Jak vybrat steakové nože
- Steakové nože jsou ostré nože, které se používají na krájení již hotových masových pokrmů. Podle zpracování čepele se pak dělí na tři základní typy.
- Velmi důležitým kritériem je materiál, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť nože. U rukojeti je také vhodné vybírat modely s ergonomickým tvarováním.
- Steakové nože je vhodné pořizovat rovnou v celých sadách, které mohou obsahovat buď samostatné nože nebo přímo příbory.
Steakové nože - náš výběr
Jak vybrat steakové nože
Jaké typy vybrat
Steakové nože mohou mít ostří se zoubky nebo bez nich. Z tohoto hlediska rozlišujeme tři kategorie nožů. Samotný výběr je pak zpravidla otázkou osobních preferencí.

Steakové nože mohou mít různou podobu, iStock / MaximFesenko
S mikrozoubky
Tato varianta je považována za nejméně vhodnou. Hlavní nevýhodou je náročnější údržba. Nože se totiž velmi špatně brousí a ve chvíli kdy se zoubky ztupí, nemají prakticky žádný význam. Pokud k tomu dojde, je krájení s nožem prakticky stejné jako s obyčejným příborovým. Nože s mikrozoubky patří mezi nejlevnější.
Zoubkované ostří
Ostří tohoto typu vydrží poměrně dlouho ostré, aniž by se výrazněji tupilo. Také samotné broušení je poměrně snadné, díky brouskům určeným speciálně pro tento typ nožů. Někomu ale nemusí vyhovovat to, že při krájení se maso trhá a je tak po okrajích nevzhledné. Nicméně na samotnou chuť jídla toto samozřejmě vliv nemá.
Rovné ostří
Nože s rovným ostřím mají čistý rovný řez. Na druhou stranu je nutné počítat s rychlejším ztupěním. Důvodem je to, že celá plocha ostří je v kontaktu s talířem. Samotné broušení je ale velmi jednoduché.
Materiál je odrazem kvality
U steakových nožů je vhodné se zaměřit jak na materiál čepele, tak rukojeti.
Čepel
Čepel nože je de facto nejdůležitější částí a má vliv na pořizovací cenu nože. Nejčastější možnosti jsou pak dvě a to nerezová nebo uhlíková ocel. Každá má pak své výhody i nevýhody.
Materiál | Klady | Zápory |
---|---|---|
Nerezová ocel | Odolná vůči korozi | Při krájení na talíři se rychleji tupí |
Vysoká pevnost | Nutnost častějšího broušení, které je náročnější | |
Snadná údržba | Vyšší pořizovací cena | |
Uhlíková ocel | Pružný, lehký materiál | Méně odolná vůči korozi |
Nůž má výborné řezné vlastnosti | Nutná pečlivá údržba | |
Méně se tupí | ||
Nevyžaduje časté broušení | ||
Broušení je poměrně snadné |

Steakové nože mohou mít kovovou nebo dřevěnou rukojeť, iStock / karandaev
Rukojeť
Aby nůž padl dobře do ruky, je vhodné, aby byla jeho rukojeť alespoň částečně ergonomicky tvarovaná. Příjemné držení totiž výrazně ovlivňuje to, jak snadno se s nožem bude maso krájet. U rukojeti je také možné se zaměřit na materiál, ze kterého je vyrobena.
- Dřevo – dřevo je tradiční materiál na výrobu rukojetí u steakových nožů; zaručuje příjemné držení; náročnější na údržbu
- Plast – kvalita materiálu je na poměrně vysoké úrovni; příjemný při držení; vysoká životnost; snadno se udržují; hygienická varianta vhodná i pro provozy veřejného stravování
- Kost, rohovina – netradiční materiály; designové zpracování nožů
Víte, že…?
V případě čepele těchto nožů je vhodné vybírat varianty, které nejsou ani příliš úzké, ani široké. Čepel nebo alespoň její část by měla procházet rukojetí nože. Nůž pak bude pevnější a odolnější vůči vylomení.
Sety steakových nožů
Nože na steaky nejsou jen funkční záležitostí, ale na rozdíl od klasických nožů jsou velmi dekorativní. Proto je vhodné místo jednotlivých nožů pořídit hned celou sadu, která bude krásným doplňkem každého prostřeného stolu. Sety se zpravidla vyrábí ve dvojím provedení:
- Set steakových nožů – většinou obsahuje 2 až 6 kusů steakových nožů
- Set příborů – v tomto případě jsou součástí setu také vidličky vyrobené ve stejném designu, jako jsou samotné nože; většinou jedná o 4 až 6 příborů v jedné sadě
Steakové nože se samozřejmě prodávají i samostatně, ale pokud bude stůl prostřený pro více lidí, vždy je lepší, když budou příbory stejné. Minimálně se tak přejde foux pas, kdy si jednotlivý strávníci mohou myslet, že mají horší nože než jejich spolustolovníci.

Domácnost můžete vybavit i steakovou sadou nožů, iStock / gyro
Výrobci a ceny
Mezi výrobce kvalitních steakových nožů patří např. Lamart, Prestige, Dictum, Forged, Victorinox a další.
Nejlevnější samostatné steakové nože mohou stát i méně než 100 Kč. V tomto případě ale nelze očekávat velkou kvalitu. Naopak cena nejdražších se pohybuje kolem 2000 Kč. V případě sad se cena pohybuje od cca 1000 Kč do necelých 9000 Kč.