Nejlepší mlýnky na ovoce 2025 a jak vybrat
Domácí šťáva nabitá vitamíny.
Jak vybrat mlýnek na ovoce
- Do domácnosti můžete koupit klasický kovový mlýnek nebo modernější odšťavňovač.
- Ti, kdo budou zpracovávat velké množství ovoce mohou zakoupit lis nebo drtič.
- Pro odšťavňování citrusů si vystačíte s jednoduchým lisem na citrusy.
Elektrické mlýnky na ovoce - náš výběr




Ruční mlýnky na ovoce



Elektrické mlýnky na maso s lisem na ovoce



Jak vybrat mlýnek na ovoce
Princip
Mlýnek, který je specializovaný pouze na mletí ovoce, je v drtivé většině ruční. Mlýnky jsou robustní a jsou ve většině případů vyrobeny z litiny. Další možností jsou pak mlýnky, kde je kov v kombinaci s plastem. Tento mechanický mlýnek vylisuje šťávu téměř ze všech druhů ovoce, zeleniny, obilných trav, bylin a klíčků.

Větší množství ovoce a zeleniny umelete na elektrickém mlýnku, iStock / timltv
Odšťavňování pomocí ručního mlýnku probíhá díky drcení a tlaku, který vytváří tlaková hřídel. Veškerá vylisovaná šťáva odtéká otvorem v boční straně odšťavňovací komory a cedí se přes cedník, který je umístěn uvnitř odšťavňovací komory a protéká skrz plátýnko do nádoby.
Díky tomu získáte kvalitní šťávu bez jakékoliv nežádoucí dužiny. V přední části je možné šroubem regulovat podtlak dužiny podle toho, jakou surovinu používáte. Zbytky ovoce a zeleniny vpředu odpadávají z odšťavňovače. Pomalé lisování je velmi šetrné ke kvalitě šťávy a neničí vitamíny rychlou oxidací a zahříváním.
Mlýnek se snadno přichytí ke kuchyňské lince nebo stolu pomocí upevňovacího šroubu. Je vhodný na desky o maximální tloušťce 3,5 cm. Součástí mlýnků je také pěchovadlo, kterým přitlačíte suroviny do plnícího otvoru.
Jejich výhodou je snadná údržba, jdou snadno rozložit na jednotlivé díly, které stačí opláchnout vodou. Větší pozornost je třeba věnovat cedníku, který může být ucpaný například drobnými zrníčky.

Klasikou jsou robustní kovové mlýnky, iStock / cergeus
Výrobci a ceny
Na trhu najdete několik výrobců nabízející klasické ruční mlýnky na ovoce. Kvalitní výrobky najdete od značky De Gusto, Banquet, Orion, Z-Star.
Cena se pohybuje v rozmezí 500 – 1 000 Kč. Klasické mlýnky nemají žádné další příslušenství a využijete je pouze při výrobě marmelády nebo šťávy.
Další možností je pak zakoupit elektrický mlýnek, který lze použít k odšťavňování, ale umelete na něm maso, mák, ořechy a další suroviny. Cena těchto robotů se pohybuje od 2 000 Kč a více.
Lis a drtiče na ovoce
Další možností, jak získat čerstvou ovocnou šťávu, nebo si vyrobit domácí víno, je použít lis nebo drtič ovoce. Lis se vám může hodit, pokud máte velké množství ovoce. Jestliže nevyužijete velký lis na ovoce, lze zakoupit malý nerezový lis, který je doplňkovým příslušenstvím ke kuchyňským robotům. V tomto případě je samozřejmě nutné vědět, že tento lis lze použít pro vaši značku kuchyňského robota.
Víte, že…?
Domácí vína lze připravit téměř ze všeho (údajně i z hroznového vína). Můžete zpracovat přebytky z úrody jablek, hrušek a ostatního ovoce včetně zbytků po výrobě šťáv, sušeného ovoce a povidel. Kromě toho můžete nasbírat lesní plody jako jahody a ostružiny, šípky, trnky, jeřabiny nebo vyzkoušet květy pampelišek, černého bezu a lípy. Zpracovat lze dokonce i chlebové kůrky.
Strojek | Popis |
---|---|
Lis | Jestliže máte rádi mošt a chcete ho připravovat doma tradičním způsobem, bude se vám hodit lis na ovoce. Lis na ovoce je ideálním řešením, jak zužitkovat velkou úrodu ovoce. Vyznačuje se velkou výtěžností a minimálním odpadem. Lisy se vyrábějí ve čtyřech základních modelech. Mezi nejmenší patří stolní varianta, kterou můžete využít v každé domácnosti, pokud budete moštovat občas menší množství ovoce. Pro častější výrobu ovocné šťávy se vám bude více hodit lis s centrálním šroubem. Tento typ lisu může mít objem od 6 do 30 litrů. Největší lisy pak mají objem až 50 litrů. Moderní lisy jsou vybaveny odolnými okapovými mísami. Jsou vyrobeny z kvalitního bukového dřeva a lepší ukotvení zabezpečují kovové nohy. Části, které přicházejí do styku s ovocem, jsou ošetřeny vhodnou barvou. Jestliže chcete zachovat maximální čistotu ovocné šťávy, používejte při lisování také textilní vložku do lisu. Cena lisů se pohybuje od 2 000 Kč – 10 000 Kč. Cena je odvozená od velikosti lisu, stolní lisy mají objem od 2,5 litrů a slouží k lisování menšího množství ovoce. Velké lisy mají pak objem koše až 50 litrů. |
Lis na citrusy | Pokud chcete odšťavňovat především citrusy, bude zbytečné, abyste kupovali drahý multifunkční odšťavňovač, ale postačí vám tzv. citrusovač. Citrusovače jsou manuální a elektrické. První typ je pouhý nástavec, který vám vyrobí šťávu z jednoho citrusu. Pro větší množství citrusů využijete více elektrický lis, který může být v ruční verzi, kdy držíte například pomeranč v ruce, nebo v pákové verzi pro efektivnější a bezpečnější práci. Cena těchto výrobků se u nejjednodušších typů pohybuje do 100 Kč, propracovanější ruční modely vás vyjdou od 250 – 500 Kč. Elektrické citrusovače pak pořídíte v rozmezí od 1 500 – 3 000 Kč. |
Drtič | Drtiče ovoce jsou pákové nebo elektrické. Pákový drtič je vhodný pro drcení menšího množství ovoce, elektrický pak využijete, jestliže máte ovoce mnoho. Základem elektrického drtiče je elektromotor. S tímto drtičem rozdrtíte bednu ovoce do 5 minut. Cena drtičů se pohybuje od 1 500 Kč – 10 000 a více. I zde záleží na možnostech a velikostech jednotlivých modelů. |