Jak vybrat tlakový hrnec
- Vařením v tlakovém hrnci zredukujete délku přípravy jídla až o dvě třetiny.
- V tomto hrnci připravíte maso, zeleninu i polévku za výrazně kratší dobu než v případě klasického hrnce.
- Kratší čas přípravy znamená i menší spotřebu energie a tím i snížené náklady.
- Pokrmy připravené v tomto hrnci neztratí svoji šťavnatost, chuť ani vůni.
Tlakový hrnec - náš výběr





Elektrické tlakové hrnce





Tlakové hrnce 5 - 5,5 l





Tlakové hrnce na indukci





Tlakové hrnce 6l





Jak vybrat tlakový hrnec
Princip
Hrnec tvoří uzavřený systém a voda se při dosažení teploty 100°C nemůže začít odpařovat. Teplo, které se běžně ztrácí při unikání páry, se může využít na vaření potravin, jež jsou v přímém kontaktu s horkou párou.
Tlak páry pod pokličkou stále roste, a až se tlak zvětší na takovou úroveň, že protlačí ventil, může pára unikat ven a tlak se přestane zvyšovat, jídlo se však může postupně dokončit.
Typy
Tlakové hrnce mohou být klasické, které pro ohřev potřebují varnou desku. Lze je použít na jakékoliv varné desce. Jsou to jednoduché přístroje, jejichž jediným úkolem je uvařit dobré jídlo za kratší dobu než v případě obyčejného hrnce.
Druhou možností jsou pak elektrické tlakové hrnce.
Elektrický tlakový hrnec
Tyto hrnce jsou vyrobeny tak, aby byly bezpečné, pohodlné a spolehlivé. Mají přehledný, v mnoha případech podsvícený displej, který vám usnadní rychlé nastavení programu pro vaření. Zvolený program automaticky udržuje správnou teplotu při vaření, reguluje tlak displej, může ukazovat i zbývající dobu vaření.
V mnoha případech pak tento výrobek splňuje veškeré parametry multifunkčního hrnce, kdy umožňuje pomalé vaření, využijete ho pro přípravu jogurtu, vařit můžete pomocí páry, hrnec využijete i při smažení.

Elektický hrnec využijete mnoha způsoby
Velikost
Tlakové hrnce se vyrábí v několika velikostech, uspokojí tak všechny spotřebitele. Tlakový hrnec vybírejte větší, než jsou potřeby rodiny, tyto hrnce je možné plnit pouze do dvou třetin objemu, a to po naplnění potravinami, aby se vyvinul patřičný tlak páry. Nižší hladina je možná, ale trvá delší dobu, než se hrnec uvede do stavu vaření. Vyšší hladina není efektivní a představuje bezpečnostní riziko.
Velikost | Využití |
---|---|
Tlakový hrnec s objemem 2 – 3 litry | Tento malý hrnec je dostačující pro 2 osoby. Takto malé hrnce seženete málokdy, nejčastěji bývá v sadě dvou hrnců s jednou tlakovou poklicí. |
Tlakový hrnec 3 – 5 litrů | Takto velké hrnce jsou dostačující pro dvoučlennou rodinu. |
Tlakový hrnec 6 – 8 litrů | Nejčastěji používané hrnce vhodné pro čtyřčlennou rodinu. |
Tlakový hrnec 10 litrů a více | Tato velikost je vhodná pro opravdu velkou rodinu, hrnec lze použít i na zavařování několika sklenic. |
Materiál
Nejčastějším materiálem, z kterého jsou hrnce vyráběny, je nerez. Nerezové hrnce skvěle a rovnoměrně vede a udržuje teplo uvnitř nádoby. Nevýhodou nerezu je jeho křehkost, je proto nutné dávat při používání pozor, aby nedošlo k jeho poškození.
Tlakový hrnec je vyroben tak, aby měl široké stěny a speciální sendvičové dno, díky kterým z něho neuniká teplo ani po vypnutí sporáku.
Rukojeť je vyrobena z kvalitního nezahřívajícího se plastu. Musí splňovat bezpečnostní zásady a poskytovat snadnou manipulaci.
Víko hrnce
Dříve se talkové hrnce zavíraly pomocí oválného víka, které bylo možné zešikma vsunout pod horní okraj hrnce a po otočení do správné polohy po celém obvodu přiléhalo a těsnilo. I v dnešní době mnoho výrobců tento systém nabízí.
- Další možností je bajonet, kdy je dolní část hrnce po obvodu vyrobena plochými výstupky a víko hrnce kryje okraj hrnce shora. Nasazuje se v místě, kdy výstupky hrnce zapadnou do otvorů v poklici a pootočením dojde opět k zajištění víka a jeho přilnutí po celém obvodu.
- V obou případech je víko zajištěno pojistkou, aby během vaření nebo nesprávnou manipulací nedošlo k pootočení poklice.
Bezpečnostní prvky
Bezpečnostní prvky tvoří dvojice ventilů. První z nich v případě nahromadění páry uvnitř hrnce zajistí její upuštění. Druhý otvor je bezpečnostním prvkem a slouží pro případ ucpání toho prvního.
Nedílnou součástí je i bezpečnostní pojistka. Zabraňuje otevření hrnce v případě, že je uvnitř velký tlak.

Moderní hrnce jsou naprosto bezpečné
Víte, že…?
Tlakový hrnec byste neměli nechávat dlouho bez dozoru, tekutina z hrnce se nesmí nikdy úplně odpařit, mohlo by dojít k připálení potravin a poškození hrnce. Tlakový hrnec nenaplňujte více než 2/3 jeho objemu. Jestliže vaříte ráži, bulgur nebo jiné potraviny, které se úpravou rozpínají, naplňte hrnec pouze do poloviny.
Funkce
Při výběru vhodného hrnce se přizpůsobte také typu ohřevu, který máte doma. Ne všechny modely jsou vhodné na plyn nebo indukci. Výrobci se však již snaží vyrábět hrnce s universálním dnem, které se dá použít na jakékoliv varné desce.
- Možnost volby tlaku – Některé typy umožňují zvolit intenzitu tlaku a výši teploty. Nižší intenzita je vhodnější pro přípravu zeleniny, luštěnin, polévek nebo ryb. Vyšší je pak lepší pro přípravu masa.
- Displej – Je většinou součástí elektrických tlakových hrnců a slouží jako ukazatel teploty, tlaku a doby vaření.
- Časovač – usnadňuje přípravu pokrmů, po uplynutí nastavené doby vás hrnec upozorní signálem, abyste vypnuli ohřev. Elektrický hrnec se vypne automaticky.
- Otevírání a zavírání jednou rukou – v tomto případě si můžete zvolit způsob nasazení poklice. Nacvakovací zvládnete nasadit i zajistit jednou rukou.
Výrobci a cena
Klasické tlakové hrnce vyrábí Tesla, Tefal, Orion , Banquet, Bravo, Tescoma, Tefal, Woll Diamond a další.
Do 1 000 Kč – V nejlevnější kategorii zakoupíte menší klasické hrnce, ve většině případů mají objem do 5 litrů. Jsou vhodné pro všechny druhy sporáků. Některý modely jsou dodávány se skleněnou poklicí.
Od 1 000 – 3 000 Kč – Hrnce větších rozměrů, mohou umožňovat nastavit ideální tlak IDEALCOOK pro rychlou a šetrnou přípravu pokrmů. Otočné uzávěry víka můžete zavřít jednou rukou. Mezi příslušenstvím najdete například napařovací síto. Klasické hrnce jsou již vybaveny funkcí časovače. Hrnce mohou mít až 5 bezpečnostních pojistek.
Zakoupit můžete také elektrické tlakové hrnce o objemu až 6 litrů. Díky velkému množství programů zastanou funkci pomalého hrnce, rýžovaru, ohřívače jídla, pánve na smažení a napařovacího hrnce. Ovládají se pomocí přehledného displeje.
Od 4 000 Kč a více – klasické tlakové hrnce mají vetší rozměry, je možné zakoupit také sadu 2 různě velkých hrnců. U těchto hrnců je běžný multifunkční ventil s nastavitelným varem, barevná signalizace a jednoduché nasazování poklice. Pořídit můžete také polotlakový hrnec, která je výhodný v tom, že ho lze během vaření otevírat a přidávat další suroviny.
Elektrické hrnce pak mají větší rozměry i větší počet funkcí. Nejdražší hrnce vás vyjdou na cenu až 15 000 Kč, ty jsou vhodné spíše pro komerční využití, mohou mít objem až 18 litrů.
Otázky a odpovědi
Co vše může nabídnout elektrický tlakový hrnec?
Jaký koupit pomalý hrnec?
Různé typy produktů porovnejte zde.