Nejlepší ruční odšťavňovače 2024 a jak vybrat
Jak vybrat ruční odšťavňovač
- Odšťavňovače patří mezi oblíbené kuchyňské pomocníky při zpracování ovoce. Díky nim lze snadno získat zdravou šťávu. Před nákupem odšťavňovače stojí za to porovnat jak manuální, tak elektrické přístroje.
- V případě manuálních odšťavňovačů lze volit ze dvou základních typů. Mechanické šnekové odšťavňovače jsou ve zpracování surovin univerzálnější. Druhou možností jsou lisy na citrusy.
- Při výběru lze zohlednit např. výrobní materiál. V tomto ohledu vede u všech typů odšťavňovačů plast a nerez. V případě lisů na citrusy existuje i skleněná nebo keramická varianta.
Ruční odšťavňovač - náš výběr
Ruční odšťavňovače na citrusy
Ruční odšťavňovače mechanické
Jak vybrat ruční odšťavňovač
Elektrický versus manuální odšťavňovač
Odšťavňovače lze samozřejmě pořídit v obou základních verzích, tedy přístroje elektrické i manuální. Každý z těchto typů má pak své klady i zápory.
Elektrický odšťavňovač
Tento typ přístroje je vždy efektivní, výkonný, suroviny dokáže zpracovat na maximum za minimální námahy. Hodí se pro časté používání a zvládne zpracovat i větší množství ovoce. Na druhou stranu pro provoz vyžadují elektrický proud, který musí být v dosahu. Dá se tedy říct, že oproti manuálním přístrojům mají nákladnější provoz. Přístroje také mohou být hlučnější. Zpravidla je také vyšší jejich pořizovací cena.
Manuální odšťavňovače
Manuální odšťavňovače na rozdíl od předchozího typu nepotřebuje k provozu elektrickou energii, ale pouze a jedině lidskou sílu. To může být svým způsobem výhoda, ale i nevýhoda. Tento typ přístrojů se hodí více k občasnému používání pro osobní potřebu. Zpracování většího množství ovoce, případně zeleniny je určitě náročnější, nicméně šťáva takto získaná je stejně kvalitní jako při zpracování elektrickým přístrojem. Velkou výhodou je samozřejmě také nižší pořizovací cena.
Typ odšťavňovače | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Elektrický | Rychlé, efektivní zpracování surovin | Pro provoz je nutná elektrická zásuvka v dosahu |
Hodí se pro časté používání | Některé přístroje mohou být hlučnější | |
Lze zpracovat i větší množství ovoce naráz | Vyšší pořizovací cena | |
Manuální | Nevyžaduje pro provoz elektrickou energii, tzn. nulové náklady na provoz | Práce s ním je fyzicky náročnější |
Jsou šetrné k surovinám | Proces odšťavňování je pomalejší | |
Šťáva z nich získaná je kvalitní | Vhodný na zpracování menšího množství surovin | |
Nižší pořizovací cena |
Typy ručních odšťavňovačů
Pokud ve volbě odšťavňovačů vyhraje manuální varianta, lze zpravidla vybírat ze dvou základních typů přístrojů. Jedná se o mechanický šnekový odšťavňovač nebo lisy na citrusy.
Mechanický šnekový odšťavňovač
Mechanické šnekové odšťavňovače mají zpravidla podobu mlýnků. Na základě točení kličkou se ovoce v přístroji rozdrtí. Získaná šťáva následně odtéká otvorem, který je vybaven sítem. Šťáva takto získaná je kvalitní, protože přístroj jako takový je k zpracovaným surovinám šetrný. Tento typ odšťavňovače lze použít prakticky na jakékoli ovoce nebo zeleninu. S ohledem na konkrétní typy jím je možné zpracovat také obilné trávy, bylinky nebo klíčky. Z tohoto pohledu se tedy jedná o univerzální přístroj.
Lisy na citrusy
Lisy na citrusy jsou specifickým typem odšťavňovače. Hodí se, jak už název napovídá, ke zpracování, citronů, limet, pomerančů, mandarinek, případně grepů nebo pomela. Zpravidla může mít dvojí podobu:
- Kuželový lis – základ tvoří kužel neboli trn, na který se vybrané ovoce nasadí a krouživým pohybem šťáva z něj vymačká; trn má různé velikosti, které souvisí s velikostí konkrétního druhu ovoce; výhodné je, pokud lze trny dle potřeby měnit; tento typ lisu může a nemusí mít sběrnou nádobu
- Pákový lis – přístroj pracuje na principu páky; ovoce se vloží do určeného prostoru; šťáva se následně lisuje protitlakem; použití je jednoduché, rychlé; přístroje mají menší rozměry
Víte, že…?
Při výběru odšťavňovačů je vždy rozhodující to, jaké suroviny bude chtít zákazník zpracovávat nejčastěji. Z tohoto pohledu je mechanický šnekový odšťavňovač univerzálnější než klasický lis na citrusy.
Z jakých materiálů se vyrábí
Výrobní materiál zpravidla souvisí s typem odšťavňovače. Klasické mechanické lze nalézt jak v plastové, tak nerezové verzi, případně v kombinaci několika materiálů. U lisy na citrusy se nejčastěji používá také plast a nerez, dále sklo a keramika.
- Plast – jeho nespornou výhodou je nízká váha a také pořizovací cena; kvalitnější plast se používá především u dražších přístrojů, zejména těch elektrických; příliš levné výrobky mohou mít omezenou životnost
- Nerez – tento odolný materiál má optimální mechanické vlastnosti; používá se jak u elektrických, tak manuálních přístrojů; ty jsou podstatně těžší oproti přechozí variantě; vyšší je i pořizovací cena
- Sklo, keramika – tyto materiály jsou doménou lisů na citrusy; oproti předchozím jsou křehčí a při nešetrném zacházení hrozí jejich rozbití