Nejlepší jogurtovače 2024 a jak vybrat
Zamilujte se do domácího jogurtu.
Jak vybrat jogurtovač
- Pomocí jogurtovače připravíte kvalitní a chutný domácí jogurt za použití pouze několika surovin.
- Zásadním parametrem při výběru jogurtovače je velikost.
- Vybrat si můžete i výrobní materiál kelímků.
- Na kvalitu přístroje Vás upozorní také příkon.
- Levnější modely disponují jen základními či několika málo omezenými funkcemi. Ty dražší a lepší mohou mít několik programů a funkcí.
Jogurtovač - náš výběr
Jourtovače na 7 skleniček
Jogurtovače Severin
Jogurtovače s časovačem
Jogurtovače s automatickým vypnutím
Jak vybrat jogurtovač
Jak funguje jogurtovač
Ještě než se podíváme na jednotlivá kritéria výběru, měli byste znát proces fungování jogurtovače. Už teď vám však můžeme slíbit, že ačkoli si jogurty budete muset doma připravit, než abyste se ji je jednoduše vzali z regálu, chuť bude podstatně lepší a výraznější. Jedná se o kuchyňskou vychytávku, která v posledních letech stoupá na oblíbenosti.
Hlavní věcí, kterou pro výrobu jogurtu budete potřebovat, je mléko. Do ní se přidává jogurtová kultura, zvaná také jako bakterie. Ta je nezbytná pro správné zrání. V prvním kroku je třeba zahřát mléko na 80 °C a ihned ho o 40 °C zchladit a přidat malé množství jogurtové kultury. Takto připravená směs se nalije do nádob v jogurtovači.
Pak přichází na řadu právě jogurtovač, kterému se dnes věnujeme. Ten pro bakterie připraví takové prostředí, při kterém dochází ke zrání. Během několika hodin je pak jogurt připraven a ten lze skladovat v lednici jako běžný mléčný výrobek z obchodu po dobu až 8 dní. Nejprve však nechte sklenice vychladnout.
Velikost jogurtovače
Záměrně používáme pojem velikost nikoliv objem. Jogurtovač se totiž skládá z několika skleniček či kelímků z plastu. Každá nádoba má objem zhruba 150 a 200 mililitrů. To odpovídá velikosti běžného jogurtu. Existuje však i takový typ, jenž má pouze jednu jedinou vaničku. Toto řešení je ale z dlouhodobého hlediska nepraktické.
Každý jogurtovač má jiný počet nádob. Ty se pohybují od 2 až do 12 skleniček u přístroje, který je určen pro domácí použití.
Použitý materiál
Nyní, když už jsme si představili z čeho se samotný jogurtovač skládá, se podíváme i na jeho použitý materiál.
- V případě, že zvolíte plastové kelímky, ujistěte se, zda se jedná o nezávadný plast, nejčastěji s označením BPA free aj.
- Skleněné nádoby jsou jednak ekologicky lepší varianta, ale také sklo zaručuje stoprocentní zdravotní nezávadnost a delší životnost, pokud ji zrovna neupustíte na zem. V ideálním případě prázdnou a ne plnou jogurtu, kdo by to pak chtěl uklízet, že? Nevýhodou však může být jejich vyšší hmotnost, nosíte-li si s sebou jogurt do práce, školy nebo na výlet.
Příkon
Jogurtovač je klasický kuchyňský pomocník, který funguje na základě připojení do elektrické sítě. Proto se při výběru nezapomeňte zaměřit na množství spotřebované energie. Poznáte ji podle označení W, tedy watt. Malé i levné modely budou mít nižší výkon. Většinou se však pohybuje od 20 W až k 40 W. Možná si říkáte, zda jsme se s tímto údajem nespletli. Ale ne, opravdu je příkon tak nízký, jelikož jde pouze o proces zrání jogurtů, ke kterému dochází při menších teplotách.
Příkon ovlivňuje dobu zrání a je každého typu přístroje jiný. Logicky platí, čím větší příkon, tím je potřebný čas pro výrobu jogurtů kratší při zachování správné teploty pro zrání jogurtu.
Funkce
Levnější modely disponují jen základními či několika málo omezenými funkcemi. Ty dražší a lepší mohou mít následující programy a funkce.
- Displej: Výkonnější modely jsou vybaveny LCD či LED displejem. Díky nim lze jednoduše zjistit dobu trvání zrání jogurtů či jiné další ukazatele.
- Časovač: Dokonale se hodí v případě, že chcete mít ráno k snídani čerstvý jogurt. Jednoduše si nastavíte čas a dobu zrání. Není nic lepšího, než snídat čerstvý jogurt.
- Zvuková signalizace: Možná vám zvukový signál po skončení procesu přijde automatický u všech přístrojů, ale bohužel tomu tak není. Pokud tedy nechcete neustále kontrolovat nádobu, pořiďte si nový kuchyňský spotřebič se zvukovým upozorněním.
- Světelná signalizace: Funguje na stejném principu jako zvukový signál, jen s tím rozdílem, že na proběhlý proces upozorňuje rozsvícením diody. Ta může měnit zbarvení, dle typu upozornění.
- Průhledný kryt: V případě, že u vámi vybraného modelu není zvukový ani světelný signál, volte takový typ, který má průhledný kryt, abyste jogurty měli neustále pod kontrolou.
- Automatické vypnutí: Jakmile dojde k uzrání jogurtů, přístroj se automaticky vypne, aniž byste museli cokoli udělat.
Ja
Konstrukce jogurtovače
Převážná většina spotřebičů je vyrobena z kvalitního plastu. Dražší modely potom z oceli v kombinaci se skleněnými nádobami. Od použitého materiálu se pak odvíjí i celková hmotnost přístroje, ta je od 1 až do 2 kilogramů. Zvažte tedy, kam budete přístroj uklízet.
Výhoda jogurtovače
Na otázku, zda je domácí jogurt zdravější než ten kupovaný, ihned odpovídáme, že ano. Pokud nepočítáme bio jogurty, tak domácí jogurty mají tu výhodu, že neobsahují žádná „éčka“ a další přidané látky. Ty na zdraví člověka nemají žádný vliv, pouze prodlouží dobu trvanlivosti.
V oblasti ekologie také vyhrává jogurtovač. Dnes je moderní dodržovat bezobalovou domácnost. Proto, pokud i vám je tento přístup bližší, je tento přístroj ideálním řešením. Jogurty si připravujete v nádobkách, z kterých ho pak rovnou konzumujete a nevzniká tak žádný odpad. Příroda vám za to poděkuje.
Víte, že…?
Přes zdraví prospěšné a ekologické výhody je i nejdůležitější věcí jednoduchá obsluha. Od vás se pak bude vyžadovat jen příprava, která nezabere více jak půl hodiny. O zbytek už se postará jogurtovač.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Poctivý jogurt bez nežádoucí chemie | Dlouhá doba zrání |
Lze ovlivnit výslednou chuť jogurtu | Nutnost připojení do elektrické sítě |
Ekonomická, ale i ekologická úspora | |
Nízká cena jogurtovače |
Náhradní díly
Jelikož se přístroj skládá z jedné hlavní nádoby a několika dalších skleniček, nezapomeňte si před nákupem zjistit, zda na vámi vybraný produkt lze dokoupit náhradní díly. Těmi jsou zcela jistě skleničky. Pokud by totiž náhradní nádoby nebyli k dispozici, zbytečně byste si snížili kapacitu zařízení.
Příslušenství
Žádné speciální příslušenství k jogurtovači prozatím neexistuje. Jediné co potřebujete je hlavní přístroj a skleničky či kelímky. Ty se jsou k dostání jednotlivě, ale i po balení s více kusy. V některých typech jogurtovačů lze připravit i řecký jogurt. Postačí pouze síto, které z jogurtu odděluje syrovátku.
Výroba domácího jogurtu
Základem každého domácího lahodného jogurtu je mléko. Bez kvalitní mléka to ale nebude tak snadné. Od farmáře, který na svém statku chová krávy, bude výsledná chuť jogurtu lepší než z mléka ze supermarketu. Ale pořád můžete jogurt vyrábět ze tří druhů této bílé tekutiny.
- Čerstvé mléko: Pořídíte ve speciálních automatech, kam je mléko dovážené přímo z farmy z blízkého okolí.
- Pasterované mléko: Při šetrné úpravě mléka, se zahřátím kolem 70°C, zůstanou zachovány původní obsahy tuku i vápníku. Přesto však může dojít k „poškození“ ostatních vitamínů. Samotná pasterizace probíhá až při výrobě jogurtu.
- Trvanlivé mléko: Známe ho z obchodu všichni. Takové mléko je upravováno metodou UHT. Díky tomu však dochází ke ztrátě jeho chuti a části vitamínů. Podíl tuku pak zůstává zachován. Pokud si chcete na takto upraveném mléku alespoň trošku pochutnat, zapomeňte na nízkotučnou a odtučněnou verzi, dovoluje-li vám to váš zdravotní stav.
Další potřebnou věcí pro výrobu je jogurtová kultura. Nejlepší je zakoupit jeden bílý jogurt. Z něho jich pak uděláte několik.
Víte, že…?
Pro představu uvádíme, že při použití čerstvého, pasterovaného a plnotučného mléka vystačí na 1 litr pouhé 1-3 lžíce kvalitního jogurtu s kulturou. Můžete si ji vyrobit i doma, ale je to náročnější postup.
Nejznámější značky
Jogurtovačů na českém trhu je hned několik. Abyste se v tom mohli zorientovat i z hlediska značky. Nabízíme malý přehled těch nejznámějších s největším zastoupeném v obchodech se spotřebiči.
- Ariete: Nabízí produkty v nejnižší cenové kategorii, ať už se jedná o jogurtovač s malým počtem nádob či více. Je ideální, pokud chcete výrobu domácího jogurtu vyzkoušet. Malá investice vás v případě, že vám přístroj nebude vyhovovat, tolik mrzet.
- Severin: Další zástupce levnějších spotřebičů. Od této značky nejčastěji narazíte na jogurtovač s 7 nádobami a příkonem kolem 12 W.
- Klarstein: Nejznámější značka mezi kuchyňskými spotřebiči. Německá společnost zaručuje kvalita za příjemnou cenu.
- Steba: Hledejte ji mezi výrobky nad 1 000 Kč. Takové zařízení disponujeme nejnovějšími technologie a kapacitou 12 sklenic.
Cena
Posledním bodem, aby byl dnešní průvodce kompletní, je pro někoho nejdůležitější. Pojďme tedy na to, ať můžete běžet do ochodu.
Cena do 500 Kč
Méně známé značky nabízí malé jogurtovače s kapacitou 7 skleniček o objemu až 120 ml. Příkon těchto zařízení je nejčastěji 13 W.
Cena od 500 Kč do 1 500 Kč
Střední cenová kategorie nabízí již zmíněná značka Klarstein. Kapacita zařízení je až 12 sklenic. Rovněž disponuje několika dalšími funkcemi vč. LCD displeje.
Cena nad 1 500 Kč
Při ceně nad 1 500 Kč potěšíme zejména technické a kuchyňské fajnšmekry. Kvalitu jogurtů to sice nijak zásadně neovlivní, ale můžete jogurtovač ovládat třeba přes mobilní aplikaci.