Nejlepší pánve 2025 a jak vybrat

Pánev právě pro Vaše kulinářské výtvory.

Autorka: Johana Malá | Aktualizováno: Prosinec 2025

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Tescoma Presto pánev na 4 volská oka 24 cm
88 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat pánev?

  • Na trhu se vyskytuje několik druhů pánví. Abyste dokázali vybrat tu správnou, je zapotřebí se v nich nejprve začít dobře orientovat.
  • Dalším důležitým kritériem při výběru správné pánve je její velikost. Ta by se měla odvíjet od počtu porcí připravovaného jídla.
  • Plechovým pánvičkám již dávno odzvonilo. V dnešní době si lze vybrat z několika výrobních materiálů.

Pánev - náš výběr

Tescoma Presto pánev na 4 volská oka 24 cm
přečíst recenzi
Výrobce: TESCOMA
Typ: lívancové
Materiál: hliníkové
Průměr: 24 cm
Tvar: kulaté
Vnější povrch: smaltované
Zobrazit více
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 0.49 kg
Pánev Tescoma 4 oka Presto o průměru 24 cm je určena pro přípravu lívanců či volských ok. Má antiadhezní povrch proti připalování. Je použitelná na elektrických a plynových sporácích a do myčky. Součást široké řady pánví Tescoma Presto s různými tvary a velikostmi.
Zobrazit méně
Tescoma pánev SteelCRAFT 24 cm
přečíst recenzi
Výrobce: TESCOMA
Typ: univerzální
Materiál: ocelové
Průměr: 24 cm
Tvar: kulaté
Vnější povrch: ocelové
Zobrazit více
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 1.038 kg
Tescoma pánev SteelCRAFT má třívrstvou sendvičovou ocelovou konstrukci a unikátní antiadhezní povrch s výše položeným nerezovým rastrem. Distribuuje teplo rychle a rovnoměrně. Povrch je odolný vůči kovovým nástrojům a pánev je vhodná i pro indukční sporáky. Celokovové provedení umožňuje použití v troubě do teploty 230 ˚C. Má záruku 5 let.
Zobrazit méně

Wok pánve

Scanpan TechnIQ WOK 26 cm 3,7 l
přečíst recenzi
Výrobce: Scanpan
Typ: wok
Materiál: titanové
Průměr: 26 cm
Vnější povrch: titanové
Hmotnost: 1.72 kg
Zobrazit více
Scanpan TechnIQ WOK 26 cm 3,7 l je litá z 100% recyklovaného hliníku, s nepřilnavým povrchem STRATANIUM bez teflonu a těžkých kovů, vyrobeným bez PFOA. Je pryžová i na kovové náčiní, lze ho používat na všech typech varných desek včetně indukce a v troubě do 260°C. Nabízí snadnou údržbu, lze ho mýt v myčce.
Zobrazit méně
Tescoma Wok i PREMIUM Stone 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: TESCOMA
Typ: wok
Materiál: kameninové
Průměr: 28 cm
Tvar: kulaté
Vnější povrch: nepřilnavé
Zobrazit více
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 1.169 kg
Tescoma Wok i PREMIUM Stone 28 cm je pánev vyrobená z hliníkové slitiny s magnetickým dnem z nerezavějící oceli. Má nepřilnavý povrch z teflonu s výstupky pro rovnoměrné propečení. Rukojeť je z plastu a nerezové oceli. Je vhodná pro všechny typy sporáků, včetně indukčních. Průměr je 28 cm.
Zobrazit méně

Litinové pánve

Lamart pánev LITINA Iron 24 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Lamart
Typ: litinové
Materiál: litinové
Průměr: 24 cm
Tvar: čtvercové
Vnější povrch: litinové
Zobrazit více
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 1 kg
Lamart pánev LITINA Iron 24 cm je vyrobená z litiny, materiálu s vysokou odolností vůči oděru a praskání. Může odolat teplotám až do 280°C a nabízí hladké vaření díky reliéfnímu nebo upravenému dně, které zabraňuje přilnutí potravin. Pánev je těžší, ale rovnoměrně rozdistribuuje váhu díky velkým rukojetím. Je snadno udržitelná a čistitelná a je kompatibilní s všemi typy ploten, včetně indukčních.
Zobrazit méně
Belis STABIL EXTRA s poklicí 26 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Belis
Typ: s poklicí
Materiál: litinové
Průměr: 26 cm
Tvar: kulaté
Vnější povrch: smaltované
Zobrazit více
Vnitřní úprava: smaltované
Hmotnost: 0.1 kg
Pánev Belis STABIL EXTRA s poklicí 26 cm z české výroby má silný ocelový plech (2 mm). Pro všechny typy sporáků, včetně indukce a trouby (bez dřevěné rukojeti). Modrý smalt na vnitřní straně. Rukojeť odnímatelná. Myčku neporadí.
Zobrazit méně

Pánve na lívance

Belis na lívance STABIL EXTRA SFINX dřev.držadlo 24 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Belis
Typ: lívancové
Materiál: smaltované
Průměr: 24 cm
Vnější povrch: smaltované
Vnitřní úprava: smaltované
Zobrazit více
Hmotnost: 1.54 kg
Lívací pánvička Belis STABIL EXTRA SFINX o průměru 24 cm s dřevěnou odnímatelnou rukojetí je vyrobena z 2mm silného plechu a potažena modrým smaltem uvnitř i matným černým smaltem zvenčí. Je určena pro všechny typy ohřevů včetně indukční desky a odolává kyselinám. Rukojeť je třeba odmontovat před použitím v troubě.
Zobrazit méně
Banquet Lívanečník na 4 lívance
přečíst recenzi
Výrobce: Banquet
Typ: lívancové
Materiál: ocelové
Průměr: 24 cm
Vnější povrch: nepřilnavé
Hmotnost: 0.415 kg

Elektrické pánve

Tristar PZ 9130 Wok Elektrická pánev 4,5 l
Výrobce: Tristar
Typ: wok
Materiál: ocelové
Průměr: 33 cm
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 1.95 kg
Zobrazit více
Elektrická pánev nabízí řadu technických vlastností, jako je regulovatelná teplota či různé režimy vaření. Disponuje rozměry, díky kterým se vejde na standardní kuchyňský stůl, a povrch je navržen tak, aby minimalizoval přilnavost potravin. Její údržba a čištění jsou jednoduché.
Zobrazit méně
Remoska Tria T41/41
přečíst recenzi
Výrobce: Remoska
Objem: 5.5 l
Příkon: 610 W
Hmotnost: 6.5 kg
Barva: šedé
Zobrazit více
Remoska Tria T41 je elektrická miska s hliníkovým a teflonovým povrchem. Objem je 4,5 l pro vaření a 3 l pro pečení. Inkluduje teplem odolný kryt, skleněnou poklici a odnímatelný kabel. Příkon je 610 W a rozměry jsou 280 x 280 x 130 mm. Hmotnost činí 6,5 kg.
Zobrazit méně
AMIO Elektrická pánev do auta 150W 12V 20 x 4 cm
Průměr: 20 cm
Zobrazit více
Elektrická pánev je zařízení, které umožňuje pohodlné smažení, pečení nebo dušení bez nutnosti dalších kuchyňských spotřebičů. Nabízí různé nastavení teploty, povrch s nepřilnavým povlakem a snadné čištění. Rozměry a energetická účinnost mohou být různé v závislosti na konkrétním modelu.
Zobrazit méně
Tristar PZ-2963
přečíst recenzi
Výrobce: Tristar
Objem: 1.75 l
Příkon: 1500 W
Barva: černé
Zobrazit více
Elektrická pánvě je vybavena nastavitelným termostatem pro kontrolu teploty, čímž je vhodná pro různé typy pokrmů. S průměrem 30 cm umožňuje pánvě připravit jídlo pro několik osob najednou. Vysokoodolný nepřilnavý povrch pánve zajišťuje snadnou manipulaci s jídlem a rychlé čištění po použití.
Zobrazit méně

Grilovací pánve

Tescoma grilovací i PREMIUM Stone 26 x 26 cm
přečíst recenzi
Výrobce: TESCOMA
Typ: grilovací pánve
Materiál: kameninové
Průměr: 26 cm
Tvar: čtvercové
Vnější povrch: kámenné
Zobrazit více
Vnitřní úprava: nepřilnavé
Hmotnost: 1.063 kg
Grilovací pánev Tescoma i PREMIUM Stone (26 x 26 cm) je vyrobena z hliníkové slitiny s magnetickým dnem z nerezavějící oceli a plastovou rukojetí. Povrch na bázi teflonu je zvrásněný pro rovnoměrnější propečení a minimalizaci připálenin. Vhodná pro všechny typy sporáků, včetně indukce. Myčce odolná. Záruka je 5 let.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Pánev

Jak vybrat pánev?

Typy pánví

Na trhu se vyskytuje několik druhů pánví. Abyste dokázali vybrat tu správnou, je zapotřebí se v nich nejprve začít dobře orientovat. Výrobci nabízí pánve různých rozměrů a hloubek od klasických až po speciální. Velké rozdíly jsou také mezi použitým materiálem a povrchovou úpravou. Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy.

Klasické pánve

S klasickou pánví se jistě setkal každý z nás. V této kategorii naleznete univerzální pánve pro přípravu několika druhů pokrmů od smažení řízků, přípravu omáček až po dušení zeleniny. Vyrábí se z různých materiálů, liší se svým průměrem i výškou hrany. Patří mezi nejdostupnější ze všech a nejdete ji v každém obchodě s kuchyňským náčiním.

Pánve WOK

Svým tvarem připomínají kotlík, a proto mají menší průměr dna. Nejčastěji je používají v asijských restauracích. Jsou vhodné pro přípravu směsí, které je třeba prohodit, aniž by cokoliv spadlo vedle. Díky svému tvaru se rychle zahřejí a teplota se rovnoměrně rozprostře po celé ploše. Nejčastěji bývají vyrobené z oceli nebo litiny a jejich povrch je bez jakékoliv chemické úpravy. Správné WOK pánve mají dno vyduté a silné 6 mm.

Grilovací pánve

Pánev
Tescoma Presto pánev na 4 volská oka 24 cm

Typickým znakem pro grilovací pánve je masivní tvar, těžká hmotnost a bývají vyrobeny ze železa, které teplotu rovnoměrně rozvrhne po celé ploše a dlouho ji udrží. Pánve také poznáte pouhým okem, jelikož se vyznačuje vroubkovaných povrchem. Jsou oblíbeným náčiním pro přípravu šťavnatých steaků či jiných masitých pokrmů, ale i lahodné zeleniny. Nejčastěji mají čtvercový tvar, aby se na ně vešlo co nejvíce kusů masa. Proto jsou také známé jako pánve na steaky.

Grilování masa na pánvi

Připravte si šťavnaté steaky, iStock / Vicheslav

Víte, že…?

U grilovacích pánví oceníte zejména indikátor teploty umístěný na středu opékací plochy, který vás upozorní, že jsou pánve správně nahřáté a připravené k použití.

Palačinkové pánve

Jste-li milovníky palačinek, neměly by ve vaší kuchyni chybět tyto pánve, které mají velké ploché a nepřilnavé dno s nízkými okraji, aby se palačinky daly pohodlně obracet. Díky speciální úpravě jsou oproti grilovacím pánvím doslova lehké jako pírko. V kuchyňských potřebách můžete rovněž narazit na upravené typy, které mají dno rozdělené do čtyř kruhů, specificky pro výrobu lívanců či bramboráků. Tyto pánve nejsou vhodné pro přípravu masa a jiných pokrmů.

Elektrické pánve

Wok pánve
Scanpan TechnIQ WOK 26 cm 3,7 l

K základnímu rozdělení pánví lze přidat i elektrické pánve, které jsou oblíbené zejména v domácnostech, kde není možnost péct v klasické troubě. V dnešní době již pomalu nahrazují klasické remosky. Jsou ideální pro použití v karavanech, jelikož nepotřebují žádný sporák a během cestování si tak můžete připravit chutný pokrm. Teplota je regulována jednoduchým termostatem. Nedílnou součástí je také skleněná poklice. Hodí se i na pečení buchet, nicméně tepelný zdroj musí být umístěn v horní části.

Velikost pánve

Dalším důležitým kritériem při výběru správné pánve je její velikost. Ta by se měla odvíjet od počtu porcí připravovaného jídla. Pokud tedy nemáte v plánu vařit pouze pro sebe, rozhodně nešetřete na velikosti. Ale pozor, s větším průměrem roste také hmotnost pánve. Jednoduše můžeme pánve rychle rozdělit na tři typy velikostí:

  • Malé pánve – toto označení nesou pánve s průměrem 20–24 cm. Jsou vhodné pro přípravu jídla maximálně pro dvě osoby. Dobře poslouží také začátečníkům nebo těm, kteří se v kuchyni moc neohřejí.
  • Střední pánve – do této kategorie řadíme pánve s průměrem 25–30 cm. Dají se považovat za univerzální velikost, která bude po většinu času vyhovovat všem kuchařům, proto se také řadí mezi nejprodávanější typ. Bez problému připravíte i vetší kusy masa.
  • Velké pánve – jejich průměr je 32–40 cm. V běžné kuchyni se s nimi moc nesetkáte, jelikož jsou pánve oblíbené mezi profesionálními kuchaři. Opět zde platí, že s větší pánví roste její hmotnost a hůře se s ní manipuluje.

Materiál pánve

Plechovým pánvičkám již dávno odzvonilo. V dnešní době si lze vybrat z několika výrobních materiálů. V této fázi doporučujeme příliš nešetřit. Kvalitní materiál je základním stavebním kamenem, který může prodloužit životnost vaší pánve, a nemusíte mít obavy, že by se z něj uvolňovaly škodlivé látky. Na následujících řádcích vám nabídneme přehled používaných materiálů a jejich výhody a nevýhody.

Hliníkové pánve

Litinové pánve
Lamart pánev LITINA Iron 24 cm

V této kategorii dělíme hliníkové pánve na ty, které jsou lisované za studena a které se za tepla odlévají. Rovnou můžeme zavrhnout studené lisování, jelikož jejich dno se při kontaktu s teplem vypoulí a olej, který se bude držet v okrajích a na středu pánve, se vám bude pokrm připalovat. Druhý zmiňovaný typ nemá tendenci se kroutit a na sporáku bude lépe držet. Hliníkové pánve jsou cenově dostupné a nabízí průměrný výkon.

Litinové pánve

Ačkoli litinové pánve patří do kategorie s vysokou odolností, bohužel si zaslouží i své místo v těžké váze. Jejich povrch je nepřilnavý, takže se s použitím těchto pánví nemusíte obávat připečení. Díky výrobnímu materiálu je teplo rozváděno rovnoměrně, nicméně jeho zahřátí trvá delší dobu. Povrch pánví je pórovitý a jeho největší výhodou je, že čím více se pánve používají, tím méně připravovaného jídla se připéká.

Nerezové pánve

Jsou univerzálním pomocníkem při přípravě kteréhokoliv pokrmu. Stejně jako výše zmíněné pánve rovnoměrně rozvádějí teplo, mohou se používat při hodně vysokých teplotách a pokud by se vám při vaření něco připeklo, nemusíte se bát použít drátěnku. Jídlo, které se na nich připravuje, připomíná chuť z grilu. Díky kvalitnímu materiálu mají dlouhou životnost a tím stoupá nejen jejich kvalita, ale také získávají na popularitě. Jsou vhodné pro přípravu steaků a zeleniny.

Titanové pánve

Pánve na lívance
Belis na lívance STABIL EXTRA SFINX dřev.držadlo 24 cm

Titan patří mezi velmi nepřilnavý materiál a vzhledem k tomu, že je zároveň vysoce odolný, nevadí mu vysoké zahřátí na sucho, proto na něm lze vařit i bez použití tuku. Jedná se o moderní materiál. Pokud zvažujete koupi titanové pánve, počítejte s vyššími pořizovacími náklady.

Teflonové pánve

Teflon je nejznámější nepřilnavý povrch, ale zároveň také dost náchylný. Neměl by se dostat do kontaktu s nerezovým náčiním, aby se nepoškodil. Proto se doporučují používat dřevěné či plastové doplňky. Ačkoli je teflon díky ceně považován za univerzální, má velkou nevýhodu. Při více jak 250 °C dochází k nežádoucímu uvolňování zdraví škodlivých látek. Nicméně tolika stupňů při běžném vaření nedosáhnete. Naopak teflon je vhodný na rychlou přípravu jídla při nízkých teplotách.

Detailní pohled na pánev

Snadná příprava díky nepřilnavému povrchu, iStock / LightFieldStudios

Keramické pánve

Keramické pánve si oblíbili zastánci zdravého životního stylu. Lze je použít při nízkých teplotách a pomalém ohřevu. Pokud byste na těchto pánvích chtěli smažit, bude nutné použít hodně oleje, jinak se maso bude připalovat. Povrch pánví je bílý a poměrně dost náchylný k odření.

Měděné pánve

Elektrické pánve
Tristar PZ 9130 Wok Elektrická pánev 4,5 l

Nyní se dostáváme do kategorie luxusních pánví. Ačkoli je mědí tvořena pouze vnější pohledová část a vnitřek je ze zdravotních důvodů tvořen nerezovou ocelí, za takové pánve si hodně připlatíte. Měď je totiž jedním z nejlepších vodičů tepla.

Typy pánvíVýhodyNevýhody
HliníkovéLevná varianta pánvíVypouklé dno Náchylné na připalování
LitinovéDlouhá životnost, díky pórovitému povrchuTěžká váha Horší manipulace
NerezovéUniverzální Vysoce odolný Dlouhá životnost Dobrá vodivost teplaNáchylné na připalování Těžká váha
TitanovéVhodné pro vysoké zahřátí na suchoVyšší pořizovací náklady
TeflonovéUniverzální použitíVysoké riziko poškození povrchu
KeramickéIdeální pro nízké teploty a pomalé vařeníNáchylné na připalování Vyblednutí povrchu
MěděnéNejlepší vodivost teplaNejdražší kategorie

Rukojeť je důležitá

Při výběru pánve zaměřte svou pozornost také na rukojeť. Vhodným materiálem je nerez nebo hliník, který může být potažen silikonem, ale pánev potom nemůžete vkládat do trouby. Existují typy, kde je odnímatelná rukojeť. V některých případech najdete takové pánve i v klasické sadě kuchyňského nádobí. Rukojeť je pak univerzální, aby se dala přicvaknout i na jiný výrobek z dané série. Doporučujeme však pevně přidělané rukojeti a to zejména u velkých a těžkých pánví.

Cena

Dále bude záležet na vybraném materiálu, velikosti a tvaru. Pánev můžete také pořídit v kombinaci s pokličkou či snad v několika dílné sadě. Pojďme se však společně podívat na jednotlivé cenové kategorie:

Cena do 1 000 Kč

Grilovací pánve
Tescoma grilovací i PREMIUM Stone 26 x 26 cm

V první cenové kategorii naleznete pánve s průměrem 20–24 cm. Ve většině případů se bude jednat o klasické pánve. Výrobním materiálem bude převážně keramika a hliník.

Cena do 3 000 Kč

Zde se nachází již ostatní speciální pánve, kterými jsou grilovací, palačinkové a WOK. Velikost pánví je 25–30 cm a jsou vyrobeny jednak z materiálů uvedených v cenové kategorii výše a dále také z litiny, titanu a dalších forem oceli.

Víte, že…?

Tato cenová kategorie je důležitá pro ty z vás, kteří vlastní indukční varnou desku, na kterou se doporučuje používat pánve vyrobené výhradně z oceli.

Cena nad 3 000 Kč

Pánev
Tescoma pánev SteelCRAFT 24 cm

Jak jsme již uvedli výše, i kuchyňské náčiní lze považovat za luxusní zboží. Proto v regálu s cenovkou nad 3 000 Kč naleznete pánve vyrobené z mědi a také ty největší s průměrem nad 32 cm.

Otázky a odpovědi

Na co dále nezapomenut?

Při výběru pánve zaměřte svou pozornost také na rukojeť. Vhodným materiálem je nerez nebo hliník, který může být potažen silikonem, ale pánev potom nemůžete vkládat do trouby. Existují typy, kde je odnímatelná rukojeť. V některých případech najdete takové pánve i v klasické sadě kuchyňského nádobí. Rukojeť je pak univerzální, aby se dala přicvaknout i na jiný výrobek z dané série. Doporučujeme však pevně přidělané rukojeti a to zejména u velkých a těžkých pánví.

Jakého výrobce vybrat?

Náklady na koupi pánve ovlivňuje hodně faktorů. V první řadě jde o značku kuchyňského náčiní, kde mezi nejznámější můžeme zahrnout výrobky od společnosti Tescoma, Tefal, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Lamart, Banquet aj.
Zobrazit kompletní nabídku Pánev