Nejlepší číšnické nože 2024 a jak vybrat
Paxton nerezový číšnický nůž s vývrtkou na víno a otvírákem na láhve, vínová
Jak vybrat číšnický nůž
- Součástí číšnického nebo také sommeliérského nože je vždy vývrtka. Prakticky se tedy v první řadě jedná o otvírák na víno. Z tohoto hlediska lze ale vybírat z několika dalších možností.
- Číšnické nože jsou kromě vývrtky vybaveny také nožíkem, případně jinými typy otvíráků.
- Dalším důležitým parametrem je způsob otevírání lahví, které by mělo být ideálně dvoukrokové. Zárukou dlouhé životnosti je pak kvalitní materiál.
Číšnický nůž - náš výběr
Jak vybrat číšnický nůž
Jaké typ vybrat
Otevírání lahví patří k běžným úkonům jak v různých restauračních a stravovacích provozech, tak v běžných domácnostech. Hlavním pomocníkem pro otevření vína je vývrtka, která má v současné době několik různých provedení.
Klasická vývrtka
Klasická vývrtka sestává z rukojeti a šroubu, které vzájemně tvoří písmeno T. Tento jednoduchý mechanismus má velmi snadné použití. Princip spočívá v zavrtání šroubu do korkové zátky. Následně se musí velkou silou vytáhnout z hrdla láhve. Toto je pak zásadní nevýhoda tohoto typu vývrtky, protože ne každý má dostatečnou sílu, aby se mu to podařilo.
Číšnický nůž
Číšnický nebo také sommeliérský nůž, případně číšnický otvírák jsou de facto synonyma pro jeden a tentýž nástroj. Vzhledem k tomu, že je velmi oblíbený zejména mezi číšníky, dostal své jméno právě po nich. Jeho podstatnou výhodou je to, že není pouze vývrtkou, ale je vybaven i dalším příslušenstvím, které usnadňuje nejen otevírání lahví s vínem. Vyrábí se v různých provedeních. Důležité je především ***kvalitní zpracování*** tohoto nože, nekvalitní výrobky mají poměrně krátkou životnost.
Křídlový otvírák
Paxton nerezový číšnický nůž s vývrtkou na víno a otvírákem na láhve, vínová
Tento typ je oblíbený zejména v domácnostech. Jeho použití má velmi jednoduchý princip. Láhev je nutné postavit na stůl. Následně se šroub zavrtá do korku, čímž se zvednou křidélka otvíráku. Ty se následně uchopí a sklopí dolů, tím dojde k vytažení korku bez větší námahy. Součástí křídlového otvíráku je také objímka, která by měla jít nasadit i na širší hrdla. Tento typ vývrtky je zpravidla opatřen i korunkovým otvírákem.
Pákový otvírák
Pákový otvírák je ze všech jmenovaných největší a nejrobustnější. Zavrtávání spirály do špuntu probíhá v tomto případě automaticky a to ve chvíli, kdy se páka vývrtky zatlačuje do špuntu. V momentu, kdy se páka vrací zpět, šroub vytáhle špunt z lahve ven. Tuto sestavu drží pohromadě vestavné kleště, které při otvírání lahve objímá její hrdlo. Opětovné sklopení a odklopení páky uvolní špunt ze šroubu.
Typ otvíráku | Pozitiva | Negativa |
---|---|---|
Vývrtka | Jednoduché použití | Pro vyjmutí korku je vyžadována poměrně velká síla |
Nízká pořizovací cena | ||
Číšnický nůž | Má širší možnosti využití | Pozor na nekvalitní výrobky |
Vhodný jak do restauračních provozů, tak pro domácí použití | Často vyžaduje použití větší síly | |
Křídlový otvírák | Velmi snadno se používá | Větší rozměr |
Láhve lze s jeho pomocí otevřít bez vynaložení větší síly | ||
Pákový otvírák | Snadné vytažení špuntu | Velký, robustní |
Použití se může zdát složitější |
Funkce číšnického nože
Jak už bylo uvedeno, číšnický nůž nabízí širší možnosti uplatnění:
- Vývrtka – standardní vybavení číšnického nože; důležitý je způsob otvírání láhve, který může být jednokrokový nebo dvoukrokový
- Nožík – zpravidla slouží k ořezání plastových chráničů špuntu
- Otvírák na korunkové uzávěry – umožňuje otevření např. pivních lahví
Možnosti otevření láhve
Číšnické nože se vyrábí v různých variantách. Podstatným parametrem je ale způsob jakým se láhev vína otevírá. Prakticky existují dva způsoby:
- Jednokrokový – zpravidla u méně kvalitních výrobků; má pouze jednu zarážku, takže může být problém s vytažením delších korků; může u nich docházet k rychlejšímu opotřebení
- Dvoukrokový – tento způsob je podstatně lepší; vývrtka má dvě zarážky, kdy při zapření první se špunt vytáhne do poloviny a po zapření druhé zarážky se vytáhne úplně; tento způsob umožňuje vytažení i delších špuntů
Víte, že…?
Číšnický nůž by měl dobře padnout do dlaně, aby se s ním lépe manipulovalo, protože i v jeho případě je nutné vyvinout větší sílu. Výhodu mají zejména modely, které mají buď pogumovaný nebo oplastovaný povrch.
Z jakých materiálů se vyrábí
I u tohoto typu nože je kvalitní materiál zárukou vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Nekvalitní výrobky se mohou velmi rychle opotřebit.
- Nerezová ocel – tvoří základ většiny číšnických nožů, používá se zejména na čepele a šrouby; má výborné mechanické i antiseptické vlastnosti; materiál je zdravotně nezávadný; podstatná je i snadná údržba
- Dřevo, plast – doplňkový materiál, který se používá na rukojeť nože; zvyšuje komfort při jeho používání