Nejlepší číšnické nože 2025 a jak vybrat
Jak vybrat číšnický nůž
- Součástí číšnického nebo také sommeliérského nože je vždy vývrtka. Prakticky se tedy v první řadě jedná o otvírák na víno. Z tohoto hlediska lze ale vybírat z několika dalších možností.
- Číšnické nože jsou kromě vývrtky vybaveny také nožíkem, případně jinými typy otvíráků.
- Dalším důležitým parametrem je způsob otevírání lahví, které by mělo být ideálně dvoukrokové. Zárukou dlouhé životnosti je pak kvalitní materiál.
Číšnický nůž - náš výběr

Jak vybrat číšnický nůž
Jaké typ vybrat
Otevírání lahví patří k běžným úkonům jak v různých restauračních a stravovacích provozech, tak v běžných domácnostech. Hlavním pomocníkem pro otevření vína je vývrtka, která má v současné době několik různých provedení.
Klasická vývrtka
Klasická vývrtka sestává z rukojeti a šroubu, které vzájemně tvoří písmeno T. Tento jednoduchý mechanismus má velmi snadné použití. Princip spočívá v zavrtání šroubu do korkové zátky. Následně se musí velkou silou vytáhnout z hrdla láhve. Toto je pak zásadní nevýhoda tohoto typu vývrtky, protože ne každý má dostatečnou sílu, aby se mu to podařilo.

Součástí číšnického nože musí být vývrtka, iStock / CreativeJP
Číšnický nůž
Číšnický nebo také sommeliérský nůž, případně číšnický otvírák jsou de facto synonyma pro jeden a tentýž nástroj. Vzhledem k tomu, že je velmi oblíbený zejména mezi číšníky, dostal své jméno právě po nich. Jeho podstatnou výhodou je to, že není pouze vývrtkou, ale je vybaven i dalším příslušenstvím, které usnadňuje nejen otevírání lahví s vínem. Vyrábí se v různých provedeních. Důležité je především ***kvalitní zpracování*** tohoto nože, nekvalitní výrobky mají poměrně krátkou životnost.
Křídlový otvírák
Tento typ je oblíbený zejména v domácnostech. Jeho použití má velmi jednoduchý princip. Láhev je nutné postavit na stůl. Následně se šroub zavrtá do korku, čímž se zvednou křidélka otvíráku. Ty se následně uchopí a sklopí dolů, tím dojde k vytažení korku bez větší námahy. Součástí křídlového otvíráku je také objímka, která by měla jít nasadit i na širší hrdla. Tento typ vývrtky je zpravidla opatřen i korunkovým otvírákem.
Pákový otvírák
Pákový otvírák je ze všech jmenovaných největší a nejrobustnější. Zavrtávání spirály do špuntu probíhá v tomto případě automaticky a to ve chvíli, kdy se páka vývrtky zatlačuje do špuntu. V momentu, kdy se páka vrací zpět, šroub vytáhle špunt z lahve ven. Tuto sestavu drží pohromadě vestavné kleště, které při otvírání lahve objímá její hrdlo. Opětovné sklopení a odklopení páky uvolní špunt ze šroubu.
Typ otvíráku | Pozitiva | Negativa |
---|---|---|
Vývrtka | Jednoduché použití | Pro vyjmutí korku je vyžadována poměrně velká síla |
Nízká pořizovací cena | ||
Číšnický nůž | Má širší možnosti využití | Pozor na nekvalitní výrobky |
Vhodný jak do restauračních provozů, tak pro domácí použití | Často vyžaduje použití větší síly | |
Křídlový otvírák | Velmi snadno se používá | Větší rozměr |
Láhve lze s jeho pomocí otevřít bez vynaložení větší síly | ||
Pákový otvírák | Snadné vytažení špuntu | Velký, robustní |
Použití se může zdát složitější |

Multifunkční nůž oceníte především při kempování, iStock / frantic00
Funkce číšnického nože
Jak už bylo uvedeno, číšnický nůž nabízí širší možnosti uplatnění:
- Vývrtka – standardní vybavení číšnického nože; důležitý je způsob otvírání láhve, který může být jednokrokový nebo dvoukrokový
- Nožík – zpravidla slouží k ořezání plastových chráničů špuntu
- Otvírák na korunkové uzávěry – umožňuje otevření např. pivních lahví
Možnosti otevření láhve
Číšnické nože se vyrábí v různých variantách. Podstatným parametrem je ale způsob jakým se láhev vína otevírá. Prakticky existují dva způsoby:
- Jednokrokový – zpravidla u méně kvalitních výrobků; má pouze jednu zarážku, takže může být problém s vytažením delších korků; může u nich docházet k rychlejšímu opotřebení
- Dvoukrokový – tento způsob je podstatně lepší; vývrtka má dvě zarážky, kdy při zapření první se špunt vytáhne do poloviny a po zapření druhé zarážky se vytáhne úplně; tento způsob umožňuje vytažení i delších špuntů
Víte, že…?
Číšnický nůž by měl dobře padnout do dlaně, aby se s ním lépe manipulovalo, protože i v jeho případě je nutné vyvinout větší sílu. Výhodu mají zejména modely, které mají buď pogumovaný nebo oplastovaný povrch.
Z jakých materiálů se vyrábí
I u tohoto typu nože je kvalitní materiál zárukou vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Nekvalitní výrobky se mohou velmi rychle opotřebit.
- Nerezová ocel – tvoří základ většiny číšnických nožů, používá se zejména na čepele a šrouby; má výborné mechanické i antiseptické vlastnosti; materiál je zdravotně nezávadný; podstatná je i snadná údržba
- Dřevo, plast – doplňkový materiál, který se používá na rukojeť nože; zvyšuje komfort při jeho používání