Otvírák na konzervy

Šikovný pomocník do kuchyně i pod stan.

Jak vybrat otvírák na konzervy

Potraviny v konzervě se čas od času objeví v každé rodině a je tedy nutné řešit, jak rychle a bezpečně konzervu otevřít. Otvírák funguje na principu řezání nebo stříhání. Všechny kvalitní otvíráky mají řezací část z nerezové oceli, která je hygienická, pachově i chuťově neutrální a odolná a poradí si s každým typem konzervy. Multifunkčním otevřete kromě konzerv i láhve piva nebo vína.

Typ

Při výběru otvíráku dejte přednost kvalitnímu zpracování, které si musí poradit s plechovým víkem. Ideální jsou otvíráky, které oddělí víko od plechovky a nezanechávají přitom ostré hrany.
Manipulace s otvírákem není nijak složitá a zvládnou to i méně zruční jedinci. Otvírák na konzervy, lze stejně jako jiné náčiní, umýt ručně i v myčce. Zbavíte jej tak případných zbytků pokrmů, které se na něj dostanou při otvírání konzervy.

Klasický

Nejběžnějším typem je klasický ruční otvírák. Díky tlaku na jednou stranu otvíráku se ostří zabořuje přímo do konzervy a ta se takto pohodlně otevírá. Nejčastěji se konzerva otevírá pouhým tlakem na samotný otvírák. V mnohých případech dochází k otvírání konzervy i tak, že se otvírákem pouze otáčí v zrytém směru.

Tyto otvíráky lze koupit v mnoha různých provedeních a velikostech a jsou ideálními pomocníky nejen v domácnosti, ale také pro kempování v přírodě.

Elektrický

Vynikající možnosti nabízí i elektrický otvírák na konzervy. Jeho velkou výhodou je především minimální namáhavostí otvírání konzerv. Pokud budete chtít konzervu otevřít, pak tak budete moci učinit s maximální možnou pohodlností, stačí pouze zmáčknout tlačítko. Poradí si s jakýmkoliv typem konzervy, kterou otevře velmi rychlým způsobem.

Elektrické otvíráky lze připojit ke zdroji napájení pomocí kabelu, nevýhodou je zde nutnost připojení do elektriky a také celková velikost spotřebiče. Jiné typy jsou však napájeny pomocí baterií, jsou menší a lze je snadno přenášet. Malé modely jsou často vybaveny protiskluzovou ergonomickou rukojetí a lze je pohodlně ovládat jednou rukou. Tyto otvíráky jsou ideální pro ty, kteří trpí poruchou jemné motoriky nebo snížené svalové síle.

Víte, že…?

Otvírák na konzervy může najít své místo i na klíčích jako malý přívěsek. Jinak je ale nejčastěji otvírák na konzervy součástí klasického zavíracího nože.

Péče

Aby otvírák fungoval tak, jak má, je nutné o něj čas od času pečovat. Přesto si mnozí myslí, že otvíráky na konzervy nevyžadují vůbec žádnou péči a čištění. To je ale omyl, otvírák na konzervy se může stát snadno obětí koroze.

Otvírák je možné čistit voskovaným papírem, který nejen potřebné části namaže, ale také vyčistí. Otvírák tímto papírem vydrhněte. Tím se uvolní cokoliv, co by mohlo být usazené mezi čelistmi. Nanášení vosku navíc současně maže ostří. Tímto způsobem však neodstraníte částice rzi.

Rez můžete odstranit pomocí bílého octa, do kterého se otvírák namočí na několik hodin, a poté rezavé části vyčistíte například kartáčkem na zuby.

Cena

Otvírák pořídíte za necelou stokorunu, ale sehnat můžete i profesionální typy, kde se cena šplhá až k 10 000 Kč.

  • Tescoma – nabízí několik typů těchto pomůcek od kapesních, které jsou vybaveny sklápěcí čepelí až po klasické. Otvíráky jsou vyrobeny z prvotřídní nerezavějící oceli a kovu s odolnou povrchovou úpravou a jsou vhodné do myčky. Cena se pohybuje od 50 – 500 Kč.
  • Tefal – také otvíráky od Tefalu jsou spolehlivými pomocníky při otevírání konzerv. Lze zakoupit celokovové nebo v provedení plast a kov. Cena se pohybuje kolem 500 Kč.
  • Kenwood – k dostání je několik typů elektrických otvíráků, lze je využít i jako brousek nebo otvírák lahví. Pro větší bezpečnost jsou vybaveny protiskluzovými nožičkami a lepší skladnost umožnuje vložení kabelu do těla výrobku. Cena se pohybuje od 300 – 1 000 Kč.

Jak otevřít konzervu bez otvíráku

Pokud se dostanete do situace, kdy budete potřebovat otevřít konzervu a nebudete mít k dispozici otvírák, na tuto činnost určený, můžete si vypomoct nožem nebo lžící. V obou případech si počínejte opatrně a myslete na bezpečnost.

Tip Jak na to
Otevírání nožem Přiložte špičku nože k hraně konzervy. Držte ho vertikálně a prsty umístěte na rukojeť, abyste se o ostrý hřbet nezranil. Ujistěte se, že konzerva stojí na pevném podkladu. Poté stlačte nůž co nejvíce směrem dolů. Stačí, abyste vytvořili menší dírku. Tento postup opakujte nejméně osmkrát. Díry do plechovky udělejte pokud možno pravidelné. Jakmile budete mít dostatek děr po celém obvodu víčka, vložte do jedné z nich nožík. Prořežte i neproděravěná místa, dokud se víčko samo neutrhne.
Otevírání lžící Konzervu opět položte na pevný podklad. Poté do okraje konzervy co nejvíce zatlačte vnější okraj lžíce. Opakujte nátlak do té doby, dokud lžíce víčko neprolomí. Jakmile se vám povede vytvořit díra, stačí lžící projet po celém obvodu plechovky. Ve tříčtvrteční dráze už budete moci víčko ohnout a plechovku otevřít.