Jak vybrat šrotovník
- Šrotovníky lze rozdělit na mechanické a elektrické.
- U výkonu je vždy žádoucí co nejvyšší hodnota, nicméně v porovnání některých modelů se může stát, že toto pravidlo platit nemusí.
- Hlavní vlastností materiálu, který se používá na výrobu stroje, ale i např. sběrných nádob, by měla být zdravotní nezávadnost. V opačném případě může dojít ke kontaminaci zpracovaného šrotu.
Šrotovník - náš výběr
Kladívkové šrotovníky
Šrotovníky na ovoce

Elektrické šrotovníky na obilí
Jak vybrat šrotovník
- Šrotovníky lze rozdělit na mechanické a elektrické.
- U výkonu je vždy žádoucí co nejvyšší hodnota, nicméně v porovnání některých modelů se může stát, že toto pravidlo platit nemusí.
- Hlavní vlastností materiálu, který se používá na výrobu stroje, ale i např. sběrných nádob, by měla být zdravotní nezávadnost. V opačném případě může dojít ke kontaminaci zpracovaného šrotu.
Typy
Šrotovníky lze rozdělit na mechanické a elektrické. Mechanické modely se neliší od klasických mlýnků a jsou vhodné na zpracování menšího množství krmiva, případně se používají na mletí mouky apod. Rozšířenější a praktičtější jsou šrotovníky elektrické. Ty se podle technologie provozu dále dělí na kladívkové, kamenné, talířové a válcové.
Typ | Popis |
---|---|
Kladívkový | Univerzální varianta šrotovníku; patří mezi nejoblíbenější a tedy nejvíce vyhledávané typ. Rotor přístroje má lopatky, které dokáží obilné zrno nebo luštěninu při vysoké rychlosti otáčení rozbít. Obvod bubnu je opatřen sítem, tím obilný prach propadá; mezi výhody patří jednoduchá obsluha, snadná údržba, ale také možnost nastavení hrubosti krmné směsi. |
Kamenný | Určen pouze k drcení suchých zrn s nízkou vlhkostí. Součástí tohoto typu šrotovníku jsou dva válcové kameny nebo kotouče, jejich třením dochází k rozdrcení zrn. Kameny mohou být uspořádány horizontálně nebo vertikálně. |
Talířový | Tento typ pracuje obdobně jako předchozí varianta. Kameny jsou nahrazeny litinovými tvrzenými kotouči nebo dvěma otáčejícími se talíři. |
Válcový | Opět určen k drcení suchých neolejnatých zrnin. Méně energeticky náročný typ; systém spočívá ve dvou otáčejících se válcích, mezi kterými dochází k drcení zrn. |
Víte, že…?
Některé modely kladívkových šrotovníků jsou upraveny tak, že kromě zpracování krmných směsí je můžete použít např. jako drtiče odpadu (dřevní odpad, části cihel, sláma apod.) nebo v potravinářství (sušenky, kokos atd.). Jedná se ale o přístroje s poměrně vysokou pořizovací cenou.

Šrotovník zpracuje velké množství obilí, iStock / Shutthiphong Chandaeng
Výkon
U výkonu je vždy žádoucí co nejvyšší hodnota, nicméně v porovnání některých modelů se může stát, že toto pravidlo platit nemusí. V případě šrotovníku tento parametr úzce souvisí s kapacitou šrotování. Ta udává, kolik kilogramů obilí/luštěnin přístroj zpracuje za hodinu na určitém typu síta.
Na našem trhu narazíte na šrotovníky s výkonem motoru od 580 W do 7500 W.
- Kapacita šrotování se u síta s průměrem otvorů 2,5 mm může pohybovat mezi 50 – 130 kg/h.
- U 8 mm se udávají hodnoty 200 – 300 kg obilí za hodinu (týká se modelů do výkonu motoru do 1200 W, u výkonnějších budou hodnoty vyšší).

Kapacitu násypky volte s ohledem va Vaše potřeby, iStock / LYagovy
Příslušenství
Mezi základní vybavení šrotovníku patří síta (kladívkové) a sběrné nádoby.
Síta
Síta jsou nedílnou součástí kladívkových šrotovníku a jsou umístěny na obvodu bubnu. Stroje jsou vždy vybaveny alespoň 3 až 4 kusy s různým průměrem otvorů. Ty určují hrubost mletí. Zpravidla se jejich průměr pohybuje mezi 1,5 – 8 milimetry. Pokud vám některý typ bude chybět, bývá možnost jeho dokoupení.
Nádoby
Sběrné nádoby mohou, ale nemusí být součástí šrotovníku. Většinou se jedná o barely nebo kbelíky, které se připevňují k tělu šrotovníku. Díky tomu nedochází ke ztrátám zpracovaného šrotu. Šrotovníky, jejichž součástí nádoby nejsou, tuto výhodu nemají. Objem nádob bývá mezi 18 a 60 litry. Opět výrobci nabízí dokoupení různě objemných nádob dle vaší potřeby.
Materiál
Hlavní vlastností materiálu, který se používá na výrobu stroje, ale i např. sběrných nádob, by měla být zdravotní nezávadnost. V opačném případě může dojít ke kontaminaci zpracovaného šrotu. Výhodou je, pokud výrobce dokládá atesty zdravotní nezávadnosti, nicméně nejedná se o standardní záležitost.
Pro výrobu šrotovníku se nejčastěji používá kov – hliník. Velmi často bývá ošetřen eloxováním, které brání oxidaci materiálu. Pro potravinářské účely mohou být šrotovníky vyrobeny z nerezu. Kbelíky a barely jsou zpravidla plastové nebo méně často kovové.
Víte, že…?
Poměrně širokou nabídku šrotovníků najdete na bazarových serverech. Celá řada z nich ale může být konstruována jako domácí výroba šikovných kutilů. I dnes na internetu najdete návody, jak si tohoto pomocníka pro přípravu krmných směsí vyrobit doma.
Výrobci a ceny
- Nejlevnější elektrické šrotovníky koupíte zhruba za cenu 4000 Kč. Nejdražší modely stojí i 90000 Kč.
- Jedna z nejvýraznějších českých společností, která tento typ výrobků nabízí je Agrofortel, s.r.o. Kromě vývoje a výroby vlastních produktů se věnuje také importu a exportu a samozřejmě i následnému servisu strojů. Šrotovníky stojí cca 4000 Kč až 5500 Kč.
- Druhým zástupcem je značka A.M.A. S.P.A., která se věnuje jak vlastní výrobě, tak distribuci a to po celé Evropě. Mezi její výrobky patří kladívkové šrotovníky v cenovém rozpětí 4500 Kč až 6000 Kč.