Elektrický mlýnek na kávu

Čerstvě mletá káva potěší vaše smysly.

Základní
Sencor SCG 1050BK
ca. 300 CZK
Menší
Clatronic KSW 3306
ca. 400 CZK
S tříštivým ostřím
Bosch MKM6003
ca. 400 CZK
Hrubost? Reguluje!
Krups GVX242
ca. 1 300 CZK
S mlecími kameny
DeLonghi KG 89
ca. 1 100 CZK
Středně velký
Rommelsbacher EKM 200
 
Velký profík
Graef CM 800
ca. 4 100 CZK

Jak vybrat elektrický mlýnek na kávu

Pro vás jako milovníky onoho černého nápoje, není jistě příjemnější okamžik, než si vychutnat lahodné aroma, kterého nejvíce dosáhnete, když si kávová zrna namelete v pohodlí vašeho domova.

Mlýnek na kávu potřebujeme umístit v jeho blízkosti 230V zásuvky. Jeho obsluha není vůbec náročná, stačí do zásobníku nasypat množství kávy a na rozdíl od ručního mlýnku namelete zrna stiskem jednoho tlačítka. Na českém trhu narazíte na dva principy mletí a je dobré jim věnovat velkou pozornost, zejména pokud chcete, aby výsledkem byla vynikající káva.

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Setkáte se s ním u levnějších produktů. Rovněž jsou nazývány jako mlýnky s ocelovými noži. Káva je umletá během krátkého okamžiku bez zbytečných usazenin. Nicméně bohužel to má svá úskalí. Díky rychlé rotaci ostří dochází k uvolňování tepla a káva se může přepálit. Její chuť tak zhořkne a vám nezbyde nic jiného, než kávu vylít do opadu.

Někteří ocení i možnost mletí koření či bylinek. Ale pozor, před dalším použitím jej musíte řádně vyčistit, aby vám to neovlivnilo chuť lahodného nápoje.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Tento typ elektrického mlýnku funguje na principu ručního, kdy je káva drcena a není rozsekána. Při drcení dochází k postupnému uvolňování olejů a výsledná káva bude mít intenzivnější chuť. Ovšem za kvalitu si musíte vždy připlatit a o stroj musíte více pečovat. I mlecí kameny se však dále dělí a to z hlediska materiálu a tvaru.

  • Ocelové kameny: Jejich třením vzniká teplo a mohou kávu přepalovat, stejně jako nože u prvního typu mlýnku.
  • Keramické kameny: Setkáte se s nimi v drahých přístrojích, jelikož jejich neodpustitelnou vlastností je, že nezkreslují chuť kávy
  • Ploché kameny: Nejlepším charakterem plochých mlecích kamenu je zaručeně jejich rychlost. Ale to je bohužel jediné plus. Rychle se opotřebovávají a dosahují nižší výkonosti.
  • Kónické kameny: Mletí je pomalé, avšak mají delší životnost, jsou větší a výkonnost je o několik desítek vyšší než s plochým tvarem.
Typ mlýnku Výhody Nevýhody
Tříštivé ostří Levnější, dostupnější, rychlost mletí, multifunkční Ovlivňuje chuť výsledné kávy
Mlecí kameny Zachovává výrazné aroma, rozdrtí zrna na stejně velké kusy Nutno při koupit rozlišit vlastnosti kamenů, dražší, náročnější údržba

Hrubost mletí

Obecně platí, že čím větší rozpětí mletí, tím větší možnost nastavení jemnosti. Na elektrickém mlýnku se hrubost mletí nastavuje ruční páčkou, nebo tlačítky na displeji.

Víte, že…?

Kávové okénko: Věděli jste, že nejjemněji namletá káva se nazývá Džezva? Pohledem připomíná pudr a lze ji docílit pouze na profesionálních přístrojích.

Kapacita mlýnku

Tento parametr úzce souvisí s tím, kam mlýnek pořizujete, ale také s vaší denní spotřebou kávy i jejím druhem. Moderní mlýnky jsou vybaveny uzavíratelnou nádobou, kde se zrna mohou uchovávat. Objem zásobníku se dělí na 3 úrovně:

  • 30 až 80 g: Malé mlýnky, ideální pro přípravu až dvou šálků denně.
  • 80 až 250 g: Střední kategorie mlýnku až pro čtyři šálky za den.
  • nad 250 g: Vhodné do kanceláře pro větší počet lidí.

Údržba

Již jsme zmínili, že se z kávových zrn uvolňuje olej, který se udržuje na mlecích kamenech a v kombinaci s jemným prachem může při pravidelném nečištění způsobit neplechu a zkrátit tak životnost mlýnku. Vlhké prostředí totiž nahrává plísním, které mohou ovlivnit chuť kávy. Někdy bývají produkty na údržbu součástí balení, ale pokud ne, jistě sáhněte po čisticích tabletách a jemném kartáčku.

Víte, že…?

Pokud se vám nechce čistit mlýnek po každém použití, snažte se o něj pečovat alespoň jedenkrát týdně. Ovšem abyste dosáhli správného efektu, potřebujete čisticí tablety.

Nejznámější značky

  • De´Longhi: Jistě nejznámější italský výrobce kávových mlýnku i automatických kávovarů.
  • Porlex: Japonská společnost s kvalitními mlýnky.
  • Ceado: Ačkoli je můžete znát hlavně jako výrobce odšťavňovačů, specializují se i na mlýnky na kávová zrna.
  • Macap: Benátský výrobce profesionálních mlýnků, který si zakládá na neustále se zdokonalující technologii.

Cena

Cenu ovlivňuje několik parametrů, od typu mletí, velikosti, design až po samotnou barvu. Chcete přeci, aby se vám nový pomocník hodil do kuchyně. Pokud si však opravdu zakládáte na dokonale připraveném šálku s bohatým aroma, je třeba počítat s vysokými náklady.

Cena do 999 Kč

Náklady na pořízení elektrického mlýnu začínají na 250 Kč. Takový nástroj ale má malou kapacitu nádoby a zrna jsou „rozsekána“ pomocí mlecích ocelových nožů.

Cena od 1 000 Kč do 2 999 Kč

V této cenové kategorii oceníte velkou škálu nastavení jemnosti kávy. Můžete již vybírat ze značkových produktů, ale stále budete narážet na mlecí mechanismus s tříštivým ostřím, který jak už víme, kazí chuť kávy.

Cena nad 3 000 Kč

Zde se láme hranice kvalitních výrobků. Mlýnek obsahuje mlecí kameny a velkou nádobu zásobníku. Ovšem připlácíte si za kvalitní design a dotykový displej. Náklady profesionálních mlýnků mohou růst až k desetitisícům korun.

Nomination
Základní
Menší
S tříštivým ostřím
Hrubost? Reguluje!
S mlecími kameny
Středně velký
Velký profík
Image
Product
Sencor SCG 1050BK
Clatronic KSW 3306
Bosch MKM6003
Krups GVX242
DeLonghi KG 89
Rommelsbacher EKM 200
Graef CM 800
Kapacita násypky
50 g
40 g
75 g
225 g
120 g
250 g
350 g
Příkon
150 W
120 W
180 W
110 W
1350 W
128 W
Regulace jemnosti mletí
Cena ca. 300 CZK ca. 400 CZK ca. 400 CZK ca. 1 300 CZK ca. 1 100 CZK   ca. 4 100 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena