13 nejlepších sušiček na maso 2023

Vhodná pro sušení masa, ovoce a zeleniny.

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Březen 2023

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Royal Catering RCDA-1000/10S

Jak vybrat sušičku na maso

  • Vybírat můžete mezi sušičkou s cirkulací vzduchu nebo ventilátorem
  • Sušička s výkonem 800 – 1 000 W usuší maso kvalitně i rychle
  • Pro sušení masa budete potřebovat sušičku, která je schopná pracovat při 70°C. Vhodnější jsou však modely, které umožnují teplotu libovolně nastavovat
  • Výrobním materiálem je plast nebo kov, dražší sušičky jsou doplněny o několik funkcí

Sušička na maso - náš výběr

Royal Catering RCDA-1000/10S
přečíst recenzi
Výrobce: Royal Catering
Příkon: 1000 W
Časovač: ano
Počet sušících plat: 10
Klarstein Master Jerky 16
přečíst recenzi
Výrobce: Klarstein
Příkon: 1500 W
Časovač: ano
Regulace teploty: ano
G21 Mistral
přečíst recenzi
Výrobce: G21
Barva: nerez
Příkon: 1100 W
Časovač: ano
Ezidri FD 1000
přečíst recenzi
Výrobce: Ezidri
Barva: bílá
Příkon: 1000 W
Časovač: ano

Sušičky na maso s časovačem

Sencor SFD 7000
přečíst recenzi
Barva: černá
Příkon: 800 W
Časovač: ano
Regulace teploty: ano
Ezidri FD 1000
přečíst recenzi
Výrobce: Ezidri
Barva: bílá
Příkon: 1000 W
Časovač: ano
Concept SO 3000
přečíst recenzi
Výrobce: CONCEPT
Barva: černá
Příkon: 1000 W
Časovač: ano
Steba ED 6
přečíst recenzi
Výrobce: Steba
Barva: černá
Příkon: 800 W
Časovač: ano
G21 Harmony big
přečíst recenzi
Výrobce: G21
Barva: černá
Příkon: 800 W
Časovač: ano

Nerezové sušičky na maso

G21 Mistral
přečíst recenzi
Výrobce: G21
Barva: nerez
Příkon: 1100 W
Časovač: ano
Hendi Profi Line
přečíst recenzi
Výrobce: Hendi
Příkon: 1000 W
Royal Catering RCDA-297S
přečíst recenzi
Výrobce: Royal Catering
Příkon: 3070 W
Časovač: ano
Počet sušících plat: 22
Royal Catering RCDA-1000/59S
přečíst recenzi
Výrobce: Royal Catering
Příkon: 1000 W
Časovač: ano
Počet sušících plat: 10
Zobrazit kompletní nabídku sušiček na maso

Jak vybrat sušičku na maso

Typy

S cirkulací vzduchu

Jedná se primárně o sušičku ovoce, ve které ale lze sušit i maso. Tyto sušičky jsou velmi dobře cenově dostupné. Pro sušení masa se hodí, ale jen pokud ji nebudete používat každý den. Bývá totiž náročnější na spotřebu energie. Navíc samo sušení není úplně rovnoměrné, proto je nutné jednotlivá plata po určitém čase přeskládat.

S ventilátorem

Sušičky s větší kapacitou, bývají tedy rozměrově větší. Díky vertikálnímu ventilátoru dochází k vyrovnaném sušení u všech plat. Sušička je vhodná na časté používání. Také cena je o něco vyšší než u prvního typu. Výrobci vyzdvihují optimální poměr provozních nákladů s kapacitou přístroje.

Sušička na maso
Royal Catering RCDA-1000/10S

Celonerezové sušičky

Jedná se o profesionální přístroje vhodné např. do pohostinství. Pořizovací cena těchto sušiček se pohybuje v řádech desetitisíců korun.

Víte, že…?

Pokud se vám zrovna nehodí kupovat nový přístroj, vystačíte si i s obyčejnou horkovzdušnou troubou. Musí mít ale funkci proudění horkého vzduchu. Další podmínkou úspěšného sušení je to, že zajistíte odvod vlhkosti, která se z masa odpařuje, ven z trouby. Z tohoto důvodu to úplně ideální varianta není.

Tvar

Na našem trhu narazíte na dva tvarové typy sušiček a to kulaté a hranaté. Hlavní rozdíl je v umístění motoru, který má vliv na kvalitu sušení, dále pak ve výkonu, materiálu a ceně.

Sušičky na maso s časovačem
Sencor SFD 7000
  Výhody Nevýhody
Kulaté Levnější varianty Nerovnoměrné sušení, nutnost prohazování plat (motor dole), plata jsou nad sebou, při prohazování je nutné všechna vytáhnout
Hranaté Větší výkon, komfortní používání, sušení je rovnoměrné (motor na boku) Vyšší cena

Příkon/výkon

Většina sušiček disponuje příkonem mezi 200 – 800 W. Tento údaj je důležitý proto, že hodnota udává, kolik elektřiny přístroj potřebuje pro provoz. Pokud nechcete, aby vás účet za elektřinu překvapil, nekupujte spotřebič s příkonem vyšším než 1000 W.

Výkon souvisí s příkonem a vypovídá o tom, kolik elektrické energie sušička efektivně využije – přemění na teplo. Vyšší hodnoty znamenají rychlejší proces sušení. Např. ve srovnání sušiček s příkonem 300 W a 800 W bude první typ pomaleji sušit než druhý, ale zcela jistě stejně dobře.

Doba sušení

Každá potravina potřebuje jiný čas sušení, u každého přístroje by měly být tyto časy uvedeny. Maso se obecně suší déle a proto je lepší volit přístroje výkonnější. V některých případech může být uvedena maximální doba provozu spotřebiče bez přestávky. Poté by mohlo dojít k poškození přístroje, proto je nutné ho vypnout, nechat vychladnout.
Výhodou je, pokud je sušička opatřena časovačem, který vás upozorní zvukem na konec doby sušení nebo se po ukončení nastavené doby sama vypne.

Nerezové sušičky na maso
G21 Mistral

Teplota

Teplota, stejně jako doba sušení, se u jednotlivých potravin liší. Pokud kupujete sušičku primárně na maso, vybírejte takovou, která nabízí teploty alespoň kolem 70°C. Přesně tolik je totiž potřeba k jeho správnému vysušení. Ovoce můžete sušit i při nižších teplotách. Sušička ovoce však zvládne i sušení zeleniny, hub, bylinek nebo masa.
Teplotu je také možno u většiny sušiček regulovat, takže ji můžete využít i pro jiné potraviny. Levné produkty tuto možnost nabízet nemusí. Způsob regulace je buď pomocí otočného kolečka, nebo přes digitální rozhraní.

Kapacita

Kapacitu je dobré přizpůsobit tomu, jak často a kolik masa, případně jiných potravin, budete zpracovávat. Sušičky disponují určitým počtem sušících plat, které mohou být u některých modelů přesně dané, jindy je možnost jejich snižování či navýšení. Při každodenním používání spotřebiče se z energetického hlediska vyplatí koupit přístroj s 8 – 11 platy. Na příležitostné používání vám postačí, když jich bude mít pět.

Materiál

Při výběru materiálu máte dvě možnosti:

Sušička na maso
Klarstein Master Jerky 16
  • Plast – jsou levnější; pravděpodobně nebude možné mýt plata v myčce na nádobí, mohlo by dojít k jejich poškození; tvarově existují jak kruhové, tak obdélníkové varianty
  • Kov – mají vyšší pořizovací cenu; vždy jsou obdélníkového tvaru; zpravidla je možné sušit celou škálu potravin; většinou jsou plata uzpůsobena pro mytí v myčce;

Funkce

Sušičky mohou nabízet několik praktických funkcí jako např.:

  • Kontrolka provozu
  • Ochrana proti přehřátí
  • Regulace teploty
  • Časovač
  • Programy na sušení
  • Ochrana proti mísení pachů
  • Nastavitelnost výšky plat
Sušičky na maso s časovačem
Ezidri FD 1000

Výrobci a ceny

Na našem trhu je v současné době celá škála modelů od různých výrobců. Mezi nejvýraznější značky, které nabízí sušičky potravin, patří Concept, ETA, Sencor a Gorenje.

  • Do 2000 Kč koupíte základní modely označené jako „Sušička ovoce“. Motor mají ve spodní části přístroje a počet plat je cca 5 – 6 kusů, někdy s možností dokoupení dalších.
  • Do 5000 Kč jsou nabízeny kruhové i obdélníkové sušičky. Některé disponují i větší plochou na sušení, ale většinou není možnost ji dále zvětšit. Velmi častá je funkce časovače.
  • Od 5000 Kč se jedná o sušičky určené k častému používání a sušení velkého množství potravin. Spotřebiče jsou vybaveny celou škálou funkcí.

Otázky a odpovědi

Jaká je nejlepší sušička na maso?

Maso usušíte v každé sušičce, která umožňuje nastavit teplotu v rozmezí 60 - 70°C. Lepší variantu pro sušení masa však představuje sušička s ventilátorem. Tento typ je vhodnější pro ty, kdo suší maso pravidelně. Ti, kdo této pochoutce tolik neholdují si vystačí i s levnější variantou, kterou představuje sušička s dolní nebo horní cirkulací vzduchu.

Jaká plata používat k sušení masa?

K sušení masa nepotřebujete žádná speciální plata. Maso je možné poskládat na obyčejná plata. Pokud to vaše sušička vyžaduje, je třeba plata občas prohodit. Maso je nutné sušit podle výkonu sušičky cca 6 - 8 hodin do doby, než půjde lehce zlomit.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Zobrazit kompletní nabídku sušiček na maso