Nejlepší grily na gyros 2025 a jak vybrat
Chutný gyros pro celou rodinu.
Jak vybrat gril na gyros
- Pomocí grilu na gyros zhotovíte šťavnaté a křupavé maso na kebab či tacos.
- Gyros můžete připravit pomocí plynového nebo elektrického grilu.
- Gril na gyros lze díky malé velikosti používat doma, velké grily jsou určeny do komerčních provozů.
Gril na gyros - náš výběr




Vertikální grily na gyros



Jak vybrat gril na gyros
Typy
Elektrické grily
Jehla grilu je poháněna nahoře a je vybavena tepelným krytem. Elektrické zařízení kvalitněji řídí teplotu, a tak pokrm rovnoměrně opéká.
Plynové grily
Toto zařízení pracuje na zemním plynu nebo propan butanu. Lze nastavit vzdálenost masa od zdroje teploty dle vašich požadavků. Je také možné dokoupit přípojku, která umožňuje zvýšení pohonu k otáčení masa.
Víte, že…?
Plynové grily využívají k opékání masa pravých plamenů, zatímco elektrické ohřívají maso pomocí topné spirály.
Výhody | Nevýhody | |
---|---|---|
Elektrické grily | Rovnoměrné ohřátí masa, levnější pořizovací cena, lehký a praktický | Ohřev za pomoci topné spirály, potřeba krytu na motor |
Plynové grily | Ohřev za pomoci reálných plamenů, větší kapacita, kvalitnější materiál, lze nastavit vzdálenost masa od topných těles | Potřeba zemního plynu nebo propan butanu, vyšší pořizovací cena |

Gril na gyros je k vidění spíše v bistrech a jiných provozech, iStock / semenovp
Kapacita
Je vhodné si vybrat model zařízení na základě vašich požadavků. Každý gril je totiž objemově odlišný.
- Lze uvažovat o typu s kapacitou 2-5 kilogramů v případě domácího použití.
- Pro použití komerční je však vhodnější zakoupit model, který má kapacitu až 50 kilogramů. Tyto komerční modely se většinou vyrábějí se třemi až čtyřmi hořáky na boční špízy.
Konstrukce
Většinou se grily vyrábějí z nerezové oceli a keramiky. Jsou odolné vůči korozi, vydrží déle a zabraňuje připálení. Co víc? Díky konstrukci z nerezové oceli model neztratí tvar ani po letech používání. Na druhou stranu keramické hořáky nabízejí vysokou tepelnou stabilitu. Opékají maso rovnoměrně za jakékoliv situace.
Víte, že…?
Je dobré se ujistit, že jsou dodány všechny komponenty ke grilování. Například ovládací knoflíky – ty napomáhají nastavit teplotu dle vašich potřeb.

Gril na gyros připraví maso na kebab i tacos, iStock / igorbondarenko
Výrobci
Elektrický gril na gyros GR 40 E – jedná se francouzského výrobce. Lze nastavit vzdálenosti od topného tělesa. Je možné regulovat výkon. Tento gril nabízí nerezový design a místo pro motor se nachází v dolní části zařízení. Je vybaven miskou pro odkapávání, otočnou tyčí na špíz a topnými tělesy.
Gyros gril POTISH EH – Jehly tohoto zařízení se nacházejí na hoře, kde je obklopuje i kryt motoru. Je umožněn náklon jehly a posun motoru, což umožňuje lepší regulaci teploty. Topná tělesa grilu jsou vyrobeny ze speciální sklokeramiky. Jehla umístěna na hoře zaručuje lépe chlazený a namáhaný motor, eliminuje znečištění tukem a slouží jako ochrana před žárem.
Plynový TUR GYROS GRIL – je vyroben z kvalitní nerezové oceli o průměru do 0,8 mm. Nosnost masa do cca 15 kg. Vybavení spočívá v kvalitních hořácích, elektrickým pohonem s izolací a nastavitelnou jehlou dole i nahoře. Tento gril zaručuje dlouhou životnost díky elektrickému pohonu s izolací. Motorek je připojen na 230V. Pracuje na zemní plyn nebo propan butan.
Cena
- Od 1300 – 3000 korun lze zakoupit domácí elektrický gril. Tyto grily nabízí nepřilnavý povrch a při domácím použití potěší svými rozměry a hmotností. Jsou určeny na max 5kg masa.
- Od 15 000 do 30 000 lze pořídit nadstandardní plynové i elektrické grily pro náročnější klienty. Na těchto zařízeních se může grilovat až 30kg masa. Nabízejí spoustu vychytávek, ale jejich hmotnost je o dost větší.
- Od 30 000 korun a výše lze sehnat profesionální gril vhodný spíše pro komerční účely.
- Vyberte vaše oblíbené maso a umístěte ho na tyč
- Zapněte gril pomocí k tomu určeného tlačítka
- Nechte maso opékat tak dlouho, dokud nedosáhne optimální vnitřní teploty. Poznáte tak, že vnější strana je křupavá.
- Postupně okrajujte maso z tyče. To bude padat do záchytné misky, kterou si připravíte.
- Maso můžete následně servírovat, jak je libo.