Šrotovník

Pomele obilí i luštěniny.

Jak vybrat šrotovník

Šrotovníky se používají zejména na mletí obilí (žito, ječmen, pohanka, slad a další), ale také luštěnin (fazole hrách atd.). Největší využití mají při přípravě krmné směsi pro nejrůznější zvířata. Obilniny i luštěniny se touto úpravou stávají stravitelnější. Šrotovníky jsou tedy nepostradatelnými pomocníky na farmách, statcích nebo kdekoli jinde, kde se zvířata chovají.

Typy

Šrotovníky lze rozdělit na mechanické a elektrické. Mechanické modely se neliší od klasických mlýnků a jsou vhodné na zpracování menšího množství krmiva, případně se používají na mletí mouky apod. Rozšířenější a praktičtější jsou šrotovníky elektrické. Ty se podle technologie provozu dále dělí na kladívkové, kamenné, talířové a válcové.

Typ Popis
Kladívkový Univerzální varianta šrotovníku; patří mezi nejoblíbenější a tedy nejvíce vyhledávané typy; rotor přístroje má lopatky, které dokáží obilné zrno nebo luštěninu při vysoké rychlosti otáčení rozbít; obvod bubnu je opatřen sítem, tím obilný prach propadá; mezi výhody patří jednoduchá obsluha, snadná údržba, ale také možnost nastavení hrubosti krmné směsi
Kamenný Určen pouze k drcení suchých zrn s nízkou vlhkostí; součástí tohoto typu šrotovníku jsou dva válcové kameny nebo kotouče, jejich třením dochází k rozdrcení zrn; kameny mohou být uspořádány horizontálně nebo vertikálně
Talířový Tento typ pracuje obdobně jako předchozí varianta; kameny jsou nahrazeny litinovými tvrzenými kotouči nebo dvěma otáčejícími se talíři
Válcový Opět určen k drcení suchých neolejnatých zrnin; méně energeticky náročný typ; systém spočívá ve dvou otáčejících se válcích, mezi kterými dochází k drcení zrn

Víte, že…?

Některé modely kladívkových šrotovníků jsou upraveny tak, že kromě zpracování krmných směsí je můžete použít např. jako drtiče odpadu (dřevní odpad, části cihel, sláma apod.) nebo v potravinářství (sušenky, kokos atd.). Jedná se ale o přístroje s poměrně vysokou pořizovací cenou.

Kuchyňský
BrunBeste Šrotovník, mlýnek na obilí KH-1425, litina

Výkon

U výkonu je vždy žádoucí co nejvyšší hodnota, nicméně v porovnání některých modelů se může stát, že toto pravidlo platit nemusí. V případě šrotovníku tento parametr úzce souvisí s kapacitou šrotování. Ta udává, kolik kilogramů obilí/luštěnin přístroj zpracuje za hodinu na určitém typu síta.
Na našem trhu narazíte na šrotovníky s výkonem motoru od 580 W do 7500 W. Kapacita šrotování se u síta s průměrem otvorů 2,5 mm může pohybovat mezi 50 – 130 kg/h, u 8 mm se udávají hodnoty 200 – 300 kg obilí za hodinu (týká se modelů do výkonu motoru do 1200 W, u výkonnějších budou hodnoty vyšší)

Napájení

Když opomineme ruční šrotovníky/mlýnky, jsou přístroje napájeny elektrickým proudem. Podle výkonu se používají buď klasické zásuvky na 230 V (výkon do 1500 W) nebo na 380 V. Mělo by být uvedeno v technických parametrech výrobku. V souvislosti s napájením může být šrotovník opatřen pojistkou proti přehřátí, která ho chrání před poškozením tím, že dojde k automatickému vypnutí stroje.

Příslušenství

Mezi základní vybavení šrotovníku patří síta (kladívkové) a sběrné nádoby.

Kladívkový
EM50 Kladívkový šrotovník na obilí 1,6 Hp

Síta

Síta jsou nedílnou součástí kladívkových šrotovníku a jsou umístěny na obvodu bubnu. Stroje jsou vždy vybaveny alespoň 3 až 4 kusy s různým průměrem otvorů. Ty určují hrubost mletí. Zpravidla se jejich průměr pohybuje mezi 1,5 – 8 milimetry. Pokud vám některý typ bude chybět, bývá možnost jeho dokoupení.

Nádoby

Sběrné nádoby mohou, ale nemusí být součástí šrotovníku. Většinou se jedná o barely nebo kbelíky, které se připevňují k tělu šrotovníku. Díky tomu nedochází ke ztrátám zpracovaného šrotu. Šrotovníky, jejichž součástí nádoby nejsou, tuto výhodu nemají. Objem nádob bývá mezi 18 a 60 litry. Opět výrobci nabízí dokoupení různě objemných nádob dle vaší potřeby.

Materiál

Hlavní vlastností materiálu, který se používá na výrobu stroje, ale i např. sběrných nádob, by měla být zdravotní nezávadnost. V opačném případě může dojít ke kontaminaci zpracovaného šrotu. Výhodou je, pokud výrobce dokládá atesty zdravotní nezávadnosti, nicméně nejedná se o standardní záležitost.
Pro výrobu šrotovníku se nejčastěji používá kov – hliník. Velmi často bývá ošetřen eloxováním, které brání oxidaci materiálu. Pro potravinářské účely mohou být šrotovníky vyrobeny z nerezu. Kbelíky a barely jsou zpravidla plastové nebo méně často kovové.

Elektrický
Elektrický mlýnek, šrotovník AMA Šrotovník na obilí, elektrický mlýnek, elektrický šrotovník (13400), kladívkový šrotovník

Víte, že…?

Poměrně širokou nabídku šrotovníků najdete na bazarových serverech. Celá řada z nich ale může být konstruována jako domácí výroba šikovných kutilů. I dnes na internetu najdete návody, jak si tohoto pomocníka pro přípravu krmných směsí vyrobit doma.

Výrobci a ceny

  • Nejlevnější elektrické šrotovníky koupíte zhruba za cenu 4000,- Kč. Nejdražší modely stojí i 90000,- Kč.
  • Jedna z nejvýraznějších českých společností, která tento typ výrobků nabízí je Agrofortel, s.r.o. Kromě vývoje a výroby vlastních produktů se věnuje také importu a exportu a samozřejmě i následnému servisu strojů. Šrotovníky stojí cca 4000,- Kč až 5500,- Kč.
  • Druhým zástupcem je značka A.M.A. S.P.A., která se věnuje jak vlastní výrobě, tak distribuci a to po celé Evropě. Mezi její výrobky patří kladívkové šrotovníky v cenovém rozpětí 4500,- Kč až 6000,- Kč.