Nejlepší hrnce na zelí 2024 a jak vybrat

Lahodné domácí kysané zelí.

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Červenec 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Šamotka VD Zelák rovný s víkem keramický hnědý 10 l
100 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat hrnec na zelí

  • Hrnce na zelí nebo také zeláky slouží k výrobě kysaného zelí. To je výborným zdrojem nejrůznějších vitamínů.
  • Nejvhodnější materiály na výrobu hrnců na kvašené zelí jsou přírodní tedy keramika nebo kamenina. Sudy na zelí se vyrábí i z plastu.
  • Stěžejním parametrem při výběru je objem hrnce, který určuje množství naložené zeleniny, které bude možné připravit.

Hrnce na zelí 10l - náš výběr

Šamotka VD Zelák rovný s víkem keramický hnědý 10 l
přečíst recenzi
Výrobce: Karel Kolomazník
Materiál: keramické
Hmotnost: 0.1 kg
Výška: 34 cm
Zobrazit více
Šamotka VD Zelák rovný s víkem se jedná o keramický hnědý hrnec s objemem 10l, určený pro kvašení zelí, zeleniny, masa či jiných potravin. Vyrobeno tradičním způsobem českým výrobcem, tento hrnec je vyroben z keramického materiálu, snadno použitelný při nakládání.
Zobrazit méně
Orion Nakládací hrnec ZELÁK 10 l
přečíst recenzi
Výrobce: Orion
Průměr: 25 cm
Materiál: keramické
Provedení výrobku: hrnce
Objem: 10 l
Výška: 30 cm
Zobrazit více
Hmotnost: 1.052 kg
Nakládací hrnec Orion "Zelák" o objemu 10 litrů je určen pro výrobu kvašeného zelí a dalších nakládeček. Disponuje poklicí, 2 bočními držadly a žlábkem pro vodu, což zajišťuje správný průběh fermentace. Vyroben z užitkové glazované keramiky, která nepropouští světlo a udržuje stálou teplotu.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Hrnec na zelí

Jak vybrat hrnec na zelí

Z jakého materiálu se zeláky vyrábí

Nakládací hrnce na kvašení zelí se zpravidla vyrábí z glazované keramiky nebo kameniny.

Keramika

V případě užitkové keramiky, do které spadá i tento typ nádobí, se výrobky vypalují na cca 1250°C. Tyto vysoké teploty zaručují, že vzniklé nádobí je velmi odolné, s vysokou životností. Hrnce jsou nepropustné a mrazuvzdorné. Glazura, která se používá, je vždy zdravotně nezávadná.

Kamenina

Kamenina je také prakticky druh keramiky vyrobená z kameninového jílu, případně dalších příměsí. I tento materiál se vyznačuje vysokou odolností. Kamenina se pálí při nízkých teplotách, takže je nutné, aby byla glazovaná. V opačném případě nebude hrnce vodotěsný. Výhodou kameniny je nižší pořizovací cena.

Hrnce na zelí 10l
Šamotka VD Zelák rovný s víkem keramický hnědý 10 l

I když se v obou případech jedná o velmi odolný materiál, je nutné počítat s tím, že se jedná o křehký a tedy snadno rozbitný materiál. Z tohoto důvodu se nedoporučuje posílat hrnce poštou či jiným způsobem. Kromě keramiky a kameniny se na našem trhu objevují také sudy vyrobené z plastu.

Víte, že…?

V případě kvašené zeleniny se vždy doporučuje používat nádoby z přírodních materiálů jako je sklo, keramika nebo kámen. Nádoby z kovu se nedoporučují, protože při reakci se zeleninou snižují hladinu vitamínu C.

Objem hrnce

Objem hrnce na zelí je jeden ze základních parametrů, který má vliv na množství připraveného kysaného zelí. Zpravidla se vyrábí zeláky o objemu 2l, 15l, 20l, 23l nebo 25 l. S objemem souvisí také samotný rozměr nebo tvar hrnce. Příklady rozměrů hrnců podle objemu jsou uvedeny v tabulce níže.

Objem v litrechVýška v cmŠířka v cmPrůměr hrdla v cmVnitřní průměr v cm
217221415
2040442229
2350402027
2546442229

Víte, že…?

Hrnce na zelí 10l
Orion Nakládací hrnec ZELÁK 10 l

V případě hrnců na zelí se poměr plnění ve většině případech uvádí 0,95. To prakticky znamená, že do hrnce o objemu 10 litrů se může vejít i 10,5 kg zelí. Důležité je ale důkladné plnění a pečlivé tlačení.

Zelí v kamenném hrnci

Hrnce na zelí jsou k dostání v mnoha velikostech, iStock /

Příslušenství

Součástí každého hrnce na zelí by měla být poklička a těžítko. Zpravidla se obojí prodává jako nedílná součást zeláků, protože v případě nákupu zvlášť nemusí ani jedno na daný hrnec správně sedět. Součástí některých výrobků mohou být např. dřevěné kleště

Těžítko

Těžítko bývá rozděleno na dvě části, což usnadňuje jeho vložení do nádoby, protože průměr hrdla je většinou menší než průměr samotného těžítka. Těžítka je možné dokoupit i samostatně. Vyrábět se mohou kromě keramiky také ze dřeva. Dřevo ale nebrání vzniku plísní nebo jiných bakterií. Pokud je těžítko opatřeno otvory, bude snadnější jeho vyjmutí z nádoby.
Těžítko slouží k zatížení zeleniny, čímž je zabráněno průchodu vzduchu.

Poklička

Poklice by měla být vždy součástí hrnce. Může se ale stát, že se rozbije, pro tyto případy lze dokoupit náhradní. Při nákupu je třeba respektovat rozměr hrdla hrnce a vybírat náhradní poklici tak, aby přesně seděla.

Víte, že…?

Mezi hlavní výhody nakládacích hrnců patří fakt, že udržuje stálou teplotu, brání přístupu vzduchu, ale zároveň dokáží propouštět plyny vznikající kvašením.

Nakládané zelí v hrnci

Nakládané zelí je pochoutka, která potěší snad každého, iStock / Madeleine_Steinbach

Výrobci a ceny

Mezi výrobce hrnců na kysané zelí patří např. Orion, Šamotka, Ceramicus, Nohel-Garden nebo Keramika Krumvíř.
Cena zeláků se zpravidla odvíjí od objemu hrnce. Čím větší model, tím dražší hrnec bude.

  • Nejlevnější výrobky pak stojí kolem 400 Kč.
  • Do částky 1000 Kč lze nejčastěji koupit hrnce o objemu do 5 litrů.
  • Do 2000 Kč se objem pohybuje do cca 20 litrů.
  • Nejdražší hrnce mohou stát i cca 3000 Kč a jejich objem je zpravidla 26 litrů.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat hrnec na zelí?

Ideální materiál na výrobu hrnců na kysané zelí je keramika nebo kameniny. Stěžejním parametrem je pak objem hrnce, který ovlivňuje i jeho rozměry. Součástí by měla být ideálně poklice a těžítko.

Čím je možné zelí v hrnci zatížit?

Každý nový hrnec by měl mít ideálně těžítko, které se ale může rozbít. V nabídkách na trhu jsou samozřejmě i těžítka náhradní. Ty je ale možné nahradit např. žulovou kostkou, která se vyvaří v octové vodě, případně tvrdým dřevěným prkénkem. Zde ale hrozí vznik plísní a bakterií.
Zobrazit kompletní nabídku Hrnec na zelí