Plynová trouba

Trouba pro méně náročné.

ca. 11 500 CZK
ca. 19 100 CZK
ca. 19 400 CZK
ca. 41 000 CZK

Jak vybrat plynovou troubu

  • Padne-li vaše volba na plynovou troubu, zamyslete se nad požadovanou velikostí, tj. objemem trouby.
  • Dále se při výběru spotřebiče soustřeďte na možnost a rozmezí regulace teploty.
  • Výhodou při výběru je systém studených dvířek a jiné přídavné funkce týkající se čištění.
  • V neposlední řadě Vás bude zajímat energetická náročnost.

Princip

Plynové trouby pečou jídlo pomocí plynového hořáku. Ke svému fungování potřebují stálý přívod zemního plynu, který je zapalován pomocí generátoru jisker. Teplotu uvnitř hlídá termostat, jenž během vaření měří a reguluje teplotu. Tím zajišťuje, že trouba peče při konstantní teplotě, aniž by se příliš zahřívala. Jakmile teplota dosáhne požadovaných stupňů, hořák zhasne a přeruší se přívod plynu. Až teplota začne padat, trouba se znovu zapne.

Kdy se hodí

Nabídka plynových trub není na trhu nijak široká. Jsou často nahrazovány troubami elektrickými. Existují ale případy, kdy je pořízení plynové trouby rozumnější. Například pokud v místě připojení není přívod el. proudu. A když elektřina v místě je, je důležité zohlednit její stav a stav rozvodů. Bez elektřiny je volba jasná. Elektřina se slabými jističi a starými rozvody je opět odůvodněnou volbou pro plynovou troubu.

Horkovzdušná trouba
Teka HSB 740 G

Objem trouby

Podle počtu strávníků máte na výběr různé objemy. Orientační velikosti pro počet strávníků uvádíme v tabulce.

Počet členů domácnosti Vnitřní objem trouby
1 až 2 osoby Do 50 l
3 až 4 osoby 50 – 70 l
4 a více osob nad 70 l

Pokud si vyberete objem trouby, máte v podstatě vybraný i spotřebič. Plynové trouby nedisponují množstvím funkcí, jako jsme zvyklí u elektrických trub.

Regulace teploty

Určitě víte, že správná teplota má velký vliv na přípravu jídla. Bohužel plynové trouby nemají tak dobré pečící vlastnosti jako trouby elektrické, kterými jsou často nahrazovány.

Vestavná
Dometic OG 3000
  • Jejich největší nevýhodou je nerovnoměrnost teploty uvnitř trouby. Je tedy velmi důležité, aby trouba měla možnost snadné regulace teploty. Obvykle se teplota dá regulovat od 150°C – 290°C. Další tip je, abyste se podívali, jak je rozmístěno ovládání a zda vám bude pohodlné. Nerovnoměrnost teploty se dá částečně kompenzovat systémem otočného talíře.

Funkce

Ke standardním vlastnostem plynových trub patří systém studených dvířek. Komu se nikdy nestalo, že by se spálil o dvířka trouby? Dvířka se vyrábějí se 2 nebo 3 skly, vždy v závislosti na modelu a od sebe jsou oddělena mezerou.
Proudění vzduchu mezi skly redukuje přenos tepla z vnitřního prostoru na dvířka – princip Venturiho efektu a vytváří tak tepelnou bariéru, která zabraňuje úniku tepla ven, čímž opět snižuje spotřebu energie. Dvířka trouby zůstávají chladná po celou dobu pečení.
Dalšími funkcemi mohou být:

  • plynový gril
  • horkovzdušný systém.
S grilem
Thetford Triplex Hybrid

Co se týče jiné vybavenosti trouby:

  • trouba bývá při zapnutí osvětlená
  • lepší manipulaci s horkým plechem umožní teleskopické výsuvné pojezdy
  • systém odvětrání vnitřního prostoru a odvod přebytečných par
  • tlumené otevírání a dovírání dvířek.

Pečení v plynové troubě vám usnadní i například předem naprogramované recepty. Stačí pouze vybrat recept a navážit ingredience. Trouba nastaví čas, teplotu a režim pečení automaticky.

Energetická třída A
Lofra FFV66GE

Čištění trouby

Výrobci se předhánějí v inovacích týkajících se čištění trub. Proto se uchýlili ke konstrukci, kdy vnitřní sklo, tj. část dvířek, která se může zašpinit, je perfektně hladké a snadno čistitelné. Sklo lze snadno a bezpečně vyjmout a vyčistit. Dveřní panty dovolují velmi snadné vyjmutí vnitřního skla, a to bez odstranění celých dvířek trouby. Tato manipulace je velmi snadná, rychlá a nevyžaduje použití jakýchkoliv nástrojů nebo odbornou pomoc. Vnitřní povrch trouby může být extra hladký smalt, který také výrazně usnadní čištění.

  • Nezapomínejte na pravidelnou údržbu trysek a samotného hořáku!

Energetická náročnost

Plynové trouby jsou oblíbené kvůli nízkým provozním nákladům. Proto se zaměřte také na to, jak je trouba tepelně utěsněna a do jaké energetické třídy patří.

Víte, že…?

Někteří výrobci vůbec neuvádějí spotřebu plynu u trub. Plynové trouby nemívají ani energetické štítky.

Výrobci

Nabídka plynových trub není příliš veliká. Jejich výrobě se věnuje čím dál méně výrobců, na trhu jsou zhruba dva modely od každé ze značek. Plynové trouby nic navíc neumějí, ale jejich výhodou je cena. Největší výběr na našem trhu nabízí značka Mora. K dalším výrobcům se řadí Teka, Dometic, Thetford, Lofra,…

Cena

Nejlevnější plynovou troubu pořídíte za 4 000 Kč, nejdražší klidně za 40 000 Kč. Cena zohledňuje objem trouby, příslušenství v podobě plechů, teploměru… a především značku výrobce.

Otázky a odpovědi

Je používání plynových trub nebezpečné?

Pokud se o troubu staráte, pravidelně ji čistíte a kontrolujete trysky, tak trouba bezpečná je. Lidé používají k vaření jídla různé zdroje tepla, včetně plynu, dřeva a elektřiny. Každý z těchto zdrojů tepla může při vaření vytvářet znečištění vnitřního ovzduší. Nesprávná údržba plynové trouby může vest k uvolňování jedovatého oxidu uhelnatého.

Fungují plynové trouby bez elektřiny?

Plynová trouba bude fungovat bez elektřiny. Můžete se však setkat s moderními plynovými troubami, které mají elektrické komponenty, řídící průchod plynu. Starší plynové trouby fungují pouze pomocí ventilů.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
Horkovzdušná trouba
Vestavná
S grilem
Energetická třída A
Image
Produkt
Teka HSB 740 G
Dometic OG 3000
Thetford Triplex Hybrid
Lofra FFV66GE
Cena ca. 11 500 CZK ca. 19 100 CZK ca. 19 400 CZK ca. 41 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena
Hana Kratochvílová

About the Author

About the Author

Velmi se zajímám o zdraví životní styl, mou vášní je sport a ráda vyhledávám novinky v oblasti péče o tělo. Díky tomu, že pracuji v odvětví fitness a absolvovala jsem i kurz výživového poradentství, mám k těmto tématům velmi blízko i v profesním životě. Právě touha podělit se o svoje poznatky s ostatními, mě přivedla k psaní různých tematických článků, které jsem nejprve zveřejňovala pouze pomocí sociálních sítí. Odtud byl ke copywritingu už jen malý krok.