Nejlepší kotliny 2024 a jak vybrat
Jak vybrat kotlinu
- Kotlíkový guláš je oblíbený pokrm, který lze připravovat přímo na ohništi po zavěšení kotlíku na trojnožku nebo ve speciálním kotli, tzv. kotlině.
- Základním parametrem při výběru kotliny je její velikost. Ta udává také maximální velikost kotlíku, který lze použít a tedy i množství pokrmu, který bude možné v kotlině připravit.
- Důležitou součástí každé kotliny je samozřejmě kotlík, který může být již součástí setu nebo ho lze dokoupit samostatně. Vhodné je kromě velikosti se zaměřit také na výrobní materiál.
Kotlina - náš výběr
Nerezové kotliny
Jak vybrat kotlinu
Kotlina versus trojnožka
Guláš je oblíbený český pokrm, který má celou řadu podob. Během letních měsíců je pak oblíbenou variantou guláš kotlíkový, který se vaří, jak už název napovídá v kotlíku a to buď přímo na ohni, nebo v tzv. kotlině.
Kotlina
Kotlina je de facto jakýsi typ kotle určený na vaření kotlíkového guláše a to v domácích podmínkách, na chatě či zahradě. V případě poslední možnosti se navíc není třeba bát případného neočekávaného deště, protože kotlina chrání jak oheň, tak pokrm. Vyrábí se z různých materiálů, zejména smaltu, plechu nebo nerezy. Při jejím používán není třeba zakládat žádné ohniště, protože topení probíhá přímo uvnitř kotliny. Na rozdíl od trojnožky je velmi stabilní, takže nehrozí např. převržení kotlíku. Na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že se jedná o větší zařízení, které je navíc poměrně těžké. Z těchto důvodů není vhodné její převážení.
Trojnožka
Vaření guláše přímo na ohni se může účastnit celá společnost, pro kterou se tento pokrm připravuje. Aby toto bylo ale možné, je nutné kotlík nad ohniště upevnit. Pro tyto účely slouží speciální stojan, který sestává ze tří nožek spojených v horní části – tzv. trojnožka. Podle konkrétního modelu se do ní kotlík vloží nebo zavěsí. Trojnožky mohou být pevné nebo teleskopické. Existuje také plná trojnožka, která má boční stěny. Při jejich výběru, je nutné přihlédnout k jejich průměru, případně údaji, pro jak velký kotlík je konkrétní varianta vhodná.
Způsob umístění kotlíku | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Kotlina | Pohodlné vaření kotlíkového guláše i za nepříznivého počasí | Velikost a hmotnost znesnadňuje její převážení |
Nevyžaduje založení ohniště | ||
Vysoká stabilita | ||
Trojnožka | Jednoduché zařízení | Menší stabilita |
Vhodná i pro účely kempování apod. | ||
Skladnost |
Víte, že…?
Při nákupu kotliny je vhodné se zaměřit na kompletní sady, které sestávají z těla, dýmovodu, kolínka i vhodného kotlíku s pokrývkou. Kotliny se prodávají i samostatně bez kotlíků. Tato varianta je samozřejmě levnější.
Jakou velikost kotliny zvolit?
Jednotlivé kotliny se od sebe liší svou velikostí. Respektive tím, jak velký kotlík je do nich možné vložit. Pokud se jedná o kotlinu bez kotlíku, bývá vždy uvedeno, pro jakou velikost je zařízení vhodné. Kotlinu je pak třeba vybírat i právě podle toho, pro kolik strávníků se bude nejčastěji pokrm připravovat. Obecně se dá říct, že jedna porce je cca 400 ml. Orientační přepočet porcí na objem kotlíků je pak následovný:
- Kotlík 8 litrů – 15 porcí
- Kotlík 10 litrů – 20 porcí
- Kotlík 13 litrů – 27 porcí
- Kotlík 16 litrů – 35 porcí
- Kotlík 20 litrů – 45 porcí
- Kotlík 30 litrů – 65 porcí
Nejmenší kotliny pak pojmou kotlíky o objemu od 6 do 8 litrů a jejich průměr se pohybuje kolem 31 cm. Kotliny s průměrem 50 cm jsou určeny pro kotlíky o objemu až 30 litrů.
Kotlíky
Kotliny se prodávají jak samostatně, tak v setu s kotlíkem. V každém případě je možné kotlíky dokoupit, protože bez nich nelze pokrm v kotlině připravit. Kromě různých velikostí je vhodné se zaměřit na materiál, ze kterého je vyrobený.
Smaltované kotlíky
Mezi hlavní pozitiva smaltovaných kotlíků je vysoká odolnost vůči poškrábání a také dlouhá životnost. Materiál je samozřejmě zdravotně nezávadný. Za zmínku stojí také snadná údržba, která je dána hladkou svrchní vrstvou, na které neulpívají nečistoty. Na druhou stranu je třeba vyvarovat se pádům a silnějším nárazům, v tomto případě kotlík příliš odolný není.
Nerezový kotlík
I v tomto případě lze počítat s vysokou odolností a to i vůči pádům a případným silným nárazům. Kotlíky mají nepřilnavý povrch, takže se opět velmi snadno udržuje. Kvalitu nádobí určuje zejména tloušťka nerezu. Velkou výhodu představuje rovnoměrné rozložení tepla při vaření.
Litinový kotlík
Přírodní litinové kotlíky jsou zárukou zdravého vaření bez přítomnosti cizorodých chemických látek, které může jiný typ nádobí obsahovat. Povrch kotlíků je opět přirozeně nelepivý. Snadno se udržuje.
Měděný kotlík
Měděné kotlíky se vyznačují opravdu vysokou životností a jsou vhodné pro vaření i jiných pokrmů. Nutné je ale podotknout, že vyžadují náročnější údržbu. Pokrm v něm nelze skladovat a po uvaření je vhodné kotlík ihned vyprázdnit. Měď totiž může začít velmi snadno oxidovat. Tyto kotlíky se vyznačují vyšší pořizovací cenou.