Jogurtovač

Zamilujte se do domácího jogurtu.

ca. 600 CZK
ca. 1 200 CZK
ca. 800 CZK
ca. 400 CZK

Jak vybrat jogurtovač

Určitě se vám už někdy stalo, že jste otevřeli lednici a tam bylo jen několik málo surovin. Při trošce kreativity se i z tak malého množství dá vykouzlit dobré jídlo ala „co dům dal.“ Co ale dělat v případě, že uvnitř chladničky je jen jogurt a mléko? Jak s tím chcete nakrmit rodinu, když jsou nejbližší obchody zavřené? Možná to nevíte, ale právě tyto dvě suroviny dokážou během pár hodin udělat dostatek jogurtů, které vaše rodina při snídani jistě ocení.

Jak funguje jogurtovač

Ještě než se podíváme na jednotlivá kritéria výběru, měli byste znát proces fungování jogurtovače. Už teď vám však můžeme slíbit, že ačkoli si jogurty budete muset doma připravit, než abyste se ji je jednoduše vzali z regálu, chuť bude podstatně lepší a výraznější. Jedná se o kuchyňskou vychytávku, která v posledních letech stoupá na oblíbenosti.

Hlavní věcí, kterou pro výrobu jogurtu budete potřebovat, je mléko. Do ní se přidává jogurtová kultura, zvaná také jako bakterie. Ta je nezbytná pro správné zrání. V prvním kroku je třeba zahřát mléko na 80 °C a ihned ho o 40 °C zchladit a přidat malé množství jogurtové kultury. Takto připravená směs se nalije do nádob v jogurtovači.

Do malé rodiny
Jata YG 523
ca. 600 CZK
Aktuálni cena

Pak přichází na řadu právě jogurtovač, kterému se dnes věnujeme. Ten pro bakterie připraví takové prostředí, při kterém dochází ke zrání. Během několika hodin je pak jogurt připraven a ten lze skladovat v lednici jako běžný mléčný výrobek z obchodu po dobu až 8 dní. Nejprve však nechte sklenice vychladnout.

Velikost jogurtovače

Záměrně používáme pojem velikost nikoliv objem. Jogurtovač se totiž skládá z několika skleniček či kelímků z plastu. Každá nádoba má objem zhruba 150 a 200 mililitrů. To odpovídá velikosti běžného jogurtu. Existuje však i takový typ, jenž má pouze jednu jedinou vaničku. Toto řešení je ale z dlouhodobého hlediska nepraktické.

Každý jogurtovač má jiný počet nádob. Ty se pohybují od 2 až do 12 skleniček u přístroje, který je určen pro domácí použití.

Rychlík
Bravo

Použitý materiál

Nyní, když už jsme si představili z čeho se samotný jogurtovač skládá, se podíváme i na jeho použitý materiál. V případě, že zvolíte plastové kelímky, ujistěte se, zda se jedná o nezávadný plast, nejčastěji s označením BPA free aj.

Skleněné nádoby jsou jednak ekologicky lepší varianta, ale také sklo zaručuje stoprocentní zdravotní nezávadnost a delší životnost, pokud ji zrovna neupustíte na zem. V ideálním případě prázdnou a ne plnou jogurtu, kdo by to pak chtěl uklízet, že? Nevýhodou však může být jejich vyšší hmotnost, nosíte-li si s sebou jogurt do práce, školy nebo na výlet.

Příkon

Jogurtovač je klasický kuchyňský pomocník, který funguje na základě připojení do elektrické sítě. Proto se při výběru nezapomeňte zaměřit na množství spotřebované energie. Poznáte ji podle označení W, tedy watt. Malé i levné modely budou mít nižší výkon. Většinou se však pohybuje od 20 W až k 40 W. Možná si říkáte, zda jsme se s tímto údajem nespletli. Ale ne, opravdu je příkon tak nízký, jelikož jde pouze o proces zrání jogurtů, ke kterému dochází při menších teplotách.

Do velké rodiny
Steba JM 2
ca. 1 200 CZK
Aktuálni cena

Příkon ovlivňuje dobu zrání a je každého typu přístroje jiný. Logicky platí, čím větší příkon, tím je potřebný čas pro výrobu jogurtů kratší při zachování správné teploty pro zrání jogurtu.

Funkce

Levnější modely disponují jen základními či několika málo omezenými funkcemi. Ty dražší a lepší mohou mít následující programy a funkce.

  • Displej: Výkonnější modely jsou vybaveny LCD či LED displejem. Díky nim lze jednoduše zjistit dobu trvání zrání jogurtů či jiné další ukazatele.
  • Časovač: Dokonale se hodí v případě, že chcete mít ráno k snídani čerstvý jogurt. Jednoduše si nastavíte čas a dobu zrání. Není nic lepšího, než snídat čerstvý jogurt.
  • Zvuková signalizace: Možná vám zvukový signál po skončení procesu přijde automatický u všech přístrojů, ale bohužel tomu tak není. Pokud tedy nechcete neustále kontrolovat nádobu, pořiďte si nový kuchyňský spotřebič se zvukovým upozorněním.
  • Světelná signalizace: Funguje na stejném principu jako zvukový signál, jen s tím rozdílem, že na proběhlý proces upozorňuje rozsvícením diody. Ta může měnit zbarvení, dle typu upozornění.
  • Průhledný kryt: V případě, že u vámi vybraného modelu není zvukový ani světelný signál, volte takový typ, který má průhledný kryt, abyste jogurty měli neustále pod kontrolou.
  • Automatické vypnutí: Jakmile dojde k uzrání jogurtů, přístroj se automaticky vypne, aniž byste museli cokoli udělat.
S časovačem
Severin JG 3525
ca. 800 CZK
Aktuálni cena

Doba přípravy jogurtu

Jak jsme již zmínili, doba přípravy úzce souvisí s teplotou, příkonem a množstvím jogurtů v nádobkách. Teplota v přístroji by v ideálním případě měla být kolem 42 stupňů. Běžná doba pro přípravu je v rozmezí 6 až 12 hodin v závislosti na typu jogurtovače a zvoleném programu.

Konstrukce jogurtovače

Převážná většina spotřebičů je vyrobena z kvalitního plastu. Dražší modely potom z oceli v kombinaci se skleněnými nádobami. Od použitého materiálu se pak odvíjí i celková hmotnost přístroje, ta je od 1 až do 2 kilogramů. Zvažte tedy, kam budete přístroj uklízet.

Výhoda jogurtovače

Na otázku, zda je domácí jogurt zdravější než ten kupovaný, ihned odpovídáme, že ano. Pokud nepočítáme bio jogurty, tak domácí jogurty mají tu výhodu, že neobsahují žádná „éčka“ a další přidané látky. Ty na zdraví člověka nemají žádný vliv, pouze prodlouží dobu trvanlivosti.

Prostorově úsporný
Ariete Yogurella 621
ca. 400 CZK
Aktuálni cena

V oblasti ekologie také vyhrává jogurtovač. Dnes je moderní dodržovat bezobalovou domácnost. Proto, pokud i vám je tento přístup bližší, je tento přístroj ideálním řešením. Jogurty si připravujete v nádobkách, z kterých ho pak rovnou konzumujete a nevzniká tak žádný odpad. Příroda vám za to poděkuje.

Víte, že…?

Přes zdraví prospěšné a ekologické výhody je i nejdůležitější věcí jednoduchá obsluha. Od vás se pak bude vyžadovat jen příprava, která nezabere více jak půl hodiny. O zbytek už se postará jogurtovač.

Výhody Nevýhody
Poctivý jogurt bez nežádoucí chemie Dlouhá doba zrání
Lze ovlivnit výslednou chuť jogurtu Nutnost připojení do elektrické sítě
Ekonomická, ale i ekologická úspora  
Nízká cena jogurtovače  

Náhradní díly

Jelikož se přístroj skládá z jedné hlavní nádoby a několika dalších skleniček, nezapomeňte si před nákupem zjistit, zda na vámi vybraný produkt lze dokoupit náhradní díly. Těmi jsou zcela jistě skleničky. Pokud by totiž náhradní nádoby nebyli k dispozici, zbytečně byste si snížili kapacitu zařízení.

Příslušenství

Žádné speciální příslušenství k jogurtovači prozatím neexistuje. Jediné co potřebujete je hlavní přístroj a skleničky či kelímky. Ty se jsou k dostání jednotlivě, ale i po balení s více kusy. V některých typech jogurtovačů lze připravit i řecký jogurt. Postačí pouze síto, které z jogurtu odděluje syrovátku.

Výroba domácího jogurtu

Základem každého domácího lahodného jogurtu je mléko. Bez kvalitní mléka to ale nebude tak snadné. Od farmáře, který na svém statku chová krávy, bude výsledná chuť jogurtu lepší než z mléka ze supermarketu. Ale pořád můžete jogurt vyrábět ze tří druhů této bílé tekutiny.

  • Čerstvé mléko: Pořídíte ve speciálních automatech, kam je mléko dovážené přímo z farmy z blízkého okolí.
  • Pasterované mléko: Při šetrné úpravě mléka, se zahřátím kolem 70°C, zůstanou zachovány původní obsahy tuku i vápníku. Přesto však může dojít k „poškození“ ostatních vitamínů. Samotná pasterizace probíhá až při výrobě jogurtu.
  • Trvanlivé mléko: Známe ho z obchodu všichni. Takové mléko je upravováno metodou UHT. Díky tomu však dochází ke ztrátě jeho chuti a části vitamínů. Podíl tuku pak zůstává zachován. Pokud si chcete na takto upraveném mléku alespoň trošku pochutnat, zapomeňte na nízkotučnou a odtučněnou verzi, dovoluje-li vám to váš zdravotní stav.

Další potřebnou věcí pro výrobu je jogurtová kultura. Nejlepší je zakoupit jeden bílý jogurt. Z něho jich pak uděláte několik.

Víte, že…?

Pro představu uvádíme, že při použití čerstvého, pasterovaného a plnotučného mléka vystačí na 1 litr pouhé 1-3 lžíce kvalitního jogurtu s kulturou. Můžete si ji vyrobit i doma, ale je to náročnější postup.

Nejznámější značky

Jogurtovačů na českém trhu je hned několik. Abyste se v tom mohli zorientovat i z hlediska značky. Nabízíme malý přehled těch nejznámějších s největším zastoupeném v obchodech se spotřebiči.

  • Ariete: Nabízí produkty v nejnižší cenové kategorii, ať už se jedná o jogurtovač s malým počtem nádob či více. Je ideální, pokud chcete výrobu domácího jogurtu vyzkoušet. Malá investice vás v případě, že vám přístroj nebude vyhovovat, tolik mrzet.
  • Severin: Další zástupce levnějších spotřebičů. Od této značky nejčastěji narazíte na jogurtovač s 7 nádobami a příkonem kolem 12 W.
  • Klarstein: Nejznámější značka mezi kuchyňskými spotřebiči. Německá společnost zaručuje kvalita za příjemnou cenu.
  • Steba: Hledejte ji mezi výrobky nad 1 000 Kč. Takové zařízení disponujeme nejnovějšími technologie a kapacitou 12 sklenic.

Cena

Posledním bodem, aby byl dnešní průvodce kompletní, je pro někoho nejdůležitější. Pojďme tedy na to, ať můžete běžet do ochodu.

Cena do 500 Kč

Méně známé značky nabízí malé jogurtovače s kapacitou 7 skleniček o objemu až 120 ml. Příkon těchto zařízení je nejčastěji 13 W.

Cena od 500 Kč do 1 500 Kč

Střední cenová kategorie nabízí již zmíněná značka Klarstein. Kapacita zařízení je až 12 sklenic. Rovněž disponuje několika dalšími funkcemi vč. LCD displeje.

Cena nad 1 500 Kč

Při ceně nad 1 500 Kč potěšíme zejména technické a kuchyňské fajnšmekry. Kvalitu jogurtů to sice nijak zásadně neovlivní, ale můžete jogurtovač ovládat třeba přes mobilní aplikaci.

Jméno
Do malé rodiny
Rychlík
Do velké rodiny
S časovačem
Prostorově úsporný
Image
Produkt
Jata YG 523
Bravo
Steba JM 2
Severin JG 3525
Ariete Yogurella 621
Příkon
11 W
21 W
13 W
20 W
Hmotnost
2.7 kg
0.55 kg
Cena ca. 600 CZK   ca. 1 200 CZK ca. 800 CZK ca. 400 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena