Jak vybrat elektrickou pánev
- Elektrická pánev je v českých kuchyních klasikou známou pod názvem remoska. – Rozlišují se dva základní typy podle umístění ohřevu.
- Mezi základní parametry patří objem, tvar nebo výrobní materiál. Důležitý je jako u všech elektrických spotřebičů také příkon.
- Celá řada výrobků je také vybavena praktickými funkcemi.
Elektrická pánev - náš výběr


Elektrické pečící pánve





Elektrická wok pánve


Elektrické pánve na pizzu



Elektrické grilovací pánve




Jak vybrat elektrickou pánev
- Elektrická pánev je v českých kuchyních klasikou známou pod názvem remoska. – Rozlišují se dva základní typy podle umístění ohřevu.
- Mezi základní parametry patří objem, tvar nebo výrobní materiál. Důležitý je jako u všech elektrických spotřebičů také příkon.
- Celá řada výrobků je také vybavena praktickými funkcemi.
Jaký zvolit typ ohřevu
S hlediska umístění ohřevu je možné rozlišit dva základní typy. Každý z nich je pak vhodný na různé typy pokrmů a jejich přípravu.
Horní ohřev – pokrmy se nepřepalují, na povrchu pokrmu vytvoří křupavou kůrku. Víko pánve je ale poměrně těžké a ovládání méně pohodlné. Tyto spotřebiče jsou vhodné na pečení pizzy, grilování apod.
Spodní ohřev – pro úpravu pokrmů smažením, dušením nebo vařením
Objem a hmotnost
Tyto dva parametry spolu velmi úzce souvisí. V podstatě určují, kolik porcí jídla bude možné při jednom vaření připravit. Hodnoty je tedy nutné přizpůsobit počtu členů domácnosti.
Objem pánve | Počet porcí |
---|---|
Do 2 litrů | 2 – 3 |
Do 4 litrů | 4 – 6 |
Do 8 litrů | 8 – 12 |

Elektrické pánve mají několik podob, iStock / John_Kasawa
Hmotnost pánve je důležitá z hlediska manipulace. Běžná hmotnost těchto spotřebičů se pohybuje mezi 2 až 5 kg. Hmotnost ovlivňuje zejména velikost nebo výrobní materiál.
Víte, že…?
Remoska je oficiální označení pečící pánve firmy Remoska. Ta disponuje ochrannou známkou na tento název, takže pečící pánve jiných značek by se takto nazývat neměly. Nicméně název zlidověl a běžně se používá i pro jiné výrobky tohoto typu.
Jaké tvary elektrických pánví existují
Elektrické pánve se nejčastěji vyrábí v následujících tvarech:
- Kulatá
- Čtvercová
- Obdélníková
Výběr tvaru je čistě subjektivní záležitostí. Dá se také říct, že výběr tvaru lze přizpůsobit také nejčastěji připravovaným pokrmům. Např. v kulatých elektrických pánvích se bude dobře vařit polévka nebo omáčka, hranaté se hodí na pečení buchet nebo lasagní.
Víte, že…?
Při výběru je také nutné dát si pozor na příliš mělké pánve. Pečící pánve se plní jen do cca 2/3, takže u mělkých modelů by mohl být problém např. s pečením větších kusů masa.
Materiál a jeho vlastnosti
Elektrické pánve se liší i výrobním materiálem. Ten jednoznačně ovlivňuje přípravu a průběh přípravy pokrmů.
Nerez
Tyto pánve jsou velmi odolné a pevné. Na druhou stranu hůře vedou teplo, takže jeho rozložení po ploše je nerovnoměrné. Také je třeba počítat s horší údržbou.
Keramika
Hlavní vlastností keramických pánví je nepřilnavost. V těchto pánvích se nejlépe připravují pokrmy při nižších teplotách a pomalým vařením, ale zvládají i opravdu vysoké teploty. Pánve mají dobrou tepelnou vodivost. Patří mezi dražší spotřebiče
Hliník
Hliník velmi dobře vede teplo, čímž je zaručen rovnoměrný ohřev. Dále se pyšní nízkou váhou. Tento materiál je ale velmi náchylný k poškrábání. Navíc by neměl přicházet do přímého kontaktu s potravinami, proto bývá ošetřen další povrchovou úpravou.
Teflon
Teflon se zpravidla používá pouze na povrchovou úpravu. Materiál je nepřilnavý a odolává vysokým teplotám. Na druhou stranu je velmi náchylný k poškrábáním. Takto poškozený povrch pak ztrácí svou nepřilnavost.
Příkon
Jako u všech elektrických spotřebičů, je i zde důležitý příkon. Vyšší hodnoty zaručí rychlejší přípravu pokrmů, ale zároveň také vyšší energetickou náročnost. V každém případě lze ale říct, že elektrické pánve jsou více úsporné než klasická trouba.
- Příkon bývá nejčastěji mezi 400 a 2200 W.
- Volbu příkonu je možné také přizpůsobit případné přípravě pokrmů.
- Nižší výkon je dostačující na běžné vaření nebo dušení.
- Pro smažení již bude třeba výkonnějšího spotřebiče.

Nejdůležitějším parametrem je výkon elektrické pánve, iStock / Gonzalo Calle Asprilla
Další funkce a vlastnosti
Mezi další funkce patří např.:
- Regulace teploty – nejčastěji se používá otočné kolečko se stupnicí
- Soft-tlakové víko – vhodné pro pomalé vaření
- Bezpečnostní pojistka – aby pánev začala péct, musí být víko správně nasazené; spíše u dražších modelů
- Funkce 3v1, 4v1 – pánve disponují více víky, což umožní větší variabilitu při přípravě jídel
- Světelný indikátor – kontrola svítí v průběhu provozu spotřebiče

Elektrické pánve mají různé praktické funkce, iStock / Ratth
Z praktických vlastností lze jmenovat:
- Možnost mytí nádoby v myčce – pouze u některých modelů
- Izolovaná madla – jsou téměř u všech výrobků; bezpečnostní prvek, který brání případnému popálení a usnadňuje manipulaci
- Protiskluz – nožičky nebo stojánek pánve mohou být z protiskluzového materiálu; opět se jedná o bezpečnostní prvek
- Odnímatelný kabel
Víte, že…?
U některých modelů elektrických pánví je možné dokoupení dalšího příslušenství nebo náhradních dílů. Nejčastěji se jedná o náhradní nádoby, středový kužel na pečení bábovek, rošty, ochranná víka atd.
Výrobci a ceny
Nejznámější jsou pečící pánve značky Remoska. Dále existují výrobky značek Princess, Clatronic, Tristar nebo Sogo.
Nejlevnější elektrické pánve lze koupit i za méně než 1000 Kč, nejdražší modely mohou stát i kolem 7000 Kč. Cenu ovlivňuje velikost, výrobní materiál nebo např. množství funkcí.