Nejlepší gramofony 2024 a jak vybrat

Gramofony jsou in.

Autor: Jiří Novák | Aktualizováno: Duben 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
GPO Retro Chesterton
100 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat gramofon

  • Když se v 80. letech objevily na pultech obchodů moderní přehrávače kazet a v průběhu let 90. spatřily světlo světa kompaktní disky, zdálo se, že gramofonům definitivně odzvonilo.
  • Posledních několik let přeje retru ve všech směrech, a tak není divu, že milovníci vinylových desek si vydobyli své místo zpět.
  • Ačkoliv gramofon je postaven na jediném spolehlivě fungujícím principu, na trhu rozlišujeme hned tři základní druhy podle toho, komu zařízení poslouží.

Gramofon - náš výběr

GPO Retro Chesterton
přečíst recenzi
Výrobce: GPO Retro
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: retro
AUX výstup: ano
AUX vstup: ano
USB: ano
Zobrazit více
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Digitální rádio DAB+: ano
GPO Chesterton vintage dřevěný gramofon nabízí třírychlostní přehrávání vinyl desek (33, 45, 78 ot/min) a zahrnuje CD přehrávač, kazetový přehrávač, analogové FM rádio, USB/MP3 přehrávání a nahrávání na USB flash disk. Přenosný model se zabudovanými stereo reproduktory (2x 2W výkon) a konektory pro AUX vstup, sluchátka a externí reproduktory (kompatibilní s GPO Westwood a zesilovačem GPO Westwood Mini). Funkce Auto Stop zajišťuje snadnou obsluhu.
Zobrazit méně
SENCOR STT 212U
přečíst recenzi
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
USB: ano
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon SENCOR STT 212U nabízí funkci autostop, tři rychlosti (33/45/78) otáček za minutu a digitální PLL FM tuner s 30 přednastavenými stanicemi. Umožňuje přímé nahrávání na USB/SD z desky, rádia či externího zdroje, přehrávání přes Bluetooth a podporuje MP3. Vybaven je linkovým výstupem (L/R cinch), integrovanými stereo reproduktory (2x 5W RMS), dálkovým ovladačem a napájecí spotřebou 8 W/<1 W v pohotovostním režimu. Rozměry 305x288x124 mm, hmotnost 1,9 kg.
Zobrazit méně
Crosley Voyager
přečíst recenzi
Výrobce: CROSLEY
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
AUX výstup: ano
AUX vstup: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Crosley Voyager je 3-rychlostní přenosný gramofon s možností přehrávání desek rychlostí 33 1/3, 45 nebo 78 otáček za minutu. Obsahuje Bluetooth přijímač pro spojení s přenosnými audio zařízeními a RCA výstup pro připojení k externím reproduktorům nebo sluchátkům.
Zobrazit méně
GPO Piccadilly
přečíst recenzi
Výrobce: GPO Retro
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Otáčky: 33/45/78 rpm
AUX výstup: ano
Typ gramofonu: retro
AUX vstup: ano
Zobrazit více
Integrovaný předzesilovač: ano
Popis gramofonu GPO Piccadilly zahrnuje technologii Bluetooth a dva reproduktory. Nabízí rychlosti přehrávání 33/45/78 otáček za minutu, manuální spouštění jehly a řemínkový systém pohonu. Disponuje také vstupem AUX, ale nemá LCD displej, předzesilovač ani možnost ripování na USB/SD/HDD. Celkový výkon činí 16 W. Rozměry jsou 40,50x31x8 cm a hmotnost 3,7 kg.
Zobrazit méně
Sony PS-LX310BT
přečíst recenzi
Výrobce: Sony
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: HiFi
AUX výstup: ano
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Sony PS-LX310BT nabízí funkci přehrávání desek o rychlosti 33 a 45 ot./min s automatickým spouštěním jehly a řemenovým pohonem. Produkovaný zvuk je přirozený a čistý, díky hliníkovému raménku přenosky. Přístroj obsahuje audio výstup, výstup AUX a vestavěný předzesilovač, stejně jako podporu bezdrátového připojení Bluetooth pro použití s bezdrátovými reproduktory či sluchátky. Při hmotnosti 3,5 kg a rozměrech 43 x 10,8 x 36,7 cm je zařízení kompaktní a elegantní.
Zobrazit méně

Retro gramofony

GPO Retro Chesterton
přečíst recenzi
Výrobce: GPO Retro
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: retro
AUX výstup: ano
AUX vstup: ano
USB: ano
Zobrazit více
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Digitální rádio DAB+: ano
GPO Chesterton vintage dřevěný gramofon nabízí třírychlostní přehrávání vinyl desek (33, 45, 78 ot/min) a zahrnuje CD přehrávač, kazetový přehrávač, analogové FM rádio, USB/MP3 přehrávání a nahrávání na USB flash disk. Přenosný model se zabudovanými stereo reproduktory (2x 2W výkon) a konektory pro AUX vstup, sluchátka a externí reproduktory (kompatibilní s GPO Westwood a zesilovačem GPO Westwood Mini). Funkce Auto Stop zajišťuje snadnou obsluhu.
Zobrazit méně
Crosley Cruiser Plus CR8005F
Výrobce: CROSLEY
Typ gramofonu: retro
AUX výstup: ano
AUX vstup: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Crosley Cruiser Deluxe nabízí klasický kufríkový design s funkcemi pro vinylové i digitální poslech. Gramofon umožňuje třírychlostní přehrávání (33 1/3, 45, 78 ot/min) s řemenovým pohonem a NP6 diamantovým stylusem. Přístroj lze propojit s Bluetooth, má integrované stereofonní reproduktory, pitch control a další vstupy a výstupy.
Zobrazit méně
Sencor STT 016
přečíst recenzi
Typ gramofonu: retro
USB: ano
CD: ano
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Sencor STT 016 nabízí CD přehrávač, kazetový mechanizmus a integrované stereo reproduktory (2 x 3W RMS). Disponuje FM/AM tunerem, manuálním laděním, USB slotem pro přímé nahrávání desek, rádia, CD a audio kazet do USB paměti. Podporuje MP3/WMA formáty a má konektor pro sluchátka, RCA Aux In. Hmotnost: 7,8 kg.
Zobrazit méně
Auna Belle Epoque 1908 DAB
přečíst recenzi
Výrobce: Auna
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: retro
USB: ano
CD: ano
FM rádio: ano
Zobrazit více
Digitální rádio DAB+: ano
Auna Belle Epoque 1908 DAB je retro stereo systém s gramofonem, kazetovým magnetofonem, USB rozhraním s funkcí nahrávání a CD mechanismem. Nabízí také bluetooth streamování, digitální DAB rádio tuner a analogový FM přijímač s funkcí RDS. Jeho design kombinuje dřevěnou skříň a látkové kryty reproduktorů.
Zobrazit méně

Moderní gramofony

Auna TT-202LD
přečíst recenzi
Výrobce: Auna
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: moderní
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Gramofon Auna TT-Classic Chrono nabízí přehrávání vinylových desek s integrovanými stereofonními reproduktory. Kompatibilní s rychlostmi 33, 45 a 78 otáček za minutu a vybavený LED hodinami, Bluetooth technologií pro bezdrátové připojení k jiným audio zařízením, linkovým výstupem RCA a vstupem AUX s 3,5mm konektorem.
Zobrazit méně
Auna TT-202LD
přečíst recenzi
Výrobce: Auna
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: moderní
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Gramofon Auna TT-Classic Chrono nabízí přehrávání vinylových desek s integrovanými stereofonními reproduktory. Kompatibilní s rychlostmi 33, 45 a 78 otáček za minutu a vybavený LED hodinami, Bluetooth technologií pro bezdrátové připojení k jiným audio zařízením, linkovým výstupem RCA a vstupem AUX s 3,5mm konektorem.
Zobrazit méně
SENCOR STT 212U
přečíst recenzi
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
USB: ano
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon SENCOR STT 212U nabízí funkci autostop, tři rychlosti (33/45/78) otáček za minutu a digitální PLL FM tuner s 30 přednastavenými stanicemi. Umožňuje přímé nahrávání na USB/SD z desky, rádia či externího zdroje, přehrávání přes Bluetooth a podporuje MP3. Vybaven je linkovým výstupem (L/R cinch), integrovanými stereo reproduktory (2x 5W RMS), dálkovým ovladačem a napájecí spotřebou 8 W/<1 W v pohotovostním režimu. Rozměry 305x288x124 mm, hmotnost 1,9 kg.
Zobrazit méně
Audio-Technica AT-LP120xUSB
přečíst recenzi
Výrobce: Audio-Technica
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
USB: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Audio-Technica AT-LP120xUSB je profesionální gramofon s přímým náhonem, USB konektorem pro spojení s PC a softwarem Audacity pro digitalizaci desek. Nabízí volitelné otáčky (33/45/78 RPM), litý hliníkový talíř, vyvážené raménko, vestavěný přepínatelný předzesilovač a dodává se s kabely pro připojení stereo aktivních reproduktorů. Kompatibilní s operačními systémy Windows a Mac.
Zobrazit méně
Sony PS-LX310BT
přečíst recenzi
Výrobce: Sony
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: HiFi
AUX výstup: ano
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Sony PS-LX310BT nabízí funkci přehrávání desek o rychlosti 33 a 45 ot./min s automatickým spouštěním jehly a řemenovým pohonem. Produkovaný zvuk je přirozený a čistý, díky hliníkovému raménku přenosky. Přístroj obsahuje audio výstup, výstup AUX a vestavěný předzesilovač, stejně jako podporu bezdrátového připojení Bluetooth pro použití s bezdrátovými reproduktory či sluchátky. Při hmotnosti 3,5 kg a rozměrech 43 x 10,8 x 36,7 cm je zařízení kompaktní a elegantní.
Zobrazit méně

Gramofony pro DJ

Audio-Technica AT-LP120xUSB
přečíst recenzi
Výrobce: Audio-Technica
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
USB: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Audio-Technica AT-LP120xUSB je profesionální gramofon s přímým náhonem, USB konektorem pro spojení s PC a softwarem Audacity pro digitalizaci desek. Nabízí volitelné otáčky (33/45/78 RPM), litý hliníkový talíř, vyvážené raménko, vestavěný přepínatelný předzesilovač a dodává se s kabely pro připojení stereo aktivních reproduktorů. Kompatibilní s operačními systémy Windows a Mac.
Zobrazit méně
Pioneer PLX-500
přečíst recenzi
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
USB: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Pioneer PLX-500 disponuje točivým momentem 1,6 kg/cm, rychlostí otáčení 33 ⅓, 45 a 78 ot/min a dobou zahájení 1 s (33 ⅓ RPM). Konstrukce tlumí vibrace a obsahuje odnímatelné kabely. Nabízí také USB výstup pro digitalizaci nahrávek pomocí softwaru Rekordbox DJ.
Zobrazit méně
Lenco L-3808
přečíst recenzi
Výrobce: Lenco
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
AUX výstup: ano
Otáčky: 33/45 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Lenco L-3808, s přímým pohonem, nabízí dvě rychlosti přehrávání (33 a 45 ot./min) a USB (2.0) konektor pro digitalizaci vinylů do počítače. Vestavěný stereofonní předzesilovač, MM přenoska, mechanický zvedáček ramene, stroboskop, Anti-skating a Pitch Control ± 10% patří k jeho funkcím. Přístroj má odnímatelný plastový kryt a rozměry 450×350×139 mm, váží 5,36 kg. Dodává se s USB a RCA kabely.
Zobrazit méně
Pioneer PLX-1000
přečíst recenzi
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
Zobrazit více
Gramofon Pioneer PLX-1000 je vhodný pro profesionální DJ použití. Nabízí přímý náhon s kroutícím momentem a v méně než 0,3 sekundy dosáhne rychlosti 33 1/3 ot./min. Zahrnuje také multi pitch ovladač a odpojitelné kabely. Konstrukce a zvuk odpovídají klubovým standardům. Hmotnost tohoto gramofonu činí 13,1 kg.
Zobrazit méně
Audio-Technica AT-LP120xBT-USB
přečíst recenzi
Výrobce: Audio-Technica
Typ pohonu talíře: přímý náhon
Typ gramofonu: DJ
USB: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Audio-Technica AT-LP120xBT-USB nabízí kombinaci analogových, digitálních a bezdrátových výstupů, včetně Bluetooth 5.0 s kodekem Qualcomm aptX, USB 2.0 (digitalizace nahrávek), vestavěný vypínatelný phono předzesilovač a přímý náhon DC servo-motorem. Ovládání je zcela manuální, s třemi rychlostmi (33/45/78) a krystalově řízenými otáčkami. Dále je osazen AT-HS6 ½" přenoskovou hlavou, AT-VM95E Dual Magnet™ přenoskou a hliníkovým unašečem se speciálně přilnavou podložkou.
Zobrazit méně

Gramofony s troubou

Roadstar HIF-1850TUMPK
přečíst recenzi
Výrobce: Roadstar
Typ pohonu talíře: řemínkový náhon
Typ gramofonu: retro
USB: ano
CD: ano
FM rádio: ano
Zobrazit více
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Gramofon Roadstar HIF-1850TUMPK nabízí kombinaci funkcí jako přehrávání CD, kazet, USB a FM rádio. Umožňuje rychlosti 33, 45 a 78 otáček za minutu a vlastní 35W výkon. Velmi praktickou funkcí je ripování na USB. Displej je digitální LCD a dálkové ovládání multifunkční. Rozměry zařízení jsou 18x31,8x28 cm a hmotnost 4,4 kg.
Zobrazit méně
Platinium RP-013C
přečíst recenzi
Výrobce: Platinium
USB: ano
CD: ano
FM rádio: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Typ gramofonu: retro
Zobrazit více
Platinium RP-013C je gramofon s retro designem, který kombinuje funkce gramofonu (3 rychlosti), AM/FM rádia, CD/MP3 přehrávače, USB slotu a SD karty slotu. Má příkon 18 W, výkon 2 x 2 W a podporuje MP3 soubory z USB disku nebo SD karty (max. 32 GB). Je vybaven dálkovým ovladačem a zárukou 24 měsíců.
Zobrazit méně
Ricatech RMC360
přečíst recenzi
Výrobce: Ricatech
Typ gramofonu: retro
USB: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Produkt Ricatech RMC360 je gramofon v retro stylu s integrovanými reproduktory o výkonu 2x 5W. Kromě gramofonových desek (33, 45 a 78 ot./min) přehrává také CD, USB flash disky a obsahuje Bluetooth pro bezdrátové streamování hudby. Navíc nabízí analogové AM/FM rádio, USB port, SD card slot a 2,5mm sluchátkový výstup.
Zobrazit méně

Gramofony s rádiem

Victrola Empire 270B
přečíst recenzi
Výrobce: Victrola
AUX vstup: ano
CD: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Gramofon Victrola Empire 270B v retro designu nabízí 3 rychlosti přehrávání (33/45/78 rpm), Bluetooth připojení, CD a kazetovou mechaniku, analogový FM tuner i vestavěný předzesilovač. Je vybaven vstupy AUX a RCA výstupy, výstupem pro sluchátka a má výkon 10 W. Rozměry zařízení jsou 48 × 38 × 22 cm, hmotnost 9 kg.
Zobrazit méně
Denver VPR-190
přečíst recenzi
Výrobce: Denver
AUX vstup: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Denver VPR-190 je vybaven FM rádiem a vestavěnými reproduktory. Nabízí retro design v hnědém dřevěném provedení. Kromě klasického gramofonu (33 1/3, 45, 78 ot/min) obsahuje Aux-In port a FM rádio s analogovým laděním. Disponuje 3,5 mm sluchátkovým vstupem a Line-out výstupem. Rozměry: 33 x 28,50 x 14,50 cm.
Zobrazit méně
Soundmaster PL196H
přečíst recenzi
Výrobce: Soundmaster
Typ gramofonu: retro
AUX výstup: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Zobrazit více
Gramofon Soundmaster PL196H nabízí možnost manuálně spouštět jehlu, přehrávání desek o rychlostech 33, 45 a 78 otáček a řemínkový pohon. K dispozici je také FM rádio s pásmem FM a FM-ST. Vestavěné stereoreproduktory zajišťují kvalitní zvuk, přičemž je dostupný výstup RCA i konektor 3,5 mm pro sluchátka. Retro design je inspirován 70. léty.
Zobrazit méně
Denver MRD-51
přečíst recenzi
Výrobce: Denver
Typ gramofonu: retro
AUX vstup: ano
USB: ano
Digitální rádio DAB+: ano
Zobrazit více
Denver MRD-51 je retro hudební systém v dřevěné skříni, který obsahuje gramofon s rychlostmi otáček 33/45/78, rádio FM a DAB+ s pamětí pro 20 stanic, CD přehrávač podporující CD/CD-R/RW/MP3, kazetový přehrávač, USB vstup s možností nahrávání na flash disk, vstup AUX IN 3,5 mm jack, sluchátkový výstup 3,5 mm jack, integrované reproduktory 2x 2,5 W RMS, displej, ekvalizér, hodiny, dřevěný korpus a dálkové ovládání.
Zobrazit méně
Victrola VTA-60
Výrobce: Victrola
Typ gramofonu: retro
AUX vstup: ano
CD: ano
Otáčky: 33/45/78 rpm
Integrovaný předzesilovač: ano
Zobrazit více
Gramofon Victrola VTA-60 je vybaven dřevěným tělem a odnímatelným akrylovým protiprachovým krytem, který poskytuje tři možnosti rychlosti (33 1/3, 45 a 78 RPM). Nabízí Bluetooth připojení, FM rádio s analogovým tunerem, CD mechaniku, 3,5mm audio výstup, jakož i AUX-in a RCA konektory.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Gramofon

Jak vybrat gramofon

Typ

Ačkoliv gramofon je postaven na jediném spolehlivě fungujícím principu, na trhu rozlišujeme hned tři základní druhy podle toho, komu zařízení poslouží. Jedná se o gramofony s reproduktory, Hi-Fi zařízení a speciální kusy určené diskžokejům. Více informací o každém z nich naleznete v následující tabulce:

TypVyužitíVýhodyNevýhody
Gramofony s reproduktoryLevný základ pro nenáročné posluchače čítající hned několik funkcíGramofon, přehrávač a rádio v jednom Nízká cena Kufřík pro snadné přenášeníPrůměrná úroveň zvuku Slabší design
Hi-Fi gramofonyPravá příchuť retra pro všechny milovníky klasického zvuku vinylových desekVynikající kvalita zvuku Retro design Možnost zabudování do Hi-Fi sestavyVysoká cena Nutnost dokoupení dodatečného hudebního příslušenství
Gramofony pro DJeNáčiní pro profesionályPerfektní zvuk Odolnost proti poškození Pokročilé funkce pro diskžokeje (skrečování, kontrola otáček)Velmi vysoká cena Nutnost dokoupení mixážního pultu
Starožitný gramofon

Gramofon má mnoho podob, iStock / Chinnasorn Pangcharoen

Víte, že…?

Při nákupu dražších produktů berte v potaz fakt, že výdaje nekončí pořízením gramofonu. Nevyhnete se dokoupení doplňujících aktivních reproduktorů či drahých studiových soustav. Konečné náklady tím mohou vzrůst i několikanásobně.

Náhon

Řemínkový nebo přímý? Každý zájemce o koupi gramofonu volí mezi těmito dvěma náhony, a kromě volby adekvátního typu aparátu jde o nejvýznamnější rozhodnutí. Náhon přímo ovlivňuje kvalitu zvuku, rychlost a stabilitu otáčení. V současné době rozlišujeme dva základní systémy:

  • Řemínkový náhon – levnější, motor je uložen mimo talíř, s nímž je propojen pomocí řemene, často trpí kolísáním otáček a je nutné dbát na pravidelnou výměnu
  • Přímý náhon – výrazně nákladnější, motor je součástí talíře, umožňuje jednodušší nastavení gramofonu, vydrží dlouhé hodiny poslechu

Raménka

Gramofon
GPO Retro Chesterton

Užíváte si moment, kdy se jehla pomalu přibližuje k desce, která se rozpohybuje? Bývá uložena na raménku, nacházejícím se mimo otáčecí desku. S jeho pomocí gramofon vlastně zapínáte a vypínáte. Nejčastějšími výrobními materiály bývají plast, kov či karbon. Ačkoliv se liší cenou, všechny tři druhy odvedou podobnou práci. Ani u jindy tolik náchylného plastu se není zapotřebí obávat, že by se brzy deformoval.

I u ramének odlišujeme dva základní mechanismy konstrukce:

  • Rovné raménko – lépe drží v drážce desky, zvuk je slabší
  • Zahnuté raménko – poskytuje vynikající zvuk, lépe kopíruje záhyby desky, u poškrábaných desek častěji hrozí vyskočení z drážky
Gramofon pohled shora

Věnujte pozornost provedení ramínka, iStock / grafart

Víte, že…?

Automatizace procesu zavítala i do tak konzervativního segmentu, jako jsou gramofony. Díky tomu nemusíte raménko ovládat ručně, ale využít služeb automatiky. Ta svou citlivostí napomáhá významně redukovat riziko poškrábání desky či zlomení jehly.

Přenosky a jehly

Retro gramofony
Crosley Cruiser Plus CR8005F

Na konci ramene naleznete přenosku s jehlou. Snímací hrot se stará o „čtení“ vinylu a aktivně přenáší zvuk do reproduktorů. Volit lze z přenosek s pevně zabudovanou či vyměnitelnou jehlou, přičemž se poohlížejte po možnosti snímač podle potřeby vyměnit.

Zatímco jehla klouže po povrchu desky, o rekonstrukci zvuku se stará tzv. přenoska. Úroveň její technologie má asi největší vliv na výslednou zvukovou produkci. Proto je zapotřebí dobře vybírat a zbytečně nešetřit. V současnosti se v nabídce obchodů dají nalézt dva základní typy přenosek:

  • Piezoelektrická přenoska – u levných gramofonů s vestavěným reproduktory, nižší úroveň zvuku, rychlejší opotřebení desky, často fixní spojení s ramenem
  • Elektromagnetická přenoska – u dražších přístrojů, výborná kvalita zvuku (širší rozsah než zvukové CD), snadná vyměnitelnost

U jehel rozlišujeme taktéž základní dvojici – eliptické (lepší zvuk, rychlejší opotřebení desek) a sférické (lepší sezení v drážkách, slabší zvuk).

Předzesilovače

Moderní gramofony
Auna TT-202LD

Levnější modely jsou standardně vybaveny přenoskami elektromagnetickými vytvářejícími poměrně nízké napětí (do 10mV), zatímco analogový vstup zesilovačů potřebuje alespoň 200 mV. Bez pomoci předzesilovačů by to zkrátka nešlo.

Podle přítomnosti předzesilovačů dělíme gramofony na:

  • Gramofony s předzesilovačem – lze je bez obav připojit ke všem druhům reproduktorů, AV přijímačům či zesilovačům
  • Gramofon s vypínatelným předzesilovačem – možnost využití zabudovaného nebo externího předzesilovače
  • Gramofon bez předzesilovače – u těch modelů, kdy se předjímá uplatnění vysoce jakostních stereofonních zesilovačů

Vybíráte-li si kvalitní Hi-Fi nebo DJský gramofon, patrně nebude vybaven předzesilovačem. O plynulý přechod zvuku se u nich postarají aktivní zesilovače u dokoupených reprosoustav.

Rychlost otáček

Gramofony pro DJ
Audio-Technica AT-LP120xUSB

Rychlost otáček souvisí s typem a průměrem vinylové desky. Od průměru se potom odvíjí i množství nahraného obsahu. Pro větší přehlednost jsme připravili tabulku:

Typ deskyRychlost otáčeníDélka přehrávání 
30 cm (12″)33,3 / 45 ot./min.45minutová LP / single 
25 cm (10″)33,3 / 78 ot./min.45minutová LP / 3minutová LP 
17,5 cm (7″)45 ot./min.Single / rozšířený singl 

Valná většina běžně dostupných zařízení podporuje rychlosti 33,3 a 45 otáček za minutu. Mezi nimi lze podle libosti přepínat pomocí odpovídajícího tlačítka. Zdlouhavější a efektivnější metoda spočívá v ruční výměně řemínku za odpovídající velikost. Sice se jedná o poměrně neoblíbenou činnost, kvalita takové zvukové produkce je ovšem nesrovnatelně vyšší.

Víte, že…?

S deskami přehrávajícími v rychlosti 78 otáček za minutu se dnes v praxi nesetkáte. Jejich výroba byla ukončena již v 60. letech a pro jejich úspěšné přehrání vám nezbyde než zakoupit speciální jehlu.

Dodatečné funkce

Gramofony s troubou
Roadstar HIF-1850TUMPK

Nedovedete si představit, jaké příslušenství asi může být součástí gramofonu? To by nebyly firmy 21. století, tvrdě zápolící o každého zákazníka, aby nějaké ty zlepšováky nevymyslely. Největší podíl různorodých doplňkových funkcí a příslušenství nabízí levné aparáty s reproduktory. Výjimkou nejsou ani Hi-Fi gramofony. Za zmínku stojí hned několik základních funkcí:

  • Bluetooth – pro bezdrátové propojení s kompatibilními sluchátky či reproduktory
  • FM tuner – rádio k poslechu oblíbených stanic
  • Dálkové ovládání – u modelů vybavených automatickým řízením
  • USB port – pro spojení s flash disky, externími pevnými uložišti či SD kartami nebo pro digitalizaci vinylových desek
  • CD a kazetová mechanika – pro přehrávání klasických kazet a CD
  • Výstupy – 3,5mm jack pro propojení se sluchátky, AUX, cinch

Nejvýznamnější značky

V tomto textu se budeme významným značkám věnovat mnohem důkladněji než jindy. U většiny běžné elektroniky jsou jednotliví výrobci dobře známí a zasahují svou činností do řady dalších oblastí. V segmentu gramofonů se objevují firmy, o nichž laik mnohdy nikdy neslyšel. I z toho důvodu se jim budeme věnovat jednotlivě a krátce popíšeme historii i současnou produkci.

Mezi nejvýznamnější producenty gramofonů v současné době řadíme následující společnosti:

  • Audio Technica
  • Pro-Ject
  • Sony
  • Auna
  • Roadstar
  • Ricatech
  • Crosley

Audio Technica

Gramofony s rádiem
Victrola Empire 270B

Japonská společnost Audio Technica spatřila světlo světa roku 1962 v japonském Tokyu. Hned od svého vzniku se specializovala na prodej audiotechnického zařízení – sluchátek, reproduktorů, mikrofonů či gramofonů.
Její produkty se řadí k naprosté špičce, a proto není divu, že jsou hojně využívány třeba sportovními komentátory. Samozřejmostí je široká škála přístrojů určená profesionálním diskžokejům, kteří se na ně mohou spolehnout za všech okolností.

Pro-Ject

Rakouský producent audiotechniky Pro-Ject je o něco málo let mladší. Vznikl roku 1990, ale od té doby se mu podařilo proniknout na všechny významné trhy. Při výrobě gramofonů spolupracuje s českým producentem SEV Litovel.
Součástí jejího sortimentu je kromě gramofonů i široká škála dalšího příslušenství. Volit můžete z různých mixážních souprav, reproduktorů či zesilovačů.

Sony

Kdo by jej neznal? Sony, japonský gigant, spolutvůrce mnoha význačných patentů, které si postupně našly cestu do každodenního života. Jednou z oblastí, v níž dosahuje výborných výsledků, je i zvuková technika.
Těšit se můžete na širokou škálu gramofonů. Obvykle jde o nejlevnější přístroje s vestavěnými reproduktory pro méně náročné zájemce. Léta zkušeností a perfektní technologické zázemí se na jejich kvalitě velmi pozitivně podepisují.

Auna

Gramofon
SENCOR STT 212U

Nejmladším zástupcem našeho přehledu značek je německá firma Auna. Věnuje se výrobě audiotechniky exkluzivní kvality. Do jejího portfolia patří kromě gramofonů i vybavení pro DJe, reprosoustavy nebo sluchátka.
Specifickou oblastí zájmu představuje ozvučovací technika, jež nachází uplatnění hlavně na velkých halových koncertech či festivalech.

Roadstar

Se značkou Roadstar jste se patrně již setkali u automobilu. Název totiž nebyl zvolen jen tak pro nic za nic, jelikož švýcarská společnost zaujímá místo předního producenta autorádií a jejich doplňků. Jelikož se tato oblast trhu stále zmenšuje vlivem možností připojení mobilních telefonů, došlo k rozšíření nabízených produktů o sluchátka, reproduktory a gramofony.
Na první pohled vás při brouzdání nabídkou Roadstar zaujme design jejich výtvorů. Uplatňuje totiž vzory a imitaci materiálů typických pro léta 1920–1980. Dřevo, výrazné ovládací prvky a žebrování, případně rozměrný tubus u gramofonu. Zkrátka retro se vším všudy.

Ricatech

Retru je plně oddána i firma Ricatech. Vznikla roku 2005 ve Spojených státech a vyniká faktem, že všechny její výrobky jsou ruční práce. V jejím výrobních prostorách byste nenašli žádné montážní linky. Zkrátka perfektní úroveň z rukou zkušených řemeslníků, pro něž je každý kus unikátem.
Jukeboxy, gramofony, stolní telefony… to všechno v nabídce naleznete. Počítejte s tím, že pečlivá a náročná ruční práce se musí adekvátně zaplatit. I přesto nepatří modely značky Ricatech ani zdaleka k tomu nejdražšímu, co se na trhu nachází.

Crosley

Retro gramofony
Sencor STT 016

Se značkou Crosley se vracíme zpět do Evropy. Věnuje se výhradně výrobě gramofonů s vestavěnými reproduktory v retro designu. Ačkoliv jde o přístroje určené spíše příležitostným posluchačům, i tak přepokládejte vrcholnou kvalitu všech použitých materiálů.

Cena

Gramofony se řadí do skupiny zboží pro hudební fajnšmekry a nadšence. Nelze se proto divit, že se prodávají za výrazně vyšší cenu než klasické přehrávače. Jestliže však nepotřebujete exkluzivitu ve všech směrech, naleznete zajímavý kus i za poměrně nízký obnos. My jsme identifikovali následující cenové intervaly:

  • Do 5 000 Kč
  • 5 000 Kč–10 000 Kč
  • Nad 10 000 Kč

Cena do 5 000 Kč

V levnějším segmentu do 5 000 korun očekávejte výhradně řemínková zařízení. Vestavěné reproduktory a předzesilovač se starají o rozumnou úroveň zvuku, jež však stále nebude jako ze starého dobrého gramofonu.
Radost udělá doplňkové vybavení v podobě FM tuneru, funkce Bluetooth nebo možnosti přehrávat i CD. Některé výrobky jsou navrženy v zajímavém retro designu, naprosté věrnosti materiálů však dosaženo není. Na to jsou ještě příliš levné

Cena 5 000 Kč–10 000 Kč

Moderní gramofony
Sony PS-LX310BT

Střední třída již skýtá o poznání zajímavější kusy. Ve vyšších patrech intervalu se vyskytují i aparáty s přímým náhonem pro DJe. Skupina Hi-Fi gramofonů slibuje dobrý poslech, který uspokojí i zaryté nadšence do vinylu.
Stále více se zde uplatňují i značky jako Roadstar, Crosley nebo Pro-Ject. Ty slibují vysokou kvalitu při zachování relativně dostupné cenové hladiny. Retro design se promítá nejen do vzhledu, ale i do charakteru použitých materiálů. Na rozdíl od předcházející třídy je dotyk mnohem uvěřitelnější.

Cena nad 10 000 Kč

Pomalu, ale jistě se dostáváme až k nejdražší sortě, na jejímž vrcholu trůni Pro-Ject a Audio Technica. V nabídce naleznete širokou škálu zařízení, stačí se jen vybrat to, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Volit lze z řemínkového či přímého náhonu, nevyhnete se dokoupení aktivních zesilovačů a reproduktorů.
Design se v nejdražší vrstvě ubírá dvěma cestami – hladké moderní linie ve spojení s luxusními materiály a retro se vším všudy. Funkčnost je u obou kategorií stejná, záleží tedy pouze na vás a vašem vkusu, která varianta vám bude bližší.

Otázky a odpovědi

Jaký náhon bývá častější?

Při nákupu reproduktorového nebo Hi-Fi zařízení se v dominantní většině případů setkáte s náhonem řemínkovým. Je levnější a při občasném poslechu se nemusíte obávat ani častých výměn řemínků. Diskžokejové by se za všech okolností měli poohlížet po náhonu přímém. Jen s jeho pomocí dosáhnou perfektní úrovně zvuku a stability otáčení.

Je důležitý předzesilovač?

Bez efektivního předzesilovače se při poslechu levnějšího gramofonu zkrátka neobejdete. Jeho úkol spočívá v přenosu zvukového výstupu z přenosky (jehly) do reproduktoru.
Zobrazit kompletní nabídku Gramofon