Nejlepší odšťavňovače na citrusy 2023 a jak vybrat
Udělejte něco pro zdraví.
Jak vybrat odšťavňovač na citrusy
- Citrusy jsou plody bohaté na šťávy, proto jejich zpracování zvládnou prakticky jakékoli odšťavňovače. Pokud se zaměříte na modely určené přímo na citrusy, bude se pravděpodobně jednat o manuální nebo elektrické lisy na citrusy.
- Lisy na citrusy se většinou skládají ze dvou částí a to sběrné nádoby a kužele. V případě nádoby je důležitý parametr její objem, u kuželů můžete zohlednit jeho průměr, který souvisí s druhem ovoce, které chcete zpracovat.
- Z dalších parametrů lze zmínit např. výrobní materiál nebo příkon a dodatkové funkce u elektrických modelů.
Odšťavňovač na citrusy - náš výběr
Skleněný odšťavňovač na citrusy
Elektrický odšťavňovač na citrusy


Jak vybrat odšťavňovač na citrusy
- Citrusy jsou plody bohaté na šťávy, proto jejich zpracování zvládnou prakticky jakékoli odšťavňovače. Pokud se zaměříte na modely určené přímo na citrusy, bude se pravděpodobně jednat o manuální nebo elektrické lisy na citrusy.
- Lisy na citrusy se většinou skládají ze dvou částí a to sběrné nádoby a kužele. V případě nádoby je důležitý parametr její objem, u kuželů můžete zohlednit jeho průměr, který souvisí s druhem ovoce, které chcete zpracovat.
- Z dalších parametrů lze zmínit např. výrobní materiál nebo příkon a dodatkové funkce u elektrických modelů.
Typy
Přístroje na odšťavnění citrusů se obecně označují jako lisy. Obecně se pak můžete setkat se dvěma základními typy a to manuálním nebo elektrickým lisem.
Manuální
Manuální lisy na citrusy jsou běžnou součástí vybavení téměř každé kuchyně. Jedná se o jednoduchý lis, přes který ručně vymačkáte šťávu. Mají celou řadu podob, přičemž základní dělení je na:
- Klasické lisy – zpravidla sestávají z vaničky a přikládacího lisu (trnu) nebo se může jednat o minivarianty na plátky citrusů
- Pákové lisy – pákový mechanismus usnadňuje mačkání citrusů; jedná se o modernější verzi manuálních lisů

Elektrický odšťavňovač zpracuje rychle větší množství citrusů, iStock /Aida Martinez
Elektrické
Princip používání spočívá v otáčení hrotu, na který se dává citrus. To ulehčuje samotné vymačkávání plodů. Elektrické modely se hodí zejména na zpracování většího množství citrusů. I v této kategorii lze lisy rozdělit na pákové a bezpákové varianty.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Manuální | Nízká pořizovací cena | Větší námaha při používání |
Jednoduché používání | ||
Funguje bez nutnosti připojení k el. energii | ||
Elektrické | Rychlé a snadné používání | Nutnost připojení k elektrické energii |
Vhodné i na větší množství citrusů | Vyšší pořizovací cena |
Víte, že…?
Doma vyráběné džusy a ovocné šťávy patří rozhodně mezi ty zdravější, protože neobsahují žádné další přidané látky jako u kupovaných nápojů. Citrusy jsou přirozeným zdrojem vitamínů a dalších cenných látek.
Sběrná nádoba
Sběrná nádoba na šťávu je součástí většiny modelů citrusovačů a to jak manuálních, tak elektrických. Její objem se liší v závislosti na jednotlivých typech a může se pohybovat v rozmezí od 0,1 l do 1 l.
- Nejmenší hodnoty najdete u manuálních lisů.
- Nejmenší elektrické modely mají objem kolem 300 ml.
- Pro běžnou domácnost se vyplatí lis s objemem kolem 600 až 700 ml.
U sběrných nádob je důležité, aby byly vyjímatelné, což umožní snadné nalévání připraveného nápoje, ale také snazší údržbu. U některých modelů může být součástí příslušenství víko, které zajistí uchování šťávy po delší dobu.
Kužel
Kužely (trny) jsou součástí konstrukce a jejich počet souvisí se efektivitou vymačkávání šťávy z plodů. Mohou mít různý průměr, což souvisí s typem plodu, který chcete zpracovat. Obecně se pro odšťavňování citronů a limetek používají kužely menší než u pomerančů nebo grepů. Je tedy výhodou, pokud jsou přístroje vybaveny dvěma různými kužely, které jsou v případě potřeby měnit.
U elektrických modelů je důležitý také chod rotačních kuželů. Pro důkladné vymačkání šťávy je vhodné, aby měl přístroj pravý i levý chod.
Materiál
Výrobní materiál je parametr, který můžete zohlednit zejména u ručních modelů. Setkat se můžete s následujícími možnostmi.
- Nerez – moderní materiál s dobrými mechanickými vlastnostmi (nedochází ke korozi, neloupe se)
- Plast – odolný, lehký lis jednoduchého designu
- Keramika – materiál odolný vůči poškrábání
- Sklo – čistý design, snadná údržba
V případě elektrických lisů se nejčastěji používá pro výrobu nerez nebo plast, případně jejich kombinace.

Citrusy zpracujete i pomocí speciálního lisu, iStock /Михаил Руденко
Příkon, výkon
Hodnoty příkonu a výkonu se týkají výhradně elektrických lisů na citrusy. Obě hodnoty spolu úzce souvisí, přičemž příkon je ukazatelem energetické náročnosti a výkon efektivity odšťavňování. Platí zde jednoduché pravidlo, čím větší je příkon, tím větší bude i výkon přístroje.
Hodnoty příkonu se pak ve většině případech pohybuje mezi 25 W až 160 W. Pro běžné domácí používání jsou dostačující lisy s nižším příkonem.
Funkce
I u lisů na citrusy se můžete setkat s několika praktickými funkcemi:
- Úprava hustoty šťávy – umožňuje vytváření nápojů různé konzistence (čistý nápoj, s kousky dužiny)
- Anti – Drip systém – eliminuje odtok šťávy při nalévání do sklenic
- Obousměrný chod – zvyšuje efektivitu při lisování ovoce
- Automatické vypínání a zapínání

Nejjednodušší práci budete mít díky elektrickému odšťavňovači, iStock /simpson33
Výrobci a ceny
Nejlevnější modely manuálních lisů na citrusy koupíte v řádech desítek korun. Pákové lisy pak mohou stát, s ohledem na provedení i kolem 1500 Kč. Mezi jejich výrobce patří např. Heidrun, Kinekus, Kitchencraft nebo PETRAPLAST
Elektrické modely pak začínají na částce kolem 300 Kč, nejdražší varianty mohou stát i několik desítek tisíc korun. Zde už se ale jedná o profesionální přístroje na lisování ovoce. Vyrábí je např. Concept, Sencor, Bosh a další.