Jak vybrat elektrický nůž
- V nabídkách jsou elektrické nože buď s jednou, nebo dvěma čepelemi. Druhá varianta je považována za kvalitnější. Další variantou jsou nože s jednou, ale vyměnitelnou čepelí.
- Z hlediska zpracování nože je důležité ergonomické tvarování rukojeti a čepele z vysoce odolné nerezové oceli
- Z dalších parametrů je důležitý např. výkon spotřebiče, ale také samotná hmotnost.
Elektrický nůž - náš výběr
Elektrické nože na kebab
Jak vybrat elektrický nůž
Typy elektrických nožů
Elektrické nože je možné rozdělit do tří základních typů s ohledem na jejich čepel.
- Nůž s jednoduchou čepelí – tyto nože patří mezi levnější méně kvalitní výrobky; základem provozu je pohyb vpřed a vzad.
- Nůž s jednoduchou vyměnitelnou čepelí – krájení zprostředkovává jen jedna čepel, ale výrobky jsou většinou vybaveny dvěma typy – první je zpravidla univerzální (ke krájení pečiva, zeleniny a ovoce, masa po tepelné úpravě atd.) a druhá čepel slouží ke krájení tvrdých potravin (zmrzlé potraviny, tvrdá zelenina)
- Nůž s dvojitou čepelí – je tvořen dvěma samostatnými čepelemi, které pracují v opačném směru; zuby jsou velmi ostré a zároveň jemné; umožňuje krájení i čerstvého pečiva bez drobků všude kolem
Jaké jsou výhody a nevýhody
Jako u všech výrobků i u tohoto je možné provést porovnání z hlediska kladů a záporů.
Klady | Zápory |
---|---|
Velmi rychlé zpracování potravin | Hlučnější při provozu |
Snadné řezání i tvrdých nebo mražených potravin | Pokud dojde k poranění, bývají horší než u klasických nožů |
Plátky jsou velmi přesné a rovné | Spotřeba el. energie, nutnost kupovat baterie |
Výběr z bateriového nebo síťového provozu |
Víte, že…?
Základním rozdílem mezi klasickým kuchyňským nožem a elektrickým modelem je pohon. Výhodou elektřiny je, že při řezání není třeba na nůž tlačit a přesto se velmi snadno krájí i velmi tvrdé potraviny.
Materiál a zpracování
Elektrický nůž se skládá ze dvou základních částí a to z rukojeti a čepele.
Rukojeť
Nejčastějším materiálem, který se používá na rukojeť nože, je pevný plast. Uvnitř se pak skrývá elektrický motor, který zajišťuje pohon čepele. Na rukojeti se také nachází ovládání (zapnutí, vypnutí), případně tlačítko, které uvolňuje čepele.
Při výběru lze zohlednit např. ergonomii tvarování. Tyto nože jsou při používání jednak příjemnější, ale mohou i eliminovat rizika případného poranění. Nože dobře sedí v ruce, a tedy se nemůže stát, že by vyklouzly ven. Bezpečnostním prvkem je i protiskluzová úprava.
Čepele
Materiál čepele výrazně ovlivňuje to, jak dobře bude nůž ve výsledku řezat. Používá se nerezová ocel, ale i ta se může v kvalitě podstatně lišit. Kvalitní výrobek se zpravidla pozná tak, že se neohýbá. Mezi obecné vlastnosti tohoto materiálu s ohledem na čepele nožů patří:
- Dlouhá životnost
- Vysoká odolnost
- Dlouhotrvající ostrost nožů
Další důležité parametry
Bartscher Nůž na kebab elektrický 0,08 kW 230 V 130 x 190 x 256 cm
Mezi další parametry, které lze u tohoto spotřebiče brát v potaz jsou:
- Výkon, příkon – dostatečný výkon je zárukou lehčí práce při krájení čehokoli; příkon se nejčastěji pohybuje v rozpětí 100 až 200 W
- Hmotnost – zbytečně velká hmotnost zhorší manipulaci s nožem
- Hlučnost – hodnota se u jednotlivých modelů liší
- Design – z hlediska designu lze hodnotit tvar rukojeti nebo barevné zpracování
Víte, že…?
Elektrické nože je vždy dobré si vyzkoušet v kamenné prodejně. Jen tak lze objektivně zhodnotit např. to, jestli nebude nůž příliš těžký nebo jestli bude dané osobě vyhovovat ergonomické tvarování rukojeti.
Praktické vlastnosti
I u tohoto výrobku lze očekávat několik praktických vlastností:
- Odnímatelnost čepele – výrazně usnadňuje údržbu nože; čepel z nerezu je možné snadno opláchnout, ale i umýt v myčce na nádobí aniž by se voda dostala do motoru spotřebiče; snadnější je i ukládání
- Optimální délka elektrické šňůry – tento parametr je velmi individuální, záleží na rozmístění zásuvek u kuchyňské linky; delší kabely usnadňují manipulaci a je možné použití přístroje i dále od zásuvky, na druhou stranu při použití na kratší vzdálenost může překážet; běžná délka je cca 1,5 metru
Ceny a výrobci
Cena je jedním z dalších parametrů, který lze zohlednit. Ceny těchto nožů se pohybují v rozmezí cca 500 Kč až 3000 Kč. Značkové výrobky se řadí mezi dražší, ale jejich výhodou je např. následný servis, zpravidla bývají vybaveny čepelemi z kvalitnějších materiálů a silnějším motorem.
Za ověřené výrobce patří např. ETA, Moulinex, Severin nebo Fagor a Tefal.