Nejlepší ruční struhadla 2025 a jak vybrat
Urychlí strouhání veškerých surovin.
Jak vybrat ruční struhadlo
- Moderní ruční struhadla dokáží velmi urychlit strouhání různé zeleniny, ovoce a dalších surovin v kuchyni
- Ostré čepele bývají buď nerezové, nebo keramické, méně obvyklé jsou plastové
- Tvarově mohou být ruční struhadla plochá, hranatá či mírně prohnutá.
Ruční struhadla na brambory - náš výběr
Ruční struhadla na ořechy
Multifunkční ruční struhadla
Jak vybrat ruční struhadlo
Kdy se hodí
Ruční struhadlo patří již dlouhá léta do zcela běžné výbavy všech kuchyní. Jedná se o spolehlivého pomocníka při strouhání a krouhání různých věcí.
Použít je můžete při zpracování:
- ovoce
- zeleniny
- masa
- ořechů či další potraviny, které je potřeba rozmělnit.
Problém tak nečiní ani například:
- sýr
- čokoláda
Ruční struhadla jsou velmi snadno ovladatelná a netřeba se s nimi nijak dlouze učit.
Druhy struhadel
Na současném trhu můžete nalézt několik druhů ručních struhadel. Snadno je lze dělit dle toho, jaké funkce nabízejí a z toho se většinou odvozuje i jejich tvar.
Ploché struhadlo
Na první pohled standardní ruční struhadlo s plochým povrchem a jednou, maximálně dvěma možností strouhání, kdy je plocha rozdělena na dvě lišící se části. Vyhovuje všem, kteří nepotřebují žádné speciality. Současně vám může přijít vhod, že ploché ruční struhadlo je možné velmi snadno uskladnit například v šuplíku a nezabere nijak mnoho místa. Stejně snadno lze ploché struhadlo na brambory například i zavěsit na stěnu.
Prohnuté struhadlo
Dalším možným druhem ručního struhadla je to s prohnutým tvarem. Netřeba dodávat, že tento tvar usnadňuje samotný proces strouhání a také umožňuje lepší odpadávání nastrouhaných částí, například když si struhadlo položíte či opřete o misku. Individuální věcí je lepší úchop tohoto typu struhadla. Na druhou stranu prohnuté ruční struhadlo vyžaduje více místa při skladování a v krajním případě může překážet. Mnohdy je lepší jej zavěsit.
Vícehranné struhadlo
Univerzálním řešením pro náročné uživatele je vícehranné ruční struhadlo, které má na svých typicky čtyřech, výjimečně i šesti hranách různě velké otvory. Strouhání tak může probíhat v různé jemnosti, přesně dle vaší potřeby. Tento typ ručních struhadel je samozřejmě vůbec největší a tedy nejnáročnější na případné skladování. Práce s ním však bývá vůbec nejpohodlnější, netřeba se obávat, že by například byla příliš těžká.
Víte, že…?
Nejmodernějším typem ručních struhadel jsou keramické modely, které se pyšní vysokou a dlouho trvající ostrostí.
Ruční struhadlo | Využití | ||
---|---|---|---|
Ploché struhadlo | Občasné strouhání, snadné skladování | ||
Prohnuté struhadlo | Pohodlnější strouhání, lepší odpadávání nastrouhaných kousků | ||
Vícehranné struhadlo | Častější strouhání, více možností | ||
Z čeho je vyrobeno
- Ruční struhadlo je zcela nejčastěji vyrobeno z poměrně tenkého kusu nerezového plechu. Řeč je samozřejmě o oné strouhací části.
- Narazit však můžete taktéž na plastovou variantu, nicméně ta není tak vhodná, protože jednak dochází k docela rychlému otupení ostrých plastových částí sloužících ke strouhání a jednak je výsledný efekt strouhání rozporuplný. Zdaleka nedosahuje kvality struhadel s nerezovými materiály.
Mezi moderními ručními struhadly pak figurují keramické modely, které vynikají vysokou ostrostí a tím pádem i velmi rychlým strouháním.
Víte, že…?
Verk 15779 Multifunkční struhadlo a kráječ na ovoce a zeleninu Zelená
Obecně se proto doporučuje sáhnout na jistotu v podobě nerezového ručního struhadla, případně samozřejmě chybu neuděláte ani s keramickými modely, byť jejich cena je nepatrně vyšší.
Držák
Všechna ruční struhadla jsou vybavena nějakým držadlem, který často plní hned dvojí funkci. V prvé řadě jde o to, abyste ruční struhadlo měli za co držet při práci, současně se však za držadlo dá často snadno zavěsit.
- Dříve byly držadla, nebo chcete-li madla vyrobena rovněž z nerezového plechu jako samotní ostrá plocha struhadla. Šlo o velmi praktické řešení, co se týká životnosti struhadla. Na druhou stranu ergonomie a pohodlí držení nebylo z nejlepších.
- V dnešní době se proto častěji setkáte s plastovými rukojeťmi. Ty mohou být různě velké i zakřivené tak, aby se co nejlépe držely. Často bývá ve stejném plastovém duchu vyvedena také spodní část struhadla, aby jednak ladila a jednak neodírala materiál, na kterém je struhadlo položeno či opřeno.
Tvar rukojeti
Pozor si jen dejte na konkrétní tvar rukojeti. Ta se sice může skvěle držet, ale pokud bude značně členitá, bude ji velmi obtížné udržovat čistou. Některé záhyby, do kterých se mohou dostat kousky strouhaných potravin, je totiž takřka nemožné běžnými způsoby vyčistit. Nejlepší jsou tak modely ručních struhadel, které lze umýt velmi rychle, často například jen proudem vody.
Ceny
- Ruční struhadla pořídíte již za méně než 100 Kč, a to v případě menší plochých typů pro nenáročné zákazníky.
- O něco dražší jsou keramické typy, jejichž ceny se pohybují kolem 300 Kč. Pokud hledáte ruční struhadlo s různými plochami na strouhání, počítejte opět s cenou kolem 300 Kč v případě nerezových modelů.