Nejlepší bezkouřové grily 2023 a jak vybrat
Grilujte klidně v kuchyni či na balkoně.
Jak vybrat bezkouřový gril
- Bezkouřový gril je malý, přenosný a bezpečný gril, který pro ohřev používá klasické uhlí.
- Bezkouřový gril je k dostání v několika velikostech, výrobním materiál je kov, nejčastěji se používá nerezová ocel.
- Nedílnou součástí bezkouřového grilu je ventilátor, který se postará o rychlé nahřátí a rovnoměrné grilování.
Bezkouřový gril - náš výběr


Bezkouřové grily Lotusgrill
Bezkouřové elektrické grily



Jak vybrat bezkouřový gril
- Bezkouřový gril je malý, přenosný a bezpečný gril, který pro ohřev používá klasické uhlí.
- Bezkouřový gril je k dostání v několika velikostech, výrobním materiál je kov, nejčastěji se používá nerezová ocel.
- Nedílnou součástí bezkouřového grilu je ventilátor, který se postará o rychlé nahřátí a rovnoměrné grilování.
Velikost
Velikostí bezkouřového grilu se rozumí především velikost grilovací plochy, která se udává v délce průměru grilovacího roštu, která má kruhový tvar.
- Menší grily pro přípravu běžné domácí večeře pro Vaši milovanou rodinku, stačí gril s průměrem kolem 30 až 32 cm.
- Pokud jste větší rodina a usedá Vás ke stolu více, tak můžete sáhnout po grilu s průměrem 40 cm.
- Pokud domů často zvete přátele, které chcete pohostit a připravit jim chutný kulinářský zážitek, tak je lepší pořídit větší gril. Díky tomu budete moci servírovat pro všechny hosty najednou, tak jak to má být. Tyto větší grily mívají průměr okolo 60 cm.

Bezkouřové jsou všechny typy elektrických grilů, iStock /
Konstrukce
S tím, jak roste velikost průměru grilovacího roštu, tak se musí o něco zvětšit i celé tělo grilu. Tělo grilu tvoří válec, jehož výška je:
- u menších grilů kolem 22 cm
- u větších roste zhruba o 5 cm na nějakých 27 cm.
Je to dáno tím, že větší grilovací plocha bude potřebovat více tepla, tedy nažhavit více uhlíků a k tomu potřebuje větší tělo grilu.
Materiály
Bezkouřové grily se vyrábějí z kovu.
- Vnitřní části grilu jsou vyrobeny z nerezové oceli, což je ideální, protože po grilování je můžete dát do myčky na nádobí. – Vnější část grilu je nejčastěji vyrobena ze slitin kovů, které nevodí tak dobře teplo a díky správnému zkonstruování grilu je teplo odváděno pryč a vnější plášť grilu se nezahřívá, takže je bezpečný a při doteku nehrozí popálení. Vnější plášť grilu je navíc často barevně upravená, takže si můžete vybrat design, který Vám bude třeba ladit s kuchyní.
Materiál, ze kterého je vyroben rošt bezkouřového grilu, je asi nejdůležitější položkou této podkapitoly.
- Levnější typy grilů mají rošt také z nerezové oceli, ke které se často grilované maso přichytává.
- Dražší grily mají rošt vyrobený z kvalitní litiny, ke které se grilované pokrmy tolik nepřichytávají, takže je to určitě lepší varianta.

Na elektrickém grilu ugrilujete všechny oblíbené pochoutky, iStock /
Užitečné součásti
Bezkouřový gril může vypadat jako obyčejný hrnec, na jehož dně rozděláte oheň a nahoře grilujete jídlo. U některých typů to tak doopravdy může být, ale doporučuje mnohem sofistikovanější zařízení, které mají několik vychytávek, které Vám pomůžou s přípravou skvělého a zdravého pokrmu.
Ventilátor na dně grilu pod podpalovací miskou pomůže s rychlým rozděláním ohně. U menších grilů stačí 2 minuty od rozdělání ohně a můžete začít grilovat. Ventilátor je poháněn tužkovými bateriemi a u některých grilů pomocí USB a například powerbanky. Výhodné je také to, pokud se dá intenzita foukání ventilátoru regulovat, takže můžete oheň a hoření podporovat ventilátorem, ale jídlo Vám na grilu neshoří.
- Podpalovací miska je malá nádobka, do které se nalévá tekutý podpalovač, od kterého chytí uhlíky umístěné v zásobníku.
- Zásobník na uhlí by měl být ze shora uzavřený, aby na rozžhavené uhlíky nekapal omastek z grilovaného masa, což by vytvářelo dým a zápach a to v bytě nechcete.
- Vnitřní nádoba, která je vložena do vnější části grilu slouží k tomu, aby do ní odkapávala šťáva a tuk z masa. Pokud je dobře odnímatelná, tak můžete po konci grilování nádobu vyjmout a šťávu z masa použít například pro omaštění brambor.
To byly základní části, ze kterých se má skládat správný bezkouřový gril. Některé grily mají i pár částí navíc, které zpříjemní grilovačku.
- Víko grilu pomáhá udržovat teplo u grilovaného pokrmu, který se tedy lépe propéká a méně vysychá.
- Stojan s kolečky zajistí pohodlné přesouvání grilu po domě či zahradě. Navíc pokud bezkouřový gril plánujete využívat i na zahradě, tak bez stojanu je to velice nepraktické, protože mít gril položený na zemi nedává moc smyslu. Stojany se většinou po odejmutí grilu dají velice efektivně složit, takže nezabírají moc místa při uskladnění nebo při cestování autem.
Výrobci
Bezkouřové grily nejsou tolik rozšířené, jako klasický zahradní gril. Ale s tím, jak se vyvíjí gastronomie, tak se i bezkouřové grily dostávají na své místo na slunci. Mezi hlavní výrobce tohoto typu grilů patří značka Lotus, Cattara, Tescoma a nebo Campingaz.
Ceny
Cena bezkouřového grilu se odvíjí zejména od velikosti grilu a jeho zpracování.
Do 2500 Kč koupíte nejlevnější bezkouřové grily, které se vyznačují malou velikostí – průměr grilovací plochy dělá nějakých 32 cm. Grily v této cenové kategorii určitě budou mít ventilátor pro pohánění ohně, pravděpodobně nerezový rošt a misku na odkapávání tuku. Co u nich většinou chybí je dvojitý plášť, takže uhlíky rozehřívají plášť grilu, se kterým přicházíte do kontaktu a tak je tady větší riziko, že se popálíte.
Od 2500 do 5500 Kč bezpečně koupíte velice kvalitní gril se všemi pomůckami a částmi, o kterých jste dosud četli – tedy ventilátor, dvojitý plášť z nerezu, nepřilnavý rošt atd. Velikostně nejspíš ale zůstanete u průměru grilovací plochy kolem 32 cm.
Od 5000 Kč už si můžete pořídit i velký gril s velkou grilovací plochou 40 až 60 cm. K tomu samozřejmě dostanete všechny vymoženosti a pro velký gril je už skoro nutné mít i stojan s kolečky pro pohodlné přesouvání grilu. To vše by mělo být v ceně těchto grilů. Cenovka grilu v této kategorii se může vyškrábat i na úroveň 10000 Kč, což ovlivňuje hlavně velikost grilu.