Jak vybrat hrnec na zelí
- Hrnce na zelí nebo také zeláky slouží k výrobě kysaného zelí. To je výborným zdrojem nejrůznějších vitamínů.
- Nejvhodnější materiály na výrobu hrnců na kvašené zelí jsou přírodní tedy keramika nebo kamenina. Sudy na zelí se vyrábí i z plastu.
- Stěžejním parametrem při výběru je objem hrnce, který určuje množství naložené zeleniny, které bude možné připravit.
Hrnec na zelí - náš výběr
Hrnce na zelí 5l
Hrnce na zelí 10l


Hrnce na zelí 30l
Jak vybrat hrnec na zelí
Z jakého materiálu se zeláky vyrábí
Nakládací hrnce na kvašení zelí se zpravidla vyrábí z glazované keramiky nebo kameniny.
Keramika
V případě užitkové keramiky, do které spadá i tento typ nádobí, se výrobky vypalují na cca 1250°C. Tyto vysoké teploty zaručují, že vzniklé nádobí je velmi odolné, s vysokou životností. Hrnce jsou nepropustné a mrazuvzdorné. Glazura, která se používá, je vždy zdravotně nezávadná.
Kamenina
Kamenina je také prakticky druh keramiky vyrobená z kameninového jílu, případně dalších příměsí. I tento materiál se vyznačuje vysokou odolností. Kamenina se pálí při nízkých teplotách, takže je nutné, aby byla glazovaná. V opačném případě nebude hrnce vodotěsný. Výhodou kameniny je nižší pořizovací cena.
I když se v obou případech jedná o velmi odolný materiál, je nutné počítat s tím, že se jedná o křehký a tedy snadno rozbitný materiál. Z tohoto důvodu se nedoporučuje posílat hrnce poštou či jiným způsobem. Kromě keramiky a kameniny se na našem trhu objevují také sudy vyrobené z plastu.
Víte, že…?
V případě kvašené zeleniny se vždy doporučuje používat nádoby z přírodních materiálů jako je sklo, keramika nebo kámen. Nádoby z kovu se nedoporučují, protože při reakci se zeleninou snižují hladinu vitamínu C.
Objem hrnce
Objem hrnce na zelí je jeden ze základních parametrů, který má vliv na množství připraveného kysaného zelí. Zpravidla se vyrábí zeláky o objemu 2l, 15l, 20l, 23l nebo 25 l. S objemem souvisí také samotný rozměr nebo tvar hrnce. Příklady rozměrů hrnců podle objemu jsou uvedeny v tabulce níže.
Objem v litrech | Výška v cm | Šířka v cm | Průměr hrdla v cm | Vnitřní průměr v cm |
---|---|---|---|---|
2 | 17 | 22 | 14 | 15 |
20 | 40 | 44 | 22 | 29 |
23 | 50 | 40 | 20 | 27 |
25 | 46 | 44 | 22 | 29 |
Víte, že…?
V případě hrnců na zelí se poměr plnění ve většině případech uvádí 0,95. To prakticky znamená, že do hrnce o objemu 10 litrů se může vejít i 10,5 kg zelí. Důležité je ale důkladné plnění a pečlivé tlačení.

Hrnce na zelí jsou k dostání v mnoha velikostech, iStock /
Příslušenství
Součástí každého hrnce na zelí by měla být poklička a těžítko. Zpravidla se obojí prodává jako nedílná součást zeláků, protože v případě nákupu zvlášť nemusí ani jedno na daný hrnec správně sedět. Součástí některých výrobků mohou být např. dřevěné kleště
Těžítko
Těžítko bývá rozděleno na dvě části, což usnadňuje jeho vložení do nádoby, protože průměr hrdla je většinou menší než průměr samotného těžítka. Těžítka je možné dokoupit i samostatně. Vyrábět se mohou kromě keramiky také ze dřeva. Dřevo ale nebrání vzniku plísní nebo jiných bakterií. Pokud je těžítko opatřeno otvory, bude snadnější jeho vyjmutí z nádoby.
Těžítko slouží k zatížení zeleniny, čímž je zabráněno průchodu vzduchu.
Poklička
Poklice by měla být vždy součástí hrnce. Může se ale stát, že se rozbije, pro tyto případy lze dokoupit náhradní. Při nákupu je třeba respektovat rozměr hrdla hrnce a vybírat náhradní poklici tak, aby přesně seděla.
Víte, že…?
Mezi hlavní výhody nakládacích hrnců patří fakt, že udržuje stálou teplotu, brání přístupu vzduchu, ale zároveň dokáží propouštět plyny vznikající kvašením.

Nakládané zelí je pochoutka, která potěší snad každého, iStock / Madeleine_Steinbach
Výrobci a ceny
Mezi výrobce hrnců na kysané zelí patří např. Orion, Šamotka, Ceramicus, Nohel-Garden nebo Keramika Krumvíř.
Cena zeláků se zpravidla odvíjí od objemu hrnce. Čím větší model, tím dražší hrnec bude.
- Nejlevnější výrobky pak stojí kolem 400 Kč.
- Do částky 1000 Kč lze nejčastěji koupit hrnce o objemu do 5 litrů.
- Do 2000 Kč se objem pohybuje do cca 20 litrů.
- Nejdražší hrnce mohou stát i cca 3000 Kč a jejich objem je zpravidla 26 litrů.