Ruční struhadlo

Urychlí strouhání veškerých surovin.

ca. 100 CZK
ca. 500 CZK
ca. 500 CZK
ca. 100 CZK
ca. 700 CZK
ca. 400 CZK

Jak vybrat ruční struhadlo

  • Moderní ruční struhadla dokáží velmi urychlit strouhání různé zeleniny, ovoce a dalších surovin v kuchyni
  • Ostré čepele bývají buď nerezové, nebo keramické, méně obvyklé jsou plastové
  • Tvarově mohou být ruční struhadla plochá, hranatá či mírně prohnutá.

Kdy se hodí

Ruční struhadlo patří již dlouhá léta do zcela běžné výbavy všech kuchyní. Jedná se o spolehlivého pomocníka při strouhání a krouhání různých věcí.
Použít je můžete při zpracování:

  • ovoce
  • zeleniny
  • masa
  • ořechů či další potraviny, které je potřeba rozmělnit.
3 vyměnitelné břity
Delimano Ruční struhadlo BRAVA 3v1

Problém tak nečiní ani například:

  • sýr
  • čokoláda

Ruční struhadla jsou velmi snadno ovladatelná a netřeba se s nimi nijak dlouze učit.

Na zelí
ALDOTRADE Kruhadlo na zelí 4 nože struhadlo ruční

Druhy struhadel

Na současném trhu můžete nalézt několik druhů ručních struhadel. Snadno je lze dělit dle toho, jaké funkce nabízejí a z toho se většinou odvozuje i jejich tvar.

Ploché struhadlo

Na první pohled standardní ruční struhadlo s plochým povrchem a jednou, maximálně dvěma možností strouhání, kdy je plocha rozdělena na dvě lišící se části. Vyhovuje všem, kteří nepotřebují žádné speciality. Současně vám může přijít vhod, že ploché ruční struhadlo je možné velmi snadno uskladnit například v šuplíku a nezabere nijak mnoho místa. Stejně snadno lze ploché struhadlo na brambory například i zavěsit na stěnu.

Prohnuté struhadlo

Dalším možným druhem ručního struhadla je to s prohnutým tvarem. Netřeba dodávat, že tento tvar usnadňuje samotný proces strouhání a také umožňuje lepší odpadávání nastrouhaných částí, například když si struhadlo položíte či opřete o misku. Individuální věcí je lepší úchop tohoto typu struhadla. Na druhou stranu prohnuté ruční struhadlo vyžaduje více místa při skladování a v krajním případě může překážet. Mnohdy je lepší jej zavěsit.

Praktické
Ruční struhadlo Mediashop Nutri Slicer

Vícehranné struhadlo

Univerzálním řešením pro náročné uživatele je vícehranné ruční struhadlo, které má na svých typicky čtyřech, výjimečně i šesti hranách různě velké otvory. Strouhání tak může probíhat v různé jemnosti, přesně dle vaší potřeby. Tento typ ručních struhadel je samozřejmě vůbec největší a tedy nejnáročnější na případné skladování. Práce s ním však bývá vůbec nejpohodlnější, netřeba se obávat, že by například byla příliš těžká.

Víte, že…?

Nejmodernějším typem ručních struhadel jsou keramické modely, které se pyšní vysokou a dlouho trvající ostrostí.

Ruční struhadlo využití    
ploché struhadlo občasné strouhání, snadné skladování    
prohnuté struhadlo pohodlnější strouhání, lepší odpadávání nastrouhaných kousků    
vícehranné struhadlo častější strouhání, více možností
 

Z čeho je vyrobeno

  • Ruční struhadlo je zcela nejčastěji vyrobeno z poměrně tenkého kusu nerezového plechu. Řeč je samozřejmě o oné strouhací části.
  • Narazit však můžete taktéž na plastovou variantu, nicméně ta není tak vhodná, protože jednak dochází k docela rychlému otupení ostrých plastových částí sloužících ke strouhání a jednak je výsledný efekt strouhání rozporuplný. Zdaleka nedosahuje kvality struhadel s nerezovými materiály.
Rotační sekáček
Verk 15258 Ruční sekáček na zeleninu,

Mezi moderními ručními struhadly pak figurují keramické modely, které vynikají vysokou ostrostí a tím pádem i velmi rychlým strouháním.

Víte, že…?

Obecně se proto doporučuje sáhnout na jistotu v podobě nerezového ručního struhadla, případně samozřejmě chybu neuděláte ani s keramickými modely, byť jejich cena je nepatrně vyšší.

Držák

Všechna ruční struhadla jsou vybavena nějakým držadlem, který často plní hned dvojí funkci. V prvé řadě jde o to, abyste ruční struhadlo měli za co držet při práci, současně se však za držadlo dá často snadno zavěsit.

Ocelové
GEFU Pato – ruční, ocelové, kuchyňské struhadlo na brambory
  • Dříve byly držadla, nebo chcete-li madla vyrobena rovněž z nerezového plechu jako samotní ostrá plocha struhadla. Šlo o velmi praktické řešení, co se týká životnosti struhadla. Na druhou stranu ergonomie a pohodlí držení nebylo z nejlepších.
  • V dnešní době se proto častěji setkáte s plastovými rukojeťmi. Ty mohou být různě velké i zakřivené tak, aby se co nejlépe držely. Často bývá ve stejném plastovém duchu vyvedena také spodní část struhadla, aby jednak ladila a jednak neodírala materiál, na kterém je struhadlo položeno či opřeno.

Tvar rukojeti

Pozor si jen dejte na konkrétní tvar rukojeti. Ta se sice může skvěle držet, ale pokud bude značně členitá, bude ji velmi obtížné udržovat čistou. Některé záhyby, do kterých se mohou dostat kousky strouhaných potravin, je totiž takřka nemožné běžnými způsoby vyčistit. Nejlepší jsou tak modely ručních struhadel, které lze umýt velmi rychle, často například jen proudem vody.

Ceny

  • Ruční struhadla pořídíte již za méně než 100 Kč, a to v případě menší plochých typů pro nenáročné zákazníky.
  • O něco dražší jsou keramické typy, jejichž ceny se pohybují kolem 300 Kč. Pokud hledáte ruční struhadlo s různými plochami na strouhání, počítejte opět s cenou kolem 300 Kč v případě nerezových modelů.
Klasika
KUCHENPROFI Fourth – ruční kuchyňské struhadlo z nerezové oceli

Otázky a odpovědi

Jak vybrat ruční struhadlo?

Ruční struhadlo vybírejte především tak, aby se vám pohodlně drželo a poskytovalo dostatečně velkou plochu na strouhání s ohledem na frekvenci vašeho využití.

Jaké materiály se u ručních struhadel dnes používají?

V dnešní době je většina ručních struhadel nerezová či keramická, což jsou nejspolehlivější materiály. Méně nároční uživatelé mohou sáhnout i po plastových alternativách.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
3 vyměnitelné břity
Na zelí
Praktické
Rotační sekáček
Ocelové
Klasika
Image
Produkt
Delimano Ruční struhadlo BRAVA 3v1
ALDOTRADE Kruhadlo na zelí 4 nože struhadlo ruční
Ruční struhadlo Mediashop Nutri Slicer
Verk 15258 Ruční sekáček na zeleninu,
GEFU Pato – ruční, ocelové, kuchyňské struhadlo na brambory
KUCHENPROFI Fourth – ruční kuchyňské struhadlo z nerezové oceli
Cena ca. 100 CZK ca. 500 CZK ca. 500 CZK ca. 100 CZK ca. 700 CZK ca. 400 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena