Sušička ovoce

Udělejte si zásoby potravin na zimu.

ca. 1 000 CZK
ca. 1 400 CZK
ca. 15 000 CZK
ca. 7 600 CZK
ca. 800 CZK
ca. 4 900 CZK

Jak vybrat sušičku na ovoce

Sušení je jedním z nejstarších způsobů uchování potravin na delší dobu. Navíc je velmi šetrné oproti jiným metodám jako třeba zavařování nebo mrazení. Sušit můžete cokoliv: ovoce, zeleninu, houby, ořechy, maso nebo bylinky. Dříve lidé využívali slunce a také se sušilo v troubě. Ale pouze pomocí sušičky budete mít jistotu, že se nic nespálí, vše je správně větrané a hlavně se zachovají všechny prospěšné látky.

Zdraví

Průměrný člověk jí ovoce a zeleninu ve velmi malém množství. Proto je sušené ovoce pro každého dobrou volbou. Takto upravené je můžete koupit snad ve všech obchodech. Proto si spousta z vás může myslet, že sušička představuje zbytečnou investici. Kupované ovoce ale nemusí být zdravé. Abyste měli jistotu, že pro sebe děláte to nejlepší, je nutné naučit se číst etikety na výrobcích. Důležité je, aby balené ovoce nebylo sířené, což vám prozradí zkratka SO2. Pokud tuto zkratku balení obsahuje, můžete si dopřávat chemické látky, které vám prospívat nebudou.

Je potřeba myslet i na to, že sušené ovoce je zdravé v určitém množství. Ovoce je bohaté na sacharidy neboli cukry. Ty se rychle vstřebávají do těla. Sušením se zbavíme až 80% vody, cukry jsou tak až 5x koncentrované. Proto jezte takto upravené ovoce v malých dávkách. Na druhou stranu je konzumace sušeného ovoce daleko zdravější než ostatní sladkosti od čokolád po bonbony. Navíc se sušením zabrání rozvoji různých mikrobů, kteří by ovoce kazili. Pokud budete ovoce nebo zeleninu sušit při nízkých teplotách ideálně kolem 40°C, uchováte v něm co největší množství vitamínů, minerálů a vlákniny.

Vláknina je výborný čistič střev a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Vláknina také podporuje správné trávení. Sušené ovoce obsahuje také draslík, ten je velice prospěšný srdci a také většině v těle chybí, právě díky nízké konzumaci ovoce.

Princip sušení

Princip je založen na zahřívání potravin, tím dochází k odpařování vody. Zabrání se tak množení mikroorganismům. Díky tomu vydrží sušené potraviny velmi dlouhou dobu.

Technicky je to realizováno tak, že otvory v sušičce nasávají vzduch, který se ohřívá na teplotu, kterou si sami zvolíte. Takto ohřátý vzduch je rozváděn kolem plat, na kterých jsou potraviny naskládány. Větší část ohřátého vzduchu je vytlačena pryč, menší část se vrací, znovu ohřívá a opět rozvádí k potravinám.

Elektrická sušička se prodává v mnoha různých provedeních. Skládá se z elektromotoru, který ohřívá vzduch a rozhání ho po vnitřku sušičky.

Jakou sušičku vybrat

Před samotným výběrem se zamyslete nad tím, jak často budete sušičku využívat a jaké množství ovoce a dalších potravin budete sušit. Nezapomeňte ani na hlučnost, jednoduchost obsluhy, čištění a energetickou náročnost.

Velikost

V tomto případě není velikostí myšlen rozměr sušičky. U tohoto spotřebiče velikost určuje počet plat určených k sušení. Je možné koupit spotřebič se 3 až 15 a více platy. Nejčastější a nejvíce prodávané modely jich mají 5. Pro menší rodiny se doporučuje počet 6 – 8 plat. Jestliže budete sušit ve větším objemu, pořiďte si výrobek s 10 – 20 táců. Stejně tak není problém dokoupit další kusy později. V tomto případě se ale zaměřte na výkon. Sušička s malým výkonem by větší množství nemusela zvládnout. Jejich průměrná velikost je v rozmezí 20 – 40 cm.

Tvar

Setkat se můžete s tvary kulatými a hranatými. Přesto, že se vám možná zdá, že je to podružný parametr, není tomu tak. Rozdíl je ve způsobu rozvodu tepla. Každý s tvarů má svoje výhody i nevýhody.

Kruhový tvar

U kruhového typu stoupá teplo zespodu nahoru. Je to proto, že motor je umístěn ve spodní části. Tácy jsou kulaté a skládají se na sebe. Nevýhodou tohoto řešení je to, že se spodní tácy ohřívají rychleji než ty vyšší. Je potřeba je během sušení prohazovat. Není to nijak složité ani časově náročné, pro někoho to ale může být spíše obtěžující.

Vzhledem k tomu, že se tácy skládají na sebe, je nutné při kontrole průběhu sušení všechny vyndat a naskládat znovu. Další nevýhodou je to, že během sušení může z ovoce odkapávat šťáva, která se může dostat do motoru a poškodit ho. Pro tento případ se ujistěte, že vámi zvolená sušička vlastní tác bez otvoru. Výhodou těchto typů je, že můžete dokupovat další plata. Je vhodná pro ty, kteří ji budou využívat méně často. Její pořizovací cena je nižší.

Hranatý tvar

Zde je motor umístěn na boku sušičky. Tácy se vkládají podobně jako plech do trouby. Vzduch je ventilován vodorovně a potraviny se suší rovnoměrně. Není tedy třeba prohazovat tácy. Přístup k tácům je jednodušší, protože jsou vysouvací. U tohoto typu se nemusíte bát ani odkapávající šťávy, popřípadě jiných nečistot, které by mohly poškodit motor. Nevýhodou je zde to, že není možné dodatečně dokupovat další tácy, také pořizovací cena je vyšší.

Materiál

Na výběr máte ze dvou možností plast nebo nerez. Plast je levnější, nemá takovou životnost a je náchylnější k poškození. Zde buďte s výběrem opatrnější. Můžete narazit na typ s mimořádně pevným a odolným plastem. Tácy z takového plastu je možné umývat i v myčce. Setkat se ale můžete s levným a nekvalitním plastem, který se může velmi brzy poškodit. Setkáte se s ním především u kruhových sušiček.

S nerezem se setkáte častěji u hranatých typů. Je kvalitnější a odolnější. Nerezové pláty lze umývat v myčce. Je to dražší verze výrobku.

Hmotnost

Hmotnost závisí na materiálu výrobku. Plastové jsou lehčí a váha se pohybuje kolem 2 kg. Záleží na kvalitě plastu, z kterého jsou vyrobeny. Kvalitní má vyšší hmotnost a je bytelnější. Nerezové mívají hmotnost od 5 – 10 kg, Vše závisí na velikosti a počtu táců.

Hlučnost

Kvalitní sušičky jsou velmi tiché, u levných vás může překvapit nepříjemný hluk ventilátoru. Nezapomeňte tedy zkontrolovat hodnotu hlučnosti, která je u každého modelu mezi parametry uvedená v decibelech.

Výkon a příkon

Výkon se pohybuje v rozmezí 200 – 1 000 W. S výkonem kolem 1 000 W se setkáte u profesionálních sušiček. Pro běžné domácí sušení postačí výkon kolem 500 W.

Příkon se může pohybovat od 230 – 630 W. Zde platí, čím vyšší výkon, tím větší spotřeba elektrické energie. Ideální volba je příkon 400 – 500 W. Sušičky s menším příkonem nezvládnou usušit případná přidaná plata.

Funkce

U sušiček nenajdete mnoho rozmanitých funkcí, protože zde nejsou téměř zapotřebí. Přesto se z některými funkcemi setkat můžete. Patří mezi ně například:

Regulace teploty

Tato patří k těm nejdůležitějším parametrům. Každá potravina vyžaduje odlišnou teplotu sušení. Pokud bude teplota příliš nízká, může ovoce zplesnivět. Při vysoké teplotě není možné uchovat prospěšné látky v potravinách. Nejvyšší teplotu využijete pro sušení masa, při té nejnižší usušíte bylinky.

Setkat se můžete se třemi různými způsoby nastavení teploty. Nejlevnější modely mají pouze přepínání konkrétních stupňů bez možnosti regulace. Pokročilejší modely už vlastní termostat s plynule regulovatelnou teplotou. Nejmodernější sušičky mají přednastavené programy. Stačí vložit potravinu a zmáčknout tlačítko a spotřebič řídí teplotu a délku sušení automaticky.

Pokud chcete sušit více druhů potravin, bude pro vás ideálním řešením právě sušička vybavená termostatem. Nejpokročilejší jsou modely, které mají otočný regulátor teploty. Opravdovým základem by pak měla být sušička alespoň se třemi různými nastavitelnými teplotami. Ideálem je pak ta, která je vybavena otočným nastavitelným termostatem v rozsahu alespoň 35 – 70°C.

Časovač

Nejlevnější modely nejsou časovačem vybaveny. Musíte tedy provádět kontrolu sušení sami. Pokročilejší modely jsou jím ale vybaveny. Zde můžete nastavit dobu sušení a přístroj se po uplynutí této doby sám vypne. Nemusíte se tedy bát, že se něco spálí.

Zvukový signál

Po skončení zvoleného programu na sebe přístroj upozorní zapípáním. Opět se jedná spíše o vybavení dražších modelů.

Počet programů

Levné sušičky nemají moc možností. Dají se pouze zapnout a vypnout. Průběh sušení tak musíte hlídat sami. Pokud chcete investovat do dražšího modelu, můžete se setkat až s 8 různými režimy.

  • Fast – program užitečný při sušení masa. Nastaví teplotu na maximum a maso rychle usuší. Tak se v něm uchová dostatek živin.
  • Raw – RAW strava se těší stále větší oblibě. Je založená na tom, že se potraviny nijak neupravují, aby si zachovalo co nejvíce živin. Při delším skladování je vhodné, aby byly alespoň vysušené. Teplota programu je okolo 42°C, to potraviny dostatečně vysuší a zároveň uchová jejich zdravé látky a živiny.
  • Combo – program vhodný k sušení mokřejších surovin jako šťavnaté ovoce nebo třeba rajčata. Při tomto programu jsou střídány teploty od vysoké po nižší.
  • Low – sušení při nízkých teplotách. Vhodné zejména při sušení bylin.

Další speciální programy se týkají sušení hub.

Bezpečnost

Zde není nutné se o bezpečnost obávat, v případě přehřátí se spotřebič vypne sám. Některé ovoce vyžaduje opravdu dlouhou dobu sušení. Přístroje je ale nutné po určitém čase z bezpečnostních důvodů vypnout. Některé mají spínač nastavený na 12 hodin, jiné až na 40 hodin provozu. Nemusíte se ale bát, pokud sušičku zapomenete vypnout. Většina modelů má zabudovanou ochranu proti přehřátí a nehrozí tedy nebezpečí případného požáru. Samozřejmostí je dodržovat základní bezpečnostní pokyny. Věnujte pozornost také délce elektrického kabelu.

Teplota a délka sušení

Co se týče samotného sušení, je vhodné dát si záležet na správné teplotě. Pokud bude teplota moc vysoká, přijdete o živiny, pokud nízká, bude celý proces zbytečně dlouhý a energeticky náročnější.

V případě bylin jsou vhodné teploty v rozmezí 35 – 40°C, což bývá u třístupňových regulátorů nejnižší stupeň. Ovoce, zelenina a houby se suší při teplotách okolo 50 – 55°C. Maso bude potřebovat teplotu kolem 75°C.

Délka sušení závisí na tom, jak je ovoce nakrájené případně nastrouhané. Hrubší kousky vyžadují delší sušení, tenké zase kratší. Dejte pozor, aby kousky nebyly příliš malé a nepropadávaly plátem. Také záleží na samotném druhu surovin. Meruňky je třeba sušit někdy až 30 hodin. Levnější typy to nemusí zvládnout ani za tuto dobu. Hrozí tedy jejich zplesnivění. Delší dobu potřebují vodnatější potraviny jako rajčata, hrozny a jiné. Plátky jablek, banánů nebo třeba hub usušíte za kratší čas.

Příslušenství

  • náhradní plata – většina sušiček má v základní sadě 5 táců. Je zde možnost dokoupit další. Tato možnost je v případě kruhové sušičky, která k tomu disponuje přiměřeným výkonem. Před samotným nákupem se ujistěte, že vámi vybraný přístroj tuto možnost nabízí.
  • speciální plata – existují speciální plata určené například k sušení bylin. Jsou to jemné síťované tácy, které vložíte do toho původního. Zabráníte tak odpadávání menších kousků. Dalším speciálním prvkem je odkapávací tác, který se hodí v případě potravin, ze kterých může během sušení stékat šťáva. Obě tyto plata jsou ideální v případě kruhové sušičky, která má motor umístění ve spodní části. Zabráníte tak poškození motoru v případě, že by se do něj dostaly nečistoty.
  • otočný kruh – v případě kulatých sušiček na sobě plata pevně sedí. Pro lepší cirkulaci vzduchu je výhodnější, pokud se mohou otáčet. Některé sušičky mají otočný kruh v základu, k jiným je možné ho dokoupit.
  • nepřilnavá vložka – jde o teflonovou vložku, kterou vložíte na plato a na ni poté vyskládáte potraviny, které jsou mokré nebo tekuté. Někdy je můžete nahradit speciálními fóliovými miskami.

Cena

Kvalitní sušičku koupíte v rozmezí od 1 000 – 2 000 Kč. Pokud sušíte často, vyplatí se investovat větší sumu do vybavenějšího přístroje.

Cena Klady Zápory
Do 2 000 Kč Nízká cena Přijatelná hlučnost Nelze přikoupit plata navíc Chybí funkce a programy navíc Nízký příkon okolo 240 W
Od 2 000 – 5 000Kč Výběr mezi kruhovými a hranatými modely Vybavené termostatem Větší příkon Možnost dokoupení plátů u kruhových typů Některé modely nemají časovač
Nad 5 000 Kč Hranaté nerezové sušičky Pláty možno umývat v myčce Velký výkon až 1 000 W Vyšší pořizovací cena

Údržba

I sušička vyžaduje odpovídající péči. Ta se odráží v její životnosti. K čištění používejte ideálně pouze vodu, vyvarujte se agresivních čistících prostředkům. Čištění provádějte vždy u vychladlého a od sítě odpojeného přístroje.

Výrobce

Mezi výrobce kvalitních sušiček patří i česká firma G 21. Další kvalitní výrobky najdete u společnosti Gorenje, Concept, ECG nebo Eta.

Víte, že…?

Pro sušení používejte vždy čerstvé, dobře omyté suroviny, bez známek plísně nebo kažení. Pro správnou cirkulaci vzduchu nedávejte potraviny příliš blízko k sobě. Neměly by se překrývat a pokládejte je vždy v jedné vrstvě. Malé plody lze sušit v celku. Usušené potraviny nechte vychladnout a poté je uskladněte do vzduchotěsné nádoby. Zabráníte tím opětovnému navlhnutí, které by mohlo způsobit plíseň.

Nomination
Pro menší rodinu
Prostorná s mnoha funkcemi
Se solárním módem
Nerezová
Česká značka
Včetně raw programu
Image
Product
DOMO DO 325 VD
G21 Paradiso BIG
Yden CI IR D5
G21 Harmony platinum
Concept SO 1015
ETA 0302 90000
Časovač
Počet sušících plat
5
6
5
10
6
9
Hmotnost
2.29 kg
3 kg
8 kg
12.5 kg
4 kg
7.36 kg
Příkon
400 W
550 W
500 W
1000 W
245 W
630 W
Regulace teploty
Průměr sušícího podnosu
33 cm
28 cm
40 cm
32 cm
29 cm
Cena ca. 1 000 CZK ca. 1 400 CZK ca. 15 000 CZK ca. 7 600 CZK ca. 800 CZK ca. 4 900 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena