Jak vybrat horkovzdušný hrnec
- Horkovzdušné hrnce nabízí moderní a zdravý způsob přípravy pokrmů jen s minimem nebo dokonce žádným olejem. Na našem trhu se můžete setkat se třemi základními typy a to halogenovou, statickou a dynamickou fritézou.
- Objem fritézy má vliv na množství potravin, které budete moci tepelně upravit. Vhodně zvolený výkon ovlivňuje kvalitu připravovaného pokrmu.
- Při výběru se také zaměřte na škálu funkcí, které vám usnadní obsluhu přístroje.
Horkovzdušný hrnec - náš výběr





Multifunkční horkovzdušné hrnce





Horkovzdušné hrnce Tefal





Horkovzdušné hrnce Philips





Horkovzdušné hrnce Rohnson





Jak vybrat horkovzdušný hrnec
Typ
Horkovzdušné hrnce lze rozdělit na tři základní kategorie fritéz.
Halogenové
Halogenové trouby jsou vybaveny halogenovým světlem. To vytváří požadované teplo, díky kterému dochází k následné úpravě potravin. Může se jednat jak o vaření, smažení, tak grilování. Hrnec je vybaven průhledným víkem a díky osvětlení je možné pozorovat proces přípravy pokrmu. S těmito spotřebiči se ale většinou pojí také vyšší pořizovací cena.
Statické
Jedná se o cenově méně náročný kuchyňský spotřebič, čemuž ale odpovídá i způsob přípravy pokrmů. I zde horký vzduch cirkuluje kolem potravin, ale nemusí u nich dojít k rovnoměrnému propečení. V případě statické fritézy je nutné jeho obsah čas od času promíchat.
Dynamické
Princip přípravy pokrmu je stejný, jako u předchozích typů. Součástí konstrukce je ale navíc ještě rameno nebo lopatka, která zajišťuje promíchávání obsahu nádoby. Tím je docíleno rovnoměrného opečení, uvaření a není nutné tedy proces více hlídat.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Halogenové | Prosklené víko umožňující sledování procesu přípravy | Vysoká pořizovací cena |
Nabízí více možností úpravy pokrmů | Menší nabídka na trhu | |
Statické | Nízká pořizovací cena | Nutnost občasného promíchání obsahu |
Zdravý způsob přípravy pokrmů | ||
Dynamické | Není třeba do přípravy jakkoli zasahovat | Vyšší pořizovací cena oproti předchozímu |
Většinou větší objem |
Víte, že…?
Horkovzdušné hrnce pracují na principu, při kterém uvnitř přístroje koluje horký vzduch. Součástí je topné těleso, většinou umístěné pod víkem, které vzduch ohřeje a ten následně cirkuluje kolem potravin a tím dochází ke smažení, vaření, grilování.
Velikost
Z hlediska tohoto parametru se lze zaměřit na dvě oblasti:
- Rozměry spotřebiče
- Objem fritovací nádoby
Rozměry
Rozměry spotřebiče je třeba promyslet kvůli jeho umístění, respektive zde bude hrnec trvalou součástí kuchyňské linky nebo ho budete po každém použití uklízet. Obecně se jedná o větší přístroje, takže v případě, že máte malou kuchyňskou linku nebo skříňky, můžete v tomto ohledu narazit na problém.
Objem
Objem fritovací nádoby přizpůsobte velikosti vaší domácnosti – zde platí přímá úměra, tedy čím víc strávníků, tím větší objem budete potřebovat. Hodnoty se běžně pohybují mezi 1 až 3 litry, ale existují i modely o objemu kolem 12 litrů. Běžná rodina by si měla vystačit s fritézou o objemu 3 až 7 litrů.
Výkon
U výkonu vždy platí, že čím vyšší bude, tím lépe. U většiny fritéz se pohybuje v rozmezí od 1400 do 1800 W. Zcela jistě se vyhněte spotřebičům s hodnotou nižší než 1300 W. Na výkonu fritézy přímo závisí:
- Doba ohřevu
- Kvalita fritování
Výkon je pak možné u většiny přístrojů regulovat. K tomu slouží buď manuální přepínače nebo dotykové displeje.
Funkce
Funkce na spotřebičích vždy vylepšují dané modely a usnadňují jejich obsluhu.
- Kontrolky – upozorňují na připravenost fritézy k použití
- Časovač – umožňuje nastavení doby přípravy dle požadavků daného pokrmu; na ukončení vaření upozorní, případně se automaticky vypne; některé fritézy disponují odnímatelným časovačem
- Pachový filtr – u tohoto přístroje není nutný, protože při vaření nevzniká olejový zápach, přesto jsou jím některé modely vybaveny
- Displej – modernější hrnce jsou vybaveny displejem, který zobrazuje jeho nastavení a informace o průběhu vaření
- Přednastavené programy – usnadňují vaření, není třeba nic nastavovat
- Volitelná teplota – užitečná funkce při přípravě více druhů potravin
- Odložený start – umožňuje odložit vaření na konkrétní čas
Víte, že…?
Některé modely horkovzdušných fritéz můžete dovybavit také praktickým příslušenstvím. Může se jednat např. o rošty nebo grilovací mřížky, plechy na pizzu, nástavce a držáky, kleště apod.
Výrobci a ceny
Horkovzdušné fritovací hrnce vyrábí např. Philips, Tefal, Sencor nebo Delimano.
Cenově lze tyto kuchyňské spotřebiče rozdělit do několika kategorií:
- Do 2500 Kč – zejména statické fritézy; objem se pohybuje do 3 litrů; nejčastěji uváděný výkon má hodnoty mezi 1500 a 1800 W; pouze základní funkce
- Do 3500 Kč – v této kategorii narazíte již na multifunkční přístroje s řadou funkcí a slušnou výbavou; zvyšuje se výkon i objem fritézy, některé modely mohou mít i kolem 10 l
- Nad 3500 Kč – modely všech uvedených typů; přístroje jsou špičkově vybavené a disponují vysokým výkonem a velkou kapacitou
Otázky a odpovědi
Jaký je rozdíl v přípravě pokrmů v horkovzdušné a běžné fritéze?
Opravdu se nepoužívá žádný olej?
Různé typy produktů porovnejte zde.