Nejlepší ostříče nožů 2025 a jak vybrat
Více způsobů, jeden výsledek - opravdu ostrý nůž.
Jak vybrat ostřič nože
- Nůž patří k základnímu vybavení každé kuchyně. K tomu, aby dobře plnil svoji funkci, však potřebuje péči, kterou mnozí opomíjejí.
- Ostření nože je činnost, kterou musíte dělat pravidelně.
- Pomůcek, které vám tuto činnost usnadní je celá řada, a stejně tak i osvědčených postupů.
Ostřič na nože - náš výběr
Ruční ostřiče na nože

Ostřiče nože Wüsthof


Jak vybrat ostřič nože
Princip broušení
Nože se brousí v různých úhlech podle toho, k jakému účelu slouží:
Úhel | Určení nože |
---|---|
30° úhel | Je doporučený úhel pro pracovní nože používané v těžkých podmínkách. Takové nože se používají na řezání lepenky, drátu nebo koberce. |
25° úhel | Doporučený úhel pro většinu nožů, které potřebují odolné a ostré hrany. |
20° úhel | Běžně používaný úhel pro kvalitní broušení kuchyňských nožů, stejně jako příborů. |
17° úhel | Ostrý úhel doporučený pro holicí čepelky, skalpely nebo podobné nástroje. |

Bez ostrého nože se v kuchyni neobejdete, iStock /akeeris
Typy
Je několik možných variant, které slouží k ostření. Mezi nejznámější pravděpodobně patří brusné kameny a ocilka, oblíbené jsou také mechanické ostřiče a profesionálové nedají dopustit na elektrické pomocníky.
Nože vyrobené z tvrdé ocele jsou kvalitní, ale náročnější na broušení, velmi tvrdé materiály vyžadují diamantový brousek, naopak měkčí ocel je možné udržovat pomocí všech typů ostřičů. Samotné broušení by pak mělo mít dvě fáze, a to obnovení ostří a konečné doladění na jemnějším brousku.
Brusný kámen
Brusný kámen patří k nejzákladnějšímu a nejstaršímu přípravku k ostření a využívají se v kombinaci s vodou. Broušení pomocí kamene potřebuje určitý cvik a ani vybrat správný kámen není úplně jednoduché.
Hrubost brusného kamene je určeno vroubkováním. To je také základním kritériem při výběru vhodného kamene pro daný nůž. Brusné kameny mají vroubkování od 250, což jsou nejhrubší kameny po 10 000, tedy označení pro ty nejjemnější.
Brusný kámen by měl být shodný s materiálem broušeného nože. Stupeň 250 je vhodný pro broušení nových nožů, zatímco 800 nebo 1000 už využijete pro opětovné naostření mírně ztupených nožů.
Nejlepšího výsledku dosáhnete, když hranu nože nabrousíte nejprve hrubým a poté jemným kamenem.
Pořízení brusného kamene není úplně nejlevnější, jejich cena se pohybuje v rozmezí od 200 – 6 500 Kč, záleží na zvoleném materiálu a hrubosti.
Ocílka
Ocilky patří k běžnějším pomůckám pro ostření a stejně tak, jak v případě brusných kamenů vyžaduje práce s ocilkou zkušenosti. Ne všem tedy vyhovuje. Ocilky mohou mít několik povrchových úprav, zakoupit můžete chromované, keramické, diamantové, wolframové a karbidové.
- Pochromovaný povrch – Má velmi jemnou strukturu, díky které snadno zbaví ostří nože drobných látek a usazenin. Využít je můžete na vyhlazení čepele i pro broušení zaoblených hran.
- Keramické – Mají hrubší strukturu povrchu, která dokáže odstranit i větší nedokonalosti ostří nože. Jsou také podstatně těžší než chromované nebo nerezové a jejich brusné částice odstraňují poškození stejným způsobem jako brusné kameny. Keramika jako materiál se vyznačuje vysokou univerzálností, keramickými ocílkami můžete ostřit prakticky jakýkoli kovový nůž.
- Diamantové – Používají se k ostření nožů s hladkými hranami. Přestože se diamantové opláštění povrchu přidává už během složitého výrobního procesu, není možné udržet jej na ocílce trvale. Proto mají diamantové ocílky omezenou životnost, během které však brousí naprosto perfektně.
- Karbid wolframové – Jedná se o těžký kov s keramickými prvky, který dosahuje prakticky stejné tvrdosti jako diamant. Ocílky z tohoto materiálu můžete použít k broušení prakticky všech kovových nožů, aniž by došlo k postupnému snižování jejich brusných schopností.
Také cena těchto výrobků je velice různá. K dostání jsou od 250 – 4 000 Kč.

Nejjednodušší variantou jsou manuální ostřiče, iStock /Valeriy Lushchikov
Mechanický ostřič
Mechanické brousky jsou nejčastější variantou většiny domácností. Jejich výhodou je snadná obsluha, nulová námaha a práci s nimi zvládne každý. S mechanickým brouskem stačí několik tahů nožem pod správným úhlem a během chvíle je hotovo. Těchto brousků existuje mnoho druhů a vybere si opravdu každý.
Jejich největší výhodou a nejčastějším důvodem k nákupu je nízká cena a menší velikost. Také využití je zde široké. S jejich pomocí naostříte nejen klasické, ale také vroubkované nože, sekáčky nebo nůžky.
Pro broušení tato zařízení využívají většinou brusné kotoučky, které mohou být keramické, ocelové nebo i z jiného materiálu. Některé ostřiče jsou k dostání v několika polohách a využijete je pro broušení malých i velkých nožů.
Cena se pohybuje kolem 200 – 400 Kč, mezi značkami lze najít výrobky Fiskars, Orion, De Gusto a další.

S elektrickým ostřičem do zvládne opravdu každý, iStock /megaflopp
Elektrický brousek
Elektrický ostřič představuje nejkomfortnější a nejmodernější řešení pro ostření nožů. Vše zvládne sám prakticky bez pomoci a ušetří vám námahu a čas. Toto zařízení umožňuje protahování nože ostřícím ústrojím, které je poháněno elektřinou. Přesto jeho cena není vysoká, za kvalitní výrobek prověřené značky zaplatíte méně, než za některé typy brusných kamenů nebo ocílky. Elektrické ostřiče pracují na stejném principu jako mechanické, obsahují pouze přídavný pohon.
Cena elektrických ostřičů se pohybuje v rozmezí 500 – 2 000 Kč. Mezi kvalitní značky patří Domo, Orava, Guzzanti, AEG a další.
Víte, že…?
Nože bruste průběžně, nečekejte, až bude ostří v příliš špatném stavu. Broušení pak bude nejen náročné, ale konečný výsledek nemusí být dostačující.