Jak vybrat cukrářský teploměr
- Cukrářské a potravinářské teploměry slouží k měření teploty potravin. Některé modely jsou určeny pro konkrétní účel, jiné jsou univerzální. Univerzální teploměry bezesporu převládají a jsou tedy vhodné i pro běžné vaření.
- Podle použité technologie existuje několik různých typů teploměrů. Pro cukrářské účely jsou nejvhodnější teploměry digitální.
- Stěžejním kritériem při výběru je rozsah měření teploměru. To je určující pro to, k jakému účelu bude možné teploměr využívat. Z dalších parametrů lze zmínit např. velikost teploměru.
Cukrářský teploměr - náš výběr
Jak vybrat cukrářský teploměr
Jaké typy teploměrů existují
Všechny cukrářské a potravinářské teploměry jsou určeny pro měření teploty různých potravin, se kterou vždy přichází do přímého kontaktu. Může mít různou podobu, která je také určující pro jejich použití.
| Typ teploměru | Charakteristika |
|---|---|
| Univerzální | Slouží k měření tekutin i pevných látek |
| Lze jej používat jak v cukrářském, tak kuchařském oboru | |
| Nejčastěji mohou mít tvar jehly o různé délce | |
| Temperovací | Primárně určeny na přípravu čokolády, kontrolu teploty při rozpouštění a její temperování |
| V případě potřeby je lze použít i u jiných potravin podobné konzistence | |
| Zavařovací teploměr | Vhodný při přípravě džemů, marmelád a jiných pochutin |
Víte, že…?
V kuchyni se dále mohou velmi dobře uplatnit teploměry určené pro grilování, fritování, vaření, uzení. Specifickou skupinu představují teploměry na víno.

Teploměr se postará o dokonalý konečný výsledek, iStock / Claudio Rampinini
Používané technologie měření
Teplotu pokrmů je možné měřit různě. Každý ze způsobů je pak méně či více přesný. Nejen v cukrářské oblasti se hodí mít po ruce alespoň jeden nebo dva různé teploměry pro ověření teploty. Obecně se lze setkat s následujícími typy teploměrů
Mechanické teploměry
Jedná se o teploměry klasického tvaru se stupnicí. Ta dříve obsahovala rtuť, která ale patří mezi jedovaté látky a jako taková nemá v kuchyni své místo. Významnější využití měly tyto teploměry v lékařství, ale i tam se od nich již upouští. Jejich výhodou je fakt, že snesou poměrně vysoké teploty. Toto je také důvod, proč jsou ještě stále v kuchyni využívány a to zejména při zavařování potravin. Mechanické teploměry jsou v nabídkách stále, ale rtuť byla nahrazena jinými sloučeninami, které plní stejnou funkci.
Bimetalové teploměry
Jedná se o budíkové, tedy kulaté teploměry, které mají své využití zejména v lednicích. Princip fungování je založený na rozdílné roztažnosti dvou kovů. Součástí teploměru je bimetalový proužek, který sestává ze dvou kovů. Pokud je dosaženo určité teploty jedna polovina se zkroutí a vychýlí ručičku na stupnici. Tento typ teploměru nemá v cukrářském oboru velké využití.
Digitální teploměr
Digitální teploměry patří mezi moderní a tedy nejvyužívanější variantu. V jejich případě je ale nutné se zaměřit na případnou odchylku měření. Tento typ teploměru totiž nemusí být vždy 100% přesný. Odchylka měření se pak může pohybovat i kolem 0,5°C. Digitální teploměry zahrnují pestrou škálu různých typů, včetně bezkontaktních modelů.
Víte, že…?
Kromě klasických teploměrů, jaké zná každý, se lze setkat i s moderními laserovými teploměry. Tyto jsou velice přesné a získání informace o teplotě je velmi rychlé. Teploměry jsou bezkontaktní a snímají povrchovou teplotu pokrmu.

Teploměry s větším rozsahem měření využijete více způsoby, iStock / Pridannikov
Jaký rozsah měření potřebuji
Cukrářské teploměr slouží k přesnému určení teploty připravovaného pokrmu. Na jeho typu je závislé to, jaké maximální hodnoty by měl teploměr umět změřit. Např. u pečeného masa se teplota v jeho jádru pohybuje v rozpětí 63 až 82°C., u cukrových rozvarů se může teplota blížit až ke 150°C. Rozsah měření tedy patří u cukrářských a potravinářských teploměrů k základním parametrům. Dále pak platí, že čím větší rozsah teploměr má, tím větší má také uplatnění v kuchyni. Cukrářské teploměry pak mohou mít rozsah až do 300°C, někdy dokonce až 500°C. Ale samozřejmě to může být i méně. Vždy záleží na konkrétním modelu. Spodní hranice může být až -50°C.
Rozměry teploměrů
Velkou skupinu potravinářských teploměrů tvoří modely s jehlou, která slouží jako měřící sonda. Její délka pak může být jedním z parametrů, který lze sledovat. Zpravidla se pohybuje mezi 7 až 20 cm. Dá se říct, že čím delší jehla bude, tím bezpečněji se bude teploměr používat, protože se zvyšuje vzdálenost od měřeného pokrmu. U teploměrů běžného typu se délka pohybuje také kolem 20 cm.
Víte, že…?
Některé teploměry mohou být vybaveny různými nástavci, které z nich dělají multifunkčního pomocníka. Kromě špičaté sondy, která slouží ke kontrole masa nebo při pečení, mohou být vybaveny nástavcem v podobě lžíce nebo stěrky.




