Nejlepší odšťavňovače 2025 a jak vybrat
Zdravá snídaně i svačinka - s odšťavňovačem je to snadné.
Jak vybrat odšťavňovač
- Pomocí odšťavňovače připravíte čerstvou šťávu i smoothie.
- Odšťavňovač vybírejte podle toho, jaké suroviny budete chtít zpracovávat.
- Mezi důležité parametry patří výkon nebo počet otáček.
- Zaměřit byste se měli i na velikost plnícího otvoru nebo nádoby na odpad.
Odšťavňovač - náš výběr


Šnekové odšťavňovače



Ruční odšťavňovače



Odstředivé odšťavňovače





Odšťavňovače na citrusy




Jak vybrat odšťavňovač
Proč odšťavňovat
Proč je důležité odšťavňovat ovoce a zeleninu? Proč je čerstvá šťáva doporučována lékaři i odborníky na výživu? Vše závisí na vstřebatelnosti. Pokud ovoce a zeleninu sníte, je na řadě zdlouhavý proces trávení a vstřebatelnost živin bude pomalá. Ovoce a zelenina je tvořena vlákninou, vodou a živinami jako jsou vitamíny, minerály a další. Vláknina procházející trávicím traktem zapříčiňuje pomalou vstřebatelnost živin. Pokud je vláknina odstraněná pomocí odšťavňovače, dostanete obrovské množství vitamínů a živin přímo do krve.
Zelenina v dnešní době obsahuje i určité množství chemikálií. Výhodou odšťavňování je to, že ve vláknině zůstane velké množství těchto toxinů. V konečném výsledku budete tedy pít pouze vodu, vitamíny a minerály. To je pro vaše tělo velice blahodárné. Pokud si do šťávy budete přidávat zdravé oleje jako třeba extrapanenský olivový, lněný, konopný nebo kokosový podpoříte vstřebatelnost vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Doporučené množství těchto olejů je jedna lžička do 3 – 4 dcl šťávy.
Využití a použité suroviny
Každá plodina je jiná a v případě používání různých surovin bude jiný i výsledný nápoj. Někdy může být hustější, připomínající spíše dřeň, jindy bude nápoj řídký a vodový.
Běžné ovoce (jablka, hrušky)
Zpracování zvládnou všechny typy přístrojů, doporučuje se používat tvrdší plody. Přezrálé a moučné ovoce bude lépe zpracováno pomocí odstředivého přístroje. V případě toho šnekového vyrobíte spíše pyré nebo dřeň.
Kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer
- Šnekové – zde bude zelenina zpracována nejkvalitněji. Záleží ale na síle motoru a tvaru šneku. U slabších motorů je třeba zeleninu nakrájet na menší kousky a dát pozor, aby se přístroj nepřetížil a nezastavil. Silnější motory tento problém nemají.
- Odstředivé – se zeleninou si poradí dobře, celkový objem šťávy je menší. Výhodou je rychlost a i zde je třeba dát pozor na nižší výkon a případné zpomalování.
Listová zelenina
Zelí, řapíkatý celer, špenát, mladá pšenice, bylinky a kapusta
- zelí a kapustu zvládne výkonnější šnekový i odstředivý model
- řapíkatý celer lze zpracovat pomocí šnekového přístroje. Obsahuje větší množství vlákniny a je proto nutné krájení na menší kousky, aby se přístroj neucpával a vlákna nenamotávala na šnek.
- špenát – odšťavňuje se špatně, lze ho použít pouze v malém množství, případně v kombinaci s mrkví. Nejvhodnější přístroje jsou horizontální šnekové a kvalita a množství šťávy závisí na druhu a kvalitě přístroje.
- byliny, pšenice a obilné trávy – na tyto suroviny se hodí ruční šnekový odšťavňovač. Naprosto nevhodný je odstředivý, který se může dokonce poškodit. Menší množství lze připravit i pomocí šnekového, ideální je opět kombinace s mrkví.
Bobuloviny
Rybíz, angrešt, maliny, borůvky, kiwi – ideální model je vertikální šnekový, kde můžete během přípravy čistit sítko pomocí stěrky.
Tropické ovoce
Ananas, mango – i zde se hodí vertikální šnekový model, během přípravy dochází k zanášení sítka, které můžete čistit pomocí stěrky.
Citrusy
Lze je připravovat v jakémkoliv přístroji.
Peckovité plody
Broskve, meruňky – vhodným přístrojem je vertikální šnekový odšťavňovač, který si poradí z rychle zanášejícím sítkem. Šťáva bude spíše kašovitá, pecky je nutné odstranit.

Odšťavňovač je vhodný k lisování ovoce i zeleniny, iStock /Voyagerix
Typy přístroje
Na trhu jsou zastoupeny různé typy odšťavňovačů.
Šnekové
Šnekový odšťavňovač si poradí s měkkými plody, listovou zeleninou i bylinkami. Ovoce nebo zeleninu drtí rotujícími koly a šťáva je vytlačena. Pracují pomaleji, jsou tišší a výsledné množství šťávy je větší. Nápoj je hustější, může obsahovat i kousky dužiny. Šťáva má vysokou kvalitu, výraznou chuť a delší trvanlivost. Je možné ji skladovat v lednici. Pomocí tohoto typu lze vyrobit smoothie a také zmrzlinu. Setkat se můžete s horizontálními a vertikálními modely. Jejich čištění je jednoduché a pořizovací cena vyšší.
Horizontální – šnek je uložen horizontálně a suroviny se musí do přístroje natlačit pomocí pěchovadla. Hodí se více pro tvrdou a listovou zeleninu. Pro měkké plody jako například jablka, citrusy a bobuloviny příliš vhodné nejsou. K nevýhodám patří jejich velký rozměr.
Vertikální – šnek je uložen vertikálně a není potřeba používat pěchovadlo. Suroviny jsou vtahovány šnekem a stačí je do přístroje vhazovat. Dokážou zpracovat všechny druhy surovin, a proto jsou velmi oblíbené. Jsou menší a jejich údržba je o něco pracnější
Odstředivé
Hodí se pro zpracování malvic, citrusů a kořenové zeleniny. Naopak nejsou vhodné pro plody měkké a listovou zeleninu. Fungují na principu otočných nožů, které suroviny rychle nakrouhají a pomocí síta vymačkají čistou šťávu. Dokážou rychle zpracovat větší množství surovin. Nápoj je takto připraven rychle, má vodovou konzistenci a je nutné ho okamžitě spotřebovat, protože obsahuje hodně vzduchu a hrozí rychlá oxidace. Jsou hlučnější a čištění je poměrně jednoduché.
Ruční
Hodí se zejména pro příležitostné používání. Jsou ideální zejména na cestách. Lze je používat na jakékoliv ovoce a zeleninu. Nehodí se ale pro velké množství surovin. Takto připravený nápoj je kvalitní, ale příprava je velmi zdlouhavá a namáhavá. Mezi ruční patří například odšťavňovač na citrusy.
Výkon a počet otáček
Výkon je u různých typů spotřebičů odlišný.
- Odstředivé mají běžně výkon kolem 700 W.
- Šnekové v průměru 150 W.
Je to dáno technologií výroby šťávy a nemá to žádný vliv na její kvalitu.
Počet otáček je parametr vyjadřující pomalost odšťavňování a tím i výslednou kvalitu šťávy. Šnekové modely mají otáčky mezi 45 – 85 otáčkami za minutu.
Velikost plnícího otvoru
Tento parametr má velký význam z hlediska komfortu při užívání. Zde platí, že čím je otvor na plnění větší, tím lépe. Pokud je otvor příliš malý, je nutné, abyste suroviny nakrájeli na menší kousky. To vám zabere více času na přípravu. Nejkvalitnější modely mají velikost otvoru více než 8 cm. Přístroje se slabším motorem mají z bezpečnostních důvodů otvor o velikosti kolem 5 cm.

Zaměřit se můžete i na velikost plnícího otvoru, iStock /jacoblund
Velikost nádoby na odpad
Tento parametr je důležitý v případě odstředivého odšťavňovače. Pokud je zásobník na odpad naplněn, musíte práci přerušit a nádobku vyprázdnit. Pro vyprázdnění je třeba přístroj rozebrat a poté znovu složit. Je proto lepší, když je nádoba na odpad větší a nemusíte ji tak často vyprazdňovat a čistit.
V případě šnekového typu padá odpad do samostatné nádoby a její vysypání je tedy otázkou chvilky.
Velikost nádoby na šťávu
U všech typů vytéká šťáva do nádoby. Záleží pouze na vás, jestli tuto nádobu budete používat a výslednou šťávu poté přelévat do sklenic. Další možností je nechat šťávu vytékat přímo do sklenic určených k pití.
Sítko
Kvalitní sítka jsou vyráběna z nerezové oceli tzv. mikrosíťoviny. Je to nejnáročnější část na údržbu. Pouze důkladným čištěním docílíte správného fungování přístroje.

Pomalý odšťavňovač zacová více živin a vitamínů, iStock /Grafner
Délka kabelu a hmotnost
Délka kabelu by měla být alespoň 1 metr. Příliš krátký kabel budete muset nastavovat a dlouhý se vám bude při práci plést pod ruce.
Celková váha přístroje se pohybuje do 5 kg. Pokud bude přístroj těžší, je to zejména v důsledku kvalitnějšího provedení u dražších modelů. Při nižší hmotnosti bude lehčí manipulace s přístrojem.
Čištění
Na celkovou údržbu není dobré zapomínat, mohlo by se vám to vymstít. Je nutné přístroj minimálně opláchnout po každém použití, zabráníte tak množení bakterií a tím i kontaminaci šťávy. Sítko mohou ucpávat minerální usazeniny. To snižuje efektivitu přístroje a může to vést i k prasknutí sítka.
Některé části lze umýt v myčce. Součástí balení může být také kartáček, který vám pomůže proces čištění urychlit.
Anti drip
Funkce spojená s úklidem. Díky ní se nemusíte bát, že vaše kuchyň bude ulepená od kapek. Jedná se o záklopku, kterou zaslepíte otvor, ze kterého vytéká šťáva. Hodí se zejména při výměně nádoby.
Bezpečnost
O bezpečnou manipulaci se postará bezpečnostní systém, který zabrání spuštění přístroje v případě, pokud není správně složen. Protiskluzové nožičky zabrání spadnutí přístroje, případně jeho posouvání po lince.
Cena
Levnější přístroj vám poslouží, pokud ho budete používat pouze občas například v sezóně. Každodenní používání není příliš ideální. Přístroje se mohou hůře sestavovat, provedení není kvalitní a díly do sebe nemusí správně zapadat. Také čištění bývá obtížné a šťáva může obsahovat drť. Pokud chcete odšťavňovat častěji a dlouhodobě, je nutné zakoupit přístroj dražší.
Cena | Využití |
---|---|
Do 2 000 Kč | Nejčastěji se jedná o odstředivé modely. Výkon motorů není příliš výkonný a vydrží pracovat krátkou dobu. |
Od 2 000 – 5 000 Kč | V této cenové skupině najdete jak jednodušší přístroje, tak i ty kvalitnější. Vybírat můžete mezi šnekovými i odstředivými typy. Hodí se pro častější používání. |
Nad 5 000 Kč | Zde najdete ty nejpropracovanější modely. Jedná se především o šnekové kvalitnější přístroje. Přístroje jsou vybaveny kvalitním motorem a přístroj lze použít i v restauraci. |
Výrobce
Mezi kvalitní značky, které jsou zastoupeny na trhu, patří Tefal, Sencor, Bosh, Kenvood nebo Catle.
Víte, že…?
Z moučných jablek nebo přezrálých hrušek, kiwi, meruněk nebo švestek získáte spíše pyré. Banán neodšťavníte v žádném přístroji, pokud ho tedy budete chtít přidat do nápoje, je třeba ho rozmixovat. Černý rybíz se dá použít pouze jako doplňková surovina, dá se přidat pouze pár kuliček. Šťáva získaná z červeného nebo bílého rybízu je příliš hustá, protože rybíz obsahuje větší množství pektinu.