, že…?

Dávejte si velký pozor na prudké změny teplot. Kámen proto rozehřívejte velmi pozvolna a nikdy horký kámen nepolévejte studenou vodou nebo naopak na horký kámen nepokládejte studené či zmražené potraviny, ty by měly mít pokojovou teplotu.

Kámen na gril 40x20cm Etna lávový, GFIRE

Velikost a tvar

Grilovací kámen vybírejte podle toho, jakou velikost má váš gril. Mezi nejběžnější velikosti patří 30×20 cm, 40×30 cm, 50×30 cm a 60×40 cm. Na výběr jsou i kulaté grilovací kameny, které jsou vhodné zejména na přípravu pizzy nebo palačinek. Důležitý je i tvar vašeho grilu, podle toho zvolte buď grilovací kámen kulatý, nebo hranatý. Pokud vlastníte gril, který má atypické rozměry nebo tvar, můžete si u kameníka nechat vyrobit grilovací kámen na míru.

Údržba

Čištění grilovacích kamenů je velmi snadné. Nepotřebujete k němu žádné čisticí prostředky ani drátěnky apod. Usazeniny a připáleniny stačí pouze po vychladnutí kamene seškrábnout škrabkou a kámen pak utřít vlhkým hadrem nebo ubrouskem. Nebo také můžete znovu rozpálit gril a usazené zbytky jídla tak vypálit žárem. Abyste podpořili dlouhou životnost kamene, po použití ho nechte přirozeně vychladnout, zabráníte tak jeho nežádoucímu prudkému ochlazení.

Ceny

Ceny grilovacích kamenů jsou různé. Záleží na tom, jaký si zvolíte materiál a také jakou potřebujete velikost. Samozřejmě čím menší velikost, tím levněji vás kámen vyjde.

Grilovací kámen, malý Weber
  • Do 500 Kč – nejnižší cenu mají grilovací kameny z žuly. Jejich velikost může být až 50×30 cm. V této cenové relaci můžete sehnat i některé lávové kameny, ale musíte počítat s tím, že budou malé, jejich velikost se pohybuje maximálně okolo 30×20 cm.
  • Od 500 – 1000 Kč – za takovou částku už pořídíte jak žulový, tak i lávový nebo mramorový kámen na grilování. Počítejte ale s tím, že u lávových a mramorových kamenů se vyšplháte na velikost maximálně 40×30 cm. Své místo zde mají i kulaté kameny o průměru 40 cm.
  • Od 1000 – 3000 Kč – v této cenové kategorii už bez problému seženete kameny ze všech druhů materiálu a jejich velikost může být až 50×30 cm nebo většinou kulaté kameny s průměrem 50 cm.
  • Od 3000 Kč – tady už se dostáváme až k velikosti 60×40 cm a v případě kulatého kamene se jedná o průměr 60 cm a výše. Materiálově sem řadíme všechny typy kamenů.