Nejlepší tekuté kouře 2024 a jak vybrat
Chuť kouře lze vyčarovat i bez ohně.
Jak vybrat tekutý kouř
- využívá se k ochucování masa i sýrů. Lze ho použít také při grilování
- pro ochucení pokrmů potřebujete pouze několik kapek, kterými pokapete přímo surovinu, nebo je přidáte například do marinády
- přírodní tekutý kouř je často označen jako all natural a Colgin
- jde o nejčistší a nejekologičtější typ kouře používaný k uzení
Tekutý kouř - náš výběr
Tekuté kouře Hickory
Tekuté kouře 100 ml
Jak vybrat tekutý kouř
Kdy se bude hodit
Tekutý kouř se používá k ochucování masa, uzenin, ryb a sýrů. Může být používán jako koření nebo dochucovadlo, vhodný je i při grilování. Jídlu dodává skvělou chuť po aromatickém kouři. Působí jako antibakteriální složka, dávkuje se po velmi malých dávkách, ve větším množství by totiž pokrm zhořkl.
Je možné, že jste maso ochucené tekutým kouřem také již ochutnali, ale pravděpodobně o tom ani nevíte. Přidává se totiž do různých ochucovadel, jako jsou grilovací omáčky, různé marinády a grilovaná ochucená jídla. Tuto složku může obsahovat Hot Dog, uzené maso nebo některé druhy sýrů. Tuto přísadu najdete v potravinách, které nesou název Uzená, například uzená Gouda nebo uzená klobása.
Jak vařit s tekutým kouřem
Pro ty, kteří nemají přístup ke krbu nebo grilu, ale chtějí připravit uzené maso nebo rybu, stačí pár kapek samotného tekutého kouře nebo kouře, který je přidán do marinády. Vzhledem ke koncentrované chuti je potřeba jen malé množství, maximálně ¼ čajové lžičky. Pro jemnější chuť lze tekutý kouř zředit trochou vody nebo octa.
Tekutý kouř lze přidávat do různých receptů od domácí grilovací omáčky a kovbojských fazolí až po zakouřené pražené ořechy a jedinečné koktejly. Může také přidat další úroveň chuti receptům na masa a sýry.
Jak chutná
Přesnou chuť tekutého kouře není možné přímo popsat. Do tekutého kouře se ale běžně přidávají různé další přísady a potraviny takto ochucené tak chutnají jako specifický druh kouře z určitého druhu dřeva. Výrobky z tekutého kouře, které mají přidané přísady, získají umělejší příchuť.
Na jednotlivých výrobcích jsou vypsány všechny ingredience, které jednotlivé lahvičky obsahují.
Přírodní produkty jsou označeny jako all natural a Colgin, který zahrnuje přísady jako melasa, barviva, ocet a sůl. K dispozici je celá řada příchutí včetně applewoodu, mesquite a hickory s hickory, které jsou nejoblíbenější.
Tekutý kouř skladujte na chladném místě, uzavřená lahvička vydrží dva roky nebo déle.
Výživa a výhody
Tekutý kouř je způsob, jak přidat chuť do pokrmů bez přidávání kalorií a tuku. A na rozdíl od poněkud všeobecného přesvědčení, tekutý kouř má také nízký obsah sodíku, má mezi nulou a 10 miligramy na porci. Protože však některé značky obsahují další přísady, může být hladina sodíku vyšší, proto si pečlivě přečtěte etikety.
Ačkoli image tekutého kouře jako potravinářského aromata je silně negativní, jde ve skutečnosti o nejčistší a nejekologičtější typ kouře používaný k uzení.
Označování použití tekutého kouře na obalu potravin:
- tekutý kouř přimíchaný do potraviny – tekutý kouř je použitý coby aromatizující složka potraviny a musí proto být uveden na obalu stejně jako jiné přídatné látky (éčka)
- tekutý kouř nanášený na povrch potraviny – není složkou potraviny a z toho důvodu nemusí být jeho použití uvedeno
Víte, že…?
Uzení patří v dějinách lidstva k nejstarším konzervačním technologiím. Na rozdíl od našich předků, kteří udili maso a další výrobky v kouři nad otevřeným ohněm, kdy do uzených výrobků skutečně pronikaly zplodiny tvořící se při hoření, při použití současných průmyslových udících technologií se snížil podíl takových látek v uzenářských výrobcích na minimum, ba prakticky na nulu.
Cena
Tekutý kouř lze koupit v malých lahvičkách o objemech v rozmezí 100 – 150 ml. Větší balení může mít objem 380 – téměř 2 litry. Cena největších balení se pohybuje kolem 600 Kč, malé lahvičky koupíte do 100 Kč.
Značka | Popis |
---|---|
Lazy Kettle Brand | Čistě přírodní koncentrovaný tekutý kouř Hickory dodá pokrmům nádhernou zauzenou vůni. Ideální do BBQ omáček, marinád, guláše, do chilli nebo pár kapek přímo na grilované maso – cena cca 300 Kč |
Bӧllér | Země původu Maďarsko, vhodný při grilování, pečení, přípravě polévek, perkeltů, mletých mas, ryb atd., cena cca 150 Kč |
LIQUID HICKORY SMOKE NATURAL | Známé a oblíbené jsou příchutě javoru, třešně a jablka. Tento tekutý kouř, původně z Austrálie, zraje v dubových sudech, stejně jako dobrá brandy nebo whisky. Je vhodný k ochucování masa, uzenin, ryb, sýrů, atd.- cena cca 250 Kč |
Tekutý kouř s aroma Hickory | Vhodný na sýry, aplikuje se rozprašovačem nastříkáním nebo potřením sýrů. U déle zrajících sýrů je možná opakovaná aplikace. Pro marinování masa a ochucování masných a dalších výrobků. Možno ředit vodou – cena cca 80 Kč. |
Colgin Natural Hickory Liquid Smoke | Omáčka, ve které můžete marinovat maso jak před vařením, tak i při vaření a klidně i po, – cena cca 100 Kč |