Pánev

Pánev právě pro Vaše kulinářské výtvory.

ca. 500 CZK
ca. 1 300 CZK
ca. 3 400 CZK
ca. 700 CZK
ca. 900 CZK
ca. 1 600 CZK
ca. 300 CZK
ca. 700 CZK
 
ca. 900 CZK

Jak vybrat pánev?

Už vás nebaví drbání připečených zbytků či snad roztrhané palačinky? Pořiďte si novou pánev! Jenže koupit novou pánev, se kterou bude vaření jedna báseň, není zdaleka lehký úkol, jak se na první pohled může zdát. Pokud nevíte, jaký je v kuchyni rozdíl mezi litinou, hliníkem nebo keramikou, pomůžeme vám se v tom velkém nabízeném množství zorientovat.

Typy pánví

Na trhu se vyskytuje několik druhů pánví. Abyste dokázali vybrat tu správnou, je zapotřebí se v nich nejprve začít dobře orientovat. Výrobci nabízí pánve různých rozměrů a hloubek od klasických až po speciální. Velké rozdíly jsou také mezi použitým materiálem a povrchovou úpravou. Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy.

Klasické pánve

S klasickou pánví se jistě setkal každý z nás. V této kategorii naleznete univerzální pánve pro přípravu několika druhů pokrmů od smažení řízků, přípravu omáček až po dušení zeleniny. Vyrábí se z různých materiálů, liší se svým průměrem i výškou hrany. Patří mezi nejdostupnější ze všech a nejdete ji v každém obchodě s kuchyňským náčiním.

Pánve WOK

Svým tvarem připomínají kotlík, a proto mají menší průměr dna. Nejčastěji je používají v asijských restauracích. Jsou vhodné pro přípravu směsí, které je třeba prohodit, aniž by cokoliv spadlo vedle. Díky svému tvaru se rychle zahřejí a teplota se rovnoměrně rozprostře po celé ploše. Nejčastěji bývají vyrobené z oceli nebo litiny a jejich povrch je bez jakékoliv chemické úpravy. Správné WOK pánve mají dno vyduté a silné 6 mm.

Grilovací pánve

Typickým znakem pro grilovací pánve je masivní tvar, těžká hmotnost a bývají vyrobeny ze železa, které teplotu rovnoměrně rozvrhne po celé ploše a dlouho ji udrží. Pánve také poznáte pouhým okem, jelikož se vyznačuje vroubkovaných povrchem. Jsou oblíbeným náčiním pro přípravu šťavnatých steaků či jiných masitých pokrmů, ale i lahodné zeleniny. Nejčastěji mají čtvercový tvar, aby se na ně vešlo co nejvíce kusů masa. Proto jsou také známé jako pánve na steaky.

Víte, že…?

U grilovacích pánví oceníte zejména indikátor teploty umístěný na středu opékací plochy, který vás upozorní, že jsou pánve správně nahřáté a připravené k použití.

Palačinkové pánve

Jste-li milovníky palačinek, neměly by ve vaší kuchyni chybět tyto pánve, které mají velké ploché a nepřilnavé dno s nízkými okraji, aby se palačinky daly pohodlně obracet. Díky speciální úpravě jsou oproti grilovacím pánvím doslova lehké jako pírko. V kuchyňských potřebách můžete rovněž narazit na upravené typy, které mají dno rozdělené do čtyř kruhů, specificky pro výrobu lívanců či bramboráků. Tyto pánve nejsou vhodné pro přípravu masa a jiných pokrmů.

Elektrické pánve

K základnímu rozdělení pánví lze přidat i elektrické pánve, které jsou oblíbené zejména v domácnostech, kde není možnost péct v klasické troubě. V dnešní době již pomalu nahrazují klasické remosky. Jsou ideální pro použití v karavanech, jelikož nepotřebují žádný sporák a během cestování si tak můžete připravit chutný pokrm. Teplota je regulována jednoduchým termostatem. Nedílnou součástí je také skleněná poklice. Hodí se i na pečení buchet, nicméně tepelný zdroj musí být umístěn v horní části.

Velikost pánve

Dalším důležitým kritériem při výběru správné pánve je její velikost. Ta by se měla odvíjet od počtu porcí připravovaného jídla. Pokud tedy nemáte v plánu vařit pouze pro sebe, rozhodně nešetřete na velikosti. Ale pozor, s větším průměrem roste také hmotnost pánve. Jednoduše můžeme pánve rychle rozdělit na tři typy velikostí:

  • Malé pánve – toto označení nesou pánve s průměrem 20–24 cm. Jsou vhodné pro přípravu jídla maximálně pro dvě osoby. Dobře poslouží také začátečníkům nebo těm, kteří se v kuchyni moc neohřejí.
  • Střední pánve – do této kategorie řadíme pánve s průměrem 25–30 cm. Dají se považovat za univerzální velikost, která bude po většinu času vyhovovat všem kuchařům, proto se také řadí mezi nejprodávanější typ. Bez problému připravíte i vetší kusy masa.
  • Velké pánve – jejich průměr je 32–40 cm. V běžné kuchyni se s nimi moc nesetkáte, jelikož jsou pánve oblíbené mezi profesionálními kuchaři. Opět zde platí, že s větší pánví roste její hmotnost a hůře se s ní manipuluje.

Materiál pánve

Plechovým pánvičkám již dávno odzvonilo. V dnešní době si lze vybrat z několika výrobních materiálů. V této fázi doporučujeme příliš nešetřit. Kvalitní materiál je základním stavebním kamenem, který může prodloužit životnost vaší pánve, a nemusíte mít obavy, že by se z něj uvolňovaly škodlivé látky. Na následujících řádcích vám nabídneme přehled používaných materiálů a jejich výhody a nevýhody.

Hliníkové pánve

V této kategorii dělíme hliníkové pánve na ty, které jsou lisované za studena a které se za tepla odlévají. Rovnou můžeme zavrhnout studené lisování, jelikož jejich dno se při kontaktu s teplem vypoulí a olej, který se bude držet v okrajích a na středu pánve, se vám bude pokrm připalovat. Druhý zmiňovaný typ nemá tendenci se kroutit a na sporáku bude lépe držet. Hliníkové pánve jsou cenově dostupné a nabízí průměrný výkon.

Litinové pánve

Ačkoli litinové pánve patří do kategorie s vysokou odolností, bohužel si zaslouží i své místo v těžké váze. Jejich povrch je nepřilnavý, takže se s použitím těchto pánví nemusíte obávat připečení. Díky výrobnímu materiálu je teplo rozváděno rovnoměrně, nicméně jeho zahřátí trvá delší dobu. Povrch pánví je pórovitý a jeho největší výhodou je, že čím více se pánve používají, tím méně připravovaného jídla se připéká.

Nerezové pánve

Jsou univerzálním pomocníkem při přípravě kteréhokoliv pokrmu. Stejně jako výše zmíněné pánve rovnoměrně rozvádějí teplo, mohou se používat při hodně vysokých teplotách a pokud by se vám při vaření něco připeklo, nemusíte se bát použít drátěnku. Jídlo, které se na nich připravuje, připomíná chuť z grilu. Díky kvalitnímu materiálu mají dlouhou životnost a tím stoupá nejen jejich kvalita, ale také získávají na popularitě. Jsou vhodné pro přípravu steaků a zeleniny.

Titanové pánve

Titan patří mezi velmi nepřilnavý materiál a vzhledem k tomu, že je zároveň vysoce odolný, nevadí mu vysoké zahřátí na sucho, proto na něm lze vařit i bez použití tuku. Jedná se o moderní materiál. Pokud zvažujete koupi titanové pánve, počítejte s vyššími pořizovacími náklady.

Teflonové pánve

Teflon je nejznámější nepřilnavý povrch, ale zároveň také dost náchylný. Neměl by se dostat do kontaktu s nerezovým náčiním, aby se nepoškodil. Proto se doporučují používat dřevěné či plastové doplňky. Ačkoli je teflon díky ceně považován za univerzální, má velkou nevýhodu. Při více jak 250 °C dochází k nežádoucímu uvolňování zdraví škodlivých látek. Nicméně tolika stupňů při běžném vaření nedosáhnete. Naopak teflon je vhodný na rychlou přípravu jídla při nízkých teplotách.

Keramické pánve

Keramické pánve si oblíbili zastánci zdravého životního stylu. Lze je použít při nízkých teplotách a pomalém ohřevu. Pokud byste na těchto pánvích chtěli smažit, bude nutné použít hodně oleje, jinak se maso bude připalovat. Povrch pánví je bílý a poměrně dost náchylný k odření.

Měděné pánve

Nyní se dostáváme do kategorie luxusních pánví. Ačkoli je mědí tvořena pouze vnější pohledová část a vnitřek je ze zdravotních důvodů tvořen nerezovou ocelí, za takové pánve si hodně připlatíte. Měď je totiž jedním z nejlepších vodičů tepla.

Typy pánví Výhody Nevýhody
Hliníkové Levná varianta pánví Vypouklé dno Náchylné na připalování
Litinové Dlouhá životnost, díky pórovitému povrchu Těžká váha Horší manipulace
Nerezové Univerzální Vysoce odolný Dlouhá životnost Dobrá vodivost tepla Náchylné na připalování Těžká váha
Titanové Vhodné pro vysoké zahřátí na sucho Vyšší pořizovací náklady
Teflonové Univerzální použití Vysoké riziko poškození povrchu
Keramické Ideální pro nízké teploty a pomalé vaření Náchylné na připalování Vyblednutí povrchu
Měděné Nejlepší vodivost tepla Nejdražší kategorie

Rukojeť je důležitá

Při výběru pánve zaměřte svou pozornost také na rukojeť. Vhodným materiálem je nerez nebo hliník, který může být potažen silikonem, ale pánev potom nemůžete vkládat do trouby. Existují typy, kde je odnímatelná rukojeť. V některých případech najdete takové pánve i v klasické sadě kuchyňského nádobí. Rukojeť je pak univerzální, aby se dala přicvaknout i na jiný výrobek z dané série. Doporučujeme však pevně přidělané rukojeti a to zejména u velkých a těžkých pánví.

Cena

Náklady na koupi pánve ovlivňuje hodně faktorů. V první řadě jde o značku kuchyňského náčiní, kde mezi nejznámější můžeme zahrnout výrobky od společnosti Tescoma, Tefal, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Lamart, Banquet aj. Dále bude záležet na vybraném materiálu, velikosti a tvaru. Pánev můžete také pořídit v kombinaci s pokličkou či snad v několika dílné sadě. Pojďme se však společně podívat na jednotlivé cenové kategorie:

Cena do 1 000 Kč

V první cenové kategorii naleznete pánve s průměrem 20–24 cm. Ve většině případů se bude jednat o klasické pánve. Výrobním materiálem bude převážně keramika a hliník.

Cena do 3 000 Kč

Zde se nachází již ostatní speciální pánve, kterými jsou grilovací, palačinkové a WOK. Velikost pánví je 25–30 cm a jsou vyrobeny jednak z materiálů uvedených v cenové kategorii výše a dále také z litiny, titanu a dalších forem oceli.

Víte, že…?

Tato cenová kategorie je důležitá pro ty z vás, kteří vlastní indukční varnou desku, na kterou se doporučuje používat pánve vyrobené výhradně z oceli.

Cena nad 3 000 Kč

Jak jsme již uvedli výše, i kuchyňské náčiní lze považovat za luxusní zboží. Proto v regálu s cenovkou nad 3 000 Kč naleznete pánve vyrobené z mědi a také ty největší s průměrem nad 32 cm.

Nomination
S poklicí
Wok
Litinová
Palačinková
Grilovací
Elektrická
Univerzální
Keramická
Nerezová malá
Na indukci
Image
Product
De Gusto pánev STONITE 28 cm
de Buyer, Pánev ocelová mineral B
Skeppshult litinová pánev 28cm
Tefal TalentPro C6213852
Tescoma pánev grilovací PREMIUM 28x28cm
ETA Piesta 2160
Lamart LT1001
Bravo B 5082 Gold
FISSLER pánev profi
Tefal TalentPro C6210652
Materiál
keramické
Železné
litinové
hliníkové
hliníkové
keramické
nerezové
hliníkové
Průměr
28 cm
32 cm
29 cm
25 cm
28 cm
20 cm
20 cm
28 cm
Typ
UNIVERZÁLNÍ
wok
na pečení
palačinkové
grilovací
univerzální
univerzální
Vnitřní úprava
Nepřilnavý povrch STONITE
nepřilnavý povrch
teflon
nepřilnavý povrch
nepřilnavý povrch
Cena ca. 500 CZK ca. 1 300 CZK ca. 3 400 CZK ca. 700 CZK ca. 900 CZK ca. 1 600 CZK ca. 300 CZK ca. 700 CZK   ca. 900 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena