Odšťavňovač

Zdravá snídaně i svačinka - s odšťavňovačem je to snadné.

ca. 13 000 CZK
ca. 2 000 CZK
ca. 600 CZK
ca. 5 400 CZK
ca. 2 100 CZK
ca. 4 400 CZK
ca. 14 000 CZK

Jak vybrat odšťavňovač

Každý den 5 porcí ovoce a zeleniny. To je doporučení všech výživových poradců. Běžné jídlo vám nedodá tolik živin jako ovocná šťáva. Jídelníček je málo pestrý a obsahuje velké množství prázdných kalorií. Také smažení, pečení nebo dlouhé vaření obsah živin snižuje. Pokud ale do svého jídelníčku zařadíte ovocné a především zeleninové šťávy, pocítíte na sobě pozitivní změny. Jedná se totiž o nejlépe stravitelnou podobu vitamínů.

Proč odšťavňovat

Proč je důležité odšťavňovat ovoce a zeleninu? Proč je čerstvá šťáva doporučována lékaři i odborníky na výživu? Vše závisí na vstřebatelnosti. Pokud ovoce a zeleninu sníte, je na řadě zdlouhavý proces trávení a vstřebatelnost živin bude pomalá. Ovoce a zelenina je tvořena vlákninou, vodou a živinami jako jsou vitamíny, minerály a další. Vláknina procházející trávicím traktem zapříčiňuje pomalou vstřebatelnost živin. Pokud je vláknina odstraněná pomocí odšťavňovače, dostanete obrovské množství vitamínů a živin přímo do krve.

Zelenina v dnešní době obsahuje i určité množství chemikálií. Výhodou odšťavňování je to, že ve vláknině zůstane velké množství těchto toxinů. V konečném výsledku budete tedy pít pouze vodu, vitamíny a minerály. To je pro vaše tělo velice blahodárné. Pokud si do šťávy budete přidávat zdravé oleje jako třeba extrapanenský olivový, lněný, konopný nebo kokosový podpoříte vstřebatelnost vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Doporučené množství těchto olejů je jedna lžička do 3 – 4 dcl šťávy.

Využití a použité suroviny

Každá plodina je jiná a v případě používání různých surovin bude jiný i výsledný nápoj. Někdy může být hustější, připomínající spíše dřeň, jindy bude nápoj řídký a vodový.

Běžné ovoce (jablka, hrušky)

Zpracování zvládnou všechny typy přístrojů, doporučuje se používat tvrdší plody. Přezrálé a moučné ovoce bude lépe zpracováno pomocí odstředivého přístroje. V případě toho šnekového vyrobíte spíše pyré nebo dřeň.

Kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer

  • Šnekové – zde bude zelenina zpracována nejkvalitněji. Záleží ale na síle motoru a tvaru šneku. U slabších motorů je třeba zeleninu nakrájet na menší kousky a dát pozor, aby se přístroj nepřetížil a nezastavil. Silnější motory tento problém nemají.
  • Odstředivé – se zeleninou si poradí dobře, celkový objem šťávy je menší. Výhodou je rychlost a i zde je třeba dát pozor na nižší výkon a případné zpomalování.

Listová zelenina

Zelí, řapíkatý celer, špenát, mladá pšenice, bylinky a kapusta

  • zelí a kapustu zvládne výkonnější šnekový i odstředivý model
  • řapíkatý celer lze zpracovat pomocí šnekového přístroje. Obsahuje větší množství vlákniny a je proto nutné krájení na menší kousky, aby se přístroj neucpával a vlákna nenamotávala na šnek.
  • špenát – odšťavňuje se špatně, lze ho použít pouze v malém množství, případně v kombinaci s mrkví. Nejvhodnější přístroje jsou horizontální šnekové a kvalita a množství šťávy závisí na druhu a kvalitě přístroje.
  • byliny, pšenice a obilné trávy – na tyto suroviny se hodí ruční šnekový odšťavňovač. Naprosto nevhodný je odstředivý, který se může dokonce poškodit. Menší množství lze připravit i pomocí šnekového, ideální je opět kombinace s mrkví.

Bobuloviny

Rybíz, angrešt, maliny, borůvky, kiwi – ideální model je vertikální šnekový, kde můžete během přípravy čistit sítko pomocí stěrky.

Tropické ovoce

Ananas, mango – i zde se hodí vertikální šnekový model, během přípravy dochází k zanášení sítka, které můžete čistit pomocí stěrky.

Citrusy

Lze je připravovat v jakémkoliv přístroji.

Peckovité plody

Broskve, meruňky – vhodným přístrojem je vertikální šnekový odšťavňovač, který si poradí z rychle zanášejícím sítkem. Šťáva bude spíše kašovitá, pecky je nutné odstranit.

Typy přístroje

Je třeba vědět, že nenajdete odšťavňovač, který si poradí s jakýmkoliv druhem ovoce a zeleniny. Proto si před samotným výběrem musíte položit otázku, co budete při výrobě šťávy používat nejčastěji. S tvrdými surovinami, jako je jablko, mrkev nebo řepa si poradí všechny typy. Měkké plody, listovou zeleninu nebo bylinky odšťavníte spíše s přístroji šnekovými.

Šnekové

Poradí si s měkkými plody, listovou zeleninou i bylinkami. Ovoce nebo zeleninu drtí rotujícími koly a šťáva je vytlačena. Pracují pomaleji, jsou tišší a výsledné množství šťávy je větší. Nápoj je hustější, může obsahovat i kousky dužiny. Šťáva má vysokou kvalitu, výraznou chuť a delší trvanlivost. Je možné ji skladovat v lednici. Pomocí tohoto typu lze vyrobit smoothie a také zmrzlinu. Setkat se můžete s horizontálními a vertikálními modely. Jejich čištění je jednoduché a pořizovací cena vyšší.

Horizontální – šnek je uložen horizontálně a suroviny se musí do přístroje natlačit pomocí pěchovadla. Hodí se více pro tvrdou a listovou zeleninu. Pro měkké plody jako například jablka, citrusy a bobuloviny příliš vhodné nejsou. K nevýhodám patří jejich velký rozměr.

Vertikální – šnek je uložen vertikálně a není potřeba používat pěchovadlo. Suroviny jsou vtahovány šnekem a stačí je do přístroje vhazovat. Dokážou zpracovat všechny druhy surovin, a proto jsou velmi oblíbené. Jsou menší a jejich údržba je o něco pracnější

Odstředivé

Hodí se pro zpracování malvic, citrusů a kořenové zeleniny. Naopak nejsou vhodné pro plody měkké a listovou zeleninu. Fungují na principu otočných nožů, které suroviny rychle nakrouhají a pomocí síta vymačkají čistou šťávu. Dokážou rychle zpracovat větší množství surovin. Nápoj je takto připraven rychle, má vodovou konzistenci a je nutné ho okamžitě spotřebovat, protože obsahuje hodně vzduchu a hrozí rychlá oxidace. Jsou hlučnější a čištění je poměrně jednoduché.

Ruční

Hodí se zejména pro příležitostné používání. Jsou ideální zejména na cestách. Lze je používat na jakékoliv ovoce a zeleninu. Nehodí se ale pro velké množství surovin. Takto připravený nápoj je kvalitní, ale příprava je velmi zdlouhavá a namáhavá.

Technické parametry

Výkon a počet otáček

Výkon je u různých typů spotřebičů odlišný. Odstředivé mají běžně výkon kolem 700 W, šnekové v průměru 150 W. Je to dáno technologií výroby šťávy a nemá to žádný vliv na její kvalitu.
Počet otáček je parametr vyjadřující pomalost odšťavňování a tím i výslednou kvalitu šťávy. Šnekové modely mají otáčky mezi 45 – 85 otáčkami za minutu.

Velikost plnícího otvoru

Tento parametr má velký význam z hlediska komfortu při užívání. Zde platí, že čím je otvor na plnění větší, tím lépe. Pokud je otvor příliš malý, je nutné, abyste suroviny nakrájeli na menší kousky. To vám zabere více času na přípravu. Nejkvalitnější modely mají velikost otvoru více než 8 cm. Přístroje se slabším motorem mají z bezpečnostních důvodů otvor o velikosti kolem 5 cm.

Velikost nádoby na odpad

Tento parametr je důležitý v případě odstředivého odšťavňovače. Pokud je zásobník na odpad naplněn, musíte práci přerušit a nádobku vyprázdnit. Pro vyprázdnění je třeba přístroj rozebrat a poté znovu složit. Je proto lepší, když je nádoba na odpad větší a nemusíte ji tak často vyprazdňovat a čistit.
V případě šnekového typu padá odpad do samostatné nádoby a její vysypání je tedy otázkou chvilky.

Velikost nádoby na šťávu

U všech typů vytéká šťáva do nádoby. Záleží pouze na vás, jestli tuto nádobu budete používat a výslednou šťávu poté přelévat do sklenic. Další možností je nechat šťávu vytékat přímo do sklenic určených k pití.

Sítko

Kvalitní sítka jsou vyráběna z nerezové oceli tzv. mikrosíťoviny. Je to nejnáročnější část na údržbu. Pouze důkladným čištěním docílíte správného fungování přístroje.

Délka kabelu a hmotnost

Délka kabelu by měla být alespoň 1 metr. Příliš krátký kabel budete muset nastavovat a dlouhý se vám bude při práci plést pod ruce.
Celková váha přístroje se pohybuje do 5 kg. Pokud bude přístroj těžší, je to zejména v důsledku kvalitnějšího provedení u dražších modelů. Při nižší hmotnosti bude lehčí manipulace s přístrojem.

Čištění

Na celkovou údržbu není dobré zapomínat, mohlo by se vám to vymstít. Je nutné přístroj minimálně opláchnout po každém použití, zabráníte tak množení bakterií a tím i kontaminaci šťávy. Sítko mohou ucpávat minerální usazeniny. To snižuje efektivitu přístroje a může to vést i k prasknutí sítka.
Některé části lze umýt v myčce. Součástí balení může být také kartáček, který vám pomůže proces čištění urychlit.

Anti drip

Funkce spojená s úklidem. Díky ní se nemusíte bát, že vaše kuchyň bude ulepená od kapek. Jedná se o záklopku, kterou zaslepíte otvor, ze kterého vytéká šťáva. Hodí se zejména při výměně nádoby.

Bezpečnost

O bezpečnou manipulaci se postará bezpečnostní systém, který zabrání spuštění přístroje v případě, pokud není správně složen. Protiskluzové nožičky zabrání spadnutí přístroje, případně jeho posouvání po lince.

Cena

Levnější přístroj vám poslouží, pokud ho budete používat pouze občas například v sezóně. Každodenní používání není příliš ideální. Přístroje se mohou hůře sestavovat, provedení není kvalitní a díly do sebe nemusí správně zapadat. Také čištění bývá obtížné a šťáva může obsahovat drť. Pokud chcete odšťavňovat častěji a dlouhodobě, je nutné zakoupit přístroj dražší.

Cena Využití
Do 2 000 Kč Nejčastěji se jedná o odstředivé modely. Výkon motorů není příliš výkonný a vydrží pracovat krátkou dobu.
Od 2 000 – 5 000 Kč V této cenové skupině najdete jak jednodušší přístroje, tak i ty kvalitnější. Vybírat můžete mezi šnekovými i odstředivými typy. Hodí se pro častější používání.
Nad 5 000 Kč Zde najdete ty nejpropracovanější modely. Jedná se především o šnekové kvalitnější přístroje. Přístroje jsou vybaveny kvalitním motorem a přístroj lze použít i v restauraci.

Výrobce

Mezi kvalitní značky, které jsou zastoupeny na trhu, patří Tefal, Sencor, Bosh, Kenvood nebo Catle.

Víte, že…?

Z moučných jablek nebo přezrálých hrušek, kiwi, meruněk nebo švestek získáte spíše pyré. Banán neodšťavníte v žádném přístroji, pokud ho tedy budete chtít přidat do nápoje, je třeba ho rozmixovat. Černý rybíz se dá použít pouze jako doplňková surovina, dá se přidat pouze pár kuliček. Šťáva získaná z červeného nebo bílého rybízu je příliš hustá, protože rybíz obsahuje větší množství pektinu.

Nomination
Luxusní vertikální
Šetří čas
Dostupná kvalita
Multifunkční
I na sorbety
Volitelná konzistence
Výkonný silák
Image
Product
Sana Juicer EUJ-828
Bosch MES25A0
Sencor SJE 741SS
G21 Gracioso
Severin ES 3571
Philips HR 1922
Champion juicer 2000+
Příkon
150 W
700 W
400 W
200 W
150 W
1200 W
420 W
Způsob odšťavňování
šnekové
odstředivé
šnekové
šnekové
odstředivé
šnekové
Barva
Červená
Bílá
stříbrná
nerez
šedá
nerezová
černá
Objem zásobníku na zbytky dužiny
2 l
1.2 l
1 l
1.3 l
1 l
Počet rychlostí
2
2
1
2
2
Cena ca. 13 000 CZK ca. 2 000 CZK ca. 600 CZK ca. 5 400 CZK ca. 2 100 CZK ca. 4 400 CZK ca. 14 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena