Nejlepší steakové nože 2024 a jak vybrat

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Květen 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Tescoma Nůž steakový SONIC 10 cm
90 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat steakové nože

  • Steakové nože jsou ostré nože, které se používají na krájení již hotových masových pokrmů. Podle zpracování čepele se pak dělí na tři základní typy.
  • Velmi důležitým kritériem je materiál, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť nože. U rukojeti je také vhodné vybírat modely s ergonomickým tvarováním.
  • Steakové nože je vhodné pořizovat rovnou v celých sadách, které mohou obsahovat buď samostatné nože nebo přímo příbory.

Steakové nože - náš výběr

Tescoma Nůž steakový SONIC 10 cm
přečíst recenzi
Výrobce: TESCOMA
Materiál čepele: ocel
Barva: Černá
Určení: steakový
Délka ostří: 21 cm
Tescoma Kuchyňský nůž Presto steakový 12 cm
Výrobce: TESCOMA
Určení: steakový
Materiál rukojeti: plast
Zobrazit více
Tescoma Presto je kuchyňský nůž určený pro steak. Tento 12 cm dlouhý nůž má čepel z nerezavějící oceli a rukojeť z plastu. Jeho speciální tvar a ostří slouží k efektivnímu a bezpečnému použití. Produkt je možné mýt v myčce.
Zobrazit méně
Felix Solingen Steakový nůž vroubkovaný 12 cm
Výrobce: Felix
Materiál čepele: ocel
Materiál rukojeti: plast
Určení: steakový
Due Cigni nůž steakový Florence 11cm
Výrobce: Due Cigni
Určení: steakový
Zobrazit kompletní nabídku Steakové nože

Jak vybrat steakové nože

Jaké typy vybrat

Steakové nože mohou mít ostří se zoubky nebo bez nich. Z tohoto hlediska rozlišujeme tři kategorie nožů. Samotný výběr je pak zpravidla otázkou osobních preferencí.

Krájení masa

Steakové nože mohou mít různou podobu, iStock / MaximFesenko

S mikrozoubky

Tato varianta je považována za nejméně vhodnou. Hlavní nevýhodou je náročnější údržba. Nože se totiž velmi špatně brousí a ve chvíli kdy se zoubky ztupí, nemají prakticky žádný význam. Pokud k tomu dojde, je krájení s nožem prakticky stejné jako s obyčejným příborovým. Nože s mikrozoubky patří mezi nejlevnější.

Zoubkované ostří

Ostří tohoto typu vydrží poměrně dlouho ostré, aniž by se výrazněji tupilo. Také samotné broušení je poměrně snadné, díky brouskům určeným speciálně pro tento typ nožů. Někomu ale nemusí vyhovovat to, že při krájení se maso trhá a je tak po okrajích nevzhledné. Nicméně na samotnou chuť jídla toto samozřejmě vliv nemá.

Rovné ostří

Steakové nože
Tescoma Nůž steakový SONIC 10 cm

Nože s rovným ostřím mají čistý rovný řez. Na druhou stranu je nutné počítat s rychlejším ztupěním. Důvodem je to, že celá plocha ostří je v kontaktu s talířem. Samotné broušení je ale velmi jednoduché.

Materiál je odrazem kvality

U steakových nožů je vhodné se zaměřit jak na materiál čepele, tak rukojeti.

Čepel

Čepel nože je de facto nejdůležitější částí a má vliv na pořizovací cenu nože. Nejčastější možnosti jsou pak dvě a to nerezová nebo uhlíková ocel. Každá má pak své výhody i nevýhody.

MateriálKladyZápory
Nerezová ocelOdolná vůči koroziPři krájení na talíři se rychleji tupí
 Vysoká pevnostNutnost častějšího broušení, které je náročnější
 Snadná údržbaVyšší pořizovací cena
Uhlíková ocelPružný, lehký materiálMéně odolná vůči korozi
 Nůž má výborné řezné vlastnostiNutná pečlivá údržba
 Méně se tupí 
 Nevyžaduje časté broušení 
 Broušení je poměrně snadné 
Steak na prkýnku s příborem

Steakové nože mohou mít kovovou nebo dřevěnou rukojeť, iStock / karandaev

Rukojeť

Steakové nože
Tescoma Kuchyňský nůž Presto steakový 12 cm

Aby nůž padl dobře do ruky, je vhodné, aby byla jeho rukojeť alespoň částečně ergonomicky tvarovaná. Příjemné držení totiž výrazně ovlivňuje to, jak snadno se s nožem bude maso krájet. U rukojeti je také možné se zaměřit na materiál, ze kterého je vyrobena.

  • Dřevo – dřevo je tradiční materiál na výrobu rukojetí u steakových nožů; zaručuje příjemné držení; náročnější na údržbu
  • Plast – kvalita materiálu je na poměrně vysoké úrovni; příjemný při držení; vysoká životnost; snadno se udržují; hygienická varianta vhodná i pro provozy veřejného stravování
  • Kost, rohovina – netradiční materiály; designové zpracování nožů

Víte, že…?

V případě čepele těchto nožů je vhodné vybírat varianty, které nejsou ani příliš úzké, ani široké. Čepel nebo alespoň její část by měla procházet rukojetí nože. Nůž pak bude pevnější a odolnější vůči vylomení.

Sety steakových nožů

Nože na steaky nejsou jen funkční záležitostí, ale na rozdíl od klasických nožů jsou velmi dekorativní. Proto je vhodné místo jednotlivých nožů pořídit hned celou sadu, která bude krásným doplňkem každého prostřeného stolu. Sety se zpravidla vyrábí ve dvojím provedení:

  • Set steakových nožů – většinou obsahuje 2 až 6 kusů steakových nožů
  • Set příborů – v tomto případě jsou součástí setu také vidličky vyrobené ve stejném designu, jako jsou samotné nože; většinou jedná o 4 až 6 příborů v jedné sadě
Steakové nože
Felix Solingen Steakový nůž vroubkovaný 12 cm

Steakové nože se samozřejmě prodávají i samostatně, ale pokud bude stůl prostřený pro více lidí, vždy je lepší, když budou příbory stejné. Minimálně se tak přejde foux pas, kdy si jednotlivý strávníci mohou myslet, že mají horší nože než jejich spolustolovníci.

Krájení steaku

Domácnost můžete vybavit i steakovou sadou nožů, iStock / gyro

Výrobci a ceny

Mezi výrobce kvalitních steakových nožů patří např. Lamart, Prestige, Dictum, Forged, Victorinox a další.
Nejlevnější samostatné steakové nože mohou stát i méně než 100 Kč. V tomto případě ale nelze očekávat velkou kvalitu. Naopak cena nejdražších se pohybuje kolem 2000 Kč. V případě sad se cena pohybuje od cca 1000 Kč do necelých 9000 Kč.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat steakové nože?

Typ steakového nože vychází z toho, jak je zpracované ostří. Někomu více vyhovují zoubky, jiný preferuje ostří rovné. Mezi základní parametry patří výrobní materiál nože. Při koupi je také na zvážení jestli sáhnout po jednotlivých kusech nebo raději zakoupit celou sadu.

Hodí se steakové nože na běžnou přípravu masa?

Steakové nože jsou primárně určeny na krájení hotových steaků. Pro přípravu syrového masa jsou jednoznačně vhodnější klasické kuchařské nože.
Zobrazit kompletní nabídku Steakové nože