13 nejlepších sušiček na maso 2023
Vhodná pro sušení masa, ovoce a zeleniny.
Jak vybrat sušičku na maso
- Vybírat můžete mezi sušičkou s cirkulací vzduchu nebo ventilátorem
- Sušička s výkonem 800 – 1 000 W usuší maso kvalitně i rychle
- Pro sušení masa budete potřebovat sušičku, která je schopná pracovat při 70°C. Vhodnější jsou však modely, které umožnují teplotu libovolně nastavovat
- Výrobním materiálem je plast nebo kov, dražší sušičky jsou doplněny o několik funkcí
Sušička na maso - náš výběr


Sušičky na maso s časovačem


Nerezové sušičky na maso


Jak vybrat sušičku na maso
Typy
S cirkulací vzduchu
Jedná se primárně o sušičku ovoce, ve které ale lze sušit i maso. Tyto sušičky jsou velmi dobře cenově dostupné. Pro sušení masa se hodí, ale jen pokud ji nebudete používat každý den. Bývá totiž náročnější na spotřebu energie. Navíc samo sušení není úplně rovnoměrné, proto je nutné jednotlivá plata po určitém čase přeskládat.
S ventilátorem
Sušičky s větší kapacitou, bývají tedy rozměrově větší. Díky vertikálnímu ventilátoru dochází k vyrovnaném sušení u všech plat. Sušička je vhodná na časté používání. Také cena je o něco vyšší než u prvního typu. Výrobci vyzdvihují optimální poměr provozních nákladů s kapacitou přístroje.
Celonerezové sušičky
Jedná se o profesionální přístroje vhodné např. do pohostinství. Pořizovací cena těchto sušiček se pohybuje v řádech desetitisíců korun.
Víte, že…?
Pokud se vám zrovna nehodí kupovat nový přístroj, vystačíte si i s obyčejnou horkovzdušnou troubou. Musí mít ale funkci proudění horkého vzduchu. Další podmínkou úspěšného sušení je to, že zajistíte odvod vlhkosti, která se z masa odpařuje, ven z trouby. Z tohoto důvodu to úplně ideální varianta není.
Tvar
Na našem trhu narazíte na dva tvarové typy sušiček a to kulaté a hranaté. Hlavní rozdíl je v umístění motoru, který má vliv na kvalitu sušení, dále pak ve výkonu, materiálu a ceně.
Výhody | Nevýhody | |
---|---|---|
Kulaté | Levnější varianty | Nerovnoměrné sušení, nutnost prohazování plat (motor dole), plata jsou nad sebou, při prohazování je nutné všechna vytáhnout |
Hranaté | Větší výkon, komfortní používání, sušení je rovnoměrné (motor na boku) | Vyšší cena |
Příkon/výkon
Většina sušiček disponuje příkonem mezi 200 – 800 W. Tento údaj je důležitý proto, že hodnota udává, kolik elektřiny přístroj potřebuje pro provoz. Pokud nechcete, aby vás účet za elektřinu překvapil, nekupujte spotřebič s příkonem vyšším než 1000 W.
Výkon souvisí s příkonem a vypovídá o tom, kolik elektrické energie sušička efektivně využije – přemění na teplo. Vyšší hodnoty znamenají rychlejší proces sušení. Např. ve srovnání sušiček s příkonem 300 W a 800 W bude první typ pomaleji sušit než druhý, ale zcela jistě stejně dobře.
Doba sušení
Každá potravina potřebuje jiný čas sušení, u každého přístroje by měly být tyto časy uvedeny. Maso se obecně suší déle a proto je lepší volit přístroje výkonnější. V některých případech může být uvedena maximální doba provozu spotřebiče bez přestávky. Poté by mohlo dojít k poškození přístroje, proto je nutné ho vypnout, nechat vychladnout.
Výhodou je, pokud je sušička opatřena časovačem, který vás upozorní zvukem na konec doby sušení nebo se po ukončení nastavené doby sama vypne.
Teplota
Teplota, stejně jako doba sušení, se u jednotlivých potravin liší. Pokud kupujete sušičku primárně na maso, vybírejte takovou, která nabízí teploty alespoň kolem 70°C. Přesně tolik je totiž potřeba k jeho správnému vysušení. Ovoce můžete sušit i při nižších teplotách. Sušička ovoce však zvládne i sušení zeleniny, hub, bylinek nebo masa.
Teplotu je také možno u většiny sušiček regulovat, takže ji můžete využít i pro jiné potraviny. Levné produkty tuto možnost nabízet nemusí. Způsob regulace je buď pomocí otočného kolečka, nebo přes digitální rozhraní.
Kapacita
Kapacitu je dobré přizpůsobit tomu, jak často a kolik masa, případně jiných potravin, budete zpracovávat. Sušičky disponují určitým počtem sušících plat, které mohou být u některých modelů přesně dané, jindy je možnost jejich snižování či navýšení. Při každodenním používání spotřebiče se z energetického hlediska vyplatí koupit přístroj s 8 – 11 platy. Na příležitostné používání vám postačí, když jich bude mít pět.
Materiál
Při výběru materiálu máte dvě možnosti:
- Plast – jsou levnější; pravděpodobně nebude možné mýt plata v myčce na nádobí, mohlo by dojít k jejich poškození; tvarově existují jak kruhové, tak obdélníkové varianty
- Kov – mají vyšší pořizovací cenu; vždy jsou obdélníkového tvaru; zpravidla je možné sušit celou škálu potravin; většinou jsou plata uzpůsobena pro mytí v myčce;
Funkce
Sušičky mohou nabízet několik praktických funkcí jako např.:
- Kontrolka provozu
- Ochrana proti přehřátí
- Regulace teploty
- Časovač
- Programy na sušení
- Ochrana proti mísení pachů
- Nastavitelnost výšky plat
Výrobci a ceny
Na našem trhu je v současné době celá škála modelů od různých výrobců. Mezi nejvýraznější značky, které nabízí sušičky potravin, patří Concept, ETA, Sencor a Gorenje.
- Do 2000 Kč koupíte základní modely označené jako „Sušička ovoce“. Motor mají ve spodní části přístroje a počet plat je cca 5 – 6 kusů, někdy s možností dokoupení dalších.
- Do 5000 Kč jsou nabízeny kruhové i obdélníkové sušičky. Některé disponují i větší plochou na sušení, ale většinou není možnost ji dále zvětšit. Velmi častá je funkce časovače.
- Od 5000 Kč se jedná o sušičky určené k častému používání a sušení velkého množství potravin. Spotřebiče jsou vybaveny celou škálou funkcí.
Otázky a odpovědi
Jaká je nejlepší sušička na maso?
Jaká plata používat k sušení masa?
Různé typy produktů porovnejte zde.