Nejlepší lávové kameny na gril 2024 a jak vybrat

Zdravé grilování na grilu i ohništi.

Autorka: Adéla Janíková | Aktualizováno: Duben 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Kámen na gril 30x20cm Etna lávový, GFIRE

Jak vybrat lávový kámen na gril

  • Lávový kámen využijete při grilování na plynovém grilu, elektrickém i klasickém grilu. Použít ho můžete také v kombinaci s kotlíku, ohništěm či zděném krbu.
  • Na lávovém grilovacím kameni se griluje zdravě bez přepáleného tuku. Pokrm si tím zachová svou opravdovou chuť a vy tak můžete něco udělat pro svůj zdravý životní styl.
  • Má výbornou schopnost akumulovat a vydávat získané teplo postupně a rovnoměrně do vašeho pokrmu, který se chystáte připravit.

Lávový kámen na gril - náš výběr

Kámen na gril 30x20cm Etna lávový, GFIRE
Zobrazit více
Grilovací kámen 2 je určen pro grilování a pečení potravin na otevřeném ohni nebo grilu. Má rozměry 38 x 30 x 2,5 cm a hmotnost 3,1 kg, což zajišťuje dobrý přenos tepla. Materiál: keramika. Udržujte čisté a suché pro maximální možnou životnost.
Zobrazit méně
Kámen na gril 40x40 cm Etna lávový, GFIRE
Zobrazit více
Grilovací kámen 2 je pomůcka určená pro grilování. Tento kámen má technické specifikace, jako je rozměr, povrchová úprava a materiál, které by mohly být relevantní pro koncového uživatele. Při výběru grilovacího kamene 2 zvažte tyto specifikace v souvislosti s vašimi potřebami a preferencemi při grilování.
Zobrazit méně
Kámen na gril 40x30cm Etna lávový, GFIRE
Zobrazit více
Tento grilovací kámen č. 2 se vyznačuje svými technickými vlastnostmi, které mohou usnadnit rozhodování při výběru. Použitý materiál zaručuje rychlé a rovnoměrné rozložení tepla. S rozměry tohoto grilovacího kamene - o něco menší plocha pro grilování - mohou spotřebitelé zvážit, zda je tento model vhodný pro jejich potřeby.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Lávový kámen na gril

Jak vybrat lávový kámen na gril

Typy grilů

Grilovat se může jak na plynovém grilu, elektrickém grilu, klasickém grilu, kotlíku, tak i na ohništi či zděném krbu. Pokud budeme grilovat na ohni, kdy je potřeba vybrat správný druh topiva výběr z mnoha druhů topiva. Máme pro vás pár typů.

Možnosti zatápění

Mezi topiva patří dřevo, grilovací brikety a dřevěné uhlí, pokud grilujeme na otevřeném ohni či zděném krbu.

Zatápění dřevem

Pokud žijete u lesa nebo máte zahradu se stromy, tak máte přístup ke dřevu snadný, tudíž se řadí i jako levnější varianta zatápění. Jako jeho plus je také rychlejší zahřátí kamene. Jako jedinou nevýhodu můžeme zmínit, že u zatápění dřevem se musí častěji přikládat, než například u grilování za pomoci briket a uhlíků.

Brikety a dřevěné uhlí

Lávový kámen na gril
Kámen na gril 30x20cm Etna lávový, GFIRE

U grilovacích briket a dřevěného uhlí si nemusíte dělat starost s přikládáním, ale trvá delší dobu, než se lávový kámen nahřeje. Faktem je také to, že dřevěné uhlí a brikety nenaleznete u vás na zahradě, v tomto případě i jako levnější alternativa je dřevo z vlastní zahrádky. Tady už pak jen záleží na nás, jaký druh topiva si zvolíte.

Víte, že…?

Lávový kámen se často může vydávat za napodobeninu. Poznáme to většinou tak, že je cena za lávový kámen moc nízká. Mohlo by se tedy jednat například o žulovitou či dioritovou náhražku a další. Proto u výběru dbejme i na cenu nabízeného kamene.

Steak připravený na grilovacím kameni

Grilovací kámen Vám umožní vyzkoušet zdravé grilování, iStock / vovashevchuk

Druhy grilovacích kamenů

Mezi nejznámější patří grilovací kameny z lávy a žuly. Vysvětlíme si výhody a nevýhody těchto kamenů.

Typy grilovacích kamenůVýhodyNevýhody
Žulový kámenLevnější.Náchylnější k tvorbě prasklinek.
Lávový kámenOdolnější vůči vyšším teplotám. Není náchylný k prasknutí, vydrží více než žulový kámen.Dražší.

Údržba

  • Před prvním použitím kámen umyjeme horkou nebo vroucí vodou, nemusíme se bát použít i vřelou vodu z konvice, kámen vydrží daleko vyšší nápor tepla při grilování.
  • Nepoužíváme žádné chemické saponáty, pouze jedlou sodu či ekologické mycí prostředky.
  • Před prvním použitím by měl být kámen suchý.
Lávový kámen na gril
Kámen na gril 40x40 cm Etna lávový, GFIRE

Údržba po grilování je snadná.

  • Po vychladnutí kamene seškrábneme speciální škrabkou nečistoty a setřeme ubrouskem.
  • Kámen omyjeme horkou vodou s jedlou sodou a větší nečistoty můžeme vyčistit za pomoci drátěnky. Ale pozor, záleží, co uvádí výrobce, může se stát, že některé druhy se musí znovu nahřát a poté seškrábnout.
  • Vždy se řídíme podle návodu, aby nedošlo k poškození kamene.
Čevabčiči na grilovacím kameni

Na kameni připravíte všechny druhy masa i ovoce, iStock / gbh007

Bezpečné grilování

I když je lávový kámen odolný k vysokým teplotám, například lépe než žula, je označován za ten kvalitnější a s malou pravděpodobností prasknutí. Ale i když má takhle výborné vlastnosti, musíme dbát bezpečnému nahřívání. Kámen by se měl vždy nahřívat postupně, aby nedošlo k teplotnímu šoku a tím i k jeho poškození. Následné chladnutí kamene by mělo probíhat naprosto přirozeně a kámen bychom neměli nijak ochlazovat.

Cena

Cena se odvíjí především od rozměru kamene. Například za rozměr 30×30 cm zaplatíme kolem 850-1250 Kč. Kámen ve větším rozměru 30×40 vás už bude stát kolem 1 300-1 550 Kč. V tomto případě se koukejte na kvalitu výrobce nabízeného lávového kamene i tím se cena může hodně odlišovat.

Značka

Lávový kámen na gril
Kámen na gril 40x30cm Etna lávový, GFIRE

Vybírejte si kvalitní a zkušené výrobce, kteří jsou na trhu již delší dobu a mohou nám nabídnout opravdu kvalitní lávové kameny, které jsou opravdu lávové a nejsou to jiné náhražky grilovacích kamenů. Tady jsou různí výrobci, od kterých můžete lávový kámen zakoupit. Například grilmen, fajri stone, lavagrill a další.

Otázky a odpovědi

A co vše se dá na lávovém kameni připravit?

Tento grilovací kámen má univerzální použití. Můžete na něm opékat maso – na plátky, vcelku, mleté, záleží na vás a výběru pokrmu. A kdo by nemiloval ryby? Tak i ty se na kameni dají hravě připravit a chutnají náramně. Dále je vhodný i na přípravu, zeleniny, ovoce a také pečiva. A to zcela bez tuku.

Jaký olej použít?

Nejlepší je extrapanenský olivový olej, například z oliv vypěstovaných v Itálii, nikoliv v EU. Důležité je vědět, co jíme a kvalitní extrapanenský olej dodá vašim jídlům tu správnou chuť. Velice kvalitní Italskou značkou je firma Silvestri Rosina, která nabízí širokou škálu olejů lisovaných za studena. Nabízí i celou řadu ochucených olivových olejů jako je například bazalkový, feferonkový, ale také pomerančový nebo citronový. Je z čeho vybírat a jíst jídlo s kvalitním olivovým olejem je zážitek.
Zobrazit kompletní nabídku Lávový kámen na gril