Jak vybrat pánev do trouby
- Pánví existuje celá řada. Pokud bude určená i pro přípravu pokrmů v troubě musí mít žáruvzdornou nebo odnímatelnou rukojeť. Samotné dělení je totožné jako u pánví, které se do trouby vkládat nedají.
- Pokud je základním požadavkem možnost vkládání do trouby, je třeba se zaměřit také na výrobní materiál celé pánve.
- Jak už bylo řečeno, důležitá je i rukojeť samotné pánve. Pozor je třeba dát si zejména na rukojeti, které nelze odejmout, a jsou potaženy jiným materiálem, než ze kterého je vyrobena pánev.
Pánev do trouby - náš výběr
Litinové pánve do trouby
Pánve do trouby s odnímatelnou rukojetí
Jak vybrat pánev do trouby
Jaký typ zvolit
Pánve lze rozdělit do několika základních typů. To jestli budou nebo nebudou vhodné do trouby, souvisí s tím, zda mají žáruvzdornou nebo případně odnímatelnou rukojeť.

V toubě lze použít kažou odolnou pánev, iStock / YakobchukOlena
Klasické pánve
Klasické pánve jsou prakticky univerzálním kusem nádobí. Hodí se jak na běžné smažení, tak na přípravu omáček, dušených pokrmů atd. Pokud je pánev vybavena také poklicí, jsou možnosti vaření opravdu široké. Tyto pánve se vyrábí z různých materiálů, mohou mít různé provedení i velikost.
WOK
Pro tyto pánve je typické vyduté dno a kotlíkový tvar. Nejkvalitnější modely jsou ocelové nebo litinové. Tyto materiály jsou ale poměrně těžké, což znepříjemňuje manipulaci s pánví. WOK pánve se hodí zejména pro restování, smažení, ale i vaření. Poklice rozšiřuje možnosti také o dušení. Nejčastěji se tato pánev používá na přípravu asijské kuchyně.
Grilovací
Grilovací pánve jsou primárně určené k přípravě steaků nebo např. grilované zeleniny. Tento typ pánví je masivní a tedy i výrazně těžší oproti jiným typům. Opět vyšší váha souvisí s výrobním materiálem, což je v tomto případě ocel nebo slitina železa. Typické je vroubkované dno a také čtvercový tvar. Ten umožňuje přípravu i většího množství masa najednou.
Palačinkové
Palačinkové pánve vždy mají nízké okraje, ploché nepřilnavé dno a nízkou váhu. Jejich rukojeť je uzpůsobena tak, aby se snadno zvedala. Kromě palačinek se hodí také na přípravu bramboráků, lívanců, omelet a jiných pokrmů obdobného typu.
Lívancové
Opět se jedná o specifickou pánev určenou pro přípravu konkrétních pokrmů. Primárně jsou určeny na přípravu lívanců, ale lze je využít i na smažení volských ok nebo malých bramboráčků. Dno této pánve je rozdělené na jednotlivá oka, do kterých se leje těsto. Pánve se pak odlišují počtem těchto ok, nejčastěji se jedná o 4, 5 nebo 7. Vhodné je opět, pokud mají nepřilnavé dno, které usnadní přípravu pokrmů.
| Typ pánve | Klady | Zápory |
|---|---|---|
| Klasické | Univerzální pánev | De facto žádné |
| Umožňuje více způsobů přípravy pokrmů | ||
| Vyrábí se v různých provedeních, velikostech | ||
| Na výběr celá řada materiálů | ||
| WOK | Ideální pro přípravu asijské kuchyně | Vyšší váha |
| Větší velikost umožňuje přípravu více porcí najednou | Horší manipulace | |
| Grilovací | Maso připravené na této pánvi zůstává šťavnaté | Určená ke konkrétnímu účelu |
| Umožňuje přípravu více masa současně | Vysoká hmotnost | |
| Vyrábí se z kvalitních materiálů | Dražší varianta | |
| Palačinkové | Nízká váha | Vhodná na přípravu pouze některých pokrmů |
| Nepřilnavé dno | ||
| Lívancové | Díky dělenému dnu umožňuje rovnoměrné dávkování těsta | Pouze pro přípravu konkrétních pokrmů |
| Nepřilnavé dno | ||
| Snadná manipulace |
Víte, že…?
Pánve jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Kromě vaření, smažení, případně dušení na nich lze připravit např. domácí pizzu nebo popkorn.

Celá pánev musí být vyrobena z odolných materiálů, iStock / lisatop
Výběr vhodného materiálu
Pánve jako takové se vyrábí z mnoha různých materiálů. Pokud je předpoklad, že se nádobí bude vkládat také do trouby, je třeba volit takový, který dobře snáší vysoké teploty. Z tohoto hlediska se hodí zejména následující materiály:
- Nerez – klasický materiál pro výrobu pánví; rovnoměrně rozvádí teplo; snáší vysoké teploty; snadno se udržuje, snese i drsnější zacházení; na této pánvi je vhodné vždy používat olej, jinak dochází k připalování
- Železo – oblíbené zejména v profesionální sféře; výborně vedou teplo; jsou vysoce odolné, postupem času se zlepšují jejich nepřilnavé vlastnosti; vhodné jsou zejména při přípravě masa; výsledný pokrm může připomínat grilované jídlo
- Litina – pánve jsou těžké, takže se s nimi hůře manipuluje; materiál je vysoce odolný; opět průběžným používáním dochází ke zlepšování nepřilnavosti
Rukojeť
Rukojeť může být vyrobena ze stejného materiálu jako celá pánev nebo může být potažena materiálem jiným. Zejména u druhého typu je třeba dát si pozor, protože ne vždy je pak pánev vhodná pro umístění do trouby.
- Odnímatelná rukojeť je velmi praktická a univerzální, protože se může použít i na jiné nádobí dané řady konkrétního výrobce. Odejmutí rukojeti také usnadňuje uložení pánve na dané místo. Důležitým benefitem je také možnost vložení pánve do trouby.



