Nejlepší mlýnky na mouku 2025 a jak vybrat
Pomele malé i větší množství mouky.
Jak vybrat mlýnek na mouku
- Na našem trhu najdete dva základní typy mlýnků, kterými lze zpracovat obilí, a to elektrické nebo ruční. Jejich výběr záleží na vašich preferencích. Zvážit můžete případné klady a zápory jednotlivých typů.
- Milovníci přírodních materiálů mohou volit mlýnky s žulovými mlecími kameny. Vedle ale nesáhnete ani u mlýnků se směsovými kameny, které jsou levnější a mají prakticky stejné vlastnosti.
- Z dalších parametrů můžete zohlednit výkon u elektrických modelů nebo materiál pláště, který udává výsledný design mlýnku.
Mlýnek na mouku - náš výběr


Ruční mlýnky na mouku





Elektrické mlýnky na mouku



Jak vybrat mlýnek na mouku
Typy
Základní typy mlýnků na mouku jsou dva a to elektrický nebo ruční.

Obilí můžete mlít na elektrickém i ručním mlýnku, iStock /xfotostudio
Elektrický
Elektrické mlýnky jsou vybaveny motorem, který drtí zrna a tím vzniká mouka. Jejich používání je velmi jednoduché a fyzicky nenáročné. Prakticky nasypete zrní do zásobníku a spustíte mletí. Nevyžaduje ani upnutí k desce stolu nebo jiný způsob instalace. Samotné mletí je také poměrně rychlé, takže je možné zpracovávat i větší množství mouky najednou. Navíc je u těchto mlýnků možné nastavit hrubost mletí prostřednictvím páčky nebo jiného ovladače. Nevýhodou je, že je možné elektrické mlýnky používat opravdu pouze na zpracování obilovin. Jiné suroviny jako např. ořechy nebo olejnatá semena by ho mohla poškodit. Počítat také musíte s větší hlučností, která se dá přirovnat např. se zapnutým vysavačem.
Ruční
U tohoto mlýnku je základem ruční pohon, takže není třeba mít po ruce zásuvku s elektrickou energií, což umožňuje mletí prakticky kdykoli a kdekoli. Na druhou stranu vyžaduje mletí mouky určitou sílu, takže je mlýnek vhodnější na občasné používání spíše menšího množství obilovin. Také musíte počítat s větší časovou náročností. Kromě klasických obilovin ale tento mlýnek umožňuje zpracovat také olejnatá semena, zrna i ořechy, aniž by došlo k jeho poškození. Pohodlné používání zajišťuje jeho připevnění k pevnému povrchu (stůl, kuchyňská deska). Některé modely jsou také poměrně těžké, takže je s nimi náročnější manipulace.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Elektrický | Snadné používání bez fyzické zátěže | Nutnost zajistit přívod el. energie |
Rychlé zpracování zrna | Vyšší hlučnost | |
Možnost nastavení hrubosti mletí | Nelze zpracovávat olejnaté suroviny ani ořechy | |
Vhodný na časté mletí i většího množství | ||
Ruční | Připraven k použití vždy (není třeba el. energie) | Manuální pohon vyžaduje vyšší fyzickou zátěž |
Možnost mletí obilovin, olejnatých semen, ořechů | Mletí trvá déle | |
Vhodnější pouze na občasné používání | ||
Vhodnější na mletí menšího množství | ||
Vyšší hmotnost |
Výkon
U elektrických mlýnků je výkon jeden z nejdůležitějších parametrů. Míra výkonu udává, jaké obiloviny a jaké množství budete moci zpracovat.
- Všechny mlýnky zpracují běžné druhy obilovin – pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, amarant
- Minimální výkon 360 W – tvrdší druhy např. kukuřice, cizrna, rýže
Pro běžné použití v domácnosti je dostačující výkon právě kolem 360 W. Výkonnější modely např. mlýnky s výkonem kolem 600 W jsou určeny pro mletí velkého množství mouky a je možné je používat v komerčních provozech.

Větší množství obilí umelete pomocí šrotovníku, iStock /Antonbr Anton
Mlecí kameny
Setkat se můžete s následujícími typy materiálů.
Směs korund a keramiky
Mlecí kameny z tohoto materiálu mají hrubý povrch, který se časem neobrousí. Obiloviny mele rychle, bez zahřívání, takže nedochází k likvidaci výživných látek. Tyto kameny jsou prakticky bezúdržbové zejména, pokud budete mlýnek používat pravidelně. Případně čištění v případě delší nečinnosti spočívá v umletí hrstky rýže nebo vysátí zbytků po posledním mletí vysavačem.
Žula
Tyto kameny se vyrábí ručně, manuálním opracováním. Pro výrobu neexistuje šablona, takže se dá říct, že kameny jsou vždy originální. Mohou se lišit v počtu výřezů nebo rychlosti mletí a to i v případě identických modelů. Mlýnky s těmito mlecími kameny jsou bezesporu dražší, ale kvalitativně jsou srovnatelné s předchozím typem.
Směs čediče a keramiky
Tento typ kamenů najdete nejčastěji u ručních mlýnků. I zde jsou vlastnosti kamenů obdobné jako u předchozích dvou možností.
Víte, že…?
Pro zachování požadovaných vlastností mlecích kamenů je důležité, abyste při mletí vždy zpracovávali suchá semena. Vlhkost může povrch kamenů zalepit. Pokud nepomůže ani čištění pomocí rýže, je nutné koupit kameny nové.
Materiál pláště
Mlýnky na mouku se zpravidla vyrábí ze dřeva. Používají se dřeviny jako buk, dub, modřín, javor atd. Samotný druh dřeviny o kvalitě nebo životnosti mlýnku nerozhoduje. Vzhled mlýnku ovlivňuje zejména to, jestli se jedná o výrobek z masivního dřeva, překližky nebo jejich kombinace. V prvním případě bývají mlýnky atraktivnější. Ostatní vlastnosti jsou opět de facto totožné.
Výrobci a ceny
Mezi výrazné výrobce mlýnků na mouku patří např. KoMo, Waldner Biotech nebo Kornkraft.
Cenové rozpětí ručních mlýnků se pohybuje mezi 3500 Kč a zhruba 6000 Kč. Elektrické modely začínají na ceně kolem 7000 Kč a končí v řádech desetitisíců korun.