Plynový gril

Skvělá zahradní grilovačka může začít!

ca. 4 400 CZK
ca. 10 000 CZK
ca. 6 300 CZK
ca. 6 500 CZK
ca. 3 900 CZK
ca. 28 000 CZK

Jak vybrat plynový gril?

Plynový gril je ideální variantou pro ty, kteří si rádi dají grilované maso nebo zeleninu, ale nechce se jim pokaždé chystat dřevo, dřevěné uhlí a rozdělávat oheň. Plynový gril je vhodnou a pohodlnou alternativou pro gurmány. Pro svou velikost se hodí hlavně k rodinném domu, kde jej máte kde uskladnit. Naopak se příliš nehodí pro cestovatele. Výběr je plynových grilů je velký, jak vybrat správně právě pro Vás?

Výhody plynového grilu

Pokud uvažujete o pořízení grilu, tak první otázkou, která Vás možná napadne, bude: „Proč právě plynový gril a ne jiný?“ Podívejme se tedy na výhody plynového grilu ve srovnání s dalšími typy grilů pomocí jednoduché tabulky:

Typ grilu Výhody Nevýhody
Plynový Rychlá příprava a rozpálení Nejvyšší pořizovací cena
  Rovnoměrné nahřátí celé plochy Vyšší hmotnost
  Zdravý způsob přípravy jídla Náročnější uskladnění
  Možnost doplňků  
  Levný provoz  
Elektrický Rychlá příprava a rozpálení Dražší než gril na uhlí
  Rovnoměrné nahřátí celé plochy Závislost na přívodu elektrické energie
  Zdravý způsob přípravy jídla Většinou menší grily, nehodí se pro velké párty
  Možnost grilování v bytě  
  Různé grilovací programy  
Na dřevěné uhlí Levný Nerovnoměrné rozehřání
  Lehký a dobře mobilní, uskladnitelný Delší příprava grilování
  Kouzlo „pravého“ grilování Méně zdravý způsob přípravy jídla
  Levný provoz  

Velikost roštu

Velikost grilu, tedy rozměry a z toho vycházející hmotnost, jsou možná těmi nejdůležitějšími parametry pro správný výběr. Správnou velikost byste měli volit podle toho, kolik porcí budete nejčastěji připravovat.

Pro tři až čtyři porce, tedy pro běžnou rodinnou večeři by Vám mělo bohatě stačit 1500 cm2 grilovací plochy, tedy roštu. Pokud se u grilování budete pravidelně scházet se sousedy nebo s širší rodinou, tak poté sáhněte po větším grilu. Na trhu jsou varianty s grilovací plochou přes 3000 cm2, které už najedou poslouží k přípravě i deseti porcí.

Není radno pořizovat si zbytečně velký gril, pokud byste celou plochu pravidelně nevyužívali. Myslete na to, že díky plynové lahvi je gril už tak těžší než gril na uhlí. Přidávat další kila zbytečně rozměrným grilem se nevyplatí.

Materiál roštu

Materiál roštu je samozřejmě z nehořlavého materiálu, ale zároveň dobře vodit teplo, tak by se rozložilo rovnoměrně po celé ploše grilu.

Za nejčastěji používaný materiál lze označit nerez, poté litinu se smaltovou úpravou. Dražší grily mají keramický rošt, který je výhodný pro svou dlouhou životnost. Velice dobře odolává například proti poškrábání od obracečky, případně na něm můžete maso i rozkrojit, abyste viděli, jestli je už uvnitř propečené. Přesto u keramického roštu nemusíte mít obavu, že způsobíte škrábanec.

Pokud je řeč o roštu, tak ocenitelnou funkcí grilu je i možnost vybrat rošt. To umožní rošt po grilovaní dobře vyčistit, při troše štěstí se Vám může vejít i do myčky. Zároveň pak vyčistíte lépe i gril od různých kousků jídla, které při grilování zapadnou za rošt.

Hořáky

Od velikosti grilu se odvíjí i to, kolik hořáků budete potřebovat. Logicky, čím větší gril, tím více hořáků. Nejmenší grily mívají dva hořáky, ty větší pak tři nebo čtyři. Hořáky by měly být nastaveny tak, aby ohřívaly celý povrch grilovací plochy rovnoměrně, což je i výhoda grilování na plynu.

Samozřejmě větší počet hořáků sebou nese i větší náročnost na výkon grilu a spotřebu plynu. Výkon se liší i u grilů se stejným počtem hořáků. Výkonnější grily se rychleji nahřejí a dokážou maso propéct intenzivněji.
Některé grily mají tzv. boční hořáky, které slouží k přípravě jiného pokrmu, který se nepřipravuje na grilu, například na takovém bočním hořáku připravíte omáčku.

Tyto hořáky ovládáte podobně jako u sporáku, kde můžete zvyšovat a zmenšovat intenzitu plamene, takže můžete pokrm pomalu propékat a nebo naopak zapéct rychle a intenzivně.

Sběr tuku

Při grilování masa se škvaří tuk, který je potřeba sbírat tak, aby nekapal z grilovacího roštu přímo na hořáky. Nejlepší variantou je ocelový profil, který pomocí systému otvorů a žlabů sbírá odkapávající tuk, který se v teple vypařuje a tak pokrm zůstane provoněný masovou vůní.

Další varianta sbírá tuk z tohoto nerezového profilu do sběrné misky, ze které můžete tuk použít k přípravě maštěných brambor nebo k základu pro omáčku.

Některé grily používají lávové kameny, které vstřebávají tuk a tak je potřeba je občas vyměnit, jinak hrozí jejich vznícení. Zároveň se na nich tuk připaluje a nepříjemně kouří.

Konstrukce

V předchozích odstavcích byla řeč o nejdůležitějších částech grilu, které jsou stěžejní pro kvalitní grilování. Dále bude věnováno několik řádků doplňkům, bez kterých se obejdete, ale když je budou v grilu zabudovány

Víko

Plynové grily se nejčastěji prodávají s víkem, které má vícero funkcí. Díky víku můžete maso grilovat nepřímo. To využijete například pro přípravu celého kuřete, které neumístíte na rošt, ale na vidlici, kterou nasadíte na úchyty v grilu a víkem prostor uzavřete, tak aby neunikalo teplo. Maso se tedy nepřipeče, ale naopak se krásně propeče.
Víko má také funkci ochrannou. Například při garden party se Vám po grilovaném jídle nebude procházet hmyz. Pokud máte děti, tak se Vám bude líbit, když je na víku i dětská pojistka, takže si dítě víko neodklopí a nepopálí se o rozpálený rošt.

V neposlední řadě, když máte gril uskladněn v garáži nebo sklepě, tak díky zaklopenému víku Vám do grilu nepadá prach, ale stačí pouze otřít víko a můžete grilovat.
Ve víku můžete najít také zabudovaný teploměr, který ukazuje vnitřní teplotu. Ta se dá potom regulovat dle potřeby pomocí větracích otvorů, které bývají také součástí víka.

Odkládací plochy

Další užitečnou části grilu jsou nejrůznější odkládací plochy. Většinou bývají dvě po kratších bocích grilu, kam odložíte talíře, obracečky, vidličky nebo deepy a omáčky. Některé grily mají pod roštem skříňku ve které je umístěna plynová nádoba, ale i poličky, kam odložíte pár věcí.

Další dobrým „odkládacím místem“ například koš připojený k tělu grilu, kam můžete házet prázdné PET lahve, použité ubrousky apod., takže se Vám neválejí na stole nebo Vám je vítr nerozháže po zahradě.

Kolečka

Plynový gril, to je spousta kovu a plynová láhev, což dohromady dává hodně kilogramů, proto se bude hodit, pokud má gril zabudované kolečka pro snadnou přepravu.

Elektronický zapalovač

Komu se nechce hrát si sirkami kolem grilu, tak uvítá vestavěný zapalovač podobný tomu, jaký bývá na plynovém sporáku v domácnosti.

Připojení k plynu

U levnějšího grilu se Vám může stát, že bude chybět připojení k plynové nádobě. Pokud bude chybět, musíte si ho dokoupit, určitě je lepší pokud tam bude originální od výrobce, a které bude dobře sedět a nestane se, že by Vám plyn někudy unikl.

Výrobci

Jak bylo uvedeno na začátku článku, tak výrobců plynových grilů je hodně a určitě nelze zmínit všechny. Asi nejlepší plynové grily vyrábějí Američané, pro které je pořádání garden party a barbecue typické, jako pro Čechy sbírání hřibů.

Nepřekvapí tedy, že předními výrobci plynových grilů je americká značka Weber nebo California. Pokud raději zůstanete věrni evropské produkci, tak nejznámějším evropských výrobcem je značka Campingaz původem z Francie.

V Česku má slušnou nabídku plynových grilů a dobrou dostupnost obchodů prodejce veškeré zahradní techniky Mountfield.
Pokud máte k dispozici větší objem peněz a grill je pro Vás důležitou a nedílnou součástí domácnosti, tak si můžete i nechat vyrobit grill na zakázku.

Cena

Plynový gril je v porovnání s grily elektronickými nebo na dřevěné uhlí nejdražší variantou. S tím je nutné počítat už před jeho pořízením. Výsledky grilování ale stojí za to!

Nejlevnější plynové grily pořídíte i za cenu do 5000 Kč. Jedná se většinou o menší grily. Jak už bylo napsáno výše, právě velikost má největší vliv na cenu grilu. Gril za tuto cenu bude možná méně vyšperkovaný, ale nemělo by mu chybět nic podstatného a oběd pro čtyři lidi na něm v pohodě zvládnete. Pokud za tuto cenu pořídíte větší gril, tak je nutno počítat s tím, že výrobce nejspíš šetřil na kvalitě použitého materiálu. Gril tedy může mít kratší životnost.

V cenovém rozmezí 5000 – 10000 Kč se dá hovořit o střední kategorii. V této cenové kategorii se pohybují grily, které by měly být schopny na jednou uživit šest až osm strávníků. Velikost by neměla být na úkor kvality. Gril za tyto peníze by měl mít veškerou výbavu a můžete si už i vybírat z různých věcí navíc, jako například přídavný boční hořák, různé ukládací plochy apod.

Za cenu nad 10000 Kč můžeme mluvit o luxusních grilech. V těchto cenových výšinách by se měla snoubit velikost grilu s kvalitou a vyhověním poslednímu rozmaru kupujícího. Tyto grily budou jak velké, tak výkonné, takže se budou rychle nahřívat po celé ploše. Hodí se pro pravidelné pořádání větších akcí nebo například pro stánkaře. Těm se takový gril bohatě vrátí.

Nomination
Přenosný
Pro velkou skupinu
S lávovými kameny
Tak akorát
Pro malý počet strávníků
Luxusní
Image
Product
Přenosný plynový gril Go Anywhere Weber
Activa Montana II
Meva ISCHIA GP02003
Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer
Campingaz Xpert 200 LW
G21 Arizona Premium Line 6
Odkládací plocha
Pojízdné
Velikost grilovací plochy
1092 cm2
3701 cm2
2432 cm2
1800 cm2
3225 cm2
Výkon
1.9 kW
14 kW
6.6 kW
14.1 kW
24 kW
Hmotnost
50 kg
25.4 kg
21.8 kg
114 kg
Materiál roštu
ocelový
smaltovaný
smaltovaný
ocelový
Zahradní
Cena ca. 4 400 CZK ca. 10 000 CZK ca. 6 300 CZK ca. 6 500 CZK ca. 3 900 CZK ca. 28 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena