Nejlepší trouby 2025 a jak vybrat
Trouby - mini, vestavné, elektrické i pyrolytické.
Jak vybrat troubu
- Před samotným výběrem, si nejprve položte několik základních otázek. Mezi ně bude patřit:
- Pro kolik osob bude trouba sloužit?
- Jaké speciální výhody by měla mít?
- Využijete výhody sondy na kontrolu teploty?
- Upřednostníte spotřebič vybavený nadstandardními funkcemi, jako je třeba samočištění?
Trouba - náš výběr


Vestavné trouby



Horkovzdušné trouby



Retro trouby





Parní trouby



Jak vybrat troubu
Typ trouby
Trouby lze rozdělit do několika různých skupin. Než se zaměříte na jednotlivé modely a na způsob, jakým fungují, je třeba rozhodnout, jaký typ spotřebiče do své kuchyně zvolíte a to z hlediska jejího umístění.
Typ | Popis |
---|---|
Volně stojící | Tento typ je ve většině případů součástí celého sporáku. Ten kombinuje troubu s varnou deskou. Hodí se zejména do hotové kuchyně, která neumožňuje zvolit vestavěný spotřebič. |
Vestavěná | Je zasazena přímo do kuchyňské linky. Mezi výhody tohoto provedení patří zejména jednotný vzhled, snadnější čištění a různé možnosti umístění |
Pokud vyřešíte otázku umístění, můžete přejít na další dělení, a to podle zdroje energie. Mezi ně patří oblíbenější elektrický spotřebič a méně oblíbený plynový.

Elektrická trouba vyniká množstvím funkcí a programů, iStock /Rancic Aleksandar
Elektrická trouba
Pracuje na bázi horního a spodního ohřevu. Mezi její přednosti patří snadná regulace teploty. Většinou jsou dále vybaveny funkcí grilování. Neumožňuje péct více plechů najednou, teplo není rozloženo rovnoměrně. Pořizovací cena je menší.
Horkovzdušná trouba
Horkovzdušnou troubu bez zapnutého ventilátoru můžete použít jako klasickou elektrickou. Takto funguje na principu ohřevu shora a zdola. Dražší modely jsou navíc vybaveny ventilátorem, který slouží pro rozproudění horkého vzduchu. Tím je teplo v troubě lépe rozložené a pečení je tak snazší. Dále ušetříte čas a energii, je totiž možné péct více plechů najednou. Tento typ vám také umožní péct zaráz různé druhy pokrmů, které vyžadují stejnou teplotu, ale rozdílnou dobu pečení.
Trouba může být dále vybavena pouze ventilátor, což je cenově dostupnější model. Výrazně dražší typy jsou kromě ventilátoru vybaveny kruhovým ropným tělesem. Jejich výhodou je, že dokáží udržet stejnou teplotu v celé troubě. To vám zaručí rovnoměrně propečený pokrm.
Parní trouby
Parní trouby patří v dnešní době k nejoblíbenějším typům. Trouba nabízí úpravu pokrmů pomocí páry, bez zbytečného přidávání tuku. Tím jsou pokrmy zdravé, uchovávají si většinu vitamínů a jsou dietní. Moučníky připravené tímto způsobem, jsou lépe vykynuté, maso není vysušené. Mezi další výhody patří i to, že tento druh trouby nahradí mikrovlnku nebo velmi oblíbený parní hrnec. Spotřebiče nabízí také možnost všech možných dostupných funkcí a nové modely stále přidávají i něco navíc. Mezi nevýhody patří pouze vysoká pořizovací cena a nutnost doplňování vody na výrobu páry.
Plynové trouby
Plynové trouby nejsou příliš oblíbené a to zejména proto, že s nimi nedosáhnete takového výsledku jako u předešlých modelů. Regulace teploty je horší a nabízí pouze horní a dolní ohřev. Nejsou ani vybaveny funkcemi, které byste v dnešní době u trouby uvítaly. Výhodou je snad jejich nízká pořizovací cena.

Nejdůležitější je zvolit správnou velikost trouby, iStock /Artlite
Velikost a objem
Co se týče vestavěných modelů, setkáte se s rozměry 60 x 60 cm nebo 45 x 60 cm. Běžné rozměry volně stojící trouby jsou pak 60 x 60 cm nebo 50 x 60 cm.
- Podle objemu se trouby dělí na malé, zde je objem do 45 litrů. Tato velikost postačí pro 2 osoby.
- Střední velikost má objem od 45 do 70 litrů. Svoje využití najde v menší rodině, dobře poslouží i v menších prostorech.
- Trouby nad 70 litrů se hodí především ve velkých rodinách a také všude tam, kde je jejich používání na denním pořádkům.
Víte, že…?
Chatu, ubytovnu nebo kolej můžete vybavit mini troubou. K dostání je mnoho modelů od skutečně malých o objemu 9 litrů až po objem 45 litrů. Jsou nabízeny ve dvou provedeních a to s varnou zónou a bez ní.
Energetická náročnost
Nejúspornější je v současné době energetická třída A+++, nejméně úsporná je třída D. Trouby pak spadají do třídy A nebo A+. Nižší spotřeba ušetří vaše finance a také životní prostředí. Informace o energetické třídě najdete na energetickém štítku, dále se zde dočtete o roční spotřebě, objemu a typu trouby a dalších informacích.
Funkce a vlastnosti
Elektrické trouby jsou vybaveny velkým množstvím doplňkových funkcí, které vám pomohou připravit pokrm několika způsoby. Mezi standardní funkce patří horní a dolní ohřev, gril s cirkulací vzduchu, velkoplošný gril, udržování teploty nebo předehřívání nádobí. Moderní spotřebiče vám ale umožní mnohem více.
- 4D ohřev – umožňuje péct v několika úrovních najednou. Díky němu můžete péct současně koláč, maso a třeba i brambory. Během pečení se díky této vymoženosti nemusíte o nic starat, vše se upeče rovnoměrně a bez potřebné manipulace s plechy.
- Mikrovlnný ohřev – plně nahrazuje mikrovlnnou troubu. Díky této funkci výrazně urychlíte přípravu pokrmů a to až o polovinu.
- Vaření v páře – v tomto případě vám trouba umožní nejen klasické pečení a grilovaní, ale také mnohem zdravější vaření veškerých potravin pomocí páry.
- Příprava pokrmů ve vakuu – tento způsob přípravy probíhá při nízkých teplotách. Díky němu si pokrm uchová svůj vzhled, tvar, minerální látky a vitamíny. Použitím vakuovací zásuvky lze maso, ryby, zeleninu i ovoce připravit pro vaření metodou sous-vide.
- Programovatelné pečení – umožňuje nastavit přesný průběh pečení jednotlivých pokrmů.
Co se týká plynové trouby, ta nabízí jen skutečně malé množství funkcí, které přípravu pokrmů nijak neusnadní nebo nezpestří. Mezi funkce plynové trouby patří automatické vypínání plynu, regulátor teploty, elektrické zapalování a některé chytré programy.

Zvolit můžete i způsob ovládání, iStock /Egor Novikov
Vybavení a bezpečnost
Mezi vybavení trouby patří rošty a pekáče. Mezi další vybavení může patřit termosonda. Ta se zasune do připravovaného masa, troubu zavřete a jednoduše zvolíte požadovanou teplotu na ovládacím panelu trouby.
- Ovládací panel – ovládání můžete zvolit mechanické nebo elektronické. Samozřejmostí dnešních spotřebičů je také přehledný displej. Dražší spotřebiče se ovládají pomoci ovládacího panelu, na kterém volíte vhodný program i teplotu. Levnější trouby jsou vybaveny otočnými ovladači, které jsou opatřeny srozumitelnými symboly.
- Teleskopické výjezdy – zajišťují bezpečnější a komfortnější manipulaci s horkým nádobím.
- Push knoflíky – jedná se o zasouvací otočné knoflíky. Po jejich zmáčknutí se knoflík vysune a jejich otáčením si zvolíte program pomocí symbolů na panelu trouby.
- Vnitřní osvětlení trouby – umožňuje kontrolu připravovaného pokrmu. Tímto vnitřním osvětlením jsou v dnešní době vybaveny všechny modely.
- Ochlazování dvířek – bezpečnostní prvek, který chrání vás i vaše blízké před spálením.
- Odnímatelná dvířka – dvířka lze úplně odstranit a troubu vyčistit i na těžce přístupných místech.
- Dětská pojistka – pojistka proti nechtěnému zapnutí. Jsou jí vybaveny všechny dostupné spotřebiče.
- Pevné připojení na vodu – parní trouby jsou vybaveny zásobníky na vodu, které je třeba průběžně doplňovat. Vysoce kvalitní parní trouby spadající do nejvyšší cenové kategorie nabízí možnost pevného připojení na vodu. V tomto případě se zásobník plní automaticky a trouba je tak kdykoliv připravena k použití.
Víte, že…?
V případě, že nepatříte mezi opravdové odborníky a nejste si úplně jistí tou správnou teplotou, na kterou má být pokrm připraven pomocí teplotní sondy, pomůže vám opět displej trouby. Pokud je teplotní sonda zasunuta do pokrmu, na displeji se objeví přehled o tom, na jakou teplotu a jak dlouhou dobu potřebují jednotlivé pokrmy k finální úpravě.
Čištění
Nové modely jsou vybaveny moderními funkcemi, které proces čištění velice usnadní. Nemusíte se tedy bát, že drhnutím připečených zbytků strávíte spoustu času. Mezi nejčastější samočistící funkce patří katalýza nebo pyrolýza.
- Katalýza – program čištění se spustí vždy, když teplota v troubě dosáhne 85°C a více. Katalytické panely díky této teplotě, absorbují tuky a nečistoty v troubě.
- Pyrolýza – po spuštění programu pyrolýzy se začnou veškeré nečistoty spalovat pomocí vysoké teploty až 500°C. Po té je lehce setřete a to bez použití čisticího prostředku.
Další možností je pak trouba vybavená funkcí Aqua Clean. Při tomto způsobu čištění stačí nalít do pekáče přibližně půl litru vody a vložit jej do trouby. Poté zapnete požadovaný program a ten během 30 minut veškeré nečistoty uvolní pomocí horké páry. Po skončení programu stačí troubu opět pouze otřít. Nutností tohoto programu je ale to, že jej musíte používat pravidelně.
Parní trouby je třeba čas od času odvápnit. Některé modely je možné odvápnit pomocí tablet. Luxusnější modely vás na nutnost odvápnění upozorní a celým procesem vás provedou krok za krokem.
Ceny a výrobci
Cena je závislá především na typu spotřebiče a na tom, jaké funkce nabízí. Levnější jsou volně stojící spotřebiče a také plynové trouby.
- Do 10 000 Kč – najdete zde volně stojící modely a také méně vybavené vestavěné trouby menších velikostí. Za cenu do 3 000 Kč lze zakoupit také mini trouby,
- Od 10 000 – 30 000 Kč – ve střední cenové kategorii si již vybere každý. Patří sem veškeré typy trouby, které zde byly popsány. Střední kategorie tedy nabízí i kvalitní parní trouby. Spotřebiče jsou různých velikostí, designů, najdete zde také úspornější energetickou třídu A+. Výběr funkcí je velký, setkat se můžete i s těmi nadstandardními.
- Od 30 000 – a více – nejvyšší cenová kategorie uspokojí především náročné nebo profesionální uživatele. Trouby jsou té nejvyšší možné kvality a v maximální vybavenosti.