Mlýnek na kávu

Provoní Váš den.

ca. 4 400 CZK
ca. 1 400 CZK
ca. 1 300 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 3 600 CZK
ca. 600 CZK

Jak vybrat mlýnek na kávu

V jedné reklamě slýcháme slogan „Ráno dělá den“. A co si takhle váš každý den zpříjemnit čerstvě namletou kávou v pohodlí domova a klidně po celý den a ne jen ráno. V dnešním rádci přinášíme ty správné tipy, jak vybrat kvalitní mlýnek na kávu, nejprve se zaměříme na jeho provedení a podíváme se i na jeho konstrukční řešení, aby káva byla opravdu lahodná s bohatou pěnou.

Pokud v domácnosti používáte kávu instantní, věříme, že po přečtení dnešního článku ji zcela vyřadíte, jelikož připravit si dobrou a hlavně čerstvou kávu není žádný problém, jestliže máte správně vybraný spotřebič, který tu největší práci odvede za vás.

Typy mlýnku

Základním dělením je použití energie pro namletí kávy. V obchodech pořídíte mlýnek elektrický, ale i ruční, známý také jako kávomlýnek či kafemlýnek. Oba typy kávu namelou, ale ty nejlevnější ji mohou i poškodit, hlavně tedy její chuť.

Ruční mlýnek na kávu

Ruční mletí kávy přináší nejen její dobrou chuť, ale celý proces zpracování je příjemným požitkem. Kávová zrna vložíte do mlýnku, několikrát otočíte klikou a díky mlecím kamenům ihned cítíte její příjemné aroma. Výhodou ručního mletí je, že kávu nemůžete nikdy přepálit, to znamená, že vám mletím nezhořkne. Oproti elektrickému způsobu zpracování kávy je tento typ výrazně levnější.

Jako nevýhodu lze považovat mletí zrn pro početnější rodinu, nebo pokud si pozvete větší návštěvu. Ruční mlýnek je ideální pro malý počet milovníků kávy, ovšem jestliže byste měli připravit kávu pro 10 lidí, pravděpodobně budete v kuchyni trávit celé dopoledne.

Elektrický mlýnek na kávu

Ovládání elektrického mlýnku není taktéž složitou záležitostí. Jednoduše ho připojíte ke zdroji elektrické energie, vsypete množství kávy, nastavíte hrubost mletí a zapnete. Celý proces je tak u konce a bez problém zvládnete obsloužit i velkou návštěvu. Dejte si však pozor na levné a nekvalitní modely, ty mohou kávu během mletí přepálit. Jednotlivým mlecím mechanismům se však budeme podrobněji věnovat v následujícím bodě.

Způsob mletí

Ke kávovým zrnům přistupujte opatrně. Někdy méně je více. Příliš dlouhé či silné mletí kávu může poškodit, a tak pak neputuje do hrnku, ale do odpadkového koše. U ručního mlýnku by se vám to stát nemělo, ten totiž zrna zpracovává mlecími kameny. Ale elektrický mlýnek má dvě možnosti.

Tříštivé ostří

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím nebo také nožový mlýnek zcela jistě patří do kategorie levných kávomlýnků. Princip fungování spočívá ve mletí při vysokých otáčkách, a právě to je kámen úrazu. Ocelové nože se při vysoké rychlosti zahřívají a hrozí, že káva bude přepálena, tedy zhořkne. Ovšem teplota není jediným problémem. Z některých jiných kuchyňských spotřebičů, které mají rovněž ocelové nože, víte, že mletí není rovnoměrné. To znamená, že mohou zůstávat velké kusy.

Abychom však tento způsob mletí nestavěli jen do negativní role, pojďme se podívat i na jeho pozitiva. První věcí je rychlost, ostří si s kávovými zrny poradí během několika vteřin. Další výhodou je dlouhá životnost, snadné čištění. V případě nouze ho lze použít i na drobné potraviny. Výkon mlýnku je nejčastěji v rozmezí 110–180 W.

Mlecí kameny

Druhou a lepší variantou pro kávová zrna jsou mlýnky s mlecími kameny. Mezi kameny dochází k drcení na základně nastavené hrubosti. Díky drcení dochází k rovnoměrnému procesu, při kterém se uvolňují oleje a výsledná káva je intenzivnější. Bohužel i toto provedení má svá negativa a tím je zvýšená údržba, protože právě díky olejům se mezi kameny může tvořit plíseň.

Mlecí kameny se dále dělí dle výrobního materiálu a konstrukčního provedení. Nejprve se podíváme na výrobní materiál. Ten je dvojího charakteru.

  • Ocelové mlecí kameny: Může dojít ke stejnému problému jako u ostří. To znamená, že jsou náchylnější k přepalování kávy.
  • Keramické mlecí kameny: Nezahřívají se a tím pádem nijak nezkreslují chuť kávy.

Konstrukční řešení je také dvojího charakteru a na jednotlivé technické parametry se můžete podívat v následující tabulce.

Konstrukce kamenů Průměrná rychlost mletí Průměrná velikost kamenů Výkonnost Opotřebení
Ploché mlecí kameny 900-1 300 ot. /min 65-75 mm 9-18 kg/hod 300-350 kg
Kónické mlecí kameny 400-550 ot. /min. 50-120 mm 15-70 kg/hod 600-750 kg

Víte, že…?

Pokud jste se během čtení našeho rádce rozhodli pořídit si raději kávovar, který veškerou práci odvede za vás, můžete tyto informace použít i pro jeho výběr.

Hrubost mletí závisí na výsledné chuti a tu máme každý jinou. Nezáleží ani tak na chuti, jako dále i na následné přípravě. Nejhrubší mletí je vhodné pro kávu připravovanou metodou French Press. Naopak nejjemnější mletí je vhodné pro kávu Džezva. Nastavení hrubosti je jednoduché jak u ručního, tak i u elektrického mlýnku.

  • Ruční mlýnek na kávu: Hrubost závisí na vzdálenosti mezi mlecími kameny. Ovládání je tedy jednoduchým utahováním.
  • Elektrický mlýnek na kávu: Ovládání je buď manuální, nebo dotykové, pokud je k dispozici dotykový displej.

Kapacita a velikost

Obě věci spolu úzce souvisí a je třeba se na ně při výběru zaměřit. Velikost celého mlýnku je závislá na kapacitě násypky. Zprvu vycházejte z gramáže na jeden šálek. Ta je 7–10 g v závislosti na druhu kávy. Pokud však denně vypijete více jak dva šálky, volte raději elektrickou podobu mlýnku na kávu, jelikož má větší kapacitu, než ruční mlýnek.

Víte, že…?

Pokud rádi cestujete a káva vám musí dělat společnost, nezoufejte. K dostání jsou i mlýnky malých velikostí, které jednoduše sbalíte do batohu, aniž by vám překážely.

Vzhled a materiál

Máte-li pití kávy spojené s rituálem a nepijete ji mnoho, sáhněte po ručním mlýnku. Jsou designově příjemnější a mohou být i ozdobou kuchyně. Jsou vyráběny z nezávadného kovu a dřeva. Nejčastěji se jedná o bukové dřevo. Není výjimkou ani použití exotického dřeva. Zejména u ručních mlýnků je důležité sledovat i jeho ergonomii. Kdo by vám věřil, že jste si způsobili úraz při mletí kávy.

U elektrických mlýnku nemusíte sledovat žádnou ergonomii, jelikož vám ke spuštění bude tlačit jedno tlačítko. Jejich design je převážně praktický. Co se týče použitého materiálu, setkáte se s plastem. Průhledný plast je u násypky, abyste mohli sledovat dostatečné množství kávy. Ostatní obal mlýnku je barevný plast v kombinaci s ocelí. Na své si přijdou i milovníci retro designu, tedy ručních mlýnku ale s jádrem elektrického mlýnku.

Údržba

Jak jsme již zmínili v kapitole o principu mletí, je nutné se o mlýnek pravidelně starat. Jednodušší údržba je u ocelových nožů. Zatímco mlecím kamenům musíte věnovat větší čas. Při mletí dochází k uvolňování oleje, který na sebe váže prach a pokud se přesně taková místa nečistí, dochází ke vzniku plísní, jenž silně ovlivňují výslednou chuť a kvalitu kávy. Údržbu provádějte pravidelně, ideálně po celým dni používání. K usnadnění vám mohou pomoci některé nástroje.

  • Kartáčky: Ideální pro dočištění prachu, kterého se nelze zbavit vyklepáváním.
  • Čisticí granule: Využijete je zejména při důkladném čistění. Tyto granule dokážou vypláchnout i zákoutí mezi mlecími kameny.

Nejznámější značky

Je jen na vás, zda zakoupíte neznačkový produkt a zaměříte se spíše na technické parametry, kterým jsme se dnes věnovali, nebo raději sáhnete po osvědčené kvalitě značkových kuchyňských produktů. Ty nejznámější vám nyní představíme.

  • Porlex: Japonský výrobce oblíbených ručních mlýnků, nejčastěji k dostání ve dvou velikostech Mini (ideální na cestování) a Tall. Jsou vyrobeny z nerezu a kávu melou díky keramickým kamenům.
  • Fiamma: Výrobce elektrických mlýnků, ale i profesionálních kávovarů. Své uplatnění najdou převážně v kavárnách. V domácnostech jen minimálně.
  • Santos: Původně malá rodinná firma, která na trhu působí již přes 60 let. Specializují se na výrobu strojů pro přípravu mletí kávy, ale i nápojů či jiného zpracování surovin.
  • Macap: Italská, tedy konkrétně Benátská společnost, jenž na začátku svého působení byla pouhým dodavatel kávy. Nyní se specializují i na výrobu zařízení pro přípravu kávy a své výrobky posílá do více než 50 zemí.
  • DeLonghi: Italská značka kávy a kuchyňských doplňků, kterou vzhledem k její rozšířenosti a stále větší oblíbenosti není třeba nadále představovat.

Cena

To, jak budou vysoké náklady za kávomlýnek je velice individuální. Nadšený barista sáhne po nejlepším kousku, zatímco běžný uživatel se spokojí s kvalitou za rozumnou cenu. V každém případě pamatujte na jednotlivé parametry výběru. Cenové rozpětí je velmi široké od několika málo set korun až po profesionální mlýnky za desetitisíce.

Cena do 999 Kč

V nejnižší cenové kategorii narazíte převážně na ruční mlýnky a na pár kousků těch, které jsou poháněny elektřinou. Počítejte však, že se jedná o malé kávomlýnky s násypkou do 50 g. Mletí kávových zrn zajišťuje nožové ostří s minimálním nastavení hrubosti. Design mlýnku je v několika barevných plastových provedeních.

Cena od 1 000 Kč do 2 999 Kč

Nyní se dostáváme ke značkovým produktům, které jsou již ve větším provedení. Kapacita násypky je již do 250 g. Hrubost mletí lze nastavit ručně za pomocí otáčivého kolečka minimálně na tři stupně. Elektrické mlýnky na kávu mají větší výkon oproti těm v nejlevnější kategorii.

Cena nad 3 000 Kč

Při ceně nad 3 000 Kč již můžete vybírat kávové mlýnky s mlecími kameny. Nastavení hrubosti dosahuje až k 24 stupňům. Designově jsou také velmi povedené, jelikož bývají vyrobeny jednak z pevnějšího plastu či přírodního dřeva v kombinaci s kovem. Mlýnek na kávu se ovšem může bez problémů vyšplhat až na cenu 30 000 Kč.

Jméno
Zahraniční hvězda
S keramickými kameny
Ruční
S ocelovými kameny
Na espresso
S tříštivými noži
Image
Produkt
Graef CM 800
Hario Clear MXR-2TB
Porlex Mini
DeLonghi KG 89
Baratza Encore
Tefal Coffee Grinder GT1108
Hmotnost
2.6 kg
0.07 kg
1.71 kg
3.1 kg
0.8 kg
Kapacita násypky
350 g
40 g
26 g
120 g
50 g
Příkon
128 W
1350 W
120 W
180 W
Cena ca. 4 400 CZK ca. 1 400 CZK ca. 1 300 CZK ca. 1 000 CZK ca. 3 600 CZK ca. 600 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena