Jak vybrat lívanečník na indukci
- Lívanečník je klasická pánev vybavená několika stejně velkými kulatými otvory, do kterých se lije těsto nebo jakékoliv směs určená k osmažení.
- Výhodou indukce je rychlé a úsporné vaření.
- Lívanečníky, které budete moci na indukční desku použít, musí být vyrobeny litiny, oceli, nerezové oceli se železnou základnou nebo keramiky.
- Vybírat můžete kvalitní pánve předních výrobců.
Lívanečník na indukci - náš výběr





Lívanečník na indukci orion





Lívanečník na indukci hliník





Jak vybrat lívanečník na indukci
Lívanečník
Lívanečník je klasická pánev vybavená několika stejně velkými kulatými otvory, do kterých se lije těsto nebo jakékoliv směs určená k osmažení. Lívanečníky lze koupit v různých velikostech a tvarech nejčastěji se 4 otvory. Větší typy pak umožňují připravit až 7 placek.
Tyto pánve jsou vyráběny z různých materiálů, ne každý z nich se hodí na indukční varnou desku.
Co je indukce a jak funguje
V indukční desce jsou zabudovány cívky. Mezi těmito cívkami a vhodně zvoleným nádobím vzniká elektromagnetické pole, které ohřívá pouze spodní část nádoby, která je na varné desce umístěná. Z tohoto důvodu je nutné, aby mělo nádobí magneticky a elektricky vodivé materiály.
Aby indukční varná deska fungovala správně, je nutné, aby dno nádoby, která je na ni umístěna, překrývalo celou plotýnku. Ideální tedy je, aby nádobí odpovídalo rozměrům plotýnek. To, jestli je lívanečník nebo jiný typ nádobí vhodný pro vaření na indukci poznáte podle symbolu, kterým je nádobí označeno. Tento symbol se podobá spirále. Další možností je pak přiložit na dno hrnce magnet. Jestliže bude pevně držet, bude možné nádobu koupit.
Vhodné materiály
Lívanečníky, které budete moci na indukční desku použít, musí být vyrobeny litiny, oceli, nerezové oceli se železnou základnou nebo keramiky. Fungovat to nebude s hliníkovým nebo měděným lívanečníkem.
Materiál | Popis |
---|---|
Nerezová ocel | Nerez je velmi oblíbený, mezi jeho výhody patří pevnost a tvrdost. Nerezové nádobí nebude zapáchat ani rezivět. Sympatická je u tohoto materiálu také jednoduchá údržba. Nerezové nádobí vhodné na indukci je kvůli lepší vodivosti kombinováno s hliníkem. Při výběru nerezového lívanečníku, vybírejte takový, který má větší tloušťku dna, aby při vaření nedocházelo k možnému připalování. Nerez se pomaleji zahřívá, po zahřátí však drží teplotu dlouhou dobu. |
Litina | Litinové nádobí vydrží dlouhou dobu. K jeho výhodám patří rovnoměrný přenos tepla i při nízkých teplotách. Litina není vhodná pro přípravu pokrmů, při kterých dochází k rychlým změnám teplot. Na změnu teplot reaguje litina pomaleji. |
Smaltová litina | Výhodou nádobí se smaltovou úpravou je jednoduchá údržba a také odolnost vůči kyselinám. Díky tomu je můžete umývat v myčce na nádobí. Nevýhodou je náchylnost na poničení a také se nemá často používat při vysokých teplotách. |
Hliník | Hliník dobře vede a udržuje teplo. Hliník je lehký, nezrezaví a patří k levnějším. Aby mohlo nádobí z hliníku kompatibilní s indukční deskou, musí být v kombinaci s nerezovou ocelí. |
Titan | Hlavní výhodou titanu je jeho nepřilnavost a výborná odolnost. Titan patří k dražším materiálům, nádobí z titanu je ručně odléváno a patří tak k nejkvalitnějším a nejodolnějším. Titanové nádobí má jádro nejčastěji z hliníku nebo litiny. Nádobí je možné rychle zahřát na vysokou teplotu, která vydrží dlouho i na vypnuté varné desce. |
Značka
- Lívanečníky, které je možné použít v kombinaci s indukční varnou deskou, nabízí Orion. Můžete vybírat průměry od 24 – 27 cm. K dostání jsou typy se čtyřmi i sedmi otvory. Tento výrobce nabízí jednoduchý vzhled lívanců bez možnosti nějakých speciálních podob. Cena je v rozmezí 200 – 800 Kč.
- Další značkou, od které je možné vhodný lívanečník koupit je Banquet. I zde máte na výběr více výrobků a dokonce je možné zakoupit lívanečník s tvary smajlíků. V tomto případě je cena jednotlivých výrobků v rozmezí 100 – 700 Kč.
- Lívanečník značky Belis je rovněž vhodný na všechny typy sporáků. Je vyroben ze smaltu, má průměr 24 cm a koupíte ho za cca 550 Kč.
Další možnost je pak lívanečník od značek jako Risoli, Lamart, Toro nebo Tescoma.
Výhody indukčního vaření
- Indukční desky patří k nejúspornější formě vaření.
- Při vaření šetří energii, na což má vliv zejména kratší ohřev.
- Indukční deska má více než 90% účinnost, zatímco jiné varné desky ze sklokeramiky mají účinnost cca 60 % a plyn jen asi 50 %.
Vaření na indukčním sporáku patří k těm rychlejším. To je opět dáno díky vysoké účinnosti. Indukce předává teplo přímo nádobě a do okolí tak unikne pouze nepatrné množství tepla.
Na indukční desce nic nepřipálíte. Pokud se vám při vaření stane, že surovinu určené do hrnce spadnou na indukční desku, nemusíte se bát, že se k ní něco připeče a budete tak muset podstoupit její složité čištění. Tato situace má vliv i na samotnou bezpečnost při vaření. Ani pokud sáhnete na indukční desku, která je v provozu, nemusíte se bát případného bolestivého popálení. Horké jsou v tomto případě pouze hrnce a pánve, ve kterých se pokrmy připravují.
Otázky a odpovědi
K čemu všemu lze lívanečník používat?
Jak indukce funguje?
Různé typy produktů porovnejte zde.