Jak vybrat struhadlo na zelí
- Struhadlo na zelí výrazně usnadňuje proces jinak zdlouhavého krájení hlávek zelí.
- Zpravidla bývá osazeno třemi noži, které lze případně vyměnit za jiné.
- Dbejte na to, aby nechyběl posuvný šuplík sloužící jako ochrana rukou a především prstů při strouhání.
ODKAZ na článek STRUHADLO
ODKAZ na článek STRUHADLO NA ZELENINU
Struhadlo na zelí - náš výběr


Elektrická struhadla na zelí



Jak vybrat struhadlo na zelí
Co je struhadlo na zelí
Struhadlo na zelí může mít podobu klasického struhadla, případně struhadla s otočným kolem, který poháníte točením klikou. Struhadla na zelí jsou proto většinou ruční zařízení, která mají rukojeť či nějaké madlo, za které jej můžete pevně chytit a následně dané zelí strouhat, nebo vlastně krájet na menší, vámi zvolené kousky.

Struhadlo nastrouhá zelí i kedlubny, iStock / MurzikNata
Jak struhadlo vypadá
Vzhledově může být struhadlo na zelí podobné běžným struhadlům na jakékoliv jiné potraviny. Platí totiž, že zelí například nastrouháte takřka s jakýmkoliv struhadlem. Na druhou stranu pokud zelí strouháte častěji, nebo hodláte strouhat častěji, přijde vhod pořídit si speciální struhadlo na zelí. To bývá osazeno nerezovými a často i měnitelnými noži. Tělo samotného struhadla je již plastové a dobře omyvatelné. Ke struhadlu na zelí patří také posuvný šuplík, ve kterém je zelí vloženo. Šuplík působí jako ochrana pro vaše ruce a prsty.
Druhy struhadel
Struhadla na zelí se mohou dělit na dvě kategorie, které se liší stylem samotného krouhání a každému může vyhovovat něco jiného.
Klasické struhadlo
Podoba klasického struhadla bude patrně nejběžnější a nejoblíbenější. Zpravidla jde o plochý nástroj se třemi čepelemi uprostřed, po kterých se přejíždí posuvným šuplíkem. Tento druh struhadla může být plastový, ale například i dřevěný nebo z dnes velmi oblíbeného bambusu, což je ekologický a šetrný materiál.
Rotační struhadlo
Jak napovídá samotný název, rotační struhadlo na zelí využívá nerezový kotouč, na kterém je umístěno zpravidla pět nožů, které točením krájí zelí na menší kousky. O pohon kotouče se stará klička na pravé straně, kterou uživatel točí a vše tak uvádí v chod. Samotná hlávka zelí je v držení vaší druhé ruky, případně jsou k dispozici přítlačné destičky. Tloušťka takto strouhaného zelí se odvíjí od toho, jak rychle točíte kotoučem, tlačíte na zelí a rovněž souvisí se samotnou tvrdostí zelí. Rotační struhadlo na zelí je přeci jen vzácnější, avšak na pravidelné či dlouhodobější strouhání je v každém případě vhodnější. Obsluha je snadná a strouhání výrazně rychlejší.
Struhadlo na zelí | Určení | ||
---|---|---|---|
Klasické ploché struhadlo | Občasné strouhání zelí | ||
Rotační struhadlo | Časté strouhání zelí, snadnější obsluha |

Klasikou je tradiční dřevěné struhadlo, iStock / kabVisio
Materiál
V případě struhadel obecně se v současné době můžete dočíst, že se tápe mezi plastovými či nerezovými materiály. V tomto však není dlouhého rozhodování. Plast je sice čím dál kvalitnější a snižuje se šance, že se například nechtěně pořežete, stále však platí, že nerezový materiál je odolnější, ostřejší a vydrží násobně déle. Pokud budete chtít mít poctivé struhadlo na dlouhá léta, volte nerezová struhadla na zelí.
Přídavné nádoby
Stejně jako v případě jiné zeleniny, i v případě zelí je potřeba nějaká nádoba, kam budete směřovat nastrouhané kousky. Některá struhadla na zelí mají již ve formě příslušenství speciální nádoby a vy se tak o nic víc starat nemusíte. Lze však samozřejmě použití i jakoukoliv nádobu, ideálně misku, kterou máte doma.
Údržba struhadla
Každé nádoby, struhadla na zelí nevyjímaje, je po práci zapotřebí umýt. Někdy stačí prosté opláchnutí pod tekoucí vodou, jindy je vyžadováno důkladnější mytí. V dnešní době je součástí mnoha domácností praktická myčka na nádobí, a proto je vhodné dle toho vybírat i struhadla na zeleninu. Pakliže ve své kuchyni máte a používáte myčku na nádobí, vybírejte taková struhadla, která jsou uzpůsobená mytí v myčce na nádobí. Zatímco nerezové části budou připraveny takřka vždy, pozor si je nutné dát na plastové části, neboť obyčejnějším typům může vadit vysoká teplota, která v myčce na nádobí může při mycím cyklu být.
Víte, že…?
Struhadlo na zelí vybírejte dle četnosti používání. Při občasném využití postačí klasický typ s posuvným šuplíkem, pokud strouháte mnohem častěji, zvolte spíše rotační struhadlo na zelí, které vám více usnadní práci.
Ceny
Ceny struhadel na zelí začínají přibližně na 300 Kč za modely se třemi noži a plochým tělem. Připlácí se samozřejmě za více nožů, dočkat se můžete verzí se čtyřmi nebo pěti noži, což urychlí strouhání. Rotační struhadla na zelí jsou o něco dražší a jejich cena se pohybuje kolem hranice 1 000 Kč.